pieprzu, tymianku suszonego, czosnku w proszku 2 płaskie łyżeczki papryki słodkiej w proszku szczypta cayenne w proszku 3 listki laurowe 1 czerwona cebula 2 łyżki oleju dodatki : ziemniaki, zielone warzywa ugotowane na parze z dodatkiem oliwy i soku z cytryny Golonki umyć , osuszyć, natrzeć przyprawami, odstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym(...)stopniach , termoobieg, 1h 45 minut do max 2 h. Upieczone golonki wyjąć a powstały sos zblendować z cebulką - polać danie. Smacznego! Polecam również: Pieczony udziec z indyka Schab duszony z cebulką
coolinarnyduszony w winie przygotowany i w garnku jest potrawą, którą można się delektować na ciepło jak też i na zimno zużywając go np do kanapek. Wystarczy zrumienić mięso, zalać białym lub czerwonym winem i gotować przez godzinę. Tak przygotowany schab stanie się miękki i delikatny. Wielkość mięsa pozostaje prawie taka sama, dlatego też ja osobiście wolę schab(...)rozgrzanym tłuszczu (najlepiej w garnku, w którym będziemy go dusić). Dodać posztkowaną cebulę, ziarenka pieprzu, marchew, seler, kilka igiełek rozmarynu. Zalać winem, doprowadzić do wrzenia, nakryć szczelną przykrywką i gotować przez godzinę. Od czasu do czasu zamieszać, żeby mięso nie przywarło do dna. Można kilka razy obrócić schab w trakcie gotowania. Wyjąć mięso na deseczkę i poczekać aż wystygnie
zielonacukinkapory (tylko białe części) cebula puszka zielonego groszku mały koncentrat pomidorowy 1 łyżka masła tymianek majeranek S&P Schab kroimy w paski, solimy, posypujemy tymiankiem i majerankiem. Rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy mięso i rumienimy, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem około 30 min. Pory kroimy w talarki, a cebulę w kostkę. W dużym garnku rozpuszczamy(...)masło, dodajemy por oraz cebulę i lekko solimy. Podsmażamy. Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki. i wrzucamy do garnka. Dodajemy pół szklanki wody i dusimy przez 15 min. Gdy mięso na patelni jest miękkie, dodajemy do podduszonych warzyw i mieszamy. Dodajemy groszek konserwowy (lub mrożony) i koncentrat pomidorowy, mieszamy. Dusimy jeszcze 10 min. Ja dodatkowo na ostatnie 10 min. duszenia dodałam
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Składniki 300 g schabu 2 cebule 3-4 ząbki czosnku sos sojowy sól, pieprz, lubczyk, bazylia kilka listków laurowych kilka ziaren ziela angielskiego 2
Gaździnka warzySchab umyc i osuszyć a następnie pokroić w duza kostke. Doprawic sola i pieprzem a na końcu obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i wzucac mieso. Zrumienic je z każdej strony i przełozyc do rondla. Cebule obrac i pokroić w piórka a marchewke w kostke. Do miesa dodac pół szkalnki wody, wrzucic warzywa oraz ziele i lisc(...)dusic pod przykryciem. Kapuste poszatkować i po około 20 min. również dodac do miesa. Jeśli cała woda wyparuje to podczas duszenia należy ja uzupełniać. Kiedy mieso jest już miękkie po około 60 min. nalezy potrawe doprawić do smaku. Podawac z zniemniakami lub kasza. Albo po prostu z pieczywem ;-) Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.samo cebulę . Oba warzywa doprawiamy solą , wyciśniętym przez praskę czosnkiem, podsmażamy na łyżce kurzego smalcu , aż zrobią się miękkie i złociste . Ziemniaki z cebulką rozgniatamy widelcem , żeby powstała zwarta masa ,doprawiamy pieprzem . Wstawiamy do lodówki żeby się lekko utwardziła . Następnie na każdym liściu układamy kawałek schabu , pokrywamy go warstwą ziemniaków z cebulką . Warstwa ma być grubości schabu . Zwijamy w żółwiki(...)paczuszki Brzeg spinamy wykałaczką . Obsmażamy lekko na smalcu z obu stron . Po czym wlewamy tyle wody ,żeby były przykryte do połowy . Zakrywamy pokrywką i dusimy do momentu aż kapusta zmięknie . W trakcie duszenia , trzeba je raz przewrócić . Wykładamy na talerze, dla efektu wizualnego można je przekroić Podajemy na gorąco z dowolnymi dodatkami . Smacznego ! Artykuł ” Żółwi schab” niebanalny obiad
Ogrodnik w podróżyoznacza "cienko pokrojone mięso". Do przyrządzania sukiyaki służy specjalny żeliwny garnek przypominający patelnię z wysokim brzegiem. Sukiyaki, podobnie jak zyskujące coraz większą popularność w Europie nabe i shabu schabu, należy do dań typu "hot pot" (gorący kociołek) - czyli gotowanych bezpośrednio na stole. Ten rodzaj potraw Japończycy nazywają "nabemono". Ich historia sięga czasów epoki Edo, ale popularność zyskały stosunkowo niedawno(...)sukiyaki - przyrządzane według stylu Kanto (Japonia Wschodnia) lub w stylu Kansai w zachodniej części Japonii. Różnice polegają na kolejności przygotowywania poszczególnych składników. Według tradycji Kanto - wszystkie elementy (mięso, warzywa, tofu) dusi się w wywarze jednocześnie, w stylu Kansai - najpierw dusi się mięso, a później dodaje się warzywa. Do sukiyaki zazwyczaj używa się tzw. wołowiny marmurkowej - mocno przerastanej żyłkami tłuszczu, który
Kulinaria - potrawy z różnych stron światabyło tutaj nic treściwego, dlatego dzisiaj alternatywna wersja niedzielnych schabowych. Są one zdecydowanie bardziej fit, a smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne! Przyjmując jednego kotleta na porcję, potrzebujemy: 4 plastry schabu mleko cebula, 2 ząbki czosnku 3 duże pomidory por kukurydza w puszce ser pleśniowy (u mnie z niebieską pleśnią) ok.80-100g przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, suszone zioła oliwa Schabowe(...)mlekiem, aby wszystko było przykryte, można dosypać trochę papryki ostrej. Zamykamy i trzymamy ok. 3 godzin w lodówce. W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Pomidory kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę, doprawiamy solą, pieprzem, dużą ilością ziół i papryki. Dusimy, aż wyparuje cała woda, którą pomidory puszczą. Białą część pora przekrajamy na pół, myjemy, kroimy w półplasterki. Kukurydzę odsączamy
Taste of imaginationjajko 1 czubata łyżka mąki ryżowej/ kukurydzianej lub pszennej sól, pieprz, czosnek granulowany szczypta cukru olej do smażenia Gulasz 1 polędwica wieprzowa lub ok. 300-400 g schabu 2 średnie cebule 1 niewielka marchewka 2-3 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz, czosnek granulowany, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej, 2-3 szczypty ostrej papryki mielonej Na głęboką patelnię wlać(...)mięso pokrojone w kostkę i podsmażyć lekko. Dodać marchewkę startą na tarce jarzynówce, wszystkie przyprawy oraz ok 100 ml wody i dusić pod przykryciem jakieś 20 minut - do miękkości mięsa. Woda powinna w dużej mierze odparować a z warzyw powinien powstać gęsty sos. Jeśli ktoś ma życzenie dorobić sosu to zawsze można wymieszać 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej lub pszennej
Ze smakiem bez glutenuChyba każdy lubi rolady. Ja osobiście preferuję wersję z piekarnika, ponieważ są lżejsze od tych tradycyjnych, duszonych. Używam do nich minimalnej ilości tłuszczu. Rolady robię w różnych wersjach. Dziś zapraszam na wersję ze śliwką. Danie ostatnio robiłam na świąteczny obiad dla rodzinki. Sprawdza się na takie okazje doskonale, ponieważ nie musimy stać przy garnkach i pilnować mięsa. Wkładamy roladki(...)upiec pieczone ziemniaczki. Pozostaje nam tylko zrobienie sałatki i gotowe J Na zdjęciach wersja light z samymi warzywami. Polecam. Rolady ze śliwką Składniki: · 4 kotlety ze schabu · około 16 śliwek suszonych (4 na jedną roladkę
Mania Gotowaniajaglanej sprawia, że jesteśmy nasyceni na długi czas. Warzywa podduszone na oleju kokosowym sprawiają że smakuje wyjątkowo. Jest idealna nie trzeba jej niczym zagęszczać, a prostota przygotowania zachęci na pewno nie jedną osobę, nie od dziś wiadomo że te proste….bywają najlepsze, spróbujcie! Składniki: 1 mała kostka ze schabu ¾ szklanki kaszy jaglanej 1 świeży brokuł 2-3 różyczki(...)łyżeczką masła, wrzucamy pokrojonego w krążki pora, cebulę , startą na tarce obraną i umytą marchewkę , pietruszkę, pokrojone w kostkę ziemniaki, różyczki kalafiora oraz uprażoną kaszę jaglaną i dusimy aż warzywa się zeszklą, wtedy dodajemy wszystko do garnka z kostką schabową i gotujemy około 20 minut na wolnym ogniu. Doprawiamy w między czasie solą do smaku, na sam koniec dodajemy pokrojone
Wanilia i Kardamonsię pora obiadowa, czas kiedy wszystkie Tygryski stają się baardzo głodne. Szczególnie głodek na mięsko rośnie! :) Obiadowo lub kolacyjnie polecam coś pysznego: Bitki wieprzowe z pieczarkami Składniki: plastry schabu wieprzowego cebula podsmażone pieczarki mąka sól morska z ziołami olej z winogron do smażenia Przygotowanie: Mięso rozbić na cieńsze plastry, przyprawić solą morską z ziołami - polecam wersję z młynkiem - jest(...)dodać pokrojoną z piórka cebulę i pieczarki. (Zawsze mam w zamrażarce przygotowane pieczarki i do tego dania, jak znalazł, można nawet wrzucić zamrożone :) Podsmażone mięso i warzywa wrzucamy do większego naczynia i dusimy z niewielką ilością, aż wszystko będzie miękkie. Dusimy do miękkości :) Takie mięsko może być podawane z ziemniakami, ryżem, kaszą i z każdą ulubioną surówką :) My najbardziej
Lawendowe Niebobyć lekkostrawne i łatwe w gryzieniu (gotowanie, duszenie lub powolne pieczenie). Wraz z wiekiem zmniejsza się pragnienie, lecz wzrasta zapotrzebowanie na płyny. Właściwa ilość płynów to 2 litry na dzień. Liczna posiłków to około pięciu porcji pomniejszone o 1/4 niż 10 lat wcześniej. W codziennym jadłospisie nie powinno zabraknąć warzyw gotowanych i pieczonych. Starsze osoby mogą słabiej odczuwać(...)takimi jak: estragon, oregano, tymianek bazylia. Ze względu na podwyższony cholesterol i wysokie ciśnienie w diecie seniora powinny dominować chude mięsa o niskiej zawartości tłuszczu takie jak polędwica, schab czy szynka. Kolejną dolegliwością z jaką zmagają się seniorzy to cukrzyca typu II. Dlatego posiłki z dodatkiem węglowodanów takimi jak kasza, makaron czy ziemniaki powinny być podawane z wysokobiałkowy dodatkiem
AZgotuj!składniki: 600 g mięsa np. schabu wieprzowego 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1-2 pomidory 1 cebula 200 g śmietany 1500 -2000 ml wywaru (np. rosołu) 1 przyprawa gyros (dobrej jakości) bazylia do dekoracji tłuszcz do smażenia wykonanie: Mięso myjemy, roimy w kostkę, przekładamy na patelnię, wsypujemy przyprawę gyros i smażymy. Po usmażeniu(...)wlewamy śmietanę, dokładnie mieszamy i odstawiamy na parę godzin lub na noc do lodówki. Papryki oraz cebulę kroimy w kostkę i dusimy na patelni, pod koniec dodajemy obranego i również pokrojonego w kostkę pomidora. Go garnka przekładamy uduszone warzywa, mięso ze śmietaną, całość zalewamy bulionem i gotujemy przez ok. 15 min. (Jeśli mamy przeprawę gyros mało wyrazistą to zupę doprawiamy
Domowy Smak Jedzeniawiele sposobów. Robię nie tylko kapustę zasmażaną , czy też duszoną z koperkiem i marchewką , albo z kiełbasą ... Robię pyszny kapuśniak, który gotuję najczęściej na kostce ze schabu i wywarze z jarzyn. Jeśli nie jedliście takiego kapuśniaku to koniecznie zróbcie. Polecam J Składniki: kość ze schabu 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera lub 1 łodyga selera naciowego(...)pomidory koperek 1 listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka domowej vegety sól i pieprz Wykonanie: Kość ze schabu umyłam, włożyłam do garnka, zalałam około 1,5 l zimnej wody i wstawiłam do gotowania. Warzywa oczyściłam, umyłam. Drobne i cienkie ich części pokroiłam. Ziemniaki pokroiłam w kostkę. Obraną cebulę opaliłam na gazem. Pomidory po zanurzeniu
Kuchnia u Krysi