skórki i pokroić w drobną kostkę. Tak samo pokroić jabłka i cebulę. Dodać ocet, cukier, musztardę, sól i wymieszać. Odstawić na około godzinę. Przed podaniem dodać posiekaną natkę pietruszki. Sałatka jest najlepsza drugiego dnia
Kulinarne przemysleniaMożna je jeść na surowo, namoczone w wodzie lub soku, jako dodatek do kaszek i deserów, wypieków lub dodane do pieczywa. Można również dodawać je do jogurtu, musli, sałatek, warzyw czy dań z ryżu. Ze względu na ich zdolność do wchłaniania wody i tłuszczu, mogą być stosowane do zagęszczania sosów i zup. Dodawanie nasion chia do różnych produktów
potrawyregionalneBlendujemy, doprawiamy solą i pieprzem. 5 Podajemy z grzankami. Porady Jeżeli nie posiadacie bulionu, użyjcie kostki rosołowej. Chcesz zrobić własne grzanki? Sprawdź przepis na grzanki do zup i sałatek . *Wpis powstał we współpracy z marką Poltino Artykuł Zupa krem z mrożonego groszku pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia Bazyliikasze i makarony, ale są takie miesiące w roku, kiedy bez ziemniaków nie mogę się obejść. Latem uwielbiam młode ziemniaki odsmażane na maśle z kefirem koperkiem , w sałatce ziemniaczanej ... pycha! Jesienią, kiedy robi się zimniej uwielbiam ziemniaki nadziewane różnymi dobrociami, pieczone - oczywiście najlepsze są z ogniska! Albo w hiszpańskiej tortilli ziemniaczanej. Można ją urozmaicić dodatkiem pikantnego chorizo, warzyw
Kulinarne InspiracjeSałatka w 20 minut? Dlaczego nie...Tyle wystarczy by zadowolić podniebienia nieoczekiwanych gości. A i do pracy się nada jako drugie śniadanie. Składniki 200 g makaronu w kształcie ryżu 2 jajka 2 małe pory (biała część) 10 pomidorków koktajlowych 1/2 czerwonej papryki 1 mała puszka groszku 1 mała puszka kukurydzy 1 mały pęczek szczypiorku 3 łyżki majonezu sól
R'n'G Kitchenokoło 15 minut i można "czesać" inaczej mówiąc rozdzielać na pojedyncze włókna. Mięsko najlepiej "czesać" widelcem. Najlepiej smakuje z chlebkiem pita, bułką pszenną lub razową z dodatkiem ulubionych warzyw, sałatek, musztardy, chrzanu lub ketchupu
Ala piecze i gotujeChrupiące grzanki to ciekawy dodatek do kremowych zup i sałatek, jednocześnie w pożyteczny sposób zutylizujesz czerstwe pieczywo. Jeszcze smaczniejsze są grzanki z dodatkiem ziół, a wykonane z chlebka upieczonego samodzielnie to ideał. Niby banał, a jednak trzeba widzieć jak je zrobić. Najszybciej zrobisz je na patelni, kompletnie bez dodatku tłuszczu, wówczas gdy przygotowujesz grzanki bez dodatku ziół. Możesz wtedy zrobić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Proste klasyczne udka pieczone w piekarniku. łatwe do przygotowania, ale bardzo smaczne. Można podawać z frytkami, ziemniakami, ryżem lub kaszą. Do tego polecam bardzo szybką sałatkę obiadową . I obiad gotowy. Jeśli macie ochotę na inne dania mięsne to zapraszam do zakładki mięsa, gdzie znajdziecie wiele pomysłów na różne rodzaje mięs. Składniki 4 udka z kurczaka 2 łyżki masła
O kuchni z uczuciemsobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. To pomysł dla małego niejadka – kwiat z jajek i sałatki owocowo warzywnej . W taki dekoracyjny sposób możemy zachęcić niejadka do spożycia posiłku w święta Wielkanocne i nie tylko Wersja 1. Wersja 2. Jajka marynowane w zalewie buraczkowej babci Basi ( patrz
Pysznosci Babci Basiwyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim mięso na dodatkowe 30 min. Szynka jest gotowa. Możemy ją podawać na ciepło jako dodatek do obiadu, lub na zimno do chleba lub sałatek. Smacznego
Pysznosci Babci BasiBywam niezdecydowana i czasem cieżko mi podjąć decyzję. Na przykład czy mam ochotę na rozgrzewający makaron z ciepłą dynią i ciągnącym się serem, czy też na makaron z lekką sałatką ze świeżych owoców i warzyw. Kocham Meksyk i ich kuchnię, ale najczęściej z moich eksperymentów wychodzi fusion. Czasem gotując dobieram składniki, które z pozoru do siebie nie pasują. Okazuje się
Mienta blogfilet z kurczaka 1 puszka groszku 5 ogórków kiszonych 1 średni por 3 jajka majonez 3-4 łyżki ketchupu Jamar chili, czubryca czerwona, pieprz olej … Czytaj dalej Sałatka z kurczakiem
czarrna od kuchniDynia marynowana to doskonała propozycja do sałatek lub dań na ciepło. Składniki 1 kg dyni bez miąższu i skórki 1 l wody 3/4 szkl cukru 1/2 łyżeczki soli 6 goździków 1/2 szkl octu 10 % 1. Dynię kroimy w niedużą kostkę. … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatywolno mi ich było jadać bo to ocet i szkodzi dzieciom. Podkradałam i zajadałam. Teraz też robię i zajadamy ze smakiem czy to same, czy do mięs czy w sałatkach, są wyborne. Śliwki w occie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie