Dziś zabieram Was w kierunku Libanu. Mam dla Was przepis na przepyszne zapiekane bakłażany – z kuskusem i warzywami – czyli czymś na kształt libańskiej sałatki tabbouleh , którą bardzo często zjadam w sezonie letnim! Danie jest niesamowicie smaczne, szybkie do zrobienia, a dzięki dodatkowi przyprawy curry i kurkumy – bardzo aromatyczne! Jest świetnym pomysłem na obiad albo np.imprezowe danie. Wielbiciele
Ostra na SłodkoSzybka, prosta i bardzo smaczna sałatka z makaronem ryżowym. Polecam! Składniki: 250g makaronu ryżowego 200g szynki 1 duża czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 1 mały ogórek wężowy lub 1/2 dużego 1/2 pęczka szczypiorku 4-5 łyżek majonezu sól pieprz Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Paprykę i ogórka pokroic w małą kostkę, a szczypiorek drobno posiekać. Kukurydzę dokładnie odsączyć. Wszystkie
kuchnia doskiCukinia lub kabaczek to jedyne warzywo w naszych ogrodach, które bez większych zabiegów pielęgnacyjnych rośnie na potęgę, swoista klęska urodzaju. Sałatka z tychże warzyw na zimę to wspaniała alternatywa, na chociażby częściowe zagospodarowanie niezmierzonych kabaczkowych ilości. Ma bardzo wyrazisty, słodko - ostry smak i jest tak pyszna, że trudno jej się oprzeć
Jadło i czytadłowersję sałatki ziemniaczanej zdecydowanie lubię najbardziej- podana na ciepło, na /lub z świeżym pieczywem. Szczególnie sprawdza się, gdy pozostały nam ziemniaki z obiadu z dnia poprzedniego. Składniki: 1 kg ziemniaków 30 dag pomidorów koktajlowych 1 słoiczek oliwek czarnych 3 gałązki rozmarynu 5 ząbków czosnku sól i pieprz do smaku olej do smażenia lub masło klarowane Wykonanie: Ziemniaki obrać, pokroić
Tradycyjna KuchniaPyszna sałatka z tuńczykiem którego uwielbiam do tego fasola,papryka ,kukurydza,ogórki ... pycha-polecam! Składniki: puszka kukurydzy, puszka fasoli czerwonej tuszka tuńczyka (w oleju lub sosie własnym-jak wolicie) czerwona lub zielona papryka średnia czerwona cebulka 3 ogórki kiszone(dla wyraźniejszego smaku można zamienić je na korniszony) 3-4 majonez 2 łyżki ketchupu słodka i ostra papryka mielona sól
Swojskie jedzonkoFantastyczna sałatka z czerwonej kapusty na zimę do słoików. Dodatek śliwek, gruszki i aromatycznych przypraw wspaniale się uzupełnia. Kolejne zapasy na zimę do mojej domowej spiżarni, a może i do Waszej?... Składniki na 5 litrowych słoików: - 2 kg czerwonej kapusty - 1 kg śliwek - 1 duża twarda gruszka
Apetyczna babeczkaskładniki: 1 słoik pieczarek konserwowych 1 puszka groszku zielonego 3 ogórki kiszone 3 jajka, ugotowane na twardo 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka kwaśnej śmietany sól
Domowy Smak JedzeniaGrzanki są idealnym dodatkiem do zup kremów i sałatek. Czosnkowe grzanki z oregano nadadzą im oryginalnego smaku i aromatu. Składniki: kilka kromek pieczywa (chleba lub bułek) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku pół łyżeczki oregano Wykonanie: Pieczywo kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Ilość grzanek powinna być taka, aby na patelni leżały jedną warstwą. Oliwę mieszamy
Smak mojego domuburaczki tarte. Najsmaczniejsze z małych, ale słodkich buraków. Najlepiej smakują podane do śląskiego obiadu. Buraki bardzo lubię nie tylko w takiej postaci. Chętnie miksuję zdrowe koktajle czy przygotowuję sałatki z ugotowanymi burakami , z rukolą i np. serem pleśniowym. Buraczki tarte do obiadu Składniki: 1 kg podobnej wielkości buraków cukier do smaku Przygotowanie: Buraki gotujemy. Odcedzamy, zalewamy zimną wodą
Moja smaczna kuchniaWcześniej bawiłam się z cukinią ( klik ) i pomyślałam, że zrobię coś podobnego. I to była dobra decyzja! Dynia znikała prosto ze słoika, choć świetnie komponuje się też w różnych sałatkach i deserach! Polecam! 1,5 kg dyni 1,5 l wody 2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego 1/2 kg cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka miodu po kilka kropel ekstraktu
Di gotujeznów sałatka gyros, tym razem nie warstwowa, tylko wymieszana...bo można i tak zrobić. 2 piersi z kurczaka kapusta pekińska (mała główka) 2-3 ogórki konserwowe 1 ogórek zielony 1-2 papryki 1 puszka kukurydzy 1 duża cebula fioletowa przyprawa Gyros ketc hup, majonez Pierś z kurczaka pokroić w kostkę lub paseczki, posypać przyprawą Gyros i usmażyć na gorącym oleju.Kapust
Moje domowe kucharzeniefileta z indyka 1 czerwona papryka 1/2 pora 3 ogórki kiszone 1 puszka kukurydzy 2 łyżki majonezu 3 łyżki sosu czosnkowego Fanex sól, pieprz, … Czytaj dalej Sałatka z zupek
czarrna od kuchniSAłATKA Z MAKRELI ViolaPassion Składniki; 1 Makrela 2 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki swiezego koperku Pol papryki spodkiej 1 średnia cebula (czerwona) 1 łyżka swiezej natki pietruszki Pol szczypiorku 2 łyżki oliwy z oliwy sol,pieprz do smaku Sposób: Makrele obieramy z osci i skory,zdrabniamy widelcm. Jajka tarkujemy na grubych oczkach Kroimy
Viola cooks with passiondużych oczkach na tarce, Dodajemy sól , pieprz,majonez i koperek drobno posiekany. Mieszamy wszytko razem z mięsem z kraba bardzo delikatnie Faszerujemy nasz korpus kraba naszą zdrową sałatką Smacznego
Viola cooks with passionViolaPassion W moich stronach mówi się na sałatkę warzywna "Kaczy-żer" Jak już zauważyliście lubię eksperymentować,ale również jestem tradycjonalistka. I nie które potrawy zostawiam nietknięte. To jest jedna z nich ! Która broni się smakiem bez naszej "nowoczesnej" ingerencji. Składniki : 1 puszka groszku konserwowanego 1 puszka konserwowa 3 większe ziemniaki 4-5 sztuk marchwi 5-7 jajek
Viola cooks with passion