Po lecie pełnym lodów, czas na sałatki. Dzisiaj sałatka, która łączy w sobie polską śliwkę i egzotyczną figę i mango. Doskonały
Humanistka w kuchni200ºC Czas - ok. 25-30 minut, do czasu, gdy ładnie się przyrumienią Danie jest pyszne, zdrowe i naprawdę nieskomplikowane. Możecie użyć do niego dowolnych dodatków warzywnych, sosów, ketchupu. Ja podałam swoje z szybką sałatką z ulubionego miksu sałat, pomidora i ogórka polaną winegretem. Prosto i szybko - smacznego
Cooking MonsterCzas na konkrety czyli pyszną pastę, w której skład wejdą: makaron z pszenicy durum, marchew, newella, cukinia, czerwona cebula, olej z orzecha włoskiego, prażony słonecznik, olej
Kuchnia PROzdrowotnadanie miało kilka inspiracji: po pierwsze nowy nabytek książkowy "Warzywo" Dominiki Wójciak, bardzo bogatej w warzywne inspiracje nowej pozycji na rynku Książek kulinarnych, po drugie rozmowa z moim synkiem, który o dziwno zapomniał jak wygląda kalafior, hmmm, aż dziw bierze, czyżbym aż tak długo nie używała tego warzywa w swojej kuchni? Nie! Są przecież sprawdzone przepisy na kalafior właśnie(...)upodobania kulinarne coraz bardziej skłaniają się ku darom pól, sadów i lasów na tworzenie warzywnych kotletów, burgerów nie trzeba mnie długo nakłaniać. Do warzywnych kotletów lubię dodawać kaszę, zabieg taki poczyniłam również z przypadku rzeczonego kalafiora. Owy kalafior jednak walczy na talerzu o uwagę z sałatką, bowiem sos skrywający w sobie syrop klonowy i pastę tahini ubiera ją w zupełnie
Słodki Kompromisdanie, ze względu na swoje składniki, z których najważniejsze to salami, papryka i pomidory – jest w pewnym sensie „zimną wersją” prezentowanej już tutaj potrawki warzywnej z salami . Choć nieco bardziej pracochłonna w wykonaniu, prezentowana sałatka jest jednak nawet smaczniejsza i bardziej efektowna wizualnie od swojego „gorącego” pobratymca. Sałatka z salami na sposób węgierski
Kulinarna Pokusaczęść - to przepisy podzielone na kilka działów. Na początku - przepisy podstawowe - beztłuszczowe sosy i inne dodatki, które są bazą lub składnikiem wielu dań. Znajdziecie tu przepis na bulion warzywny, przecier pomidorowy, ale też domową przyprawę piernikową czy przecier z daktyli, który doskonale zastępuje cukier! Potem śniadania - tu ciekawe przepisy na jaglankę, owsiankę, bananowe placuszki czy tofucznicę z pomidorami. Następnie(...)krem z pieczonych buraków z malinami. Potem bardzo ciekawe dania główne, tu m.in. zapiekanka pasterska, gulasz pieczarkowo-cukiniowy z pęczakiem. Sałatki i surówki - pełne świetnych zestawień- tęczowa sałatka, sałatka z grillowanymi warzywami i komosą. Napoje i koktajle - warzywne, owocowe i mieszane pyszności. I wisienka na torcie, czyli desery i wypieki ( i mój hit - piernik buraczany!). Wszystkie potrawy "Kolorowej
Moje Kuchenne RewelacjeCzy też tak macie, że im bliżej wiosny, tym bardziej organizm domaga się świeżych warzyw? Bo u mnie tak właśnie jest:) Dlatego staram się robić jak
Z miłości do słodkościprzygotowania babeczek niezbędne będą blender (ja używam takiego z pojemnikiem i nożem rozdrabniającym i 10 silikonowych foremek na babeczki. Warzywa korzeniowe można ugotować w wywarze warzywnym, bulionie czy też przy okazji gotowania warzyw na sałatkę jarzynową. Przygotować warstwę czerwoną. Gotowane lub upieczone buraki zetrzeć na tarce, odcisnąć jeśli zawierają dużo soku i przełożyć do pojemnika blendera. Zmiksować na gładką masę(...)silikonowych foremek. Przygotować białą masę. Ugotowane w osolonym wrzątku ziemniaki zmiksować z białymi warzywami korzeniowymi, jajkiem i gałką muszkatołową. Nanieść ostatnią warstwę babeczek w foremkach silikonowych. Tak przygotowane warzywne babeczki piec ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza z termoobiegiem (180 stopni z grzaniem góra-dół). Wyjąć, ostudzić i ostrożnie wyjąć. Z racji tego
DietologSałatka z kurczakiem, truskawkami, pomidorami i serem – owocowo-warzywne danie, które ma w sobie wszystkie zapachy i smaki wczesnego lata. Lekka a zarazem treściwa, delikatna, ale z charakterem. Czas: 30 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 bardzo duże Truskawki w parze z pomidorami Jeśli połączenie truskawek z pomidorami wydaje Wam się dziwne, to koniecznie dajcie spokój uprzedzeniom(...)odważne połączenia przystało – i jedno i drugie musi być do tego odpowiednio dojrzałe To nie mogą być truskawki i pomidory z lodówki, ale produkty świeże i pachnące. Charakterowi sałatce nadają: ser pleśniowy, pokruszone orzechy, a przede wszystkim filet z kurczaka, marynowany wcześniej w maślance wymieszanej z wędzoną papryką. Całość łączy wytrawno-słodki dresing. Pomysł na przepis podpatrzyliśmy u amerykańskiej
Niedzielny kucharzSałatka z kurczakiem, truskawkami, pomidorami i serem – owocowo-warzywne danie, które ma w sobie wszystkie zapachy i smaki wczesnego lata. Lekka a zarazem treściwa, delikatna, ale z charakterem. Czas: 30 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 bardzo duże Truskawki w parze z pomidorami Jeśli połączenie truskawek z pomidorami wydaje Wam się dziwne, to koniecznie dajcie spokój uprzedzeniom(...)odważne połączenia przystało – i jedno i drugie musi być do tego odpowiednio dojrzałe To nie mogą być truskawki i pomidory z lodówki, ale produkty świeże i pachnące. Charakterowi sałatce nadają: ser pleśniowy, pokruszone orzechy, a przede wszystkim filet z kurczaka, marynowany wcześniej w maślance wymieszanej z wędzoną papryką. Całość łączy wytrawno-słodki dresing. Pomysł na przepis podpatrzyliśmy u amerykańskiej
Niedzielny kucharzdługo nie musiały, bo w te pędy przybiegłem im z pomocą i zaproponowałem trzy wspaniałe przepisy na roślinne grillowanie: fasolowe burgery z morelowym chutneyem, warzywne szaszłyki z wędzoną papryką i ziołami oraz awokado nadziewane sałatką z komosy ryżowej. Nie zabrakło również orzeźwiającego napoju — mrożonej herbaty z brzoskwinią. Oczywiście koniec końców zadanie przygotowania tych potraw spadło na mnie, ale dzięki(...)cebula 1 papryczka chili 4 duże morele ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego ½ łyżeczki nasion kolendry 1 łyżeczka gorczycy 30 ml octu winnego 2 łyżki cukru 1 łyżeczka oleju kokosowego Szaszłyki warzywne: 1 kolba kukurydzy 1 mała cukinia papryki (zielona, czerwona i żółta) 1 czerwona cebula kilkanaście pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka wędzonej papryki ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki soli oliwa
Food Squarejest 'maggi'- dzięki której uzyskuje się ten ciekawy i 'dymny' charakter, a ja- zamiast jej dodatku- pieczarki gotuję w wywarze warzywnym z lubczykiem i całość doprawiam sosem sojowym- smak i aromat podobny, a przede wszystkim w zdrowszej wersji! :) P.S.: sałatka najlepsza na drugi dzień :) * pieczarki- 500 g bardzo drobny makaron- 2/3 szklanki * kukurydza- pół puszki * jajka- 3 szt. * wywar warzywny/woda-
Kraina Miodem PłynącaPizza z kurczaka, mac&cheese w słoiku, prowansalska zupa pomidorowa z grzanką, sałatka z pieczonej cieciorki i krewetek, makaron ryżowy z warzywną mielonką – oto pięć pysznych, domowych dań na ten tydzień! Całość kosztowała nas 115 zł dla dwóch osób, a gotowanie zajęło 1,5 godziny! Powrót do korzeni – tak powinniśmy zatytułować menu na ten tydzień, bo zostało ono zrobione(...)półprodukty do trzeciej – obiadu na niedzielę ( polecamy gorąco kurczaka pieczonego na ziemniakach ). Wszystkie potrawy na ten tydzień prezentują się następująco: Poniedziałek: Makaron ryżowy z wieprzowiną na ostro Wtorek: Sałatka z pieczonej cieciorki i krewetek Środa: Zapiekanka mac&cheese ze słoika Czwartek: Pizza z kurczaka Piątek: Prowansalska zupa pomidorowa z bruschettą z figi Przepisy na kolejne dni będziemy wrzucać codziennie
Niedzielny kucharzgoździków, dlatego najczęściej używa się jej do przygotowania podsmażanych potraw. Bai mangluk , bazylia cytrynowa, szczególnie popularna w północno-wschodnich regionach Tajlandii, jest dodawana do sałatek i zup. BULION- Dobry bulion rybny, drobiowy czy warzywny dodaje smaku niemal wszystkim potrawom, choć oczywiście można użyć gotowych kostek, rozrabiając je z wodą, jeśli zachodzi taka potrzeba. Do przygotowania bulionu można wykorzystać kręgosłup(...)wieprzowej, usmażone w głębokim tłuszczu, tak, że tworzą się na nich "poduszeczki", przypominają chipsy lub krakersy. Do kupienia w sklepach z orientalną żywnością. Są podawane do curry albo z sałatkami czy sosem nam prik. CHIPSY Z KREWETEK- To popularna przekąska, podawana często w restauracjach przed przyrządzeniem zamówionych dań. Robione są z krewetek, skrobi, soli i cukru. W sklepach
ClauditteMissCookingkoniec książka po angielsku, ale dość łatwo dostępna w Polsce. Napisała ją Kylee Newton, która ma firmę w Londynie, gdzie można kupić wytwarzane przez nią pikle, sosy, mieszanki warzywne, dżemy i octy. Jej książka, której spora część dotyczy właśnie fermentacji, powstała jako antidotum na wszechobecne marnowanie żywności. Przetwory umożliwiają nam przecież nie tylko rozwijanie własnej kreatywności przez produkowanie żywności(...)żywności i możliwość obdarowania najbliższych nawet, jeśli mamy ograniczony budżet. Co bym ukisiła z przepisów z tej książki? Dobrze wygląda kiszony soliród, rzodkiewki, sałatka z fenkuła i pomarańczy ze słoika, czy pikantne mieszanki warzywne typu piccalili. Smacznego! The Modern Preserver: Chutneys, Pickles, Jams and More Autorka: Kylee Newton Wydawnictwo: Square Peg Język: angielski Tekst ukazał się
Ugotowane pozamiatane