schab z duszonym porem Delikatne i aromatyczne duszone pory, połączone ze schabem i grzybami to przepis na danie proste i niezwykle smaczne. składniki dla czterech osób 4 kotlety wykrojone ze schabu każdy o wadze ok 200 g 3 duże pory 300 g pieczarek 4 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki masła 3 łyżki oleju(...)dwie łyżki masła i przesmażymy z obu strom,na złoty kolor, kotlety ze schabu. Teraz możemy do garnka z porami dodać koncentrat pomidory, kilka łyżek wody a kiedy całość ponownie się zagotuje, dokładamy przesmażone kotlety, doprawiamy pieprzem ( i ewentualnie solą) nakrywamy przykrywką i dusimy przez 15-20 minut. Uduszone mięso, razem z porami nakładamy na talerze
Miód i pieprzmakro LCHF Połączenie serka z sokiem z cytryny oraz musztardą daje znakomity efekt – delikatny, kremowy a zarazem wyrazisty smak sosu i soczyste mięso. Polecam gorąco! Składniki: 1 kg schabu wieprzowego 40 g masła klarowanego lub smalcu 50 g musztardy (można pomieszać łagodną francuską ziarnista z ostrą) 400 g mascarpone 30 ml soku z cytryny sól himalajska lub kłodawska pieprz(...)podlać bulionem lub wodą i dusić pod przykryciem ok 15 minut. Po tym czasie dodać serek i musztardę. Całość dusić dalej pod przykryciem przez kolejne 10 minut. Następnie dodać sok z cytryny, całość wymieszać i gotować przez 2-3 minuty. Tak przygotowane mięso znakomicie komponuje się ze szparagami, brokułami, fasolkaĄ szparagową ale i innymi warzywami niskowęglowodanowymi. Smacznego! — BTW całości
Ola la LCHFśmietankowego lub ziołowego ok. łyżki sera z niebieską pleśnią mała gałązka koperku sól, pieprz, zioła do pizzy, suszony czosnek Schab umyć, osuszyć, rozciąć na szeroki płat, lekko rozbić tłuczkiem. Następnie natrzeć olejem i posypać przyprawami z obu stron. Wyłożyć mrożone warzywa, starty ser i natkę. Zwinąć jak roladę, brzeg i boki spiąć wykałaczkami. Umieścić w rękawie do pieczenia, uszczelnić(...)godziny do piekarnika nagrzanego do 175 o C. Przygotować sos. Pora przekroić wzdłuż na pół i pokroić w paseczki, dobrze wymyć pod bieżącą wodą. Masło stopić, dodać pora i dusić 2-3 minuty na bardzo małym ogniu. Dodać mąkę i smażyć kilkanaście sekund. Wlać 2/3 szklanki zimnej wody, rozprowadzić mąkę, doprowadzając do wrzenia. Dodać śmietankę oraz sery i gotować
Czerwień i błękitjuż u nas jako dodatek do schabu czy karpia, dzisiaj pokażemy go jako idealny dodatek do grillowanego białego mięsa. Koper włoski to w naszym kraju nadal jakby nieco egzotyczne warzywo i wiele osób nie bardzo wie co z nim zrobić. Ale nie ma w nim niczego „magicznego”, to po prostu jedno z wielu warzyw mogących ubogacić naszą dietę. Mówiliśmy już(...)pasuje doskonale do cytrusów, ale równie dobrze łączy się np. z papryką czy niektórymi warzywami korzennymi – zwłaszcza cebulą czy selerem. Ponieważ to łagodne w smaku warzywo, warto przyprawić go czymś bardziej wyrazistym. Często stosuje się w tym celu kolorowy pieprz. Delikatnie pikantny będzie również kurczak, gdyż do marynaty dodamy szczyptę chili. W zależności od upodobań możemy zresztą manipulować ostrością marynaty
Kulinarna PokusaMarzena Makaron z warzywami i mięsem Kasia Szybki ucierany placek z jabłkami a'la szarlotka z kokosową nutą Magdalena Cytrynowa babka piaskowa Joanna Błyskawiczna sałatka z awokado, oliwkami, pomidorami i mixem sałat Małgorzata Ciastka francuskie z korzennym miodem, gruszkami i orzechami nerkowca Katarzyna Ciasto czekoladowo- kawowo- kokosowe Marta Schab duszony z pieczarkami
Magiczne Życie Martysól, pieprz olej do smażenia Schab pokroić w paseczki, oprószyć solą i pieprzem i obtoczyć w mące. W grubym rondlu rozgrzać trochę oleju i wrzucić mięso, obsmażyć na złoto. Dodać cebulę pokrojoną w piórka, plasterki pieczarek i paprykę pokrojoną w paseczki. Smażyć chwilę (można trochę osolić, żeby warzywa puściły sok), dodać pomidory z puszki, dusić na wolnym ogniu. Pod koniec
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakoniec smażenia przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Podsmażone warzywa przełożyć do rondla z kotletami. Do rondla z kotletami i warzywami wlać zimną wodę (woda powinna zakrywać mięso). Dodać ziarna ziela angielskiego, liść laurowy oraz domową vegetę i gotując na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i dusić, na małym ogniu, przez około 20 minut. Pod sam koniec duszenia(...)podanych składników wychodzi około 6 - 7 kotletów w sosie. Czas duszenia, w zależności od twardości mięsa, może być nieco dłuższy. Sos, po wyjęciu mięsa i zagęszczeniu, można zblendować. Będzie wówczas aksamitny i szklisty. Ja nie blendowałam sosu. Według powyższego przepisu można także przygotować łopatkę wieprzową czy mięso od szynki. Schab przygotowany w ten sposób jest delikatny, kruchy i miękki
Gospodyni Miejskaschab i trochę zapomnianych warzyw z lodówki .Taki sobie zwykły obiad. Składniki: dla dwóch osób Makaron szpinakowy ,cztery gniazdka Kawałek schabu ,pokroić w kawałki ,doprawić kawałek papryki czerwonej ,pokroić kawałek białej kapusty ,pokroić drobno mała cebulka ,pokroić Makaron gotujemy al dente . W tym samym czasie smażymy mięso z cebulką . Dodajemy paprykę i kapustę i dusimy jeszcze chwilkę , w razie potrzeby
Ladylaura.chili. Dodać zamarynowany schab, zwiększyć ogień i usmażyć go na złoty kolor. Umytą i przekrojoną na mniejsze kawałki fasolkę szparagową dodać do usmażonego mięsa i chwilę razem smażyć. Dolać 1 szklankę gorącej wody, 1 łyżkę sosu sojowego i sos hoisin. Całość dusić pod przykryciem aż fasolka zmięknie, a sos zgęstnieje (5-10 minut). Ewentualnie dosolić. Do warzyw i mięsa dodać
Trzeci talerzbulionu z warzyw listek laurowy 2 ziela ang sól, pieprz mąka do panierki olej do smażenia Wykonanie: Cebulę kroimy w piórka, złocimy na oleju. Plastry delikatnie rozbijamy, oprószamy solą, pieprzem. Panierujemy w mące, obsmażamy na rozgrzanym oleju po przesmażaniu cebuli. Do gorącego bulionu przekładamy obsmażone plastry schabu. Dodajemy cebulę, ziele ang, listek laurowy, doprawiamy wywar solą. Dusimy na wolnym
Z Majeczką w kuchniDzisiaj przedstawiam Wam proste danie, które zadowoli tych, którzy mają dość nudnego obiadu. Nadchodzi także sezon wiosennych owoców i warzyw, dlatego warto go wykorzystać i włączyć te specjały do naszego codziennego menu. Stragany będą nas teraz kusić m.in.: młodą kapustą, szczawiem czy szpinakiem, dlatego to ostatnie jest królem naszej dzisiejszej potrawy. Wykorzystałam go jako farsz do mięsa(...)nich jest właśnie szpinak. Po drugie, dostałam również zamówienie na schab nim nadziewany, więc zgodnie z obietnicą publikuję przepis. Ps. przypominam o trwającej akcji "Gotowanie za głosowanie" - ankieta mieści się w prawym, górnym rogu bloga, a słowniczek możecie poczytać tutaj . Składniki na 3 porcje: 6 plastrów schabu (30 dag) 25 dag szpinaku świeżego lub mrożonego 2 ząbki czosnku
Fabryka pomysłóworkiszową i warzywami. Pyszny mieliśmy obiad;) Składniki: 8 kotletów ze schabu o grubości 1cm (albo kawałek schabu o wadze ok 1kg) 2 łyżki musztardy 4 łyżki pasty z suszonych pomidorów 1 kulka mozzarelli (125g) pieprz sól mąka do obtoczenia roladek olej lub olej z suszonych pomidorów do smażenia 150ml białego wina 100ml śmietanki 30% 2 gałązki rozmarynu Schab w kawałku(...)każdej strony. Wlać wino, włożyć rozmaryn, zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok 20 minut. Jeśli w trakcie duszenia płyn wyparuje, należy podlać jeszcze odrobinę wina lub gorącej wody. Po 20 minutach wlać śmietankę i dusić kolejne 10 minut. Roladki podawać z gotowanymi ziemniakami, kaszą na sypko, warzywami. Smacznego
Obiad gotowyWykonanie: Schab oprószamy solą, pieprzem i ostrą papryką, nacieramy oliwą. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Cebulę i czosnek drobno kroimy, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, por kroimy w półtalarki, pieczarki kroimy w plasterki. Na łyżce masła podsmażamy cebulę i czosnek, po chwili dodajemy marchew i chwilę razem dusimy. Następnie dorzucamy pieczarki i smażymy, aż warzywa zmiękną
Smak mojej kuchniRoladki ze schabu w sosie z kaszą , obiad ze słoika Pyszne roladki nadziewane pastą paprykową . Spora porcja chrupiących warzyw , aksamitny sos i kasza . Pełnowartościowy posiłek ze słoika na wyjazd . Czasami takie wcześniej przygotowane obiady są świetną alternatywą dla zapracowanych . Wystarczy w wolnej chwili przygotować parę takich słoików , a później w razie potrzeby podgrzać . Obiad w lodówce wytrzymuje(...)blenderem na pastę , doprawiamy solą i jedną łyżeczką ostrej mielonej papryki . Schab dzielimy na plastry , każdy cieniutko rozklepujemy . Smarujemy pastą paprykową i zwijamy w roladki . Układamy na wysmarowanej tłuszczem brytfance , dodając pokrojone w kostkę pomidory i wyciśnięty praską czosnek ( pozostałe 2 ząbki ) Doprawiamy solą , papryką słodką i ostrą . Dusimy pod przykryciem ,aż roladki zmiękną . W razie potrzeby , jeśli pomidory dały
Ogrodnik w podróżytechnikami, dając zróżnicowaną fakturę składników i dużą przyjemność jedzenia. Soczysty schab aromatyzowany przyprawami korzennymi i rozmarynem opływa w pikantnym, kremowym sosie z pieczonej dyni Hokkaido, z dodatkiem chrupiących warzyw, dyni i papryki, pociętych w kostkę i podsmażonych z dodatkiem wina. Soczyście pomarańczowy sos ożywiają kawałki zielonego jarmużu. Potrawa zostało wykończone wysmażonym boczkiem, chrupiącym w ustach(...)cebulę i czosnek, smażyć jeszcze kilka minut cały czas mieszając. Całość zalać bulionem, dodać puree z pieczonej dyni, doprawić solą, pieprzem Cayenne i gałką muszkatołową. Dusić na wolnym ogniu do miękkości schabu (ok. 5 minut). Jeśli sos dyniowy będzie zbyt gęsty można dodać więcej bulionu, jeśli zbyt rzadki można odparować nadmiar wody dusząc chwilę bez przykrycia. Rozgrzać patelnię
SzczyptaSmaQ