tylko bardzo ładnie zdobi nasz kuchenny blat czy komodę, ale także urozmaici każdą sałatkę czy danie. Nawet sos spaghetti zyska nowy smak jeśli dodacie do niego pod koniec gotowania smakową oliwę z oliwek. Jednak należy mieć na uwadze, że niektóre smakowe oliwy przygotowane z rozmaitych orzechów, np. włoskich, laskowych czy arachidowych nie nadają się do smażenia, gdyż pod wpływem wysokiej
Zasmakuj Kuchnipołowę sosu czosnkowego, połowę brokuła, pokrojone i osączone pieczarki, kukurydzę, resztę sosu i na koniec drugą połowę brokuła. Wstawiamy na chwilę do lodówki :) Z tych składników wychodzi spora miska sałatki ( na dużą imprezę w sam raz ), ale można zrobić z połowy składników. Przed podaniem wszystko wymieszać, a wcześniej polać ewentualnie jeszcze majonezem z wierzchu. przepis stąd
Proste Potrawylekko przerośniętych ogórków Składniki 3,5 kg ogórków 70 dkg marchewki 70 dkg cebuli 70 dkg papryki czerwonej zalewa: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 1 … Czytaj dalej Sałatka wielowarzywna na occie
czarrna od kuchniwtedy mnie to nie zachwycało jakoś szczególnie. Nie oszukujmy się: jesteśmy wzrokowcami i najpierw jedzą nasze oczy. A tempura, no cóż...wygląda na pewno mniej apetycznie niż np. kolorowe sałatki. Poszukując bardziej szczegółowej wiedzy na temat tempury zauważyłam jedno: niektórzy mianem tempura określają sposób przygotowania (czyli smażenie w cieście), inni nazywają tak samo ciasto lub gotowy produkt. W każdym
Codzienna kuchnia niecodziennaPostanowiłam przygotować szybkie danie makaronowe z użyciem jogurtu greckiego. A żeby było pożywne, dodałam kurczaka. Danie to możemy również spożywać na zimno - sprawdzi się na drugie śniadanie, jako sycąca sałatka. SKŁADNIKI ulubiony makaron, np. kokardki, 5 dużych pieczarek, 1 mała cukinia, 1 pierś z kurczaka, jogurt typu greckiego, przyprawa do kurczaka, sól morska drobnoziarnista o'Sole, pieprz, 1 ząbek
słodki bratekprzyszły wygrane w konkursie Barilla 4 pudła makaronów, więc postanowiłam jakoś to razem połączyć. Jeśli nie mamy pomysłu jak wykorzystać młodą fasolkę szparagową i groszek cukrowy, to ta sałatka jest tego przykładem. Smaczna, pożywna a zarazem lekka bez zbędnych sosów, majonezów itp Składniki: Dla 3 osób: 200g makaronu typu kokardka 100g młodej fasolki szparagowej 50g obranego groszku cukrowego
Kuchnia w czekoladziekotleciki z ciecierzycy u mnie 8 sztuk puszka ciecierzycy jedno jajko ząbek czosnku 1 mała cebulka duża szczypta soli szczypta białego pieprzu mieszanka ziół (u mnie zioła do sałatek Kamis) pół łyżki oliwy 2 łyżki otrębów owsianych Piekarnik rozgrzać do temp. 170 stopni C. Ciecierzycę osączyć z zalewy. Rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem - masa nie musi być
FitKotLubię banany ale bardziej niż tak zjeść samego wolę z nich stworzyć coś dobrego. Nadają się do sałatek owocowych i ciast a także do koktajli i lodów bo są tak bardzo słodkie, że nie trzeba już dosładzać cukrem. Do lodów banany są wręcz idealne bo nadają im kremowej konsystencji. I własnie dzisiaj zapraszam na takie pyszne kremowe lody bananowe
Monia miesza i gotujesprawia, że smak kaszy samej w sobie jest naprawdę mało wyczuwalny. A szybkość i łatwość przygotowania sprawia, że na wakacyjny błyskawiczny obiad nadaje się znakomicie. Kaszę zajadaliśmy razem z sałatką z gotowanych buraków, jabłka i cebuli. Pyszne było! Składniki (na 4 porcje): - 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej - 1 cebula - 1 puszka czarnej fasoli - 1 puszka kukurydzy - 10 dag wędzonego boczku
Smakuje zdrowoczasie duszenia, gdy mięso się już zetnie, doprawiamy je solą pieprzem i odrobiną wędzonej papryki, można też dorzucić gałązkę rozmarynu. Gulasz podajemy oczywiście z quinoą ;) polecam też jako dodatek sałatkę z marynowanej cebuli, która jest bardzo łatwa i szybka w wykonaniu. 2 małe czerwone cebulki kroimy w cienkie półplasterki, zalewamy wrzątkiem na pół minuty, przecedzamy, a następnie mieszamy z łyżką
Quinoa Raz!Podpłomyki z dodatkiem ugotowanej białej fasoli przygotowałam, które w bardzo wysokiej temperaturze w piekarniku wypiekałam. Takie podpłomyki to idealna przekąska lub dodatek, do grillowanych kiełbasek, czy sałatek. Można je same zajadać lub z ulubionymi pastami podawać. Pieczywo idealnie zastępują, a dzięki fasoli ciekawie smakują. Składniki
Moniki Smakołykiręką młodych ziemniaków? Stosuję czasem tą technikę, gdy nie ma sezonu na młode ziemniaku lub po protu gdy chcę ładnie podać obiad. Sprawdzają się również jako dodatek do sałatek. Składniki: 1,5 kg ziemniaków 2 łyżki masła łyżka oleju szczypiorek sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, wydrążyć kuleczki ( wydrążaczem do owoców) zalać wrzącą wodą, posolić i ugotować
Tradycyjna Kuchniakwestii białego serka. Świetnie zdadzą egzamin zarówno dobry polski twarożek kremowy, jak i włoska ricotta. Może to być również mozzarella, lub serek kozi. To tylko kwestia gustu i dostępności. Sałatka z powodzeniem może sprawdzić się jako całkiem elegancka przystawka, ale my z żoną spałaszowaliśmy ją w minutę ze wspólnego talerza. Może nie całkiem elegancko, ale za to z jakim smakiem
zadanie-gotowaniedarzę fenkuły bezgraniczną miłością i mogłabym je jeść codziennie, nie wiem jak to się stało, że jeszcze ich tu nie było. Jem je pod różnymi postaciami, zapiekane, duszone, w sałatce, a dziś przedstawiam wam zupę z tego cuda <3 Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 1 fenkuł (koper włoski) z nacią 1 cebula 10 pomidorków koktajlowych (w sezonie polecam
Quinoa Raz!kokosowym i mąką z czerwonej soczewicy. Krakersy polecam zrobić w większej ilości, można je przechowywać w pudełku i następnym razem, gdy będzie potrzebny chrupiący dodatek do zupy czy sałatki, będą jak znalazł. Składniki: pół szklanki ugotowanej białej quinoy 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego 1 łyżka czarnego sezamu 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego
Quinoa Raz!