kawałki. Wierzch placków możemy z jednej strony posmarować masłem. Najlepiej smakują jako dodatek do serów, mięs i ryb z grilla. Dobre, zamiast tradycyjnego pieczywa do wszelkiego rodzaju sałatek. SKŁADNIKI / 8-9 sztuk CIASTO 340 g mąki pszennej 250 ml ciepłej, ale nie gorącej wody 1 i 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 1 torebka suchych drożdży
cool and mintyzmielonego czarnego pieprzu ¹⁄₂ łyżeczki nasion kminku WYKONANIE Kapustę mieszamy z marchewką, papryką i posiekaną cebulą. Doprawiamy pieprzem i kminkiem. W małej miseczce rozcieramy miód z oliwą. Dodajemy do sałatki. Posypujemy szczypiorkiem. Mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 10 minut do lodówki
cool and mintylekko nagrzanego piekarnika.Taki sposób gotowania powoduje, że kasza zawsze wychodzi aromatyczna, pełna witamin i cennych minerałów. Jeśli planujecie serwować kaszę na zimno, np. jako podstawę pysznej sałatki, bezpośrednio po ugotowaniu, rozsypcie ją na dużym półmisku, spulchniając równocześnie widelcem i pozostawcie do całkowitego ostygnięcia. W taki sposób możecie przygotować większą ilość kaszy i po ostudzeniu przełożyć do zamykanego pojemnika
cool and mintyodpowiednią gęstość masy. Smak majonezu możecie wzbogacić dodając do niego zioła (natkę pietruszki, koperek, szczypiorek, rzeżuchę), tarty czosnek, chrzan lub kapary. Możecie nim posmarować wielkanocne jajko lub dodać do sałatek. SKŁADNIKI 1 jajko w temp. pokojowej 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki białego octu winnego lub soku z cytryny 1-2 łyżeczki cukru pudru 250-300 ml delikatnego w smaku
cool and mintyszpinaku i pokruszoną fetą. Danie sprawdzi się na bardziej uroczyste okazje, jak i spotkania z przyjaciółmi czy świąteczny obiad. Dobrze smakuje z kaszą jaglaną doprawioną winegretem oraz sałatką z roszponki i pomidorków koktajlowych. Ułatwieniem jest to, że roladek nie trzeba wcześniej obsmażać na patelni. Owinięte w szynkę parmeńską układamy w sosie pomidorowym, kruszymy fetę i zapiekamy. SKŁADNIKI /3-4
cool and mintymalakserze). Zimne naleśniki smarujemy nadzieniem i zwijamy w rulony. Podgrzewamy z obu stron na suchej patelni lub na maśle (najlepiej klarowanym). Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z sałatką owocową
cool and mintyRozdrobniony kalafior w formie sałatki na ciepło jest fantastyczną alternatywą dla białego ryżu. Przygotowany w ten sposób może stanowić samodzielne danie lub być świetnym dodatkiem do mięs i ryb. Dzięki rozdrobnieniu uzyskuje ciekawą ziarnista strukturę przypominającą ryż właśnie. Usmażyłam go na patelni z dodatkiem startego czosnku i posiekanej cebulki. W wersji sezonowej także z pokrojonymi na kawałki szparagami
cool and mintymiski i gorący tłuczkiem do ziemniaków rozgnieść, wystudzić rzodkiewki, ogórek zielony bez skórki zetrzeć na tarce duże oczka do miski, dodać posiekany koperek, wsypać cukier, sos grecki do sałatek, wlać jogurt i wymieszać, schować do lodówki na oleju rzepakowym podsmażyć cebulę, dodać pokrojone w kostki: papryki, cukinię, podsmażać z 5 minut, wystudzić - użyłam po pół papryki żółtej, czerwonej, pół niedużej
W Mojej Kuchni Lubiębiałka, niecałe 4 g węglowodanów, 1,5 g błonnika i znikomą ilość tłuszczu. Rukola w kuchni Rukola świetnie sprawdza się na surowo. Charakterystyczny, pikantny posmak świetnie uzupełnia różnego rodzaju sałatki. Można go także nakładać na kanapki. Można spotkać ją w kompozycji z serami pleśniowymi, świeżymi lub suszonymi pomidorami, ugotowanymi jajkami, czy mięsem. Stanowi także świetne połączenie z makaronami, co można
Ciasna KuchniaMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Lubię szukać nowych możliwości i smaków. Gdzieś usłyszałam rzymska sałata nadaje się do smażenia. Wypróbowałam ją – nadaje się, jest … Przeczytaj
My Blueberry Cornerodkładamy na 1 godzinę do przegryzienia. Na talerzu układamy plaster jabłka, na to porcję tatara ( trzeba użyć pierścienia dekoracyjnego ) i dekorujemy jajkiem, koperkiem i jabłkiem. Tatar podajemy z sałatką polaną sosem winegret. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolikolorze i wyglądzie- podobny do kaktusa. Trochę mało znany mimo że wiele osób uważa go za smaczniejszego od zwykłego kalafiora. Można go przyrządzić na wiele sposobów, zapiec lub przygotować sałatkę
Kulinarne Fantazje Mariolioczyszczająca. Kochają go gwiazdy Hollywood. Korzeń selera dodaje smaku zupie i może zastąpić sól, jeśli soli jeść nie możemy. Seler naciowy świetnie sprawdza się jako składnik różnego rodzaju sałatek. Wszystkie warzywa mają mało kalorii, lecz seler wiedzie tu prym. Amerykanie i Japończycy, którzy mają wręcz obsesję na punkcie żywienia i leczenia selerem, doszukali się w nim aż 86 cennych składników
Z Kuchni Do KuchniNadziewane szparagami Cannelloni to świetna przekąska, która pasuje niemal do wszystkiego. Czy postawimy je do dań z grilla, czy do stołu zastawionego sałatkami, czy przy talerzu pełnym szynek i serów to zawsze będzie się świetnie komponować. Ja swoje przekąski przygotowałam na czwartkowy mecz Polski ze Szwajcarią i podałam je miedzy innymi z kiełbaskami z grilla. Więc jeżeli zamierzacie robić strefę
Poezja Smaków - blog kulinarnydoprawiamy przecierem i musztardą. Do naczynia do zapiekania wkładamy mięso, polewamy je sosem, wykładamy puree. Wyrównujemy. Smarujemy pozostała łyżką masła. Zapiekamy 20 minut w 220 st.C. Podajemy z ulubioną sałatką
Dzieje kuchennej Wiewióry