Pyszna chrupiąca suróweczka. Tak po prostu do pochrupania ale doskonała również jako dodatek do obiadku lub też mięska z grilla. składniki: 5-6 średnich ogórków gruntowych
Monia miesza i gotujeSkładniki: 4 porcje 300g ryżu (ja dałam jaśminowy) 2 ząbki czosnku czerwona papryka pęczek cebulki dymki (głównie białe części) 3 żółtka 1 jajko pęczek natki pietruszki
Gorący kąsekdiety. Wtedy będziemy się rozkoszować rybą po grecku w wersji light. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków wegański rosół z makaronem z marchewki sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską(...)Wykonanie: Wszystkie warzywa obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na suchą patelnię i lekko przypalamy, aż poczujemy jej aromat. Marchewkę, selera i pietruszkę ścieramy na grubej tarce warzywnej. Łodyżki selera kroimy w cienkie plasterki. Warzywa wrzucamy do cebuli, podlewamy niewielką ilością wody, zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy i dusimy warzywa przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat
Kulinarne przygody Gatitytarce lub kroi w kostkę – ja jednak kroję je jedynie na pół, a po ugotowaniu zupy wyławiam i robię np. buraczki zasmażane lub sałatkę obiadową z buraczków . Składniki: 2 litry bulionu mięsnego, rybnego lub warzywnego ok. 600 g buraków 3 ząbki czosnku 1 łyżka octu (lub soku z cytryny) 3 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy sól, pieprz
Kulinarny S.O.S.tarce lub kroi w kostkę – ja jednak kroję je jedynie na pół, a po ugotowaniu zupy wyławiam i robię np. buraczki zasmażane lub sałatkę obiadową z buraczków . Składniki: 2 litry bulionu mięsnego, rybnego lub warzywnego ok. 600 g buraków 3 ząbki czosnku 1 łyżka octu (lub soku z cytryny) 3 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy sól, pieprz
Kulinarne S.O.S.Za oknem wiosna w pełni co jest równoznaczne że wysyp nowalijek pojawi się na bazarach czy w sklepach. Jeżeli tak samo jak my lubicie zaopatrzyć się
Kuchenne Wariacjepropozycja, którą możemy przygotować zawsze i na każda okazję. Świetnie będzie pasować praktycznie do każdego dania. My podaliśmy ją do warzywnego pasztetu, ale o tym już niedługo w kolejnym wpisie… tak więc zapraszam do śledzenia naszego bloga. Sałatka z rukolą i oliwkami – składniki (na ok. 2 porcje) spora garść rukoli 2 średnie pomidory 15 oliwek 200 sera feta
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Uwielbiam lato i wszelkie sałatki przygotowane z sezonowych warzyw. Dosłownie jedna chwila i mamy na talerzu pyszną i zdrową przekąskę. Moim tegorocznym warzywnym odkryciem są żółte lub złote (spotkałam się z obydwoma nazwami) buraczki. Rewelacyjnie smakują na surowo. Oto ich kolejna odsłona ( pierwsza do obejrzenia tutaj ), czyli sałatka z żółtymi buraczkami i fasolką szparagową. Sałatka z żółtymi buraczkami
Kulinarne przygody Gatityprzygotowuje je w interesujący sposób, czym bardzo skusiła moje podniebienie :) A oto przepisy, które zostały zgłoszone do akcji w tym roku: Boczniaki pod warzywną pierzynką i "Uczeń architekta" Barszcz ukraiński Potrawka z królika Risotto z grzybami Sałatka z pieczonymi warzywami, soczewicą i ziarnami kakaowca Carpaccio z buraka Risotto z podgrzybkami Zupa krem z kabaczkiem Krem dyniowo-marchewkowy Krem dyniowy Kiszonka
Weekendy w domu i ogrodzieSałatka z kurczakiem, mozzarellą i makaronem warzywnym to pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się bez względu na okazję, porę dnia czy roku. Sałatka jest pełna
My Chcemy JeśćBardzo tania, szybka w przygotowaniu, smaczna warzywna sałatka, w której główną rolę pełnią nasze polskie ziemniaki otoczone czerwoną cebulą, konserwowym ogórkiem , pachnącym koperkiem, czosnkiem oraz jajkami
Szalona Kuchnia EwelinyNajczęściej spotykamy tradycyjne sałatki warzywne albo sałatki z tuńczykiem, a tym razem będzie coś niezwykle oryginalnego - sałatka z mięsem mielonym. Wbrew pozorom jest pyszna i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sałatka warzywna, jedna z tradycyjnych sałatek na Śląsku spotykana najczęściej na przyjęciach urodzinowych jako dodatek do podawanych na ciepło różnych kiełbas np. frankfuterek. Popularna nazwa tej
Mechanik w kuchniDziś polecam Wam pyszną sałatkę warzywną z dodatkiem jajka i sosu koperkowego zamiast majonezu. Nie potrzeba wiele czasu by przygotować sobie taką porcję, więc tym bardziej
Kuchnia w czekoladzie