seler - 8745 przepisów (strona:363/583)

zupa wzmacniajaca pełna warzyw i ziół na pobudzeniu układu odpornościowego 152

ziół na pobudzeniu układu odpornościowego, curry, kurkuma, czosnek itp..   Składniki 2 słodkie cebule 4 filiżanki brokułów (posiekane) 2 marchewki (obrane i pokrojone w plastry) 1 łodyga selera (posiekane) 1 łyżeczka curry w proszku ⅛ łyżeczki kurkumy ¼ łyżeczki kolendry ⅛ łyżeczki cynamonu ¾ łyżeczki czosnku w proszku ¼ łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki mielonego cebula suszona ½ łyżeczki żółte nasiona gorczycy

w mojej kuchni
Domowa warzywna "kostka" rosołowa II 122

jeszcze więcej aromatu, jest ciemniejsza od swojej poprzedniczki, kostki nr 1 . Dzisiaj np zastosowałam ją do przygotowania duszonej szynki w cukinii i kapuście, obłęd smakowy. Potrzebujemy: 200 g korzenia selera 250 g marchewki 150 g pora 100 g czerwonej papryki 150 g cukinii 3 ząbki czosnku 4 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy kilka ziaren czarnego pieprzu 6 gałązek ziół

MamaOskarka
Zupa krem z żółtej cukinii 174

dodajemy do smażenia. Solimy, dodajemy gałkę muszkatołową, kurkumę i ostrą paprykę. Gdy smażące się warzywa zmiękną, podlewamy je wywarem z gotowanej włoszczyzny. Dodajemy z wywaru 2 marchewki i kawałek selera. Wszystko razem miksujemy. Jeżeli zupa jest zbyt rzadka możemy dodać włoszczyznę z wywaru. Podajemy z grzankami bądź groszkiem ptysiowym. Zupę można posypać do dekoracji czarnuszką i świeżymi ziołami

Qchnia po prostu
Domowa warzywna "kostka" rosołowa 148

znaczenie. W wyniku tego całego procesu codziennego gotowania musicie, po portu musicie przygotować choć raz w życiu te bardzo prostą bazę do zup i sosów. Potrzebujemy: 200 g korzenia selera 250 g marchewki 100 g pora 50 g cebuli 100 g pomidorów 1 ząbek czosnku 100 g pieczarek 1 liść laurowy 6 gałązek ziół, jakie macie pod ręką, może być

MamaOskarka
Ogórki pikle, ale trochę inaczej 180

kwaśny. Małe ogórki pokroić na cienkie podłużne paski. Jeśli macie duże do obrać i pokroić również w podłużne cienkie kawałki. Na dno słoika położyć liść pietruszki i liść selera. Do słoika ciasno włożyć ogórki, włożyć kawałek marchewki i plaster małej cebulki. Zalewa – do garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier i sól. Zagotować i zalać ogórki. Cukier musi się rozpuścić

Kuchnia Pokoleń
Ogórki z nacią selera 365

zalać 4 szklankami wody z rozpuszczoną solą. Przykryć i zostawić na 4 godziny. Zlać cały płyn z ogórków. Odsączone warzywa włożyć do słoików. Do każdego słoika włożyć po gałązce selera i wsypać gorczycę. Zalewa – wszystkie składniki zalewy dodać do garnka i zagotować. Gorącą zalewą wlać do słoików. Gdyby zabrakło zalewy trzeba dorobić. Ilość zalewy zależy jak mocno napełnisz słoiki

Kuchnia Pokoleń
Kurczak w galarecie 125

marchew,groszek,kukurydza,fasolka szparagowa) moze byc mrozony  zelatyna  kostka rosolowa  natka pietruszki  do wywaru ;  używam wszytkiego jak do zwykłego rosołu czyli pietruszka korzeń,seler por,prażona cebula ,marchew G otujemu udka razem z warzywami tak jak na rosol tylko krocej nic nie musi pyrgac czas okolo godziny wystarczajaco  pamietajmy o uzywaniu ''szumowki'' udka

Viola cooks with passion
Pieczony kurczak z rozmarynem 135

łyżka  Cząbru 5 ząbków  czosnku Sól,pieprz  Oliwa i 2 łyżki  smalcu Mix  warzywny który  dodajemy 20 min przed końcem  pieczenia(seler czosnek,rozmaryn,pietruszka nać,groszek,marchew,kalafior Sposób: Myjemy i Marynujemy kurczaka w wodzie z  obranym czosnkiem i łyżeczka  soli Pozostawiamy na noc w marynacie Następnie  Mieszamy majeranek

Viola cooks with passion
Zupa z soczewicy z wolnowaru 165

chciałam zaproponować zupę z soczewicy, która jest bardzo prosta i smakuje rewelacyjnie. Gorąco polecam! Składniki: pół szklanki czerwonej soczewicy 200g cienkiej kiełbasy wędzonej 4 ziemniaki 1 większa marchewka kawałek selera kawałek pora 4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz ziele angielskie majeranek Warzywa obrać, pokroić na drobne kawałki i wrzucić do wolnowaru. Dodać drobno posiekany czosnek. Kiełbasę pokroić

kuchnia doski
Zupa Kalafiorowa z Komosą Ryżową | Zupa Bezglutenowa 250

jest naprawdę bardzo smaczna. Do przygotowania zupy kalafiorowej będziemy potrzebować: na wywar warzywny: około 2,5 litra wody marchew (około 200 g) korzeń pietruszki (około 100 g) kawałek korzenia selera (około 100 g) kawałek pora (około 60 g) 1/2 cebuli (około 60 g) kilka gałązek koperku 2 małe listki laurowe lub 1 duży na zupę: 2 litry czystego wywaru

Uwaga Babcia Gotuje
Zupa kalafiorowa 190

kurczaka, z dodatkiem świeżych warzyw. Polecam, lekko, smacznie i oczywiście zdrowo :) Składniki: 1 1/2  litra wywaru z kurczaka 4 średniej wielkości ziemniaki 4 małe marchewki 2 pietruszki 1/4 selera korzeniowego 1 mały kalafior sól do smaku 1 łyżeczka majeranku 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego 1 pęczek natki z pietruszki 200 ml śmietany 30 % Wykonanie: Wywar z kurczaka podgrzewam , dodaję

Bea(u)ty kitchen
ZUPA OGÓRKOWA Z ZIEMNIAKAMI 156

wyjątkowo smaczna.  Do przygotowania zupy użyłam przecieru z ogórków kwaszonych od firmy  Dagoma .   Składniki: * wywar rosołowy  * mięso z kurczaka  * korzeń pietruszki  * korzeń selera  * por  * sól * 2 małe marchewki * 2 małe ziemniaki * słoik przecieru z ogórków kwaszonych (330 g) Wykonanie: Ugotować wywar rosołowy. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w małą kostkę marchewkę

Zrób to smacznie
Passata pomidorowa 224

Idealna na zimę do zup i sosów Składniki 2 kg pomidorów 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 marchewka 1/2 selera sól, pieprz, cukier 2 łyżki ziół prowansalskich   Sposób przygotowania … Czytaj dalej Passata pomidorowa

czarrna od kuchni
Spiżarnia 215

mini koktajlowe Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkiem i cebulą Grzyby marynowane, prawdziwki w miodzie   Ogórki konserwowe łagodne Fasolka szparagowa do słoika Ogórki w zalewie curry z liściem selera Malinówka, nalewka z malin Aroniówka, nalewka z aronii z liśćmi wiśni To tylko mała część wszystkich przepisów, więcej znajdziecie w zakładce przetwory  oraz nalewki i napoje , a jeśli chcecie

Apetyczna babeczka
Ogórki po warszawsku 166

notatki na temat pochodzenia tego przepisu, ale to nie ważne, ważne, że smaczne. Polecam!  Ogórki warszawskie - 6 kg ogórków średniej wielkości -przyprawy na słoik: natka pietruszki, listki selera, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego,1/2 łyżeczki nasion gorczycy, duży ząbek czosnku, średniej grubości krążek cebuli, kawałek marchwi, mała laska chrzanu, łodyga zielonego kopru Zalewa: -5 l wody -3 szklanki

Kulinarne przemyslenia