bułek i prezentuje fascynujące pomysły na pieczywo z różnych stron świata. Rozdział V - Potrawy z chebem i do chleba , znajdziecie w nim pomysły na pasty do chleba, zupy i sałatki z chlebem. Od kilku dni z wielką przyjemnością przeglądam tę książkę, a jutro w Mojej Sobotniej Piekarni upiekę chleb żytni na zakwasie, jeszcze nie zdecydowałam, który skoro jest tu tyle
Codziennik KuchennyPyszna i prosta przekąska na kolacje. Bardzo ładnie prezentuje się na talerzu i idealnie sprawdzi się na imprezie czy przyjęciu. Można podać je razem z sałatką. Składniki: Naleśniki: 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka gazowanej wody mineralnej 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej sól, pieprz olej do smażenia Nadzienie: 1op. serka chrzanowego 100 g łososia wędzonego pęczek
Kuchnia MagdaLenyciekawe przejścia pomiędzy kuchnią włoską i polską, z intrygującymi azjatyckimi smaczkami, co świetnie odzwierciedla wielonarodowe doświadczenie szefa kuchni — Krystiana Skwierza. Przystawka Przystawka to niecodzienna wariacja na temat słynnej sałatki caprese. Mozzarella di bufala została podana w japońskim stylu w panierce panko na galaretce z pomidorów, delikatnej niczym mus. Sam sposób podania sera oceniam bardzo na plus. Przyjemnie się rozpływał
Food Squareslices and that’s it – cover everything with the top of the bread and start get yourself dirty while eating. Burgery można jeść same albo z jakąś sałatką, u mnie, na zdjęciach była arbuzowa – połączenie tych smaków było bardzo udane! :) You can eat the burgers solo or with a some kind of salad
Martyna Cookspięć malutkich, no i zlitowałam się...Postanowiłam jeszcze zrobić parę słoików. Tym razem zalewę zrobiłam bardzo łagodną. Wy możecie sobie dodać więcej octu, jeżeli lubicie ostrzejszą. Sałatka z tartą cukinią i papryką Składniki: -3 duże cukinie -papryka żółta -papryka czerwona -główka czosnku Zalewa: -na 4 szklanki przegotowanej wody 1/2 szklanki octu 10%, 1/2 cukru, 1 łyżka soli Cukinię
Kulinarne przemysleniazadanie konkursowe: Jaki jest Wasz sprawdzony sposób na wzmocnienie odporności ? Chciałabym, aby odpowiedzią był Wasz autorski przepis na jakieś zdrowe danie. Może to być napój, deser, sałatka czy danie główne - to już zależy od Was:) Zdjęcie Waszego autorstwa będzie mile widziane, jednak nie jest wymagane. Warunkiem wzięcia udziału w konkursie jest polubienie profilu na FB sponsora konkursu, który
Z miłości do słodkościmarchewką. Do zalewy dodałam troszkę kurkumy dzięki temu kalafior ma lekko żółciutki kolor. Marynowanego kalafiora można wykorzystać podobnie jak inne warzywa konserwowe-na przekąskę czy zakąskę, jako dodatek do sałatek lub kanapek. składniki: 1 duży kalafior ( ok 1,4 kg gotowych różyczek) 2 nieduże marchewki zalewa 6 szklanek wody 3/4 szklanki octu 10 % 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soli kamiennej
Monia miesza i gotujePomidorki przekrawamy na pół. 3. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z musztardą i sokiem z cytryny. 4. Łączymy bób z pomidorkami i Fetą. Całość posypujemy szczypiorkiem i polewamy przygotowanym sosem. Sałatka jest bogata w: - błonnik pokarmowy (pochodzący z mąki pełnoziarnistej), który daje uczucie sytości. - likopen (pochodzącą z pomidorów), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z oliwy), które działają
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachsałatka nicejska po mojemu, zdrowa i kolorowa SKŁADNIKI 6 liści sałaty, 1 puszka tuńczyka w kawałkach, 1 pomidor, 1 ogórek, kawałek zielonej papryki, 2 jajka ugotowane na twardo, świeże listki bazylii Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu jabłkowego, sól, pieprz WYKONANIE Sałatę rwiemy na kawałki. Pomidora i jajka kroimy w cząstki, ogórka w kostkę. Paprykę
słodki bratekUwielbiam sałatki z kuskus :) Dziś ekspresowo z dodatkiem wędzonego łososia. Składniki: 1 szklanka kaszy kuskus 25-30 wędzonego łososia 1 marchewka 1 biała cebulka 150 ml bulionu warzywnego sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju świeży koperek Wykonanie: Kuskus zalać bulionem i odstawić na 10 minut. Marchewkę, cebulę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, po czym
Tradycyjna KuchniaJednogarnkowe dania są najlepsze. Szybkie w przygotowaniu i co najlepsze - można do nich wrzucić na co ma się ochotę. Tak jak z sałatką. Jeśli mamy ochotę na makaron lub ryż to wybieramy już tylko dodatki: kurczak, mielone, ryba, warzywa, sosy, itp. I to jest smacznie fajne:) Ja akurat wymyśliłam to danie, gdy te składniki miałam w domu. Jeśli nie macie
Zasmakuj KuchniMija nie tylko czas krótkich spodenek i odsłoniętych łydek, lecz także czas truskawek popijanych prosecco, smoothiesów, lekkich sałatek i czereśni. Czas jeść! Ale tak naprawdę. Idzie zima. Wyciągamy koce, grube socksy, zakładamy dres i jemy. Bang! Składniki: 1 szklanka pęczaku 1 pierś z kurczaka 1 czerwona kapusta 1 jabłko 1 cebula 50 g suszonych grzybów 1 marchewka 1 pietruszka rozmaryn
GRUBY WAŁEKmięso miało czas podsmażyć się w środku, a z zewnątrz było złociste i chrupkie. Gotowe kotleciki mielone z indyka podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi sałatkami. Moje posty
Słodka Stronaowocowej, dymnej, korzennej, orzechowej. Co pasuje do serów? Only skye is the limit. Gatunki sera jakie będziecie mogli dostać w Lidlu. Który okaże się Waszym ulubionym? Sałatka ze szpinakiem serem petit brie od Lidl szpinak baby garść migdałów łyżka rodzynek kilka sztuk czerwonego winogrona olej z pestek dyni klika plasterków szynki parmeńskiej chleb arabski opcjonalnie
AZgotuj!Cukinia jest bardzo zdrowym, lekkostrawnym i smacznym warzywem. Młoda może być jedzona na surowo w sałatkach, zaś nieco starsza np. podsmażona lub grillowana świetnie się sprawdza jako dodatek do mięsa lub ryby. Najsmaczniejsza jest cukinia młoda i można ją jeść bez obierania, starszą lepiej obrać, gdyż skórka jest twarda i nawet po obróbce cieplnej nie jest zbyt przyjemna do jedzenia
Kuchcik gotuje