seler - 8745 przepisów (strona:374/583)

Grochówka z ogniskowego kociołka 147

przepyszna. I jest to świetny sposób na wspólne gotowanie. Składniki: 500 gram łuskanego grochu 1 ćwiartka z kurczaka 200 gram boczku wędzonego 2-3 marchewki 1 pietruszka Kawałek korzenia selera 4 ziemniaki 2 mniejsze cebule Kiełbasa ( cienka, typowa na ognisko ) Sól Pieprz Majeranek Woda Wykonanie: Groch przepłukujemy wodą ( w przypadku grochu łuskanego nie ma konieczności wcześniejszego jego moczenia ). Warzywa obieramy

Smaki Ewy
Domowy paprykarz szczeciński (wersja 2) 161

zostawiłam do ostygnięcia. Dzięki temu nie musiałam dodatkowo pasteryzować słoików, a paprykarz dużo lepiej się przechowywał. Składniki: ½ kg dorsza 1 szklanka ryżu 1 średnia marchewka 1 średnia pietruszka ½ małego selera 2 cebule 250 ml przecieru pomidorowego w kartonie 1 puszka pomidorów bez skórki 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki papryki wędzonej 3 łyżeczki papryki

Mama Gotuje
Kurczak z piekarnika jak z rożna z warzywami! 205

rożna. Jak go robimy? Nic trudnego! Zapraszam! SKŁADNIKI: KURCZAK: - kurczak ponad 2kg - sos: miód, ocet balsamiczny, zioła ulubione, sok z cytryny, różowy pieprz, cynamon WARZYWA: - buraki - marchew - seler naciowy - czosnek - cebula czerwona - kora cynamonu - anyż - przyprawa ziołowa włoska - oliwa z oliwek - 150 ml wody  -150-200 ml białego wina PRZYGOTOWANIE: Kurczaka nacieramy mieszanką przypraw i ustawiamy na konstrukcji metalowej

SMYKWKUCHNI
Wegański hotdog z marchewki 154

Ryba z selera, bezy z wody z ciecierzycy czy hot dog z marchewki.... Weganizm wciąż mnie zaskakuje. Ten niebanalny sposób na zweganizowanie popularnego dania fast food znalazłam na YouTubie i musiałam go wypróbować. Poniższy przepis bazuje na kilki innych i jest dostosowany do tego co miałam w kuchni. Nie spodziewałam się, że marchewka w bułce może

wegujemy
Wegański, pieczony ''łosoś'' z batata 139

zdziwiona, że aż tak bardzo przypomina smak ryby. Od tego momentu chciałam zrobić coś, co chociaż trochę będzie przypominało mojego ulubionego łososia. Długo myślałam co by mogło tak jak seler imitować rybę.  Ostatnio, gdy piekłam bataty zauważyłam, że po przekrojeniu na pół i wzdłuż przypomina filet rybny. Dodatkowo idealnie odzwierciedla kolor łososia. Stwierdziłam, że to własnie batat posłuży

wegujemy
MENU NA KOMUNIĘ, URODZINY, PRZYJĘCIE DOMOWE 1122

Polędwiczki wieprzowe duszone w powidłach  tu Łosoś pieczony w ziołach z pieczonymi ziemniakami  tu Sałatki :  Sałatka a'la caprese po polsku  TU Przepyszna sałatka z selerem naciowym   TU Sałatka śmieciuga z tuńczykiem  TU Sałatka jarzynowa z oliwkami  TU Sałatka 3 - składnikowa z roszponką  TU Sałatka pieczarkowa  TU Sałatka ze szpinakiem

pieprzny smaczek
Zupa szczawiowa (świeży szczaw) 171

poza - z gotowego ze słoiczków, którego zawsze mam ogromny zapas.    mięso na wywar około 200g świeżego szczawiu (*) 5-6 ziemniaków 1 marchewka (duża) 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz Dodatkowo:   3-4 łyżki śmietany 18% jajka gotowane na twardo (ilość wg gustu)   Ugotować wywar mięsny z dodatkiem

Di gotuje
Pasta Jajeczna z Selerem i Rzodkiewką 123

Szybka i lekka pasta jajeczna z dodatkiem świeżych warzyw. Bazą jest jogurt naturalny. Pasta ta jest idealna do świeżego pieczywa. SKŁADNIKI:  5 jajek  1 seler naciowy  5 rzodkiewek  1 cebula czerwona  3 ogórki kiszone małe 3 łyżki jogurtu naturalnego  1 łyżka majonezu  sól i pieprz  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:   Jajka gotuję, studzę

Gotowanie Patki
Zupa koperkowa z ziemniakami 239

Składniki: 2 ćwiartki kurczaka 3 marchewki 2 pietruszki pół selera 5 ziemniaków pół pora ok. 2,5 litra wody 2 pęczki młodego kopru 20 dag śmietany 18% 2 listki laurowe ziele angielskie, pieprz w ziarnach, sól Sposób wykonania: Do dużego garnka wkładamy umyte mięso, zalewamy zimną wodą i gotujemy.  Gdy wywar zacznie wrzeć, zdejmujemy szumowiny, wrzucamy obraną i umytą

Qchnia po prostu
Natka pietruszki do słoików na zimę 84

Dodaje aromatu potrawom, nie wspomnę już o jej wartościach odżywczych. Co roku mrożę posiekaną natkę, w tym postanowiłam również przyrządzić ją w wekach. Wyszło ciekawie. Pietruszkę możemy zastąpić również selerem. Składniki: 1 kg natki pietruszki 20 dag soli 1 szklanka wody ½ łyżeczki kwasku cytrynowego Wykonanie: Natkę dokładnie opłukać, osuszyć i posiekać. Ułożyć w wyparzonych małych słoiczkach i delikatnie ubić. Zalać

Tradycyjna Kuchnia
Pstrąg z wody - idealna prostota 146

prostu ugotować. Myślałam, że będzie nie smaczne. Zdziwiłam się. Pstrąg w takiej postaci jest przepyszny. Koniecznie spróbujcie. Składniki: Pstrągi ( dowolna ilość, jeden na „głowę” ) 2 spore marchewki Kawałek korzenia selera 1 pietruszka 1 cebula Pieprz ziarnisty Sól woda cytryna Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy obrane i umyte warzywa. Całość solimy i wrzucamy kilka ziarenek pieprzu. Gotujemy około 30 minut

Smaki Ewy
Pasta z groszku i awokado 107

świeżym smaku i obłędnie zielonym kolorze. 1 awokado 1 szklanka groszku – może być z mrożonki, ale rozmrożony 1 ząbek czosnku 2 cm łodygi rabarbaru opcjonalnie 5 cm łodygi selera, koperek sól do smaku Wszystkie składniki dokładnie blendujemy na gładką, jednolitą masę. Pasta rewelacyjnie smakuje na kanapkach z sałatą i kiełkami, a także jako dip do warzyw

Kucharzyca
Rosół staropolski – bogata zupa rodem z Mazowsza 136

porządną zupę to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Składniki: 2 porcje rosołowe z kurczaka 500 gram wołowiny typu antrykot 100 gram wątróbki drobiowej 2 ½ l wody 2 marchewki 2 pietruszki ½ selera 1 cebula 2 goździki Kilka ziarenek pieprzu Kilka ziarenek ziela angielskiego ½ łyżeczki suszonego tymianku Kilka gałązek natki pietruszki Garść suszonych grzybów ( najlepiej prawdziwków ) Posiekana natka pietruszki Sól Pieprz mielony Wykonanie

Smaki Ewy
delikatna galaretka z piersi kurczaka... 139

Składniki: piersi z kurczaka 2 podwójne, marchew 3 sztuki, pietruszka 1 mała, seler 1 mały, woda 1,5 litra, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, żelatyna 3,5 łyżki, natka pietruszki 1/2 pęczka piersi tylko zagotować w małej ilości wody i wodę wylać, piersi opłukać, zalać świeżą wodą 1,5 litra dodać obrane warzywa, kucharka i gotować

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa z pokrzywy i czosnku niedźwiedziego 136

boczku, kaszę, czy grzanki. Drukuj Zupa z pokrzywy i czosnku niedźwiedziego window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 3 garście pokrzyw 1 garść czosnku niedźwiedziego 2 marchewki 1 mała cebula 1/2 selera 1/2 pora 3 ziemniaki 1,5 l wody/bulionu mięsnego Mleko/śmietana/jogurt do zabielania 1 łyżka masła 3 jajka Wykonanie Masło rozpuszczamy, wrzucamy na nie pokrojoną w kostkę cebulkę. Dodajemy

Mieszam w Garnku

Proponowane wyszukiwania