schab peklowany - 147 przepisów (strona:5/10)

Szynka z schabu z pikantną panierką 756

kulek jałowca 1 płaska łyżeczka kolendry (kulki) 10 kulek czarnego pieprzu 2 listki laurowe 2 ząbki czosnku 50 g soli do peklowania Panierka: 2-3 łyżki przyprawy do schabowego Ale-raj 1,5 łyżki oleju Przygotowanie: Schab oczyścić z białych włókien, umyć i osuszyć. Zalewa: Do garnka wlać wodę dodać wszystkie przyprawy oprócz soli do peklowania  doprowadzić do wrzenia

Ala piecze i gotuje
Schab pieczony w rękawie do pieczywa. 143

zamarynować mięso, z samego rana upiec, wystudzić i gotowe. Do zamarynowania mięsa użyłam gotowej mieszanki przypraw  przyprawy gosposi od  RAFEX . Zapraszam:) Składniki: 1 kg schabu 5 łyżek oleju 2 łyżeczki soli peklującej 2 łyżki przyprawy gosposi 1 woreczek do pieczenia lub rękaw Wykonanie: 1. Mięso oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy. 2. Olej mieszamy z solą peklującą i przyprawą(...)piekarnika. 5. Następnie pieczemy w temperaturze 180 minut przez 60 minut, po tym czasie woreczek rozcinamy i pieczemy jeszcze 5 minut w celu zrumienienia mięsa. 6. Dobrze wystudzony schab kroimy w plasterki i podajemy. 7. Smacznego

Izabelawkuchni
Schab parzony 322

śniadania i kolacji. Potrzebujemy ładny i kształtny kawałek schabu świeżego bez kości, który jeszcze  w domu "obrabiamy" tj. obcinamy zbędne kawałki i zostawiamy tylko  schab środkowy. Tak przygotowane mięso doprawiamy, do peklowania na sucho. Na 1 kg mięsa: 2 łyżki soli niejodowanej, 2 łyżki cukru, łyżkę płaską pieprzu,łyżkę czubatą  papryki, 5-10 ząbków czosnku. Najpierw nacieramy(...)nasze zapeklowane mięso, gotujemy na średnio-małym ogniu 20 minut. Potem wyłączamy grzanie i zostawiamy do wystudzenia na 8-10 h. Gdy wszystko jest już zimne, to wówczas wyjmujemy schab, osuszamy i chowamy do lodówki na 12 h żeby wszystko ładnie "dojrzało". Przechowujemy w lodówce, serwujemy na zimno. Smacznego

chleba naszego
Pieczone mięsa: karczek, boczki, schab ze śliwką 255

szynkę upiekłam w rękawie, boczki i karczek bezpośrednio na blasze wysmarowanej smalcem.Czas pieczenia 1.5 godziny w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na  180 st.C Czas peklowania odgrywa ważną rolę zwłaszcza dla mięs pozbawionych tłuszczu: schab, szynka. Dodatkowo upieczone w rękawie są kruche i soczyste. Smacznego

Gosia gotuje
Schab węgierski pieczony 234

bójcie się bo w smaku jest idealna nie ostra taka w sam raz. Schab podany na talerzyku z kolekcji Ibiza Porcelana Bogucice. Składniki: 1 kg schabu b/k 1 litr wody 20 g soli do peklowania 1 łyżeczka cukru 2 łyżki ostrej papryki 0,5 łyżeczki papryki wędzonej ostrej 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego 3 ząbki czosnku Do natarcia 1 łyżka

Ala piecze i gotuje
domowy schab na kanapki 13831

zawsze proponuję domowe wyroby dla każdego :) "dla chcącego nic trudnego" Schab płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy. Niepotrzebne skrawki musimy odkroić i przeznaczyć np. na kliknij tutaj Do przyprawienia 1 kg mięsa potrzebujemy: łyżkę soli peklującej, łyżkę soli, dwie łyżki cukru, pozostałe przyprawy wg uznania ...czosnek, pieprz,  papryka, oregano.... Najpierw przyprawiamy solą i cukrem... ...potem wcieramy czosnek(...)końcu pozostałe przyprawy. Tak spreparowany schab wkładamy do lodówki na 36-72h zależy kiedy chcemy go sparzyć... gdy jest w lodówce i puszcza soki, to wycieramy papierem i przewracamy na druga stronę. Po peklowaniu parzymy :) gotujemy wodę i wkładamy mięso... gotujemy na małym ogniu 10 min i wystawiamy do ostudzenia, po tym czasie razem z mięsem

chleba naszego
Ostry schab z piekarnika. 212

Doskonały schab, który może być na święta, ale też na każdy smaczny dzień :) Pomysł wyszedł przypadkowo...po peklowaniu  solą i cukrem na wędliny suszone. Jeden z kawałków trafił do piekarnika :) Ładny kawałek schabu przesypujemy solą i cukrem, wkładamy do lodówki na 24-36h, co 12h odlewamy soki i wycieramy naczynie... na 1kg mięsa dajemy 2 łyżki soli

chleba naszego
Wielkanoc 333

Szynka peklowana z szynkowara Jajka z sałatką rybno warzywną Schab z gorczycą i kolendrą Szynka wieprzowa Babka z kisieli Babka czekoladowa z szampanem Jajka w sałatce warzywnej z chrzanem Babka adwokatowa Jajka z farszem z bobu Babka cytrynowa Pasztet domowy Mazurek kokosowo orzechowy Mazurek kajmakowy Maślany baranek Czekoladowy zajączek Baranek orzechowy Babka ucierana z żurawiną Zajączki wielkanocne z jajka Kurczaczki

Ala piecze i gotuje
Schab z nutą papryki z szynkowaru 174

schab z szynkowaru. Przygotowanie takiego wyrobu jest bardzo proste i może zadziwić każdego, kto ma odczucie, że to skomplikowana czynność... Mięsko peklujemy po czym umieszczamy w szynkowarze i parzymy.. Polecam wszystkim miłośnikom domowych wędlin ... Schab z nutą papryki z szynkowaru SKŁADNIKI: około 700 g schabu bez kości 1 l wody 60 g peklosoli 1 łyżka wędzonej papryki słodkiej

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Schab gotowany w mleku – smaczne mięso do obiadu lub na kanapki 105

Schab gotowany w mleku to prosty przepis na smaczne mięso, które sprawdzi się zarówno jako wędlina na kanapki, jak i na obiad z dodatkiem ziemniaków czy kaszy i ulubionej surówki. Taki schab jest delikatny i aromatyczny, a przede wszystkim zdrowy, gdyż pozbawiony konserwantów i wielu innych niepotrzebnych dodatków jakie producenci dokładają do wędlin. Mięso przygotowuje się bardzo szybko(...)użyłam zwykłej soli, ale można też wykorzystać sól peklową – mięso będzie wtedy jeszcze bardziej miękkie i soczyste oraz nabierze różowego koloru. Jednak na peklowanie mięsa najlepiej poświęcić 48 godzin, na co nie miałam czasu. Składniki na schab gotowany w mleku: około 1,3 kg schabu 0,5 l mleka 1 l wody 5 ząbków czosnku cebula łyżka masła po kilka

e-PrzepisyKulinarne
domowe wędliny - mielonka wieprzowa z szynkowara 208

Przepis na mielonkę z szynkowara okazał się kolejnym trafionym. Ta domowa wędlina bardzo nam posmakowała i na dodatek, w przeciwieństwie do szynki i schabu , nie trzeba było na nią tak długo czekać - peklowanie mięsa zajęło tylko 24 godziny. Polecam, to naprawdę pyszna i zdrowa alternatywa dla wędlin kupowanych w sklepie. składniki: 1/2 kg zmielonej karkówki 1/2 kg zmielonej łopatki

babka w formie
Wędzone swojskie wędliny-wiem , co jem 178

niesamowity smak wędzonek. Przepis na peklowanie 3 -4 dniowe. SKŁADNIKI Potrzebujemy duże naczynie np. plastikowe wiaderko dopuszczone do kontaktu z żywnością, w którym będziemy peklować mięso na mokro. Mięso: 6 kg rożnego mięsa typu : szynka, schab, słodka polędwica ( bez boczku, jak zrobić boczek podam później) Na taką ilość mięsa przygotowujemy następującą solankę: 2, 5 litra wody przegotowanej, ostudzonej

W kuchennym oknie Ewy
domowe wędliny - baleron 313

kończymy jeść jedną porcję nastawiam szynkowar z kolejną. Od kilku miesięcy wcale nie jemy sklepowych wędlin. Pracy z domową szynką czy schabem jest naprawdę niewiele, za to efekt - gwarantowany ;-) Dziś proponuję Wam prosty przepis na pyszny baleron czyli peklowaną karkówkę wieprzową z szynkowara, zrobioną z jednego kawałka mięsa, bez nastrzykiwania.  składniki: 1 kg świeżej karkówki 500 ml wody(...)szczypta rozmarynu   szczypta tymianku   szczypta estragonu   10 ziaren pieprzu   2 obrane ząbki czosnku wykonanie: Mięso umyłam. Wodę przegotowałam i ostudziłam. Do letniej wody dodałam sól peklującą i wszystkie przyprawy, mieszałam do rozpuszczenia się soli. Mięso ułożyłam dość ściśle w naczyniu (użyłam plastikowego pojemnika po lodach), zalałam solanką (mięso nie może wystawać ponad płyn!), przykryłam i odstawiłam

babka w formie
Kiełbasa Jackówka puszczańska 220

Przepis Składniki: -mięso jedynka: -schab-1.250 kg -szynka-1.250 kg -mięso dwójka:łopatka razem z tłustym-1.500 kg -słonina-300 gram Przyprawy: -peklosól-17-20 gram/kg -pieprz biały 1 g/kg -pieprz czarny 1 g/kg -pieprz ziołowy 2 g/kg -czosnek rozgnieciony praską 35-40 g dla całości -gorczyca 3 g/kg -woda 250-300 g dla całości -cukier 1 g/kg mieszanka przypraw(...)słoninę kroje w kostkę 0,5 cm ale nie przekraczajmy 1 cm -teraz 1 i 2 peklujemy 24-48 godz.Co kilka godzin mieszamy. Po peklowaniu przystępujemy do dalszej obróbki mięsa, mianowicie mięso 1 czyli schab i szynkę każdy kawałek tłuczemy tłuczkiem ale nie za mocno bez przesady z wyczuciem.Gdy skończymy machanie młotkiem bierzemy wszystkie przyprawy i dodajemy do jedynki oprócz

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa Jackówka puszczańska podsuszana 237

Składniki: mięso jedynka: schab-1.250 kg szynka-1.250 kg mięso dwójka: łopatka razem z tłustym-1.500 kg słonina-300 gram Przyprawy: peklosól-17-20 gram/kg pieprz biały 1 g/kg pieprz czarny 1 g/kg pieprz ziołowy 2 g/kg czosnek rozgnieciony praską 35-40 g dla całości gorczyca 3 g/kg woda 250-300 g dla całości cukier 1 g/kg mieszanka przypraw: pieprz(...)Słoninę kroje w kostkę 0,5 cm ale nie przekraczajmy 1 cm Teraz 1 i 2 peklujemy 24-48 godz.Co kilka godzin mieszamy. Po peklowaniu przystępujemy do dalszej obróbki mięsa, mianowicie mięso 1 czyli schab i szynkę każdy kawałek tłuczemy tłuczkiem ale nie za mocno bez przesady z wyczuciem.Gdy skończymy machanie młotkiem bierzemy wszystkie przyprawy i dodajemy do jedynki oprócz

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.

Proponowane wyszukiwania