Podpłomyki z dodatkiem ugotowanej białej fasoli przygotowałam, które w bardzo wysokiej temperaturze w piekarniku wypiekałam. Takie podpłomyki to idealna przekąska lub dodatek, do grillowanych kiełbasek, czy sałatek. Można je same zajadać lub z ulubionymi pastami podawać. Pieczywo idealnie zastępują, a dzięki fasoli ciekawie smakują. Składniki
Moniki Smakołykiręką młodych ziemniaków? Stosuję czasem tą technikę, gdy nie ma sezonu na młode ziemniaku lub po protu gdy chcę ładnie podać obiad. Sprawdzają się również jako dodatek do sałatek. Składniki: 1,5 kg ziemniaków 2 łyżki masła łyżka oleju szczypiorek sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, wydrążyć kuleczki ( wydrążaczem do owoców) zalać wrzącą wodą, posolić i ugotować
Tradycyjna Kuchniakwestii białego serka. Świetnie zdadzą egzamin zarówno dobry polski twarożek kremowy, jak i włoska ricotta. Może to być również mozzarella, lub serek kozi. To tylko kwestia gustu i dostępności. Sałatka z powodzeniem może sprawdzić się jako całkiem elegancka przystawka, ale my z żoną spałaszowaliśmy ją w minutę ze wspólnego talerza. Może nie całkiem elegancko, ale za to z jakim smakiem
zadanie-gotowaniedarzę fenkuły bezgraniczną miłością i mogłabym je jeść codziennie, nie wiem jak to się stało, że jeszcze ich tu nie było. Jem je pod różnymi postaciami, zapiekane, duszone, w sałatce, a dziś przedstawiam wam zupę z tego cuda <3 Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 1 fenkuł (koper włoski) z nacią 1 cebula 10 pomidorków koktajlowych (w sezonie polecam
Quinoa Raz!kokosowym i mąką z czerwonej soczewicy. Krakersy polecam zrobić w większej ilości, można je przechowywać w pudełku i następnym razem, gdy będzie potrzebny chrupiący dodatek do zupy czy sałatki, będą jak znalazł. Składniki: pół szklanki ugotowanej białej quinoy 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego 1 łyżka czarnego sezamu 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego
Quinoa Raz!poszukiwaniu nowych smaków postanowiłam ostatnio pokombinować z jarmużem.. Jako sałatka na ciepło nie przypadł mi jednak do gustu... Z tego co mi zostało postanowiłam zrobić pesto. 200g. - jarmuż 100g. - orzeszki nerkowca 100g. - pestki słonecznika 30g. - czosnek ok. 450g. oliwy z oliwek sok z cytryny sól do smaku Jarmuż dokładnie umyć, osączyć i posiekać na nieduże
Lubię to gotujępomidorowy i dalej gotujemy przez minimum 20 minut. Dodatkowo sos możemy doprawić niewielką ilością pieprzu i soli. Gotowe bitki podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi sałatkami. Moje posty
Słodka StronaSałatka caprese z tych samych składników co klasyczna włoska przystawka, ale podana inaczej. Nie tylko smaczna, ale też ciekawie podana. Składniki: kilka pomidorków koktajlowych opakowanie mozzarelli w kulkach świeża bazylia pieprz Jak zrobić? Pomidorki myjemy, osuszamy. Szykujemy talerz, na którym układamy pionowo wykałaczki, na których są kolejno: pomidorki, kulka mozzarelli i na górze listek bazylii. Na końcu popieprzcie koreczki. Smacznego
Zasmakuj KuchniUwielbiam lato za bogactwo warzyw i owoców :) Te sałatki owocowe, desery, cuda można stworzyć! ;) Zapraszam Was na proste, sympatyczne babeczki. Skusicie się?:) Składniki: Babeczki: szklanka mąki pszennej 2/3 kostki margaryny pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 żółtko 2 łyżki cukru łyżka kakao czubata łyżeczka śmietany 18% Masa: 200 ml śmietanki kremówki 36% 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru
Czerwona PorzeczkaŻywienie dziecka - czym skorupka za młodu nasiąknie , który wprowadzi Cię do tej cotygodniowej serii. Śniadanie 8:00 W ciągu kilku minut możesz zrobić pyszną sałatkę z awokado. W jej skład wchodzi pół avocado, 1 jajko, 1 mały ogórek i 2 łyżki jogurtu naturalnego. Następnym razem muszę zwiększyć porcję, bo ta była tylko dla Lili, nam zostały
lady-och-mistrzyni.blogspot.componad 20 lat ogórki te są przygotowywane w moim domu. Zawsze się udają i wychodzą przepyszne. Możemy ich używać do sałatek, na kanapki lub jako dodatek do obiadu. Warto je przygotować. SKŁADNIKI: Przepis na słoik 1 litrowy: ogórki gruntowe 1 gałązka kwiatostanu kopru, kawałek korzenia chrzanu, 1 ząbek czosnku, kawałek marchewki, ćwiartka cebuli, 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela
Tradycyjna kuchnia KasiNastał sezon ogórkowy. Kisimy, robimy korniszony, sałatki...A robiliście kiszone pomidory? Też można , a jak :) I są do tego pyszne ;) Składniki: 1 kg pomidorków koktajlowych 5 ząbków czosnku kawałek chrzanu kilka galązek kopru z baldachami 1,5 l wody 1,5 łyżki soli Wykonanie: Do słoiczków układamy pomidory, do każdego dodajemy po gałązce kopru, po ząbku połowie ząbku czosnku, oraz
Z Majeczką w kuchnitylko natknęłam się w internecie na zdjęcie sałatki z arbuza podanej w formie pizzy wiedziałam, że sama ją przygotuję. Banalnie prosta, urzekająca wyglądem. No i pyszna, oczywiście! Świetnie sprawdzi się w upalne dni. W czasach "sprzed bloga" mniejszą uwagę przywiązywałam do zdjęć kulinarnych. Zmieniło się to, kiedy sama zaczęłam próbować swoich sił w temacie fotografii. Temacie nieco bliższym niż
zadanie-gotowaniekarcie mają się pojawić już niedługo. Bajgle jedliśmy z pastą jajeczną, z rostbefem, z bekonem i jajkiem sadzonym, z oscypkiem po góralsku, grecki czyli z sałatką z fetą, z omletem i avocado, bajgiel z kiełbasą krakowską, no i na koniec z nutellą i bananami czyli słodyczy moc. Pysznie było ! Każdy z bajgli był pyszny, odkryliśmy też, że podgrzane
Kuchnia na wzgórzutygryski lubią najbardziej ;) Żeby nie było za pięknie, książka ma dla mnie minusy, ale o tym za chwilę. Książka podzielona jest na kilka rozdziałów: Wprowadzenie Przystawki Koktajle Sałatki Dania z warzyw Słodkości Podziękowania Indeks Co ciekawe, przy przepisach nie ma opisu dania. Natomiast znajduje się on przy dodatkowym spisie treści, który znajdziemy przed każdym rozdziałem. Tam w 2-3 zdaniach
Mienta blog