schab peklowany - 147 przepisów (strona:6/10)

Jackówka puszczańska w wersji parzonej 216

Przepis Kiełbasa Jackówka puszczańska-pomijamy wędzenie tylko parzymy Składniki: -mięso jedynka:schab-1.250 kg szynka-1.250 kg -mięso dwójka:łopatka razem z tłustym-1.500 kg -słonina-300 gram Przyprawy: -peklo sól-17-20 gram/kg - pieprz biały 1 g/kg pieprz czarny 1 g/kg -pieprz ziołowy 2 g/kg -czosnek rozgnieciony praską 35-40 g dla całości -gorczyca 3 g/kg -woda(...)kroje w kostkę 0,5 cm ale nie przekraczajmy 1 cm Teraz 1 i 2 peklujemy 24-48 h. Co kilka godzin mieszamy. Po peklowaniu przystępujemy do dalszej obróbki mięsa, mianowicie mięso 1 czyli schab i szynkę każdy kawałek tłuczemy tłuczkiem ale nie za mocno bez przesady z wyczuciem.Gdy skończymy machanie młotkiem bierzemy wszystkie przyprawy i dodajemy do jedynki oprócz

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
A'la Jackówka puszczańska po mojemu 204

żądanego koloru Parzenie: Woda 75-80 stopni w batonie 65-68  i studzimy Podsuszana przez tydzień Oryginalny przepis na Jackówkę - Jacek Wiertel Kiełbasa Jackówka puszczańska Składniki: mięso jedynka: schab-1.250 kg szynka-1.250 kg mięso dwójk a: łopatka razem z tłustym-1.500 kg słonina-300 gram Przyprawy: peklosól-18-20 gram/kg sól kamienna do smaku jak komuś mało(...)kroje w kostkę 0,5 cm ale nie przekraczajmy 1 cm Teraz 1 i 2 peklujemy 12-24h. Co kilka godzin mieszamy. Po peklowaniu przystępujemy do dalszej obróbki mięsa, mianowicie mięso 1 czyli schab i szynkę każdy kawałek tłuczemy tłuczkiem ale nie za mocno bez przesady z wyczuciem.Gdy skończymy machanie młotkiem bierzemy wszystkie przyprawy i dodajemy do jedynki oprócz

Gotowanie jest łatwe
Schab w ziołach i soli peklowej 160

jest takie łatwe, to chude mięso i jeśli nie przygotujemy go odpowiednio,  po upieczeniu będzie suche jak wiór. Ten peklowany w soli i w odpowiednich ziołach jest wilgotny, soczysty i wręcz rozpływa się w ustach. Idealny przepis na schab. Składniki: 1,5 kg schabu bez kości 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka soli himalajskiej różowej 2 łyżeczki soli peklowej

Wanilia i Kardamon
Moda na chemiczne produkty czyli wędliny z szynkowara bez peklowania 151

pozytywnie zaskoczeni, bo rzadko kiedy ktoś ma chęć robić własne wyroby. Zostaje pytanie zasadnicze : Jakie można zrobić wędliny z szynkowara bez peklowania? Należą do nich: szynki drobiowe (pierś z kurczaka lub z indyka) mielonki szynki wieprzowe (karkówka, schab) rolady mięsne pasztet kiełbasy golonka parzona boczek prasowany i rolowany Dlatego warto zainwestować w taki sprzęt! Smacznego i przede wszystkim powodzenia

sierotka maRysia w kuchni
Domowa polędwica łososiowa. 231

tego około 0,5 kilograma i z tego robimy np. gulasz :)  zobacz tutaj :) Następnie peklujemy mięso: 1 łyżką soli peklującej, 1 łyżką soli kamiennej i 2 łyżkami cukru. Wszystko najpierw mieszamy ze sobą i potem wcieramy w schab. Wstawiamy do lodówki 24 h ... Jak widać na zdjęciu w tym czasie wydzielą się soki, których się pozbywamy

chleba naszego
Mięso ze słoika na kanapki 400

polecam spróbujcie taką zrobić na pewno nie raz do niej wrócicie..... Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (u mnie 500g karkówki i 500g schabu,ale  może   być   boczek, żeberka, łopatka,)  20 g soli do peklowania  1/2  łyżeczki  pieprzu 1/2 łyżeczki kminku 2 ząbki czosnku łyżka  majeranku  1/2  łyżeczki  pieprzu ziołowego

Swojskie jedzonko
peklowana wieprzowa łpatka, wędlina pieczona w niskiej temperaturze 212

niedocenianej łopatki, może śmiało konkurować z innymi ( często uważanymi za szlachetniejsze) , mięsami takimi jak szynka, karkówka czy schab. składniki  1,5 kg ładnego kawałka wieprzowej łopatki sucha mieszanka peklująca  ( ilość podana na półtorej kilo mięsa) sól kamienna  30 g saletra 3 g cukier brązowy 7 g liść laurowy 2 szt ziele angielskie

Miód i pieprz
Kiełbasa słoikowa 165

przeciągu dwóch dni najczęściej staje się ona niejadalna. Warto więc poświęcić trochę czasu by zrobić własną kiełbasę słoikową. Składniki: 1,5 kg wieprzowiny ( szynka, schab ) 1 kg boczku 1 kg wołowiny ( karkówka ) 1 łyżki soli peklującej + 1 łyżeczka Sól Pieprz 6 ząbków czosnku 100 ml wody Wykonanie: Mięso kroimy na kawałki ( do zmielenia ), odkładamy ok ½ kg ładnych kawałków i kroimy

Smaki Ewy
Schab z piekarnika – wędlina kanapkowa 792

zastąpić solą himalajską, która jest zdrowsza. Wszystko zależy od tego czy zależy nam na różowym kolorze, który uzyskujemy dzięki soli peklującej, natomiast po użyciu soli himalajskiej kolor mięsa jest szary.     Składniki: ok 1,5 kg schabu bez kości 45 g soli peklowej (lub soli himalajskiej) 4 ząbki czosnku 3 łyżki ostrej mielonej papryki 2 łyżki słodkiej papryki

Blog z Apetytem
Schab peklowany – chudy, dietetyczny 177

jakieś mięsko do kanapek i wiedzieć, co się je. Tym razem proponuję chudy peklowany* schabik domowej produkcji. Wymaga niewiele zachodu, choć sam proces peklowania – moczenia w solance i podgrzewania raz dziennie, trwa w sumie 3 dni. Schab, choć chudy, nie jest jałowy. Cały przesiąknięty jest smakami przypraw z solanki, a nie brakuje tam szczególnie posmaku pieprzu i czosnku. Składniki(...)samo powtarzamy trzeciego dnia. Po wystygnięciu schab wyciągamy z wody i przechowujemy w lodówce. Można podawać go jako wędlinę, lub z sosem jako danie obiadowe. Po przygotowaniu tego schabu z pierwotną ilością soli stwierdziłam, że jest jak dla mnie za słony. Włożyłam go do zimnej wody na 2 godziny, co pomogło wyrównać smaki. Gdyby Wam się to również przydarzyło

Trzeci talerz
Domowe wyroby 274

Szynka peklowana z szynkowara Szynka z indyka z szynkowara Szynka wieprzowa w marynacie Schab z gorczycą i kolendrą Pieczeń z kukurydzą i marchewką Szynka wieprzowa Pieczeń z cukinią i bobem Pasztet domowy Schab z jabłkami i pomarańczą

Ala piecze i gotuje
Kiełbasa Swojski Mix 220

podgardle 8 mm WYKONANIE Mięso myjemy pod bieżącą wodą i przeprowadzamy klasyfikacje mięsa . Klasa 1 z łopatki Klasa 2 ścinki z szynki, schabu i łopatki i wołowiny Klasa 3 mięso ścięgniste, ścięgna i błony Podgardle Następnie peklujemy i solimy. Czas peklowania 24-48 godz. Po tym czasie mięso rozdrabniamy. Łączymy kl.1 i 2 i dodajemy wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Ktoś nam podłożył świnię! …. 193

kiełbasa biała wołowo-wieprzowa (we flaku i słoikach) – szynka gotowana 2 x 5 minut (mój przepis) i szynka peklowana parzona(wg przepis San Jacinto) – wyroby szynkowarowe: szynkowa i golonkowa (od San Jacinto) , schab faszerowany pieczony w całości w wykonaniu obu Piotrów – rolada z boczku faszerowana mięsem mielonym z paprykami – tuszonka w słoikach według norm radzieckiego GOST

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Schab pieczony ze śliwką 171

wody 4 łyżki soli 2 łyżki soli peklowej listki laurowe pieprz ziele angielskie suszone śliwki pieprz kolendra majeranek gorczyca biała Do peklowania mięso przygotować 3 dni wcześniej . Sól rozpuścić w wodzie , dodać przyprawy i zanurzyć mięso. W schabie można wcześniej wykonać otwór. Osuszony schab nadziać śliwkami .. Przyprawy wysypać na talerz i otoczyć w nich schab. Zawinąć w folię aluminiową . Piec

Gotowanie jest łatwe
Świąteczny schab pieczony 107

schab robię od kilku lat na Święta Bożego Narodzenia. Jest pyszny, pachnący i co najważniejsze nie jest suchy. Składniki: 1,5 kg schabu sól, pieprz 5 łyżek oleju 10 łyżek wody 2-3 łyżki suszonego majeranku 1 łyżka papryki słodkiej 2 liście laurowe w całości Dodatkowo: rękaw foliowy sznurek Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem. Nacieramy wszystkimi przyprawami, zamiast soli lubię użyć(...)soli peklującej. Zalewamy olejem i wodą. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na dobę. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, czekamy troszkę aby mięso odpoczęło. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180-200 stopni, schab wkładamy do foliowego rękawa, wlewamy sos z wody i oleju. Ściśle sznurujemy i wkładamy do piekarnika na 1,5 godziny. Po tym czasie studzimy oraz wkładamy

Kocham Czekoladę

Proponowane wyszukiwania