schab z cebulą - 1563 przepisów (strona:10/105)

Roladki schabowe z gruszką, serem pleśniowym i orzechami 178

się śrubki po którymś tam użyciu, ale to tak nieistotny szczegół, że nie zwracam na niego uwagi, wystarczy dokręcić.  Polecam Wam z czystym sumieniem. Składniki: 60 dag schabu bez kości ½ cebuli ¾ szklanki mleka 2 małe gruszki 10 dag orzechów włoskich 10 dag sera z przerostem niebieskiej pleśni 1,5 szklanki wody ½ szklanki słodkiej śmietanki 22% Mąka do obtoczenia Olej(...)równe kotlety, rozbijamy tłuczkiem, układamy w misce, posypujemy pokrojoną na piórka cebulą, zalewamy mlekiem, wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie schab osączamy z mleka, ręcznikiem papierowym delikatnie osuszamy ( mleko z cebulą wylewamy), oprószamy pieprzem do smaku, na każdym kotlecie rozkładamy pokrojone w plasterki gruszki, posypujemy pokruszonym serem pleśniowym-troszkę odkładamy do sosu, oraz rozdrobnionymi orzechami włoskimi

Wanilia i Kardamon
Świąteczny schab z żurawiną i borówką 150

Typowy, z posmakiem świąt pieczony schab przeniknięty smakiem tartego kolorowego pieprzu i czerwonej cebuli. Po upieczeniu wyjątkowego smaku nadaje żurawina oraz borówka. Schab jest kruchy i soczysty, a ostrość przenika się ze słodyczą owoców. 700 g schabu w całości Przyprawa marynata do mięs 1 czerwona cebula Kolorowy pieprz w ziarnach Sól czosnkowa 2 łyżki oliwy z oliwek Kilka łyżeczek borówek(...)klik) Schab nacieramy dokładnie marynatą do mięs. Kolorowy pieprz rozcieramy w moździerzu (nie do końca na gładko). Mięso dodatkowo przyprawiamy pieprzem oraz czosnkową solą. Czerwoną cebulę kroimy w piórka, obkładamy nią mięso. Schab zamykamy szczelnie w pojemniku na całą noc. Następnego dnia mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia, skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 190*C przez

VioletoweKucharzenie
SCHAB Z MŁODĄ KAPUSTĄ 157

schabu. Prosto, szybko i smacznie. My jedliśmy ją z chlebem, żeby było szybciej 😉  ale smacznie będzie także  z ziemniakami.  Składniki: główka młodej kapusty 1/2 kg schabu 2 cebule oleju sól pieprz cukier ocet koperek Wykonanie: Kapustę obieramy z wierzchnich liści. Kroimy w paseczki, wkładamy do garnka i zalewamy wodą z dodatkiem soli. Gotujemy do miękkości(...)minut na młodą kapustę wystarczy). Odcedzamy. W tym czasie na oleju podsmażamy pokrojone w kostkę cebule, kiedy stanie się szklista dodajemy pokrojony w kostkę lub paseczki schab. Całość solimy i pieprzymy i dusimy do miękkości mięsa.  Następnie przekładamy go do ugotowanej kapusty. Doprawiamy całość solą, pieprzem, cukrem i odrobiną octu najlepiej winnego. Dorzucamy sporą ilość posiekanego koperku i ... voila

Walijskie Pichcenie
Schab z warzywami 130

Składniki 300 g schabu 2 cebule 3-4 ząbki czosnku sos sojowy sól, pieprz, lubczyk, bazylia  kilka listków laurowych kilka ziaren ziela angielskiego  2 marchewki puszka zielonego groszku bulion 1,5 szklanki Przygotowanie Mięso pokroić w kostkę razem z jedną cebulą, przyprawić i zostawić na kilka godzin w lodówce.  Dobrze zamarynowany schab przełożyć do brytfanki podlać bulionem

Gaździnka warzy
Cebulowe kotlety 118

Pyszne kotlety pieczone w piekarniku o wspaniałym aromacie i smaku Składniki - 4 porcje schabu - 3 cebule średnie - 2 łyżki musztardy francuskiej - przyprawa grill lub (swoją ulubioną ) - sól - pieprz - 4 łyżki oleju Sposób przygotowania 1. - Plastry schabu roztłuc tłuczkiem do mięsa posypać troszkę solą i pieprzem  - Każdy plaster posmarować musztardą  - Wyłożyć mięso w naczyniu do zapiekania, pod każdy plaster

W królestwie smaków Beaty
Schab w sosie majonezowo - ketchupowym 165

rozpływa się w ustach. Dzięki cebuli lekko słodkawy. Najlepiej podawać go z kluskami śląskimi lub pyzami. *przepis od mamy koleżanki Składniki: (na około 15 sztuk): 1 kg schabu, 600 g cebuli, 6 łyżek majonezu, 6 łyżeczek ketchupu, około 40-50 g przyprawy gyros, szczypta pieprzu i soli łyżka masła Przygotowanie: Schab obkrawamy z tłustych kawałków. Kroimy na około

Lena Gotuje
Schab duszony w sosie ogórkowym 195

przepis na wykorzystanie schabu. Delikatne mięsko bardzo fajnie komponuje się kwaskowym sosikiem. Gotowy schabik mozna podać z kaszą lub ziemniakami. składniki: 7-8 niedużych i niezbyt grubych plastrów schabu 1 cebula 0,5 l wody sól słodka papryka 3 duże kiszone ogórki 2 łyżki śmietany 18 % 1-2 łyżki mąki pszennej Schab oprószyć odrobinką soli i słodką papryką. Następnie rozgrzać

Monia miesza i gotuje
Schab pieczony w mleku 130

się właściwie sam ;-) nic dodać, nic ująć... Pamiętajcie tylko, by czosnek był polski, nie chiński, bo tego w pieczeni zupełnie nie czuć... SKŁADNIKI ok. 1 kg schabu  4 ząbki czosnku 1 cebula 1,5 łyżki soli 1 łyżka suszonego majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki pieprz (ilość wg uznania) 3 łyżki smalcu ok. 0,6 l mleka Majeranek, sól(...)pieprz mieszamy razem. Schab myjemy, osuszamy, nacieramy zmieszanymi przyprawami, a następnie wstawiamy do lodówki na całą noc (naczynie ze schabem przykryjcie przed schowaniem).  Następnego dnia cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na 1 łyżce smalcu, gdy będzie lekko zeszklona dodajemy paprykę i jeszcze przez chwilę smażymy, nie za długo, bo papryka zrobi się gorzka :-( Całość przekładamy na dno naczynia

Czary - gary w kuchni
Roladki Schabowe Z Kindziukiem, Mozzarellą, Zawijane W Boczku Z Piekarnika 183

idealnie się wytopił i utworzył chrupiącą skorupkę. Polecam wam takie rolady np. na święta czy po prostu na niedzielny obiad  :) Składniki na 4 osoby: 4 spore plastry schabu 1/2 cebuli pokrojonej w piórka i zeszklonej około 8 plasterków "Kindziuka" użyłam Dudy 8 małych kuleczek mozzarelli  musztarda sól, pieprz do smaku wykałaczki plastry boczku np. od Dudy "Boczek(...)Staremu" 1. Plastry schabu rozbijamy cienko. Obsypujemy solą i pierzem. Smarujemy musztardą, układamy po dwa plastry kindziuka, dwie kulki mozzarelli i po odrobinie zeszklonej cebuli. Następnie zawijamy całość i obkładamy boczkiem i spinamy wykałaczkami. 2. Gotowe roladki obsmażamy na patelni, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy odrobina wody i pieczemy w 190 stop. przez

Gotowanie...to proste !
Schab w sosie myśliwskim 205

pół i obficie posypujemy przyprawą myśliwską. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 30 minut. 2. Schab podsmażamy z dwóch stron na rozgrzanym oleju. 3. Do podsmażonego schabu dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz starte na tarce pieczarki i paprykę. Chwilę podsmażamy.4. Całość zalewamy 600ml wody i dusimy pod przykryciem przez około 30 minut. Po tym czasie dodajemy do sosu

Szefowa kuchni
Schabowy inaczej czyli w sosie cebulowym 197

było dla mnie ogromnym wyzwaniem. Na szczęście obiad posmakował i cały znikał w zastraszającym tempie z talerza. Może i Wam posmakuje taka odmiana.Zapraszam po przepis! Składniki :* 4 plastry schabu* 2 cebule* 2 ząbki czosnku* pół litra wody* sól, pieprz, majeranek, czerwona słodka papryka* łyżeczka ziół prowansalskich bądź przyprawy do mięsa wieprzowego Przygotowanie :Schab delikatnie rozbić, ja wybrałam mięso bez kości

Magiczne Życie Marty
Schab w sosie arabskim 162

zbyt wielu składników i nie są to też składniki bardzo drogie zawsze można spróbować. SCHAB W SOSIE ARABSKIM dla 2 osób ok 30 minut Składniki 2-3 plastry schabu 3 cebule 3 - 4 figi suszone 1 łyżki octu winnego najlepiej czerwonego (dałam białego) 3 łyżki oliwy 4 łyżki wina (u mnie białe)  Do dzieła!!! Schab kroimy w kostkę, przyprawiamy

sierotka maRysia w kuchni
Schab duszony w kapuście kiszonej 259

Składniki: 9 plastrów schabu, 1 cebula,  480g kapusty kiszonej, sól, pieprz, 3 listki laurowe, 1 łyżeczka tymianku, 6 ziarenek ziela angielskiego, mąka pszenna, olej. Przygotowanie: Z plastrów schabu odciąć skórę. Posolić i popieprzyć z obu stron, a następnie obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Ściągnąć z patelni. Z patelni odlać nadmiar tłuszczu i przesmażyć

W kuchni u Moniki
Schab pieczony w musztardzie 146

folię. Folia zabezpiecza również piekarnik, gdyż nic nie pryska i nie zapieka się na ściankach piekarnika. Osobiście nie znam nikogo, kto lubi czyścić piekarnik. Składniki: 1,5 kg schabu wieprzowego 2 cebule 4 ząbki czosnku 3 - 4 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżeczki miodu naturalnego łyżka soku z cytryny lub limonki 2 łyżki oliwy pieprz świeżo mielony 3 - 4 łyżeczki soli(...)około 55 - 60 minut. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku około 15 minut, aby mięso doszło i zatrzymał się proces pieczenia. Jeśli schab będzie podany na ciepło, można z wytopionego soku po doprawieniu i zmiksowaniu upieczonej cebuli i czosnku (jeśli nie są mocno zapieczone) zrobić sos. Sos zagęścić dodając 2 - 3 łyżki śmietany 30%, oczywiście chwilę gotować. Po wystudzeniu schab świetnie

Kuchcik gotuje
Schab w sosie cebulowo-chrzanowym 127

szybciej daje się przetworzyć i po przyrządzeniu jest delikatne i kruche. Schab w sosie cebulowo-chrzanowym najlepiej smakuje podany z ziemniakami lub kaszą jęczmienną. Składniki: 1 kg schabu wieprzowego  2 duże cebule  3 ząbki czosnku  2 - 3 łyżki chrzanu  2 łyżki majeranku  2 łyżeczki tymianku  1 łyżeczka estragonu  1 łyżeczka chili lub papryki(...)ostrej  2 łyżki pieprzu ziołowego  sól  5 łyżek mąki pszennej  olej do smażenia  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie schabu w sosie cebulowo-chrzanowym:  Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę i lekko podsmażyć.  Schab umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na 1 - 1,5 cm plastry, które można delikatnie roztłuc tłuczkiem. Białe otoczki wokół

Kuchcik gotuje