ostatniego grilla postanowiłam przygotować sałatkę owocową!Było pysznie! SKŁADNIKI: owoce każdego rodzaju u mnie: -grono winogron 3 kiwi 3 banany 2 nektarynki lub brzoskwinie kilka truskawek DIP: 25-30gr. malin lub truskawek 4-5 łyżek rumu 1-2 łyżki miodu wg.smaku 125ml. jogurtu naturalnego sól, pieprz WYKONANIE: owoce pokroić w kawałki. dip:maliny lub truskawki smażymy na odrobinie
Kuchnia Beatyszczawiu. Składniki : duża garść liści szczawiu ok. 20 listków mięty (u mnie omszona) 2-3 rzodkiewki 3 szczypiorki z młodej dymki 2 grube plastry wędzonej piersi kurczaka (opcjonalnie; sałatka miała być kolacją, więc potrzebowałam czegoś konkretnego) dużo (wzięłam 3 łyżki) dobrej oliwy, choć przy tych smakach bardziej odpowiedni byłby prawdziwy "dziadkowy" olej rzepakowy lub lniany łyżka octu jabłkowego liście
Weekendy w domu i ogrodziemirabelki; wiśnie; brzoskwinie; pomidory; cukinia, patison, kabaczek; kurki. Przetwory we wrześniu Wrzesień to bardzo dobry czas, by przygotować rozmaite sałatki wielowarzywne do słoików. Warto zrobić przetwory z: cukinii, kabaczków, pomidorów, papryki, kalafiora, marchwi, buraków, a także marynaty owocowe (śliwki, jabłka, gruszki
Ukojenie PodniebieniaSzybka, prosta, smaczna, a do tego kolorowa. Wystarczy kilka składników połączyć z kolorowym makaronem (pomidor, szpinak) i powstaje naprawdę sycąca sałatka, która świetnie sprawdzi się podczas domowej imprezy albo jako drugie śniadanie do pracy. Składniki: 150 g kolorowego makaronu 100 g szynki 100 g żółtego sera 1/2 słoika groszku z marchewką majonez sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować al' dente, przelać
magiczna kuchnia Kasiobiecuje rozkoszną słodycz. Ja obiecuję, że warto taką nalewkę zrobić jeśli lubicie bardzo deserowe trunki . Ananas do nalewki powinien być mocno dojrzały, o ciemnożółtym miąższu. Do zjedzenia np. w sałatce też taki dojrzały ananas też jest dużo lepszy . W polskich sklepach zazwyczaj można kupić ananasy do prawda ładnie wyglądające, ale jeszcze niedojrzałe. Niestety, nie mamy wyboru bo przecież to owoc
Smaczna Pyzamożecie je podać na dwa sposoby. Po pierwsze, jako burger w bułce, który stanowi świetną odmianę od tego mięsnego. Po drugie, w formie kotletów, które wystarczy skomponować z lekką sałatką lub kaszą z warzywami. Inspiracja: pink envelope Składniki na 7 burgerów 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 średnie marchewki 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku natka pietruszki 1/2 szklanki bułki tartej
Fabryka pomysłówProsta i zdrowa sałatka na bazie sałaty lodowej z pomidorami, ostrym porem i jajkami gotowanych na twardo. Do tego sos z silną nutką czosnku i dostajemy danie lekkie i bardzo smaczne. Najlepsza jest w lato, kiedy warzywa, a zwłaszcza pomidory są świeże, ale można zrobić ją też o tej porze roku. Można wtedy zastąpić pomidory pomidorkami koktajlowymi, które mają więcej
Milion Smakówgrilla w moim przypadku trwało to ok. 20 min. Trzeba zwracać uwagę na to, aby mięso dokładnie się upiekło. Szaszłyki są pyszne z dodatkiem tzatzików i chlebków pita lub sałatki warzywnej i kaszy bulgur . Zobacz też pierś indyka z grilla Artykuł KOFTA Z INDYKA PIECZONA NA GRILLU pochodzi z serwisu MARKOWYSMAK.COM
Markowy smakktórej liście (świeże lub suszone) nadają świeżości i cytrynowej nuty potrawie oraz poprawiają trawienie. Stąd używane są w potrawach tłustych, ciężkostrawnych. Szałwię dodaje się do dań z kurczaka, pasztetów, sałatek, makaronów. Można również przygotować masło szałwiowe. Gałka muszkatołowa – ta przyprawa nadaje lekko pikantny i ostry smak deserom (np. piernikowi), wypiekom z jabłkami (szarlotka), napojom (kompot, poncz, grzane wino lub piwo
WojnaNaSmaki.plPastę z makreli można przygotować na wiele różnych sposobów. Dziś pokażę Wam prostą wersję, którą można podać jako smarowidło na kanapki ale także w formie sałatki. Do przygotowania pasty potrzebujemy: * 1 dużą wędzoną makrelę * 4 ugotowane jajka na twardo * 4 średnie ogórki kiszone * majonez Wykonanie: Makrelę dokładnie oczyścić ze skóry i ości, drobno pokroić. Jajka ugotować na twardo
Zrób to smaczniewedług uznania). Oliwki przepołowić. W salaterce umieścić sałatę. Na niej rozrzucić połówki śliwek marynowanych, kawałki mozzarelli, połówki oliwek i kiełki soczewicy. Całość polać dużą ilością oliwy. Może dzięki tej sałatce przedłużymy sobie życie o kilka minut ;) ----- Podobne: Sałata z wędzoną piersią kurczaka Sałata z mozzarellą i truskawkami Caprese
Weekendy w domu i ogrodziePyszna, lekko pikantna i bardzo zdrowa sałatka - to dzisiejsza propozycja na lekką kolację lub przekąskę. Marchewkę zamarynowaną w lekko ostrej marynacie upiekłam w piekarniku. Po upieczeniu wymieszałam z migdałami, oliwkami i natką pietruszki. Inspiracja z Jadłonomii
Milion Smakówtrzeba zacząć dietę ;) 4 płaty papieru ryżowego mała marchewka 2 łodygi selera naciowego 2 rzodkiewki kawałek czerwonej papryki 1/2 czerwonej cebuli op. kiełków rzodkiewki 2 łyżki prażonych nasion do sałatki (słonecznik, dynia, orzeszki piniowe) kilka liści sałaty do dekoracji słodki sos chili Warzywa umyć, osuszyć, marchew obrać. Pokroić w cienkie słupki, rzodkiewki w półplasterki a cebulkę w piórka. Do szerokiego
Smakołyki AsiDziś postanowiłam przedstawić sałatkę, czy raczej pastę do kanapek, którą "wyniosłam" z domu. Moja mama przygotowywała ją na święta i inne uroczystości. Dobrze to pamiętam, ponieważ często biegałam po okolicznych warzywniakach w poszukiwaniu pieczarek i cienkiego szczypiorku. Oto przepis na banalnie prostą, szybką, smaczną i efektowną pastę pieczarkową ze szczypiorkiem . Gorąco ją Wam polecam, ponieważ idealnie komponuje się
Codzienne Gotowanieniedawna rukolę jadałam tylko w sałatkach. Okazuje się, że pasuje również do makaronów na ciepło. :-) W tym wydaniu szczególnie mi smakuje, dziś prezentuję więc makaron z rukolą i suszonymi pomidorami. U mnie z kurczakiem, ale równie dobrze można podać go bez mięsa. 200g makaronu penne (u mnie razowy) 10 suszonych pomidorów w oliwie 1 filet z kurczaka 300g pieczarek
Szefowa kuchni