schab peklowany - 147 przepisów (strona:2/10)

Peklowany schab paprykowy nadziewany śliwką i żurawiną 165

Kolejna peklowana wędlina na moim blogu. Tym razem padło na schab świąteczny, nadziewany nie tylko śliwką ale również suszoną żurawiną. Spokojnie zdążycie go przygotować, by był gotowy na pierwszy lub drugi dzień Świąt.   Składniki 1kg schabu  500ml wody  3 łyżki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 3 liście laurowe 2 ziela angielskie 3 łyżki miodu 1 łyżka(...)zielem angielskim. Wystudzony wywar mieszamy z solą do peklowania, zalewamy nim mięso. Naczynie z mięsem przykrywamy - tak, by był dostęp powietrza - i wsadzamy do lodówki na dolną półkę. Schab peklujemy 4 dni, codziennie obracamy mięso w garnku.  Zapeklowane mięso wyciągamy i płuczemy pod bieżącą wodą. Osuszamy ręcznikiem papierowym. W mięsie wydrążamy dziurę - nie na wylot - i napychamy do niej

Gotowanie i blogowanie
Schab do chleba 158

Wbrew pozorom przygotowanie domowej wędliny nie jest ani pracochłonne, ani czasochłonne. Dla stawiających pierwsze kroki w przygotowywaniu domowych wyrobów proponuję – Schab do chleba. Składniki: - 1 kg schabu - 1 łyżka soli peklującej - 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej - 2 łyżki cukru (kryształ) - przyprawy według uznania (dałam czosnek, pieprz czarny, paprykę słodką, majeranek) Dodatkowo: - 2 łyżeczki wędzonej soli morskiej (może być zwykła(...)przygotowany schab umieszczamy w szklanym naczyniu i wstawiamy do lodówki na 36 – 72 godzin. Codziennie obracamy go na druga stronę i odlewamy (wycieramy) zbierający się płyn. Po zakończeniu peklowania schab parzymy. Zagotowujemy wodę z 2 łyżeczkami soli wędzonej. Do zagotowanej wody wkładamy mięso. Gotujemy 10 minut od ponownego zawrzenia wody. Zostawiamy mięso w garnku z wodą do całkowitego wystudzenia

mojewypiekiinietylko
Schab do chleba 552

Wbrew pozorom przygotowanie domowej wędliny nie jest ani pracochłonne, ani czasochłonne. Dla stawiających pierwsze kroki w przygotowywaniu domowych wyrobów proponuję – Schab do chleba. Składniki: - 1 kg schabu - 1 łyżka soli peklującej - 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej - 2 łyżki cukru (kryształ) - przyprawy według uznania (dałam czosnek, pieprz czarny, paprykę słodką, majeranek) Dodatkowo: - 2 łyżeczki wędzonej soli morskiej (może być zwykła(...)przygotowany schab umieszczamy w szklanym naczyniu i wstawiamy do lodówki na 36 – 72 godzin. Codziennie obracamy go na druga stronę i odlewamy (wycieramy) zbierający się płyn. Po zakończeniu peklowania schab parzymy. Zagotowujemy wodę z 2 łyżeczkami soli wędzonej. Do zagotowanej wody wkładamy mięso. Gotujemy 10 minut od ponownego zawrzenia wody. Zostawiamy mięso w garnku z wodą do całkowitego wystudzenia

mojewypiekiinietylko
Szybki Przepis Na Roladę Schabową Z Musztardą 475

roku z braku czasu postanowiłam przygotować schab w szybszy i prostszy sposób niż peklowany schab <--klik Schab wychodzi kruchy i delikatny, chociaż nie ma tak pięknego koloru jak ten peklowany, ale jego czas przygotowania to zaledwie jeden dzień, więc jak brak Wam czasu, czy nie macie ochoty pamiętać aby przekręcać schab w soli codziennie to polecam ten przepis

Gotowanie...to proste !
Schab w sosie ziołowym. Sztuka mięsa. 187

Schab w sosie ziołowym został przygotowany na bazie schabu peklowanego parzonego , ale że przygotowanie takiego schabu zajmuje kilka dni poniżej podam Wam przepis na przygotowane takiego dania ze świeżego kawałka schabu. Polecam też nasz przepis na schab w sosie śmietanowym bez mąki. Przepis na schab w białym sosie z ziołami. Sztuka mięsa: Składniki: 1 kg schabu wieprzowego 2-3 szklanki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Schab podsuszany w piekarniku 681

mrożone mięso płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i odcinamy przyrosty od schabu. Następnie nacieramy mięso solą wymieszaną z cukrem, po kilku minutach schab zwilgotnieje. Potem nacieramy całość czosnkiem przeciśniętym przez praskę lub drobno posiekanym. -- Na koniec peklowania na sucho wcieramy pieprz, paprykę i pokrojony jałowiec. -- -- Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki na 4 doby, co 12 h pozbywamy się soków

chleba naszego
Pieczony filet z kurczaka na kanapki 638

rzymska z pieczarkami i marchewką Schab ze śliwką Boczek faszerowany Karkówka pieczona miodowa Karczek rolowany z boczkiem Mielonka dojrzewająca. Kiełbasa mielona suszona. Schab pieczony z boczkiem. Schab szpikowany boczkiem. Schab peklowany parzony Mielonka w osłonkach wędliniarskich wędlina drobiowa ze słoika karkówka ze słoika Kiełbasa suszona dojrzewająca. Kiełbasa palcówka schab pieczony w niskiej temperaturze schab pieczony z tymiankiem Filety z kurczaka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dwa schaby podsuszane, paprykowy i pieprzowy. 201

Pyszne domowe wyroby wędliniarskie bez wędzenia. Kupujemy dwa świeże/ nie mrożone schaby, myjemy w zimnej wodzie i osuszamy. Przy pomocy noża obcinamy wszystkie  zbędne kawałki

chleba naszego
Polędwica dojrzewająca w próżni 341

Przyprawy i materiały pomocnicze -peklosól 20 g/kg -sznurek wędzarniczy Wykonanie Kupiony schab myjemy pozbawiamy go mizdry (biała błona ) i warkocza (część mięsa przylegająca z boku schabu przypominająca wyglądem warkocz) Schab peklujemy na sucho 10-14 dni ja robiłem to w próżni, codziennie obracany. Po tym czasie została ładnie związana i odwieszona w chłodne przewiewne pomieszczenie na 10-12 godz

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pasta jajeczna z rzeżuchą 185

Chapati (Roti), które dostałam ze sklepu Bombay Bazaar wyglądają prawie identycznie jak tortille. Chlebki po posmarowaniu pastą jajeczną z rzeżuchą obłożyłam liśćmi sałaty, plasterkami pomidorków koktajlowych i cienkimi plastrami schabu peklowanego parzonego. Taki chlebek indyjski można przygotować również samemu wykorzystując na każde 100 g mąki 50-55 ml wody. Ciasto dokładnie wyrabiamy, zostawiamy przykryte na ok. 15 minut, następnie odrywamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowa wędlina-peklowany schab i szynka 1202

jemy. Wbrew pozorom, robi się ją szybko, nic trudnego, polecam :)  W dzień powszedni i od święta!    2,5 kg  schabu i  szynki 2 l wody 2 łyżki soli peklującej 4 kulki ziela ang. 2 listki laurowe Do pieczenia: olej majeranek czosnek granulki papryka słodka W 2 l przegotowanej, zimnej wody mieszam sól peklową, wlewam(...)dużego słoika lub naczynia kamionkowego.  Dodaję ziele ang. I listki laurowe, wkładam umyte mięso, zostawiam do peklowania na 7-10 dni. Po tym czasie mięsko wyciągam, można przepłukać wodą.  Szynkę obwiązuję nicią bawełnianą, schab zostawiam bez obwiązywania.  Przyprawy mieszam z olejem,  nacieram nim mięsa,  piekę półtorej godziny w 180 st. C. szynka peklowana szynka peklowana

Takie tam pichcenie
Słonina ze schabem 171

puste miejsca w puszkach/słoikach to uzupełniamy kawałkami słoniny lub schabu. Gdy mamy już pocięty surowiec przystępujemy do solenia ,peklowania i przyprawiania . Ja robiłem w następujący sposób mianowicie schab tylko peklowałem zalecaną dawką peklosoli ,a słoninę soliłem i przyprawiałem. Tak przygotowany surowiec odstawiłem do lodówki na 48 godzin w temp 4-6 stopni. Po tym czasie układamy słoninę w puszcze/s

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
" Polędwica sopocka" 184

taka w moim wydaniu polędwica . Inaczej mówiąc kawałek ładnego schabu , zamarynowanego  w soli peklowanej . Bardzo łatwy i prosty przepis . Składniki 2 kg schabu 1 płaska łyżka soli peklowanej 1 łyżka soli zwykłej 1 łyżka pieprzu 2 łyżki majeranku 1 listek laurowy 3 ziarnka ziela angielskiego szczypta cukru Wykonanie - Pieprz ,sól, majeranek dobrze wymieszać . Małą łyżeczkę suchej marynaty odłożyć . Resztą(...)szklanki przegotowanej wody rozpuścić łyżeczkę suchej marynaty , cukier,dodać ziele  angielskie i listek laurowy. Odstawić do lodówki . - Następnego dnia ,strzykawką nabierać roztwór solny i peklować mięso . Raz koło razu  Do wyczerpania płynu. Schab przełożyć do miseczki ,przykryć folią i odstawić ponownie  do lodówki .na dobę . - Po wyjęciu schabu z marynaty ,osuszyć go . Jeśli będzie wędzony to pozostawić

Eli Gotowanie
Schaby parzone, w czterech smakach 6540

Polecam proste przygotowanie domowych wędlin.  Kupujemy schab, płuczemy w zimnej wodzie, odcinamy zbędne  kawałki, z których robimy gulasz  lub po prostu smażymy z cebulką jako świeżonkę, albo tak jak ja robimy kiełbasę...  Po przygotowaniu mięsa, zaczynamy peklowanie na sucho i przygotowujemy mieszankę... Na 1 kg: 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej, 2 łyżki  cukru, 5 ząbków(...)wylewamy soki,  które się wysączą, naczynie wycieramy i mięso przekładamy na drugi bok. -- -- Jak mięso już nic nie wypuszcza, to zabieramy się za sparzenie.  Na schaby nakładamy pończochy i gotujemy wodę, a palnik  ustawiamy na środkową moc grzania... Wkładamy mięso i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 min. Potem wyłączamy grzanie i zostawiamy wszystko do wystygnięcia

chleba naszego
DOMOWA WĘDLINA - SCHAB PIECZONY, peklowany na sucho 189

DOMOWA WĘDLINA - SCHAB PIECZONY, peklowany na sucho. Jak w domu przygotować fantastyczną wędlinę ze schabu - przepis krok po kroku. Do tego, że domowe wyroby są najpyszniejsze nie muszę chyba nikogo przekonywać :) A do tego, kiedy ich wykonanie jest banalnie proste...to pozostaje tylko zabrać się do dzieła ! :) Aby wędlina zachowała swą soczystość i pełen smak, ważne jest(...)godzinę i wtedy możemy kroić - soki w mięsie dokładnie się rozejdą i zwiążą. Jeżeli schab chcemy podać do obiadu, to wystarczy kilkanaście minut leżakowania w wyłączonym piekarniku, następnie podajemy go z ulubionym sosem i np. buraczkami z chrzanem (jak lubicie). Peklowanie na sucho, to nic innego jak nacieranie mięsa  odpowiednią mieszanką przypraw i soli, układa się

Moja Książka Kucharska

Proponowane wyszukiwania