chęcią. Zakochana jestem od dłuższego czasu, co z pewnością widać, w słoikach amerykańskiej marki Ball, zachęcam do zakupu, bo są rewelacyjne! Robię w nich nie tylko kompoty, ale i sałatki i przede wszystkim podaję koktajle czy robię ogórki małosolne, lato zostań z nami dłużej! Kompot jabłkowo - śliwkowy Składniki: 1 kg jabłek 250 g śliwek, wybrałam duże, fioletowe z pomarańczowym miąższem
Moja smaczna kuchniaLubicie ogórki małosolne? Jeśli tak, to mam dla Was propozycję na sałatkę z ogórków małosolnych. Idealna do letniego obiadu. Zachęcam również do przeczytania przepisu na ogórki małosolne . Składniki: 6 małych ogórków małosolnych 1 mała cebula czerwona sól pieprz 2 łyżki oliwy extra vergine Wykonanie: Ogórki kroimy w cienkie półplasterki. Cebulę kroimy w drobna kostkę. Całość pieprzymy i lekko solimy. Dodajemy
Smak mojego domuniewiele. Wybierzcie krótkie ogórki, równe, jednakowej wielkości, ciemnozielone i kształtne. Muszą być świeże — jędrne i twarde, niepoobijane, nie podziurawione. Odmiany o dużych, pękatych owocach zostawcie raczej na mizerie i sałatki, tutaj postawcie na ogórka kompaktowego. Ma mniej pestek i na pewno zostanie przyjemnie chrupiący. Ogórki dokładnie myjemy – najlepiej zanurzyć je w garnku z dużą ilością zimnej wody i odrobiną sody
Karo in the KitchenOstatnio była sałatka z migdałami ziemnymi, a dziś pieczony naleśnik z dodatkiem zrobionej z nich mąki i oczywiście z mąką z quinoy. Razem z ciastem zapiekłam jeżyny kupione na przystanku tramwajowym od miłej starszej pani i kwiaty cukinii z kooperatywy spożywczej. Uwielbiam zdobywać takie kulinarne perełki :) Składniki: 20 gram mąki z quinoy 30 gram mąki z migdałów ziemnych
Quinoa Raz!kapusty, grzyby... Wśród kiszonek nie może zabraknąć kiszonej papryki. Całe lato słój z kiszona papryką króluje na parapecie zaraz obok kamionki z małsolnymi ogórkami. Jest idealnym dodatkiem do kanapek, sałatek a nawet sosów. Kiszona papryka SKŁADNIKI 7 średniej wielkości papryk 1 papryczka chilli 4 ząbki czosnku kawałek korzenia chrzanu 2 baldachimy kopru włoskiego 1/2 łyżeczki gorczycy 1 litr wody
Magiczna kuchnia Dariistało się – w popłochu omiatam wzrokiem co jeszcze można przerobić przed wyjazdem. Pada na miękkie, pysznie dojrzałe mango, którego nijak już nie wcisnę do żadnej sałatki, nie zrobię z niego salsy do łososia, czy nie dorzucę do jakiejś egzotycznej tarty. A w lodówce równie dojrzałe borówki i maliny. Będą lody! A później ruszamy w świat! Składniki: jedno duże, dojrzałe
gutfutnawadniać. Liście rukwi wodnej najlepiej smakują świeże. Rukiew ma chrupiącą teksturę, orzeźwiający ostry i pikantny aromat oraz lekko pieprzowy smak z nutą słodyczy. Można dodawać ją do wszystkiego, sałatek, zup, kanapek, smoothie lub po prostu zjeść świeżą. Wartości zdrowotne rukwi wodnej: to bogate źródło witaminy C, B1, B2, B6, K, żelaza, wapnia, magnezu, manganu i cynku, który pozytywnie wpływa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sól pieprz słodka papryka Pomidory pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę drobno posiekać. Rzodkiewki pokroić na mniejsze cząstki. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. sałatka obiadowa z pomidorów
O kuchni z uczuciempieczone w majonezie i ketchupie. Szybkie w przygotowaniu, a efekt... Koniecznie musicie spróbować, bo warto. Soczyste, miękkie mięso. Rewelacyjny smak. Można podawać z ryżem, ziemniakami,frytkami. Do tego polecam sałatkę z pomidorów i mamy szybki i smaczny obiad. Na moim blogu znajdziecie również inne przepisy na mięsa. Polecam Składniki 6 udek z kurczaka 3 łyżki majonezu
O kuchni z uczuciemmięso cudowne połączenie smaków.Do tego sałatka z fasolki szparagowej z cytryną.Pieczemy na grillu lub w naczyniu żaroodpornym. 60 dag.wieprzowiny 15 dag.boczku lub słoniny 3 cebule 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego po 1 strąku paryki czerwonej i zielonej 5 łyżek sera startego żółtego sól Na sos: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ sól cukier 3 łyżki keczupu 5 dag.majonezu 2 łyżki słodkiej papryki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkigniazd nasiennych oraz pieprz czarny lub kolorowy i goździki.Podgrzewamy na małym ogniu,zagotowujemy i trzymamy jeszcze 5 min.na gazie.Studzimy.Gdy ocet ostygł przelewamy do butelek przez sitko.Dobry do sałatek ,sosów i majonezu
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiśniadanie – gęste smoothie z otrębami, berberysem i migdałami. Owocowa słodycz z dodatkami superfood. Polecam, spróbujcie. Ja ostatnio coraz częściej przygotowuje tego typu smoothie na drugie śniadanie zamiennie z sałatkami lub koktajlem na bazie mleka roślinnego. A jak u Was wygląda ten drugi posiłek dnia? Jeśli skorzystacie z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl
Słodkie okruszkimnie w wersji uproszczonej, bo w warunkach grillowo-działkowych Składniki: 1/2 kg ziemniaków 1 puszka groszku 2 cebule sól, pieprz olej 1 łyżeczka curry Przygotowanie: … Czytaj dalej Sałatka ziemniaczana po bombajsku
czarrna od kuchnicytryny (u mnie sok z niecałej połowy). Dusimy ok. 5 minut. Podajemy gorące do tradycyjnych obiadów np. kotletów mielonych czy schabowych, mięs w sosie, karkówki lub na zimno - jako sałatkę. Post Zasmażane buraczki do obiadu pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuPrzepis mnie zaintrygował. Wypróbowałam i efekt jest naprawdę niezły. Tak przygotowany ser można wykorzystać np. jako element sałatki albo podawać osobno. Można dobrać swoje ulubione zioła. 150 gram sera białego półtłustego 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki białego pieprzu 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 1/4 papryczki chilii 1 łyżeczka soli
Czerwony Gupik