schab duszony z warzywami - 389 przepisów (strona:21/26)

Zrazy schabowe w sosie po węgiersku 159

Schab w sosie po węgiersku. Zrazy schabowe w sosie po węgiersku Składniki: 600g schabu mąka do oprószenia kotletów sól i pieprz smalec lub olej do smażenia zrazów Sos węgierski do zrazów schabowych: 3-4 łyżki masła 1 duża, drobniutko posiekana cebula 1 posiekany ząbek czosnku 2 łyżki mielonej słodkiej papryki 1/2-1 łyżeczka ostrej mielonej papryki około 400ml wywaru z mięsa(...)dusić na małym ogniu, aż sos zgęstnieje a mięso będzie miękkie i delikatne (w razie konieczności podlać odrobiną wywaru z mięsa).  Gotowe zrazy w sosie po węgiersku podajemy z ziemniakami puree, kaszą perłową, gotowanym kalafiorem lub fasolką szparagową i sezonowymi surówkami. Oto kilka innych przepisów na pyszne obiady, które mogą Ci się spodobać: Pulpety gotowane w sosie z warzywami

Moja Książka Kucharska
Karkówka po cygańsku 894

Hmm… karkówka po cygańsku to obiad, który nie wymaga od nas zbyt dużych nakładów pracy :) Przyznam się, tym razem to Madzia gotowała, więc ja zupełnie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wieprzowina po myśliwsku 166

aromatyczne mięso duszone w pachnącym lasem sosie. Danie jest idealne na niedzielny obiad! Jego przygotowanie wymaga nieco uwagi, ale efekt wychodzi bardzo zadowalający i z pewnością wynagrodzi poświęcony czas. W przepisie, który prezentuję wykorzystałam karkówkę i schab w proporcjach pół na pół, bo akurat to miałam w lodówce, ale danie możecie przygotować z samej karkówki albo schabu, albo(...)angielskiego. Całość dusimy pod przykryciem na małym gazie około pół godziny, następnie jeśli cały bulion odparuje wlewamy kolejne pół szklanki. Mięso dusimy pod przykryciem jeszcze jakieś 15 minut, aż stanie się miękkie. Grzyby kroimy w kostkę i dorzucamy wraz z wodą, w której się moczyły na patelnię. Dodajemy również sos sojowy, zioła i przyprawy. Pod koniec duszenia, kiedy mięso będzie

e-PrzepisyKulinarne
Kluski śląskie – z czym podawać? Zainspiruj się! 20

możesz przygotować np. z przepisu na polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym . Duszone mięsa Przygotuj karkówkę wieprzową, schab, szynkę albo łopatkę. Pokrój na mniejsze kawałki, oprósz mąką, podsmaż na oleju (np. z cebulą i czosnkiem) i zalej bulionem lub wodą. Dodaj koniecznie liść laurowy oraz ziele angielskie. Duś mięso przez około 30 minut i masz idealny dodatek do klusek śląskich(...)Szukasz nowoczesnej i wyrazistej alternatywy dla klasycznych sosów? Wypróbuj sos serowy z dodatkiem musztardy, który nadaje kluskom śląskim nowego wymiaru, sprawiając, że stają się one jeszcze bardziej interesujące. Grillowane warzywa Grillowana papryka, cukinia, bakłażan czy pomidory, to zdrowy i kolorowy dodatek do klusek śląskich. Ich lekko dymny smak oraz chrupiąca konsystencja doskonale uzupełniają delikatność klusek, tworząc harmonijne i pełne smaku

Rozdomowiona
Schab ze szparagami i szpinakiem w kremowym sosie serowo-koperkowym 87

    Sezon na szparagi jest bardzo krótki, żal by było nie korzystać z dobra natury i nie przygotować smacznego dania obiadowego z ich udziałem. Moja

Wanilia i Kardamon
Maślana młoda kapusta ,duszona w śmietanie 158

Maślana młoda kapusta , duszona w śmietanie Delikatna , młoda kapusta , duszona z masłem i śmietaną , poezja – kwintesencja smaku . Generalnie uważam ,że młoda kapusta jest , jednym z najlepszych warzyw sezonowych jakie człowiek uprawia od stuleci , a że jest właśnie na topie , to troszkę jej Wam zaserwuję w tym roku .. tak na pewno ,kilka , może kilkanaście przepisów.. żartuję ..parę(...)minut . Następnie dolewamy śmietankę , ocet winny , miód i dusimy na małym ogniu pod przykryciem aż sos lekko odparuje i się zagęści . Oczywiście co jakiś czas , trzeba zamieszać . Zwykle po 3-4 minutach jest już gotowe . Wyłączamy gaz , doprawiamy pieprzem , dekorujemy koperkiem i można serwować . Samodzielnie lub z letnim schabem z grilla … cokolwiek i wszystko, będzie doskonałym , dodatkiem

Ogrodnik w podróży
Schab po indyjsku 181

W ostatni weekend, z Rysiem odwiedziliśmy moją siostrę we Wrocławiu. Siostra nr 1 jest mamą cudownego Maleństwa - Stasia. Jest to chyba najgrzeczniejsze dziecko jakie widziałam - ciągle

sierotka maRysia w kuchni
Namiastka Wiednia dla smakoszy i kilka praktycznych wskazówek 126

wracamy za chwilę do rozmówek w ojczystym języku. Kelnerka  podpowiada nam po polsku co wybrać... Tak, w Wiedniu pracuje wielu Polaków. Wybrane - genialny klasyk kuchni austriackiej - Tafelspitz - duszona wołowina podana z chrupiącymi placuszkami ziemniaczanymi, szpinakiem i tartą marchewką. Do tego dania podaje się rewelacyjny mus jabłkowo-chrzanowy i sos czosnkowy. Po tym oczywiście tort Sachera i ciastko duńskie(...)kotleta. Jednak najprawdziwszy sznycel wiedeński jest robiony z cielęciny - ten nazywany będzie Wiener Schnitzel. Ze względu na niższą cenę wieprzowiny bardziej popularny jest Wiener Schnitzel Art - przygotowywany ze schabu (sznycel po wiedeńsku) , a czasami nawet i z łoaptki. I taki też serwują w restauracji Schnitzelwirt. Uwaga! Zamówiony sznycel po wiedeńsku to dwa ogromne kotlety schabowe , które spożywa się często

Right Behind The Kitchen
Pieczony kurczak w całości 226

Pieczony kurczak to danie, które z pewnością może stać się Waszą ulubioną potrawą na niedzielny obiad. Nie potrzebujecie do jego przygotowania poświecić zbyt dużo czasu. Najdłużej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Światowy Dzień Żywności 16 października. Czy marnujesz żywność? Przechowywanie ma znaczenie. 150

produkty się nie zepsują i nie spleśnieją. Dodatkowo w lodówkach Samsunga znajduje się szuflada Cool Select Zone, w której można ustawić niezależną temperaturę dla produktów np. chcąc przedłużyć świeżość warzyw i owoców** Planowanie zakupów spożywczych jest ważnym aspektem oszczędzania żywności. Kupując produkty zwracajmy uwagę na daty ważności. Jeśli termin ważności jest krótki, sprawdźmy czy produkt ten da się zamrozić. Często(...)osoby trzy składniki z lodówki: por, pieczarki, plaster pieczonego schabu dodatkowo: 4 jaja 3 plastry pomidora olej rzepakowy sól i pieprz do smaku ulubione zioła 2 plasterków kiełbasy łyżka śmietany Pora (biała część) siekamy w plasterki. Rozgrzewamy olej i dusimy pora wraz z pociętym w paseczki schabem, pieczarkami i kiełbasą. Składniki odsmażamy razem. Zdejmujemy całość do miski

AZgotuj!
Roladki z mozzarellą i pomidorami suszonymi 207

Roladki, czyli mięso z niespodzianką w środku. Tym razem ukryłam w nich ser mozzarella i suszone pomidory. Roladki zrobiłam w sosie cebulowo- paprykowym. Dzięki temu 

Smak mojego domu
Pulpety z warzywami i makaronem 82

zrobiłam coś w stylu dania jednogarnkowego. Oprócz pulpetów znalazły się w nim warzywa takie jak marchewka, pietruszka, cebula i pora, oraz makaron. Danie w miarę lekkie, dobre dla dzieci i dorosłych. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na pulpety: ok. 500g mięsa wieprzowego (u mnie schab) 1 cebula 1 łyżeczka musztardy 60g serka topionego śmietankowego 0,5 łyżeczki majeranku sól(...)garnka. Marchewki i pietruszkę obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Pora i połowę cebuli drobno posiekałam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wszystkie warzywa wrzuciłam na patelnię i na pozostałym ze smażenia pulpetów tłuszczu przesmażyłam warzywa na złoty kolor, po czym dodałam je do garnka z pulpetami. Do garnka dolałam ok. 3 szklanki wody. Włożyłam listek laurowy, ziele angielskie, natkę pietruszki

Waniliowe Improwizacje
Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów 201

Pozostaje tylko zaprezentować wszystkie składniki na talerzu i śniadanie gotowe. II śniadanie Jogurt naturalny 150 ml + dwie łyżki płatków musli Obiad Pierogi lub uszka z pasztetem Naturrino z dodatkiem duszonych pieczarek i cebuli w emulsji ziołowej na liściach młodego szpinaku z chipsem z boczku surowo wędzonego Składniki: pasztet Naturrino 250 g pieczarki 100 g cebula 100 g szpinak(...)sól, świeżo mielony pieprz Kroimy warzywa i przekładamy je do miski, następnie dodajemy umyte młode liście sałaty. Z musztardy, miodu i oliwy robimy dressing: łączymy wszystkie składniki w jednolity sos, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Dressing dodajemy do warzyw i delikatnie mieszamy. Golonkę kroimy w bardzo cienkie plastry i wkładamy pomiędzy liście i warzywa. DZIEŃ 2 Śniadanie Jajko sadzone

karmelowy
Schab po bałkańsku 98

Papryka w towarzystwie pomidorów to zdecydowanie jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Z tego też powodu już przed przygotowaniem tego dania wiedziałam, że będzie mi ono

Smaki Na Talerzu
CHOW MEIN Z WIEPRZOWINĄ – 5,20 zł 402

MARYNATA (1 min): do średniej miski wlewamy 4 łyżki sosu sojowego, dodajemy drobno pokrojone 3 ząbki czosnku, świeżo zmielony pieprz oraz szczyptę soli. 2. WIEPRZOWINA (3 min): kawałek schabu kroimy w plastry, które lekko rozbijamy tłuczkiem, aby zmiękczyć strukturę mięsa. Następnie kroimy w prostokątne kawałki, które wrzucamy do marynaty, mieszamy i wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin(...)boki – na indukcji tego efektu nie mamy, bo grzeje tylko od samego dołu. 4. WARZYWA (10 min): Jeśli mamy świeże warzywa, to myjemy je i marchewkę kroimy w drobne słupki, por w krążki, cebulę w piórka a resztę wrzucamy tak jak jest. jeśli mamy mrożone warzywa przekładamy je bez rozmrażania do woka i cały czas mieszając, smażymy na dużym ogniu

Nerds Kitchen