Pomysł na wykorzystanie schabu w nieco innej odsłonie. Aromatyczny gulasz z warzywami, ajvarem i ziołami. Pyszne jednogarnkowe danie które można podawać z różnymi dodatkami ale też jako samodzielne danie 5 porcji Około 600 g schabu 1 mała cukinia lub bakłażan 1 papryka czerwona 1 duża cebula biała 200 g pieczarek 4 średniej wielkości ogórki konserwowe lub kiszone około(...)paski i liście laurowe dalej smażyć około 10 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodać ogórki pokrojone w półplasterki i cukinię lub bakłażana pokrojone w kostkę. Całość dusić pod przykryciem kolejne 10 minut. Następnie dodać ajvar, koncentrat pomidorowy wlać około 1 szklankę wody, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze chwilę aż składniki się połączą a całość nieco zgęstnieje
Andzia Pichcikotlety schabowe. Najczęściej schab wykorzystuję do różnym potrawek z warzywami lub przygotowuję roladki czy kieszonki - takie, jak dzisiaj. Schab jest mięsem samym w sobie suchym, więc, aby nadać mu kruchości i soczystości dobrze jest "wspomóc" go dodatkami. Dzisiaj takimi dodatkami były śliwki i wędzony boczek. Składniki: świeży surowy schab , surowy wędzony boczek , świeże śliwki , sól , pieprz , majeranek(...)cebula , czosnek , tłuszcz do obsmażenia, słodka śmietana do doprawienia sosu. Boczek pokroić w średniej grubości plastry - nie mogą być większe niż nasz kawałek schabu. Śliwki umyć i wypestkować. Schab opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pociąć na dość grube plastry. Od węższego brzegu naciąć przez środek ostrym nożem kieszonkę. Do kieszonki włożyć plaster boczku i polówki
Codzienna kuchnia niecodziennaOd czasu do czasu, zwłaszcza w niedzielę, lubię zjeść mięso na obiad. Poza kurczakiem, przygotowuję schab w aromatycznym sosie z dodatkiem buraczków czy modrej kapusty. W
Moja smaczna kuchniaSchab w sosie pieczeniowym z kluskami śląskimi i buraczkami – klasyczny polski obiad nie tylko na święta. Choć trochę pracy trzeba włożyć w jego przygotowanie to
Dorota Smakujeprzy okazji samej kapusty zachęcam także do lektury wpisu nt. goitrogenów w chorobach tarczycy. Czy faktycznie musimy bać się warzyw kapustnych? Ja podałam kapustę z makaronem z czerwonej soczewicy i odrobiną parmezanu (który również zalegał w lodówce:)) Duszona kapusta z czerwoną fasolą – składniki (2 porcje): kapusta (u mnie stożkowa), 300g, mała cebulka, łyżka koncentratu pomidorowego, puszka czerwonej fasoli(...)Ładunek glikemiczny: 11,2g (IG = 24,6). Więcej prostych, pysznych i sezonowych przepisów dla stabilnej glikemii znajdziesz w mojej najnowszej książce ! Spróbuj także: duszona cukinia z fetą i orzechami włoskimi, schab pieczony z pieczarkami i mozzarellą . Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł
Natka Pietruszkigulaszowe, ale trochę w innej odsłonie i przypomniało mi się o przepisie, który zapisałam do wypróbowania już jakiś czas temu. Dodałam mu troszkę pikanterii dzięki papryczce chili, a zamiast schabu użyłam mojego ukochanego kurczaka. Muszę Wam powiedzieć, że na pewno zrobię je jeszcze nie raz, gdyż moi mężczyźni spałaszowali je raz dwa. Tym razem zainspirowałam się przepisem na blogu Wiem(...)mięsa. Pieczarki pokroić na półtalarki, podsmażyć z odrobiną soli. Dodać do rondla. Mięso i warzywa zalać bulionem, dodać pokrojoną w paseczki papryczkę chili (ja dałam wraz z pestkami, jeżeli chcecie by było mniej ostre, to je wyskrobcie). Doprawić ulubionymi przyprawami do smaku i przecierem. Dusić około 15 minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówpokrojoną słoniną. Schab możemy zaś piec w rękawie razem z kawałkiem boczku. Do smażenia wybierajmy schab, szynkę lub polędwiczki. Na grillu sprawdza się: karkówka, boczek oraz schabowe z kostką. Do pieczenia wybierajmy szynkę, żeberka i schab (karkowy lub środkowy). Te ostatnie podobnie jak szynkę, golonkę, łopatkę czy żeberka, możemy także dusić Zobacz przepisy na pyszny schab: Kotleciki schabowe w sosie(...)dużej ilości czerwonego mięsa oraz jadanie fast foodów. Polacy spożywają także za dużo węglowodanów prostych w postaci różnych gotowych produktów piekarniczych z białej mąki. Zdecydowanie za mało spożywamy świeżych warzyw. Jakoś nie mogą u nas przyjąć się na przykład koktajle warzywne. Wielu z nas popełnia także ten błąd, że jada zbyt późne kolacje. Aby więc zadbać o swoje zdrowie warto
ProstePesto.plDania jednogarnkowe, gulasze i wszelakie potrawki są pyszną opcją obiadową jak i ciepłą kolacją. Przygotować je możemy na rodzinne spotkania czy też jako danie do podgrzania
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSchab zapiekany ze szpinakiem Schab zapiekany ze szpinakiem. Schab jedno z ulubionych mięs moich panów, chętnie by z niego zobaczyli na stole kotlety schabowe
Kuchnia na wzgórzuOkrągła cukinia wygląda zjawiskowo i smakuje wybornie. Prawdopodobnie to warzywo nie wchłania metali ciężkich, więc młode egzemplarze można jeść na surowo i ze skórką. Jest wygodniejsza do nadziewania od swojej podłużnej siostry, równie pysznej. Rodzaj farszu można komponować w/g własnego uznania i wyobraźni. Tym razem główne składniki nadzienia to mięso mielone, kasza jaglana i koncentrat pomidorowy.Wpadłam na pomysł wykładania(...)naczynia do zapiekania liśćmi kapusty, zamiast smarowania naczynia do zapiekania oliwą, czy wykładania go papierem do pieczenia. To w przypadku zapiekania warzyw w całości lub nawet kawałków mięsa. Można wykładać samo dno jak i boki naczynia. Te ułożone na dnie naczynia, szczególnie liście jasne i przy pieczeniu mięsa są bardzo smakowite. Nie musimy kupować całej kapusty. Na warzywniaku dostaniemy
Leśny ZakątekKapusta kiszona bogata w wit. C, doskonale wzmacnia odporność i oczyszcza. W dobrym towarzystwie stwarza doskonale smakujący bigosik! Każdy w swoim domu na pewno posmakował go
Zdrowie i pysznie na talerzuBitki wieprzowe w sosie własnym. Składniki na bitki wieprzowe w sosie własnym: 500g schabu wieprzowego 1 marchewka 2 cebule sól, pieprz do smaku mąka pszenna 1 ząbek czosnku 1 paska łyżeczka kminku tłuszcz do smażenia woda lub bulion do podlania kotletów Przepis na bitki wieprzowe w sosie własnym: Krok 1. Mięso pokroić w poprzek włókien na skośne plastry(...)dusić powoli pod przykryciem do miękkości. Gdy bitki wieprzowe będą już miękkie, zdjąć z ognia, doprawić jeszcze do smaku. Jeżeli okaże się, że sos jest zbyt gęsty, rozrzedzić wodą. Gotowe bitki wieprzowe w sosie własnym podawać w garnku, w którym się dusiły, albo na okrągłym półmisku oblane sosem. Bitki można podawać z ziemniakami, kaszą gryczaną perłową, surówką z warzyw
Moja Książka KucharskaCo prawda niedziela była kilka dni temu ale na podanie przepisu na schabowego nigdy nie jest za późno. Miałam ochotę na zwykłego schabowego ale jakoś tak
sierotka maRysia w kuchniświeżo zmielonego pieprzu łyżka soku z cytryny PS * Zamiast polędwiczek wieprzowych możesz oczywiście użyć cielęcych. Czas duszenia będzie identyczny. Gdybyście chcieli użyć mięska kurczaka lub indyka, to należy skrócić czas duszenia o 10 minut. Jeśli natomiast użyjecie schabu wieprzowego, to należy go dusić przez około 60 minut. Sposób wykonania polędwiczek wieprzowych w sosie śmietanowym Do przygotowania polędwiczek w sosie śmietanowym(...)Mięso musi zamknąć pory i być surowe w środku. Krok 3. Duszę potrawę. Podczas obsmażania polędwiczek zagotowuję wodę w garnku z grubym dnem. Marchewkę i cebulę obieram, a następnie kroję w kostkę lub talarki. Ząbki czosnku obieram z łupinek i drobno siekam lub miażdżę końcówką noża. Tak przygotowane warzywa wraz z listkiem laurowym oraz ziarnami ziela angielskiego wrzucam do gotującej
Ania gotuje