sałatka - 51095 przepisów (strona:2439/3407)

Kompot jabłkowo - śliwkowy 107

chęcią. Zakochana jestem od dłuższego czasu, co z pewnością widać, w słoikach amerykańskiej marki Ball, zachęcam do zakupu, bo są rewelacyjne! Robię w nich nie tylko kompoty, ale i sałatki i przede wszystkim podaję koktajle czy robię ogórki małosolne, lato zostań z nami dłużej! Kompot jabłkowo - śliwkowy Składniki: 1 kg jabłek 250 g śliwek, wybrałam duże, fioletowe z pomarańczowym miąższem

Moja smaczna kuchnia
Sałatka z ogórków małosolnych 194

Lubicie ogórki małosolne? Jeśli tak, to mam dla Was propozycję na sałatkę z ogórków małosolnych. Idealna do letniego obiadu. Zachęcam również do przeczytania przepisu na ogórki małosolne . Składniki: 6 małych ogórków małosolnych 1 mała cebula czerwona sól pieprz 2 łyżki oliwy extra vergine Wykonanie: Ogórki kroimy w cienkie półplasterki. Cebulę kroimy w drobna kostkę. Całość pieprzymy i lekko solimy. Dodajemy

Smak mojego domu
Ogórki kiszone na sucho – małosolne 157

niewiele. Wybierzcie krótkie ogórki, równe, jednakowej wielkości, ciemnozielone i kształtne. Muszą być świeże — jędrne i twarde, niepoobijane, nie podziurawione. Odmiany o dużych, pękatych owocach zostawcie raczej na mizerie i sałatki, tutaj postawcie na ogórka kompaktowego. Ma mniej pestek i na pewno zostanie przyjemnie chrupiący. Ogórki dokładnie myjemy – najlepiej zanurzyć je w garnku z dużą ilością zimnej wody i odrobiną sody

Karo in the Kitchen
Bezglutenowy dutch baby z mąki z quinoy i mąki z migdałów ziemnych, zapiekany z jeżynami i kwiatami cukinii 127

Ostatnio była sałatka z migdałami ziemnymi, a dziś pieczony naleśnik z dodatkiem zrobionej z nich mąki i oczywiście z mąką z quinoy. Razem z ciastem zapiekłam jeżyny kupione na przystanku tramwajowym od miłej starszej pani i kwiaty cukinii z kooperatywy spożywczej. Uwielbiam zdobywać takie kulinarne perełki :) Składniki:   20 gram mąki z quinoy 30 gram mąki z migdałów ziemnych

Quinoa Raz!
Kiszona czerwona papryka 193

kapusty, grzyby... Wśród kiszonek nie może zabraknąć kiszonej papryki. Całe lato słój z kiszona papryką króluje na parapecie zaraz obok kamionki z małsolnymi ogórkami. Jest idealnym dodatkiem do kanapek, sałatek a nawet sosów.  Kiszona papryka SKŁADNIKI 7 średniej wielkości papryk 1 papryczka chilli 4 ząbki czosnku kawałek korzenia chrzanu 2 baldachimy kopru włoskiego 1/2 łyżeczki gorczycy 1 litr wody

Magiczna kuchnia Darii
Lodowe mango 129

stało się – w popłochu omiatam wzrokiem co jeszcze można przerobić przed wyjazdem. Pada na miękkie, pysznie dojrzałe mango, którego nijak już nie wcisnę do żadnej sałatki, nie zrobię z niego salsy do łososia, czy nie dorzucę do jakiejś egzotycznej tarty. A w lodówce równie dojrzałe borówki i maliny. Będą lody! A później ruszamy w świat! Składniki: jedno duże, dojrzałe

gutfut
Rukiew wodna - eliksir młodości 191

nawadniać. Liście rukwi wodnej najlepiej smakują świeże. Rukiew ma chrupiącą teksturę, orzeźwiający ostry i pikantny aromat oraz lekko pieprzowy smak z nutą słodyczy. Można dodawać ją do wszystkiego, sałatek, zup, kanapek, smoothie lub po prostu zjeść świeżą. Wartości zdrowotne rukwi wodnej: to bogate źródło witaminy C, B1, B2, B6, K, żelaza, wapnia, magnezu, manganu i cynku,   który pozytywnie wpływa

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka obiadowa z pomidorów 175

sól pieprz słodka papryka Pomidory pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę drobno posiekać. Rzodkiewki pokroić na mniejsze cząstki.  Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. sałatka obiadowa z pomidorów

O kuchni z uczuciem
Udka pieczone w majonezie i ketchupie 178

pieczone w majonezie i ketchupie. Szybkie w przygotowaniu, a efekt... Koniecznie musicie spróbować, bo warto. Soczyste, miękkie mięso. Rewelacyjny smak. Można podawać z ryżem, ziemniakami,frytkami. Do tego polecam sałatkę z pomidorów  i mamy szybki i smaczny obiad.  Na moim blogu znajdziecie również inne przepisy na mięsa.  Polecam  Składniki 6 udek z kurczaka 3 łyżki majonezu

O kuchni z uczuciem
SZASZŁYKI MIĘSNE Z SOSEM 185

mięso cudowne połączenie smaków.Do tego sałatka  z fasolki szparagowej z cytryną.Pieczemy na grillu lub w naczyniu żaroodpornym. 60 dag.wieprzowiny 15 dag.boczku lub słoniny 3 cebule 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego po 1 strąku paryki czerwonej i zielonej 5 łyżek sera startego żółtego sól   Na sos: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ sól cukier  3 łyżki keczupu 5 dag.majonezu 2 łyżki słodkiej papryki

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
LEKKO OSTRY OCET DOMOWY WEDŁUG OLI SMILE 161

gniazd nasiennych oraz pieprz czarny lub  kolorowy i goździki.Podgrzewamy na małym ogniu,zagotowujemy i trzymamy jeszcze 5 min.na gazie.Studzimy.Gdy ocet ostygł przelewamy do butelek przez sitko.Dobry do sałatek ,sosów i majonezu

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Gęste smoothie z otrębami, berberysem i migdałami 138

śniadanie – gęste smoothie z otrębami, berberysem i migdałami. Owocowa słodycz z dodatkami superfood. Polecam, spróbujcie. Ja ostatnio coraz częściej przygotowuje tego typu smoothie na drugie śniadanie zamiennie z sałatkami lub koktajlem na bazie mleka roślinnego. A jak u Was wygląda ten drugi posiłek dnia? Jeśli skorzystacie z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl

Słodkie okruszki
Sałatka ziemniaczana po bombajsku 213

mnie w wersji uproszczonej, bo w warunkach grillowo-działkowych Składniki: 1/2 kg ziemniaków 1 puszka groszku 2 cebule sól, pieprz olej 1 łyżeczka curry Przygotowanie: … Czytaj dalej Sałatka ziemniaczana po bombajsku

czarrna od kuchni
Zasmażane buraczki do obiadu 258

cytryny (u mnie sok z niecałej połowy). Dusimy ok. 5 minut. Podajemy gorące do tradycyjnych obiadów np. kotletów mielonych czy schabowych, mięs w sosie, karkówki lub na zimno - jako sałatkę. Post Zasmażane buraczki do obiadu pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Ser biały w zalewie ziołowej 152

Przepis  mnie zaintrygował. Wypróbowałam i efekt jest naprawdę niezły. Tak przygotowany ser można wykorzystać np. jako element sałatki albo podawać osobno. Można dobrać swoje ulubione zioła. 150 gram sera białego półtłustego 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki białego pieprzu 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 1/4 papryczki chilii 1 łyżeczka soli

Czerwony Gupik