sałatka - 51333 przepisów (strona:2434/3423)

Pesto z rukoli 147

ugotowanego makaronu al dente, jako sos , czy do świeżego pieczywa jako pasta do kanapek. Jedna łyżka dodana do zup jarzynowych dodatkowo może urozmaicić jej smak, a dodana do sałatek może nadać jej niepowtarzalny charakter. Pesto wykorzystuję do różnych dań, ma przeróżne zastosowania.  Co prawda nieco odbiega od prawdziwego włoskiego pesto ucieranego w moździerzu, jednak mnie tak wykonane

Aromatyczne Podróże
Papryka konserwowa 185

Słoiki dokładnie zakręcić i pasteryzować ok 15-20 minut od zagotowania się wody.Studzić postawione do góry dnem.  Tak przygotowaną paprykę możemy wykorzystywać w zimie do przeróżnych sałatek, jako dodatek do obiadu czy po prostu na kanapkę.  Smacznego

Aromatyczne Podróże
jesienna zupa dyniowa 179

się z tym wiąże, z produkowaniem wszelkiej maści przetworów z tych płodów natury, które pozwolą nam przetrwać zimę, racząc się mało przetworzonymi, naturalnymi i pozbawionymi chemii warzywami, sałatkami czy sosami w słoiczkach... Gdy już jednak wszystkie powyższe zbiory zostaną zebrane, sprzedane, i skonsumowane lub zawekowane,  rozpoczyna się okres, który jeszcze kilka lat temu uważaliśmy za koniec obcowania ze świeżymi

Aromatyczne Podróże
Surówka z selera z rodzynkami i orzechami włoskimi 133

jako naturalny afrodyzjak.Seler jest wspaniałym produktem odchudzającym, a szczególnie jego odmiana naciowa. Ten gatunek selera możemy jeść na surowo, dzięki czemu nie tracimy cennych witamin. Doskonale nadaje się do sałatek, zup i surówek.  Surówka z selera z rodzynkami i orzechami włoskimi  Składniki: pół sporego selera średnie jabłko  nieduża garstka rodzynek (można je wcześniej namoczyć w wodzie

Aromatyczne Podróże
Kotleciki z marchewki i ryżu 160

także być ekonomiczne. Książka powstała z wybranych przepisów, które ukazywały się w tym magazynie. Większość z nich, to dania jednogarnkowe, rozgrzewające, roznoszące aromat na cały dom. Jest tu trochę sałatek i deserów, ale duża jej część to dania na ciepło. Dziś wypróbowałam pierwszy z wielu zaznaczonych karteczkami przepisów. Datowany na styczeń 1933. To był nasz dzisiejszy obiad

Posadzone i zjedzone
Dieta oczyszczająca poświąteczna lub wiosenna 167

zaczynamy od szklanki ciepłej wody z sokiem z połowy cytryny na czczo. 20 - 30 minut przed śniadaniem. Trzeciego dnia jemy lekkie posiłki - pieczywo pełnoziarniste z twarogiem, sałatka wielowarzywna polana oliwą, duszone klopsiki drobiowe w warzywach lub gotowana polędwiczka wieprzowa. Następne dni - zaczynamy od wody z cytryną, a wszystkie inne posiłki powinny być już normalne, lecz lekkostrawne (bez zawiesistych sosów, tłustych

Posadzone i zjedzone
Tortellini z sosem pomidorowym i fasolką 198

serowy w stylu beszamelu i mamy gotowe danie. Ale my zwykle takie pierożki jemy na kolację. Wymyślam różne wersje z ich udziałem, gdy znudzą nam się nieśmiertelne kanapki i sałatki. Tortellini z sosem pomidorowym i fasolką 250 g gotowych pierożków tortellini (z szynką lub z grzybami) 1 cebula 2 łyżki oleju 500 ml przecieru pomidorowego 200 ml bulionu z kury

Posadzone i zjedzone
Ogórki z chili 273

spiżarnia zaczęła świecić pustkami. Próbowałam tych ogórków z lekkim niepokojem czy aby nie będą za ostre. Okazały się jednak jak dla mnie w sam raz. Lubię takie słodkie, pikantne sałatki. Idealnie sprawdzają się do potraw z grilla lub dań z ryżem. Ja zamierzam je zajadać także do kanapek więc w tym roku zrobiłam ich ponad trzydzieści słoików. Tak dla odmiany

Wiem co jem
Zupa krem pomidorowa – z pieczonych pomidorów 149

Skorzystajcie z sezonu i przygotujcie ten wspaniały krem. Zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu, a także bardzo smaczna. Zapraszam także do zrobienia własnych grzanek: Grzanki czosnkowe do zup i sałatek Przepis na zupę krem z pieczonych pomidorów Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 1,5 Składniki 1,5 kg pomidorów połowa główki czosnku oliwa z oliwek do polania pomidorów około

Kuchnia Bazylii
Strączki - recenzja książki Marysi Banach 126

eksperymentowania z tytułowymi roślinami. Można z nich wyczarować na prawdę wiele - nie tylko grochówkę, czy znaną nam fasolkę po bretońsku.  Rośliny strączkowe z powodzeniem można zastosować w zupach, sałatkach, sosach, daniach głównych oraz deserach. Co powiecie na lody z czerwonej soczewicy, brownie z fasoli, sajgonki z fasoli, czy hummus z mango i kokosem? Łączenie smaków daje nieograniczone możliwości

Di gotuje
Który olej do sałatki? - KONKURS 115

zapraszam Was na szybki konkurs !   Zadanie jest niezwykle proste! Wystarczy: - zalogować się na stronie www.formfood.pl i w uwagach wpisać: Di gotuje - następnie wybrać olej , z którym chcielibyście zrobić sałatkę i napisać dlaczego właśnie ten olej wybraliście Swoje odpowiedzi umieszczajcie w komentarzach tu na blogu lub pod postem konkursowym na fanpage Di gotuje .  (Tylko takie zgłoszenia będą brane

Di gotuje
FASOLKA – Z PIECA, Z PATELNI I W POTRAWCE 159

Fasolkę można serwować na miliony różnych sposobów – w sałatce,... Artykuł FASOLKA – Z PIECA, Z PATELNI I W POTRAWCE pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Suszone pomidory. Z piekarnika 146

tradycyjnie na słońcu, ale bardziej przyziemną metodą - w piekarniku, jednak smakują naprawdę cudownie. Oliwa przeszła smakiem nie tylko pomidorów, ale też czosnku i rozmarynu; jest wprost idealna do polewania sałatek! Mam wrażenie, że może już być za późno na tego rodzaju przetwory, ale może będziecie pamiętać o tym przepisie za rok...? Przepis znalazłam w starym numerze gazety Moje gotowanie poleca

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ogórki małosolne na sucho. 412

Ogórki małosolne pewnie w wielu domach zajmują czołowe miejsce w menu. Są pyszną przekąską, składnikiem sałatek, dodatkiem do obiadu i tak dalej... Niedawno trafiłam w internecie przepis na te ogórki na sucho- bardzo mnie zaciekawił! Ponoć przepis ten pochodzi z Rosji, gdzie właśnie przygotowuje się te pyszne ogórki bez zalewy. Tak, więc za 24 godziny poznam ich smak! Powiem

Kuchnia Beaty

Proponowane wyszukiwania