składniki hummusu to ugotowana ciecierzyca, tahini (pasta sezamowa), czosnek i sok z cytryny. Lista składników nie jest długa, a smak jest świetny. Polecam. Zupa Zupa jarzynowa (marchewka, pietruszka, seler, ziemniaki) z czerwoną soczewicą. Zmiksowana na krem z dodatkiem oleju lnianego, pietruszki i pestek z dyni (ostatnio obowiązkowo!). II danie Kasza kuskus z suszonymi pomidorami, groszkiem, słonecznikiem i pietruszką
lady-och-mistrzyni.blogspot.cominformacji o tym co to jest ozonowanie, jak wygląda, jakie ma zastosowanie i czy warto ozonować żywność. Zapraszam! połowa korpusu kurczaka 4 litry wody 1 marchewka 1 pietruszka pół selera 1 cebula kawałek pora sól pieprz lubczyk 4 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe koperek/natka pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Warzywa pokroić w większe kawałki, cebulę przypiec nad palnikiem gazowym bądź
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniesię zagotuje - traci kolor. Pyrka, dzięki czemu będzie klarowny. Zdecydowanie cierpliwi będą nagrodzeni smakiem:) Składniki: 5 skrzydełek z kurczaka 6 podudzi z kurczaka 5 marchewek 5 pietruszek 1 seler 2 cebule połowa pora natka pietruszki - pęczek (plus trochę zostawcie do udekorowania dania na talerzu) 2 łyżki lubczyku 4 goździki 4 liście laurowe łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu 4 ziela angielskie sól
Zasmakuj Kuchniłyżki) sól 1 listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka mąki 3 łyżki kwaśnej śmietany jajka ugotowane na twardo (opcjonalnie) koperek Wykonanie: Włoszczyznę umyć, obrać i pokroić - seler w kostkę, pozostałe w plasterki. Zalać wodą, dodać sól, laur i ziele oraz wybrany składnik bulionowy (u mnie dwie warzywne bulionetki - nie dodaję soli). Gotować na średnim ogniu. Po 10 minutach
zadanie-gotowanieużywać na litr bulionu? Kwestia preferencji. U mnie wychodzi około 1 spora łyżka. Trzeba jednak samemu testować. Składniki: Marchewka – 500g Pietruszka (korzeń) – 2 sztuki Seler (korzeń) – 1 mały Por – 1 sztuka Pomidor – 1 sztuka Czosnek – 3 ząbki Pietruszka – 1 pęczek Koperek – 1/3 pęczka Płatki drożdżowe – 5 łyżek (opcjonalnie) Lubczyk
Blendmanskóry, wielkości 2 jabłek, u mnie resztka zamro ż onego zapasu z minionego sezonu 1 ziemniak - duży 1 marchew - średnia 1 pietruszka - średnia 1 żółta papryka - mała kawałek selera - wielkości 2 orzechów włoskich 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego sól, pieprz czarny, pieprz cayenne - do smaku plasterki kiełbasy śląskiej - do przybrania na talerzu słomka
Grunt to przepis!beef z tego przepisu: Składniki i przygotowanie pulled beef: 1 kg wołowiny np. pręga lub goleń 500 ml czerwonego, wytrawnego wina 800 ml bulionu wołowego 3 marchewki 1 seler 3 ziela angielskie 4 liście laurowe po 1 łyżeczce: wędzonej papryki, majeranku, soli szczypta chili Wołowinę myję, osuszam i nacieram przyprawami. Umieszczam w naczyniu żaroodpornym razem z obranymi i pokrojonymi
Mango Papajarukoli, sałaty lub botwinki główka zielonego szparaga przekrojona wzdłuż na pół kwiatki czosnku liściastego cienki szczypiorek Wykonanie: Rozgrzać w rondlu olej i wrzucić na niego pokrojony w pół-krążki seler (białą część). Podsmażać kilka minut nie dopuszczając do zbrązowienia. Do pora wlać bulion i dodać rozmrożony groszek. Gotować wszystko przez ok. 5 minut od czasu zawrzenia bulionu. Zmiksować zupę blenderem
Sztuka gotowania w/g SamiryDlatego "chwilę" mnie na blogu nie było. Dziś wracam z wpisem na smaczną, słoneczną zupę. Polecam! Składniki: 4 szklanki dowolnego bulionu 300 mrożonej kukurydzy 300 g mrożonej dyni pół selera lub 3 łodygi naciowego szklanka czerwonej soczewicy 3 ząbki czosnku 1 duża marchew 3 łyżki posiekanej natki łyżeczka imbiru szczypta chili grzanki do podania Warzywa umyć, obrać, pokroić na mniejsze
Czerwień i błękitzimne należy podgrzać): Składniki na pulled beef i przygotowanie: 1 kg wołowiny np. pręga lub goleń 500 ml czerwonego, wytrawnego wina 800 ml bulionu wołowego 3 marchewki 1 seler 3 ziela angielskie 4 liście laurowe po 1 łyżeczce: wędzonej papryki, majeranku, soli szczypta chili Wołowinę myję, osuszam i nacieram przyprawami. Umieszczam w naczyniu żaroodpornym razem z obranymi i pokrojonymi
Mango Papajaporcji Potrzebujemy: 1 szklankę namoczonej przez noc ciecierzycy lub puszkę gotowej cieciorki 1 szklankę zielonej soczewicy 1 szklankę czerwonej soczewicy 2 marchewki 1 pietruszkę 1/4 selera 2 cebule 3 ząbki czosnku 5x5 cm imbiru ( jeśli chcemy łagodniejszej zupy dajemy mniej lub używamy imbiru w proszku) 1 puszkę pokrojonych pomidorów 500g przecieru pomidorowego natkę pietruszki/kolendry oliwa woda Przyprawy
Bananowe Polefilmu z przygotowania: Kapuśniak z młodej kapusty Przygotowanie: Przykładowy przepis na wywar drobiowo-warzywny: Do garnka przekładam kawałek umytego kurczaka, dodaję umyte i oczyszczone warzywa: marchew, pietruszkę. por, cebulę, seler (warzywa kroję na mniejsze kawałki) i zalewam wodą (około 3 litrami ). Garnek stawiam na gazie i pod przykryciem gotuję od momentu zagotowania około 45 minut. Następnie odlewam 2,5 litra
Uwaga Babcia Gotujesklepu po kawałek przepysznej wołowiny i nastawiajcie piekarnik. Składniki: 1 kg wołowiny np. pręga lub goleń 500 ml czerwonego, wytrawnego wina 800 ml bulionu wołowego 3 marchewki 1 seler 3 ziela angielskie 4 liście laurowe po 1 łyżeczce: wędzonej papryki, majeranku, soli szczypta chili Wołowinę myję, osuszam i nacieram przyprawami. Umieszczam w naczyniu żaroodpornym razem z obranymi i pokrojonymi
Mango Papajanawet same na śniadanie byleby smakowały. Ta jest wyjątkowa, smaczna i aromatyczna, dobra na wszelakie bakterie w naszym organizmie, taki naturalny antybiotyk. Polecam gorąco. Surówka z czerwonej kapusty, selera i chrzanu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanietaka propozycja na coś zdrowego do pochrupania podczas filmu lub po prostu gdy mamy ochotę coś podjeść. Wystarczą ulubione warzywa. U mnie to były: czerwona papryka, ogórek, marchewka, seler naciowy, rzodkiewka, pomidorki koktajlowe, świeża bazylia. Oprócz warzyw można dodać mozzarellę. U mnie to były mini kulki mozzarelli. Dodatkowo sos. Można zrobić swój ulubiony. Ja wczoraj zrobiłam sos tzatziki: starty
W kuchni u Moniki