schab z cebulą - 1563 przepisów (strona:15/105)

Roladki schabowe z nadzieniem 306

jednocześnie wyzwanie czy uda mi się to zrobić :)  Zamiast zwykłego puree postanowiłam dodać frytki ale jednym słowem wyszedł pyszny aromatyczny i domowy obiad :D Składniki: 6 plastrów schabu, 1 duża cebula, 30dkg pieczarek, 0,5 papryki czerwonej, kilka plasterków sera żółtego,  2-3 ząbki czosnku, oliwa, sól, pieprz, bułka tarta, jajko. Przygotowanie: 1. Przygotowujemy marynatę, czosnek wyciskamy, dodajemy(...)sól, pieprz i trochę oliwy, mieszamy. 2. Plastry schabu rozbijamy. Obtaczamy w marynacie. Odstawiamy do lodówki 3. Cebule i pieczarki obieramy. Kroimy w plastry, natomiast cebulę w kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy. Smażymy.(możemy podlewać odrobiną wody) 4. Paprykę kroimy w plasterki. 5. Na plastry mięsa wykładamy po łyżce smażonych pieczarek z cebulą, po pasku papryki oraz

Kuchnia Pełna Pasji
Schab duszony. Schab w sosie. 52063

Schab 15 plastrów (ok.1kg)Cebula 2 duże sztukiPor 1 średnia sztukaLubczyk ok. 2 łyżeczkiMajeranek ok. 2 łyżeczkiBulion mięsny 600mlWoda ok. 100mlMarchew 3 duże sztukiPieprz do smakuSól do smakuZiele angielskie 5 sztukLiść laurowy 5 sztukPapryka czerwona słodka do smakuOliwa z oliwek do smażeniaWykonanie:Cebulę obrać, pokroić w piórka lub większą kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę.Marchewkę obrać(...)stron w mące. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć schabowe z obu stron przez ok. 1 minutę.Marchewkę, por i cebulę wraz z tłuszczem ze smażenia wrzucić do brytfanny lub dużego garnka, zalać 600ml bulionu. Dorzucić również podsmażone plastry schabu. Patelnię po smażeniu podlać 100ml wody, wypłukać i wlać do garnka/brytfanny. Mięso powinno być całkowicie zanużone – jeśli nie jest

Kulinarne Przeboje
sałatka z panierowanym schabem 462

tartej wymieszanej z ostrą czerwoną papryką Ta sałatka to odczarowanie nudnego kotleta schabowego Najlepsza sałatka z panierowanym schabem: SKŁADNIKI: 1 sałata lodowa 3 plastry schabu 3 pomidory sól i pieprz do smaku 1 czerwona cebula ½ papryki 1 jajko + 1 łyżka mleka bułka tarta ½ łyżeczka ostrej czerwonej papryki olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Bułkę tartą mieszamy wraz z papryką następnie wykładamy(...)odsączyć z nadmiaru tłuszczu,, następnie kotlety schabowe kroimy w cieniutkie paski. Połowę drobno pokrojonej sałaty lodowej wsypujemy do szklanej misce, układamy część pokrojonych pasków schabu, część pokrojonych pomidorów, część kostki paprykowej i piórka czerwonej cebuli, przykrywamy kolejną taką samą warstwą składników. Całość skrapiamy sosem winegret. Klasyczny sos winegret (vinaigrette) to tzw. emulsja, która powstaje przez ubijanie oliwy lub oleju

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Schab duszony w sosie węgierskim 153

doprawione. Całość ma wyrazisty smak i świetnie komponuje się z ulubioną kaszą, ryżem, makaronem lub tłuczonymi ziemniakami. Polecam! (około 6 porcji) 1 kg schabu wieprzowego 1 łyżeczka papryki słodkiej (płaska) 3 łyżki mąki pszennej 2 cebule 5 łyżek oleju Sos: 750 ml bulionu 3 łyżki sosu sojowego 3 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego   2 łyżeczki papryki słodkiej(...)Następnie każdy kawałek należy obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Mięso umieścić w garnku, a na tłuszczu z patelni zeszklić uprzednio posiekaną cebulę. Cebulę przełożyć do schabu, dodać sos sojowy, listki laurowe, ziele angielskie, obie papryki oraz czosnek. Całość zalać bulionem i dusić pod przykryciem przez około 1,5 godziny - do miękkości mięsa. Na końcu

Di gotuje
Bitki w sosie pomidorowym 229

Proste danie..a jakie smaczne.. schab lub polędwica cebula susz warzywny   koncentrat pomidorowy przyprawa meksykańska sól, pieprz listek, ziele bulion  śmietana Mięso pokroić w plastry , można lekko rozbić tłuczkiem.Mięso podsmażyć na patelni, dodać cebulę, warzywa oraz przyprawy.Zalać wszystko bulionem, dodać koncentrat .Dusić aż mięso będzie miękkie.W razie potrzeby dolać wody.Pod koniec dodać śmietanę

Moje domowe kucharzenie
Schab nadziewany tuńczykiem, czyli polska wersja vitello tonnato 238

Składniki: ok 300 g gotowego schabu wieprzowego pieczonego w kawałku (może być też wędzony lub szynka) 2 puszki tuńczyka – dokładnie odsączone z zalewy 3 czubate łyżki majonezu lub jogurtu greckiego świeżo zmielony pieprz 7 ogórków kiszonych pokrojonych w drobną kostkę garść kaparów ze słoika – dokładnie odsączonych z zalewy i kilka do dekoracji cebula – drobno pokrojona pęczek natki(...)Przepis na schab nadziewany tuńczykiem z sosem tatarskim Tuńczyka blendujemy z majonezem i pieprzem. Na durszlaku lub przez gazę dokładnie odciskamy ogórki i kapary. Mieszamy je z tuńczykiem, cebulą i natką. Schab kroimy w plastry grubości centymetra. Każdy plaster nacinamy, żeby utworzyć kieszonkę. W środek wkładamy łyżkę sosu tuńczykowego. Plastry nadziewane tuńczykiem układamy na półmisku. Dekorujemy natką i kaparami

Ugotowane pozamiatane
Wiejskie roladki schabowe 304

kiszonym ogórkiem, cebulką, czerwoną papryką oraz wędzoną kiełbasą a wszystko to oplecione i zasmażone w cieniutkich plasterkach boczku.Pyszny i bardzo treściwy obiad. Polecam! Składniki: 5 plastrów schabu bez kości 1 ogórek kiszony 1 cebula (użyłam pół białej i pół czerwonej cebuli) 1/3 czerwonej papryki 1 wędzona kiełbasa polska 5 cienkich plastrów boczku(...)wędzonego sól, pieprz 300 ml gorącej wody lub bulionu 1 łyżka mąki lub 2 łyżki śmietanki do zaciągnięcia sosu olej do smażenia     *** Ogórka, kiełbasę, cebulę i paprykę kroimy w słupki *** *** Schab cienko rozbijamy i bardzo delikatnie oprószamy solą oraz pieprzem. Na każdym kotlecie układamy po jednym lub dwóch plasterkach kiełbasy, ogórka, cebuli i papryki *** *** Mięso ciasno zwijamy

Blog z Apetytem
Schab pod chrupiącą marchewkową pierzynką 227

zapieczeniu otula się chrupiąca kołderką. Schab został podany na zielonej salacie z pomidorami i szczypiorkiem. Schab pod chrupiącą marchewkową pierzynką SKŁADNIKI: 3 plastry schabu  sól i pieprz  1 marchewka  1/2 małej cebuli białej  1-2 ząbki czosnku  3 duże łyżki majonezu (tłuszcz do smarowania naczynia(...)podania: sałat masłowa, pomidory malinowe,  szczypiorek PRZYGOTOWANIE: Schab oprószamy solą i pieprzem, rozklepujemy. Naczynie do zapiekania wykładamy torebką do pieczenia (lub smarujemy tłuszczem) układamy rozklepany schab, na nim układamy piórka cebuli białej. Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach, rozkładamy na schabie, oprószamy solą i pieprzem. Następnie nakładamy porcję majonezu i posiekanego czosnku.  Schab wstawiamy do nagrzanego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Schab duszony z grzybami 164

koźlaki ale można wykorzystać także kurki. W sezonie oczywiście można grzyby mrożone zastąpić świeżymi a jak ktoś nie lubi grzybów leśnych może wykorzystać pieczarki. składniki: 1 kg schabu 1 duża cebula 450 g pokrojonych grzybów mrożonych ok 1,2 l wody 1 łyżka masła sól 2 listki laurowe majeranek 1-2 nieduże ziemniaki Grzyby rozmrozić na sitku aby pozbyć się(...)nadmiaru wody. Cebulę pokroić w drobną kostkę. W garnku rozpuścić masło. Wrzucić pokrojoną cebulę oraz grzyby. Całość podsmażyć. Następnie zalać wodą. Schab pokroić w plastry o grubości ok 1 cm. Następnie plastry schabu obsmażyć z obu stron na patelni i przełożyć do garnka z grzybami. Dodać listki laurowe, odrobinę majeranku i sól do smaku. Całość dusić aż mięso będzie miękkie

Monia miesza i gotuje
Schab w sosie cebulowo-grzybowym 264

prosty w wykonaniu jak zarazem mało pracy trzeba poświęcić. Danie można podać na elegancki obiad np. z kaszą gryczaną lub puree ziemniaczanym oraz surówką. Składniki: 0,5 kg schabu 4 średnie cebule 5 grzybów suszonych 1 mały kubeczek śmietanki 30% 1 szklanka bulionu warzywnego mieszanka ziołowa ( papryka słodka, kolendra mielona, imbir, tymianek, rozmaryn, papryka chili, majeranek, czosnek suszony) sól, świeżo(...)ziołową i odstawiamy na 30 min. w rondlu rozgrzewamy oliwę, mięso obtaczamy z mące i smażymy z obu stron na złoty kolor. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, grzyby kroimy w paski. Wszystko dodajemy do podsmażonego schabu zalewamy bulionem warzywny, przykrywamy pokrywą i dusimy ok 30 minut. Po tym czasie dodajemy śmietankę dusimy wszystko razem ok 10 minut., śmietanka zagęści

kgwjanczewo
Zapiekane roladki ze szpinakiem i fetą 226

się panierować, więc tylko lekko obsmażyłam bez panierki na patelni i wstawiłam je do piekarnika. Wyszło pysznie, soczyście i co najważniejsze szybko. Polecam gorąco. Składniki: 8 plastrów schabu 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 100 g sera feta solidny pęczek świeżego szpinaku sól pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: Schab myjemy, suszymy, kroimy w plastry i lekko rozbijamy. Każdy plaster

na moim stole...
Schabowe kapuśniaczki 161

zasmakowały. SKŁADNIKI: 5 szt. schabu 30-40 dag. kapusty kiszonej 5 plastrów dowolnej szynki  1 cebula sól,pieprz, majeranek masło klarowane do smażenia WYKONANIE: schab rozbić z dodatkiem cebuli w piórkach, doprawić solą,pieprzem, majerankiem, na rozbite mięso włożyć kapustę i szynkę, piórka cebuli, spiąć w roladkę, smażyć na maśle do miękkości

Kuchnia Beaty
Bitki wieprzowe duszone z warzywami 241

coś dla was. Bitki są mięciutkie i soczyste. Podajemy z ziemniakami, kluskami śląskimi, ryżem lub makaronem. Składniki na bitki wieprzowe duszone z warzywami: ok 1 kg schabu bez kości średnia marchew 2 cebule majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, papryka słodka i ostra sól, pieprz mąka szklanka bulionu Przygotowanie Schab kroimy w plastry i lekko rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem

e-PrzepisyKulinarne
Schab w sosie cebulowo pieczarkowym 210

Schab jest niezwykle kruchy. W daniu zdecydowanym smakiem jest aromat cebuli, pieczarek i śmietanki. Całość stworzyło smaczny obiad. Idealny – ponieważ w jednym daniu mamy mięso i sos.  600 g schabu wieprzowego Sól Pieprz Przyprawa do mięsa Musztarda sarepska (do smarowania) 1 duża cebula ½ pora (biała część) 250 g pieczarek 4 szklanki wody 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego(...)świeża i suszona) Schab kroimy na 2 cm plastry. Każdy rozbijamy tłuczkiem i kroimy na pół. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do mięsa. Każdy kawałek schabu dodatkowo smarujemy delikatnie musztardą sarepską. Cebulę kroimy w piórka, por w plasterki. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry. Mięso obsmażamy z każdej strony na rozgrzanej patelni, przekładamy do garnka. Na patelni po smażeniu

VioletoweKucharzenie
Duszony schab z pieczarkami 280

kotletów schabowych. Po ugotowaniu mięso jest mięciutkie. Danie to można podawać dzieciom, które ukończyły 18 miesięcy. 250 g pieczarek (ok. 7-8 średnich pieczarek) 3 plastry schabu grubości 1-2 centymetrów 2 cebule łyżeczka mąki ziemniaczanej Zaczynamy od przygotowania warzyw. Pieczarki kroję w talarki, cebulę w piórka. Umyty i pokrojony w plastry schab wrzucam na rozgrzaną, suchą patelnię. Przypiekam(...)rondelka. Na patelnię wlewam ponownie olej i podsmażam na niej cebulę pokrojoną w piórka aż nabierze złotego koloru. Później dorzucam pieczarki i smażę 5 minut. Przyprawiam warzywa solą i pieprzem i przekładam do rondelka. Zalewam całość wodą tak, by mięso było całkowicie zanurzone. Po zagotowaniu przykręcam ogień. Schab duszę się przez około godzinę. Po tym czasie mięso powinno być miękkie

Dieta bez mleka