schab z cebulą - 1563 przepisów (strona:12/105)

Gulasz ze schabu i kiełbasy 1155

pyszny i syty obiad. Najlepszą reklamą tego gulaszu jest mój Mąż, który na poczekaniu zjadł 3/4 całego garnka ;) Gulasz ze schabu i kiełbasy – Składniki: 400g schabu 500g kiełbasy, np. podwawelskiej 3 cebule 3 marchewki (ok. 180g) pieprz, sól, papryka słodka do smaku ok. 700ml bulionu (ewentualnie można podczas gotowania(...)dolać trochę wody, gdyby nadmiar wyparował) 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego tłuszcz do smażenia (np. olej rzepakowy) 5 średnich ogórków kiszonych (ok. 280g) Gulasz ze schabu i kiełbasy – Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w półksiężyce. Schab również pokroić w kostkę i doprawić solą, pieprzem i papryką słodką (wymieszać, by schab dokładnie był otoczony

Kulinarne Przeboje
Schab w sosie paprykowym 189

Składniki: 6 plastrów schabu, 1 cebula, 2 czerwone świeże papryki, 1-2 garście posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, cząber, czerwona słodka papryka, musztarda, mąka pszenna, olej, 1 łyżka masła, 2 łyżeczki tartego chrzanu. Przygotowanie: Ze schabu odciąć skórę. Posolić i popieprzyć z obu stron. Z jednej strony posmarować musztardą i obtoczyć w mące. Smażyć do zarumienienia na rozgrzanym tłuszczu(...)Mięso zalać 800ml wody, przykryć pokrywką i zagotować. Po zagotowaniu dodać czerwoną słodką paprykę, małą ilość cząbru, sól i pieprz oraz dwie łyżeczki tartego chrzanu. Przykryć i dalej dusić. Cebulę pokroić w paski i podsmażyć na maśle, dodać do mięsa. Do mięsa dodać również pokrojoną w paseczki paprykę. Dusić do momentu aż mięso będzie miękkie. Po zdjęciu z ognia dodać

W kuchni u Moniki
Schab w sosie węgierskim z pieczarkami 242

schab, m.in. schab w sosie własnym oraz schab po bałkańsku . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Schab w sosie węgierskim – Składniki: 10 małych plastrów schabu – ok. 700g 250g pieczarek 5 łyżek oliwy lub oleju rzepakowego 2 średnie cebule – 170g 2 ząbki czosnku 2 papryki czerwone – 430 g 400 ml gorącego bulionu lub rosołu 300 ml przecieru pomidorowego 2 łyżki(...)papryka delikatnie zmięknie. Zdjąć je z patelni na talerzyk i odstawić na bok. Na tej samej patelni, na której smażyła się cebula, czosnek i pieczarki rozgrzać pozostałe 2 łyżki oliwy (lub oleju) i podsmażyć plastry schabu z obu stron na rumiano. Do większego garnka przełożyć podsmażony schab. Na patelnię, na której smażyło się mięso wlać bulion/rosół, lekko podgrzać, dokładnie

Kulinarne Przeboje
Nuggety ze schabu na pure z cebuli z sosem czosnkowo- koperkowym 144

Czasem puszczam wodze fantazji z kuchni i wychodzą mi takie rzeczy jak moja dzisiejsza propozycja: nuggety ze schabu na pure z cebuli z sosem czosnkowo- koperkowym. Składniki: schab- w zasadzie jego ilość zależy od naszych potrzeb, ja użyłam dwóch kotletów 1 cebula 1 jajo 2 łyżki łyżka mąki, bułki tartej i otrąb żytnich sól, pieprz, słodka papryka w proszku olej(...)Przygotowanie: schab umyj, osusz, pokrój w paski, przełóż do miski oprósz go solą, pieprzem i papryką, wymieszaj, a następnie oprósz 1 łyżką mąki, bułki tartej i otrębami obtocz mięso w jajku w osobnej misce oprósz drugą łyżką mąki, bułki i otrąb smaż na rozgrzanym oleju na rumiano cebulę obierz i pokrój w kostkę zdejmij mięso z patelni

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Schab w sosie 177

Mięso w pikantnym, kremowym sosie Składniki 2 plastry schabu 1 cebula 20 dkg pieczarek 1/2 szklanki gorącego bulionu 1/2 szklanki śmietany 30% sól, pieprz ostra mieszanka przypraw (młynek) 2 łyżki … Czytaj dalej Schab w sosie

czarrna od kuchni
ESKALOPKI ZE SCHABU W SOSIE PIECZARKOWYM 173

kolejna propozycja na prosty, ale smaczny i pożywny obiad. Kruche plastry mięsa zatopione w gęstym, pieczarkowym sosie dają nam klasyczne danie kuchni polskiej.  Składniki: 600-700 g schabu 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 g pieczarek sól pieprz ziołowy ziele angielskie liść laurowy śmietana ukwaszona 18% 1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu masło klarowane Wykonanie: Mięso kroimy(...)klarowanym maśle z obu stron do delikatnego zrumienienia. Następnie przekładamy na talerz, a na patelnie przekładamy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy chwilę, po czym dodajemy pokrojone pieczarki. Ponownie smażymy całość chwilę, a następnie przekładamy na patelnię plastry schabu. Podlewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i dusimy wszystko do miękkości mięsa. Na koniec nasz sos zaciągamy łyżką

Walijskie Pichcenie
Schab w sosie chrzanowym z marchewką 116

fantastyczna sprawa, zwłaszcza dla kogoś kto ma tendencję do zbytniego kombinowania w kuchni. Wyszło jak zwykle prosto i smacznie. Tak jak lubimy najbardziej! 400g schabu 3 średniej wielkości marchewki 1 duża cebula 200ml śmietany 12%  500ml wody  3 łyżki chrzanu, u mnie od Reypol 1 czubata łyżka mąki sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie olej 1. Schab(...)pieprzem i majerankiem. 2. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w kostkę. 3. Na rozgrzanym oleju podsmażamy schab do zezłocenia, z dwóch stron. 4. Do schabu wlewamy 500ml wody, dodajemy cebulę, marchewkę, liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem przez około 30 minut.  5. Po tym czasie dodajemy chrzan, śmietanę i mąkę rozprowadzoną w niewielkiej ilości

Szefowa kuchni
Schab w sosie z suszonymi pomidorami 169

sosie. Dodatek suszonych pomidorów jest naprawdę super. Przyznam się, że jak kiedyś ich nie lubiłam, tak teraz używam ich w swojej kuchni coraz częściej. Składniki: 500 g schabu 1 cebula 1 ząbek czosnku kilka pomidorków suszonych liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz olej do smażenia mąka, śmietana i odrobina zimnej wody do zagęszczenia sosu Sposób przygotowania: 1. Mięso pokroić(...)rozgrzać niewielką ilość oleju, obsmażyć mięso z obu stron. 2. W międzyczasie w rondlu zrumienić posiekaną cebulę i czosnek na niewielkiej ilości oleju, wlać szklankę gorącej wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Następnie dodać podsmażone mięso, ewentualnie uzupełnić wodę i gotować, aż schab będzie miękki. 3. Do sosu dodać pokrojone dowolnie suszone pomidory, chwilę razem dusić. W osobnej misce

Kuchnia domowa Ani
Roladki schabowe. 266

Składniki: (na 8 roladek) 8 plastrów schabu, 400 g pieczarek, 1 świeża papryka (może być również konserwowa), 1 cebula, 3-4 ogórki kiszone, sól, pieprz, musztarda, mąka. Przygotowanie: Pieczarki umyć, pokroić w kostkę(...)podsmażyć lekko posolone i popieprzone.   Cebulę, paprykę i ogórki pokroić.   Schab rozbić na dość cienkie plastry. Posolić, popieprzyć i posmarować musztardą.   Na plastry schabu położyć pieczarki, ogórka, cebulę i paprykę. Zawinąć i wykałaczkami pozaczepiać, tak by się nie rozwaliły. Na gorący tłuszcz włożyć roladki i podsmażyć - im mocniej będą podsmażone roladki, tym ciemniejszy będzie

W kuchni u Moniki
Schab po zbójnicku – doskonała wędlina 519

plasterek schabu na kanapce z sałatą i majonezikiem.. Mniam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 2 kg schabu ( dość mocno się skurczy , ale można zrobić mniejszy kawałek ) 1 łyżka suszonej mielonej cebuli 1 łyżka granulowanego czosnku 1 łyżka słodkiej , mielonej papryki 40 g soli peklowej 1 łyżka cukru Do garnka wlewamy wodę ( daję kranówkę ) , około(...)peklową , mieszamy i zanurzamy w zalewie schab . Wstawiamy do lodówki na minimum 5 dni – codziennie obracamy schab w zalewie . Po upływie tego czasu , wyjmujemy schab z zalewy ,nacieramy mieszanką przypraw ( mieszamy ze sobą , paprykę , czosnek , cebulę ) , upychamy w siatkę wędliniarską . Zostawiamy jeszcze dobę w lodówce , żeby ładnie przesiąknął przyprawami . Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 100 C i pieczemy

Ogrodnik w podróży
KOTLETY SCHABOWE PANIEROWANE INACZEJ 518

kroku. Korzystajcie z mojego przepisu na schabowego inaczej. Ulepszajcie go! Polecam :) Schabowe w chrupiącej panierce z płatków owsianych. Oto składniki i przyprawy na kotlety schabowe panierowane: 500g schabu wieprzowego mleko  1 cebula 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka płatków kukurydzianych 2 jajka sól i pieprz smalec do smażenia Przepis na kotlety schabowe - przygotowanie krok po kroku: Krok 1. schab(...)woreczka i pokruszyć wałkiem do ciasta.  do miseczki wbić jajka, dodać odrobinę soli oraz pieprzu, 2 łyżki mleka i rozmieszać Krok 2. Uformowane kotlety ze schabu włożyć do szklanej miseczki, obłożyć cebulą i zalać mlekiem. Następnie odstawić do lodówki do zamarynowania (najlepiej na noc). Krok 3. Zamarynowane w mleku i cebuli kotlety schabowe wyjąć i delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem

Moja Książka Kucharska
Schab zapiekany z jabłkami 162

wina200 ml śmietanki 30 %2 łyżki mąki pszennejzestaw przypraw kulinarne inspiracje Kamis-polędwiczki z jabłkiem w sosie szałwiowymolej do smażeniaJabłka i cebulę obrać. Jabłka pokroić w ósemki a cebulę na ćwiartki. Schab pokroić w średnią kostkę. Mąkę wymieszać ze słodką papryką i obtoczyć kawałki mięsa. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i zarumienić zapanierowane mięso. Mięso przełożyć na talerz

Monia miesza i gotuje
Rolada schabowa z szynką i serkiem Fromage, pieczona w rękawie. 155

wykonaniu i nie zabiera dużo czasu aby ją przygotować :)Do rolady użyłam musztardy  Parczew . Jeśli przepis Wam się podoba to zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1 kg schabu 2 cebule około 8 dużych plastrów szynki 1 serek klasyczny Fromage pieprz o oprószenia  sól morska Cenos 2 łyżki musztardy sarepskiej Parczew 2 łyżki oregano  2 łyżki bazylii suszonej(...)łyżka czerwonej papryki 3 ząbki czosnku do pieczenia  2 ząbki czosnku do natarcia mięsa 1/2 szklanki oleju 2 kostki rosołowe mięsne Winiary 2 gałązki świeżego rozmarynu Wykonanie : Schab myjemy i osuszamy, zaczynając z boku w koło delikatnie obkrawamy mięso tak aby powstał duży płat, lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Mięso oprószamy solą, pieprzem, papryką, połową oregano i bazylii, nacieramy

Sama słodycz i szczypta chili
Schab w warzywach 138

Moja propozycja na dobry obiadek. Dużo warzyw i mięsko, mniam. Schab lekko rozbić, jeśli ma tłuszczyk na bokach to ponacinać. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni

Kuchnia Pokoleń
Schab w cieście francuskim (plastry) 219

dowolne warzywa. Pycha! 4 plastry schabu (cienkie)   Przyprawy: papryka w proszku (ostra i słodka) sól, pieprz Dodatkowo: 1 płat ciasta francuskiego (duży) 2 czerwone cebule (średnie) 1 jajko  Plastry schabu dokładnie natrzeć przyprawami i odstawić do lodówki - minimum na 30 minut. (Mięso pokroiłam na grubość około(...)można grubiej i następnie delikatnie rozklepać je za pomocą tłuczka do mięsa.) Po tym czasie płat ciasta francuskiego przeciąć na pół. Na jednym kawałku ułożyć plastry schabu, które należy posypać posiekaną cebulą i przykryć drugim kawałkiem ciasta. Okolice farszu delikatnie podociskać.  Ciasto pokroić na 4 kwadraty, o boki mocno skleić. (Zrobiłam to palcami, ale można widelcem.) Tak przygotowane "poduszeczki

Di gotuje