niemal robi się samo. Po kulinarnych zawirowaniach z końca roku warto na chwilę odpocząć, bo obiad zrobi się sam. Schab pieczony w cydrze. składniki 1,2 kg schabu 1 kg ziemniaków 3 cebule 1 łyżeczka tymianku 250 ml cydru 30 g masła 2 łyżki oleju do smażenia 1/2 łyżeczki kolendry sol, pieprz wykonanie: Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki. Cebulę(...)kroimy w piórka lub dużą kostkę. Schab obsmażamy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Ściągamy z patelni, doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego i okładamy kawałkami masła. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Po tym czasie do mięsa dodajemy cebulę i ziemniaki, które lekko solimy. Pieczemy całość kolejne 15 minut i wlewamy
Przysmaki KarolkiKruche i delikatne mięso na warzywnej pierzynce z papryki, pomidorów i cebuli. Pyszny, zdrowy obiad, pełen smaku! Składniki: 600g schabu bez kości sól, pieprz, majeranek olej do smażenia 3-4 ząbki czosnku duża cebula czerwona papryka 4 pomidory szklanka bulionu Sposób przygotowania: Schab myjemy, suszymy ręcznikami papierowymi, kroimy na kotlety i przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Smażymy na mocno rozgrzanym(...)każdej strony (do zarumienienia). Na rozgrzanym oleju przesmażamy drobno pokrojony czosnek i cebule posiekane w piórka. Dodajemy pokrojona w kostkę paprykę oraz obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Doprawiamy solą i przesmażamy razem kilka minut. Całość podlewamy bulionem i przekładamy do warzyw schab. Dusimy pod przykryciem prze 15 minut a następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy na wolnym ogniu
Pyry na GazPyszne roladki ze schabu robione a'la zrazy zadowolą najbardziej wybrednych. Mięciutkie mięsko, a w środku ogórek,cebulka, biała kiełbasa, i cieniutkie plasterki
Walijskie Pichceniesuszonych moreli 100g masla czosnkowego 1 lyzeczka slodkiej papryki 0,5 lyzeczki rozmarynu 0,5 lyzeczki kminku 3 spore lyzki konfitury morelowej 2 lyzki platkow migdalowych 1 mala cebula wykonanie:Obmyty schab wkladamy na 2 minuty do osolonego wrzatku. Wyciagamy, osuszamy.Dlugim nozem robimy naciecie na srodku, ktore bedzie "kieszenia" na nadzienie.Maslo czosnkowe ucieramy z rozmarynem i schladzamy.Otwor w miesie napelniamy
Przysmaki Karolkipomidorowe, czy jedwabiście śmietankowe. Może być również zaskakująco skąpe w ilości sosu, a przy tym bardzo delikatne i smaczne, Spróbujcie :) Składniki: 25dag makaronu spaghetti 20dag pieczonego schabu 1 średnia cukinia 1 duża cebula pęczek koperku 3 łyżki oliwy świeżo zmielony pieprz sól Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Schab i cukienię kroimy w kostkę. Smażymy na łyżce
ChilliJemyugotowaniu wcale się nie skleja. Moja dzisiejsza wersja to trofie ze schabem w pysznym sosie śmietankowo- pieczarkowym. Wykonanie: 1 op makaronu trofie (400g) 800g schabu sól pieprz ziele angielskie 100g pieczarek 2 cebule odrobina tymianku śmietana 18% olej bulion Wykonanie: Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu (zazwyczaj 12 minut).Schab kroimy w paski. Posypujemy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz tymiankiem(...)patelni rozgrzewamy olej, podajemy pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy aż się zezłoci. Następnie wrzucamy pokrojony schab, podsmażamy ze wszystkich stron mieszając. Kiedy schab się podsmaży wrzucamy pokrojone w paski pieczarki, 2-3 kulki ziela angielskiego zalewamy całość bulionem, aby przykrył mięso. Przykrywamy i dusimy ok 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie doprawiamy do smaku ew. solą i zalewamy
Walijskie PichceniePomysł na połączenie mięsa z warzywami. Roladki schabowe w sosie sprawdzą się na każdym obiedzie. A jak smakują? Rewelacyjnie! 500 g schabu 1 brokuł 1 cebula 10 pieczarek Przyprawa do mięsa Sól Pieprz Sos: 1,5 szklanki bulionu 150 g żółtego sera 2 łyżki śmietany 18% 1 płaska łyżka mąki pszennej 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka lubczyku(...)gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, pieczarki na mniejsze kawałki. Przesmażamy na odrobinie oleju. Na rozbitym mięsie rozkładamy pieczarki z cebulą oraz przekrojone na plastry brokuły. Dociskamy farsz do schabu. Zwijamy w roladki, obwiązujemy nićmi. Wierzch roladek obsypujemy przyprawą do mięsa. Smażymy je na rozgrzanej patelni na rumiano i do miękkości. Zdejmujemy. Na patelnię
VioletoweKucharzeniepół godziny do godziny. Gotowanie: Bierzemy duży garnek, w którym zmieścimy nasz schab i rozgrzewamy oliwę w garnku.Gdy oliwa w garnku się nagrzeje, wkładamy schab i dodajemy:1 cebulę pokrojoną w plastry 2 kostki bulionu wołowego. Gotujemy schab, delikatnie go obracając. Po paru minutach dodajemy również:1 łyżkę ekstraktu pomidorowego, skrojoną w kostkę paprykę
Smaki BrazyliiProponujemy schab w ciekawej oprawie - z kalafiorem, w sosie curry z surówką z kiszonych ogórków z jabłkiem. Składniki: -ok. 0,8 kg schabu bez kości -kalafior -cebula -500 ml przecieru pomidorowego -sól, pieprz, curry -czosnek niedźwiedzi -kilka łyżek oleju -łyżka masła -surówka z kiszonych ogórków z jabłkiem Schab myjemy, osuszamy i nacinamy z jednej strony, pozostawiając z drugiej(...)susz warzywny ) przez ok. 5-7 minut. Na patelni z niewielką ilością oleju szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy odcedzony kalafior i masło i delikatnie obsmażamy. Dolewamy przecier pomidorowy. Przyprawiamy do smaku pieprzem, solą i curry i zagotowujemy. Schab upieczony. Zawartość patelni wlewamy do naczynia ze schabem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C. Pieczemy
Maminek kulinarnyprymus-agd.com.pl , gdzie można kupić też produkty innych zapomnianych polskich marek jak Porcelana Ćmielów, Porcelan Śląska czy Emalia Olkusz. Składniki: ok 300 g kupnego schabu wieprzowego pieczonego w kawałku (lub domowego) 4 jajka ugotowane na twardo mała cebula – drobno pokrojona 3 czubate łyżki chrzanu (+- mały słoiczek) dymka drobno pokrojona(...)zostawiamy trochę do dekoracji) – może być też szczypiorek garść kaparów ze słoika – dokładnie odsączonych z zalewy i kilka do dekoracji świeżo zmielony pieprz Przepis na schab po warszawsku Jajka siekamy razem z cebulą, chrzanem i dymką. Mieszamy z kaparami i pieprzem. Schab kroimy na centymetrowe plasterki. Każdy plasterek nadkrajamy w połowie, żeby powstała kieszonka. W każdą kieszonkę wkładamy
Ugotowane pozamiataneZamiast schabu można wykorzystać również pierś z kurczaka, będzie równie smacznie. [embed]https://youtu.be/R7rMeLrgLzA[/embed] Składniki na schabowy po królewsku (5 porcji): około 600 g schabu bez kości 7-8 średnich pieczarek papryka czerwona cebula 100 g sera żółtego łyżeczka miodu 3 łyżki musztardy jajko bułka tarta sól, pieprz Przygotowanie Schab kroimy na plastry grubości około 2 cm, myjemy, osuszamy(...)mieszamy ze sobą i taką marynatą smarujemy plastry schabu z obu stron. Mięso odstawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc, ale jeśli nie mamy czasu można smażyć od razu). Następnie obtaczamy je w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na patelni, po chwili
e-PrzepisyKulinarneprogramu zaczerpnęłam pomysł „kostny”:), a przyprawy dałam takie, jak zwykle daję gdy piekę schab. Pieczeń ze schabu z kością porcja na około 5 osób 1 kg schabu z kością 1 nieduża cebula 1 duży ząbek czosnku sok z pół cytryny 1/3 szkl oleju 2 łyżeczki suszonego majeranku 1 łyżeczka mielonego kminku sól, pieprz Schab umyć, osuszyć i usunąć mięso(...)głębokości. Mięso związać sznurkiem między każdą kością, aby ładnie trzymało kształt. Przyprawić solą i pieprzem. Olej zmieszać z sokiem z cytryny, drobno posiekaną cebulą, startym na tarce czosnkiem, majerankiem i kminkiem. W uzyskanej marynacie ułożyć schab i pokryć go marynatą. Przykryć naczynie i włożyć do lodówki na 12 godzin. Marynatę można też przełożyć do większego woreczka na mrożonki, włożyć
Posadzone i zjedzoneschabu nieznacznie rozbijamy, kroimy na pół. Nacieramy sporą ilością musztardy (w sumie około 5 łyżek), odstawiamy na 30 minut do lodówki. 2. Schab podsmażamy na rozgrzanym oleju.3. Do garnka/na patelnię wlewamy 2 szklanki wody, dodajemy cebulę, kostkę rosołową , sos sojowy oraz wszelkie przyprawy w preferowanych ilościach. Dusimy na małym ogniu prze 30 minut.4. W niewielkiej ilości zimnej wody rozrabiamy
Szefowa kuchniprzyrządzonego schabu w panierce wersja szybsza, a równie smaczna - paluszki mięsne. Składniki : około 30 dag schabu bez kości 30 dag pieczarek cebula tłuszcz do smażenia sól, pieprz, estragon mąka, ewentualnie śmietana Przygotowanie: Umyte mięso kroimy w cienkie paski, ale bez przesady :) Panierujemy je w mące i ziołach - pozostawiamy(...)Pieczarki kroimy w paseczki, cebulę obsmażamy do "zeszklenia", dodajemy pieczarki i razem chwilę smażymy Schab smażymy na gorącym tłuszczu, przekładamy do garnuszka z około 2 szklankami wrzątku Dokładamy pieczarki z cebulą- gotujemy nie dłużej jak 10-15 min. Kto lubi robi z maki zasmażkę na zagęszczenie sosu Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, po zagotowaniu możemy dodać łyżkę lub dwie gęstej
Proste Potrawymięsa w mleku powodują, że staje się ono bardzo kruche i delikatne, a panierka jest chrupiąca i pięknie rumiana. Składniki: ok 0,5 kg schabu sól i pieprz 1 cebula 1 szklanka mleka 1 jajko 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy 1 szklanka mąki 1 szklanka bułki tartej olej lub smalec do smażenia(...)Mięso tniemy na plastry i rozbijamy *** *** Rozbity schab przekładamy do miski, obkładamy pokrojoną w plasterki cebulą i zalewamy mlekiem. Całość odkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc *** *** Po tym czasie mięso wyjmujemy z mleka, osuszamy ręcznikiem papierowym i przyprawiamy z dwóch stron solą i pieprzem *** *** Do miseczki wbijamy jajko oraz przekładamy jogurt i musztardę *** Wszystko razem dokładnie mieszamy
Blog z Apetytem