schab duszony z warzywami - 389 przepisów (strona:17/26)

Schab po cygańsku 133

majeranku 1 łyżeczka oregano 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 4 łyżki mąki pszennej kilka kapeluszy suszonych grzybów Grzyby zalewamy w szklance wodą (120 ml) i odstawiamy na noc. Schab rozbijamy cienko, najlepiej pomiędzy folią spożywczą. Oprószamy z obu stron solą, pieprzem, wędzoną papryką i pieprzem ziołowym. Polewamy odrobiną oleju i wklepujemy przyprawy palcami w mięso. Doprawione bitki schabowe obtaczamy(...)całości odsączone grzyby i smażymy aż papryka trochę zmięknie. Przekładamy mięso z powrotem z patelnię do warzyw. Wlewamy wodę z moczenia grzybów oraz świeżą wodę (tyle aby przykryła tylko mięso). Doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy liście i ziela. Przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy na małym ogniu 40 minut od momentu zagotowania. Doprawiamy majerankiem i oregano, dusimy jeszcze 5 minut. Podajemy

Delicious Place
Schab z sosie ze szparagami 69

Szybki obiad w 40 minut ze szparagami i schabem w roli głównej. Schab w innym wydaniu niż tradycyjne kotlety ale jakże pysznym. Do tego sezonowe warzywa i wszystko w jednym garnku a raczej patelni.       500 g schabu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 cukinia 2 marchewki 1 pęczek szparagów zielonych masło klarowane sól, pieprz czarny i czerwony(...)suszone pomidory przyprawa natka pietruszki 125 ml śmietany 30 % 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1 łyżka mąki krupczatki pełna   Schab kroję w paski. Cebulę i czosnek drobno siekam, przesmażam na maśle, dodaję schab i dalej przesmażam. Marchewkę kroję w talarki, szparagi obieram końcówki i kroję na 2-3 cm kawałki. Główki szparagów odkładam na razie. Cukinie kroję

wesoła kuchnia
Pasztet drobiowo-wieprzowo-wołowy 102

czas kiedy można odpocząć, nabrać dystansu, powoli i spokojnie zacząć nowy rok.  Pasztet to "danie" bez którego trudno wyobrazić sobie świąteczny stół, obok innych swojskich wyrobów, pieczonych schabów, wędzonych karkówek i kiełbas. Idealnie pasuje na śniadanie czy kolację, ale warto pamiętać, że z takiego gotowego pasztetu możemy zrobić również farsz do pasztecików czy pierogów. Składniki na dwie formy keksowe(...)majeranek suszony, liść, ziele angielskie Przygotowanie: Do garnka wkładamy pokrojone na mniejsze kawałki mięsa (łopatkę i boczek) oraz wołowinę. Obieramy warzywa: cebule, marchew, pietruszkę, selera i pora. Dodajemy do miesa. Zalewamy wodą tak aby przygryła nam mięsa i warzywa. Dusimy ok 1 godziny.  Po tym czasie dodajemy przyprawy: natkę pietruszki, koperek, liść laurowy, zielę, majeranek, sól i pieprz. Ciągle

Życie zaczyna się w kuchni
Szybki obiad – top 10 najlepszych przepisów! 30

Przepis tutaj (KLIK) Genialne danie jednogarnkowe na ciepłe dni. Bardzo proste i szybie w przygotowaniu. Polecam!   Karkówka duszona w młodej kapuście Przepis tutaj (KLIK) Łatwe w przygotowaniu, szybkie i absolutnie przepyszne danie. Karkówki duszona z młodą kapustką i warzywami to potrawa, która wprost rozpływa się w ustach.   Kurczak maślany w kremowym sosie paprykowym Przepis tutaj (KLIK(...)rozpływają się w ustach. Polecam!   Smażony makaron po chińsku z wieprzowiną i warzywami Przepis tutaj (KLIK) Jak wiadomo dania azjatyckie są aromatyczne, dobrze doprawione i przepyszne. Dziś polecam kolorowe i pachnące, a do tego proste w przygotowanie danie orientalne, któremu ciężko się oprzeć. Kruche kawałki schabu, zasmażany makaron i soczyste warzywa w krystalicznym sosie. Danie palce lizać!   Naleśniczki

Blog z Apetytem
Szybka zupa grzybowa z mrożonych grzybów – prosty przepis na jesienną zupę 50

gorącą wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy je przez około minutę i odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy włoszczyznę. Smażymy ją, aż warzywa zmiękną. Dodajemy odcedzone grzyby i całość jeszcze przez kilka minut dusimy ze sobą. Makaron gotujemy al dente osobno w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy na durszlaku. Do garnka wlewamy bulion i dodajemy pokrojone w kostkę(...)przepisy na jesienne, rozgrzewające dania na obiad: Jesienna zupa krem z marchewki i cukinii Jesienny gulasz z dynią Sos grzybowy z makaronem i kurczakiem – szybki jesienny obiad Ragoût ze schabu i dyni Rozgrzewająca zupa gulaszowa   Artykuł Szybka zupa grzybowa z mrożonych grzybów – prosty przepis na jesienną zupę pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
SCHAB W SOSIE CEBULOWYM Z PIURE Z BATATA 113

SKŁADNIKI :  5 kotletów ze schabu ( u mnie z kością ) 2 jajka mąka do panierowania mięsa 2 cebule 1 liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach bulion warzywny 200 ml sól, pieprz, papryka w proszku do smaku olej do smażenia kotletów(...)DODATKOWO :  1 spory batat 2 ziemniaki sól 1 łyżka masła Warzywa obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, dodajemy masło i ubijamy tłuczkiem pa piure

Kulinarne Fantazje Marioli
Gulasz na piwie 199

piwie z dodatkiem warzyw. Zwykle gulasze podlewałam wodą, ale ten dodatek piwa sprawił, że danie było bardziej aromatyczne i choć trochę obawiałam się goryczki, którą charakteryzuje się chmielowy napój to okazało się to zupełnie niepotrzebne, wszystkie smaki zgrały się idealnie :) Składniki na ok. 4 porcje: 600 g schabu lub łopatki wieprzowej (u nas był schab) 1 cebula 500 ml jasnego(...)rozgrzanym oleju aż delikatnie zbrązowieje. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę, posolić i oprószyć porządnie słodką papryką. Podsmażone mięso zalać piwem, dodać liście laurowe i ziele angielskie, dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut.      Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać i pokroić w niedużą kostkę, z kolei pieczarki w półplasterki. Wrzucić na patelnię

Simply Food
Idealny sos do wszystkiego - pitos 106

Przepis na ten sos dostałam od Pani Ewy z pracy. Miał fantastycznie smakować zapiekany ze schabem, jednak ja fanką schabowych nie jestem i dla mnie lepszy

Magiczne Życie Marty
Chłopski garnek ze schabem i fasolką szparagową 126

jesienno- zimowy  obiad. Ugotowane tak naprawdę z resztek w lodówce czyli zero waste. Jak to zazwyczaj bywa w daniach tego typu wyszło bardzo smacznie. 4 porcje 300 gramów schabu 200 - 250 gramów kapusty kiszonej 2 małe ziemniaki pól cebuli 200 gramów fasolki szparagowej użyłam mrożonej najlepsza będzie cięta. 1 średnia marchewka sól  pieprz słodka papryka czerwona pół łyżeczki(...)średnim ogniu około 5 minut co jakiś czas mieszając. Wlać 1 szklankę wody tyle aby wszystko było przykryte, dodać ziele angielskie, liść laurowy, kminek. Przykryć pokrywka i dusićwarzywa nieco zmiękną. Następnie dodać kapustę kiszoną i fasolkę szparagową, dolać trochę wody około pół szklanki.  Gotować całość na średnim ogniu około 30 - 40 minut do miękkości, w razie potrzeby

Andzia Pichci
Kotlety z indyka w sosie paprykowym 178

Bardzo lubię drób, ale najczęściej przygotowuję kurczaka. Dlatego dzisiaj postanowiłam zastąpić kurczaka - indykiem :) W tym daniu zamiast indyka można użyć oczywiście wcześniej wspomnianego kurczaka lub nawet schab. Składniki: 5 kotletów z indyka (może być pierś, tylko należy ją podzielić na cieńsze plastry) 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 4-5 pomidorków koktajlowych lub 1 zwykły(...)kostkę. Cebulę również kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę  Na tą samą patelnię, na której było smażone mięso dolewamy dwie łyżki oleju i rozgrzewamy. Warzywa przekładamy na patelnię i dusimy chwilę do miękkości Dolewamy bulion drobiowy, śmietanę i gotujemy ok. 5 minut Następnie powstały sos blendujemy. Na patelnię przekładamy mięso, dodajemy sos i pod przykryciem dusimy całość

Szczęśliwa kuchnia
Roladki schabowe duszone w sosie cebulowym z kaszą jęczmienną 240

Roladki schabowe nadziane serkiem i ogórkiem konserwowym duszone w sosie cebulowym podane z kaszą jęczmienną z dodatkami firmy SYS   to wspaniała propozycja na zdrowy i syty obiad jesienno-zimowy, nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam takie danie teraz gdy organizm potrzebuje rozgrzewających dań(...)wykałaczkami aby mięso nie rozpadło się w trakcie duszenia. Obtaczamy w mące pszennej,obsmażamy na rozgrzanym oleju na patelni z każdej strony,przekładamy do garnka zalewamy gorącym bulionem i dusimy. W Trakcie obieramy cebulę i czosnek,kroimy na wiórka obsmażamy na tłuszczu pozostałym z duszenia mięsa,dodajemy do garnka i dusimy całość do momentu aż mięso będzie miękkie. Sos zagęszczamy

Wanilia i Kardamon
Kotlety z indyka w sosie paprykowym 278

Bardzo lubię drób, ale najczęściej przygotowuję kurczaka. Dlatego dzisiaj postanowiłam zastąpić kurczaka - indykiem :) W tym daniu zamiast indyka można użyć oczywiście wcześniej wspomnianego kurczaka lub nawet schab. Składniki: 5 kotletów z indyka (może być pierś, tylko należy ją podzielić na cieńsze plastry) 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 4-5 pomidorków koktajlowych lub 1 zwykły(...)kostkę. Cebulę również kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę  Na tą samą patelnię, na której było smażone mięso dolewamy dwie łyżki oleju i rozgrzewamy. Warzywa przekładamy na patelnię i dusimy chwilę do miękkości Dolewamy bulion drobiowy, śmietanę i gotujemy ok. 5 minut Następnie powstały sos blendujemy. Na patelnię przekładamy mięso, dodajemy sos i pod przykryciem dusimy całość

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com