sałatka - 51095 przepisów (strona:2454/3407)

Wolowina zapiekana pod koperkowym puree ziemniaczanym czyli Niedzielne Milenie odc.36 165

doprawiamy przecierem i musztardą. Do naczynia do zapiekania wkładamy mięso, polewamy je sosem, wykładamy puree. Wyrównujemy. Smarujemy pozostała łyżką masła. Zapiekamy 20 minut w 220 st.C. Podajemy z ulubioną sałatką

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kaszomaniak i KONKURS 191

jesteście kaszomaniakami??? Ja doszłam do wniosku, że jestem. Bez kaszy nie wyobrażam sobie przygotowywania sałatek i dań głównych a od niedawna także deserów. Na temat kasz powstało wiele książek, w które się zresztą zaopatrzyłam. Nie raz wspominałam tu o "Kipi Kasza" czy ostatnio o "Ziarnie" Dominiki Wójciak. Książka, o której Wam dzisiaj napiszę jest od nich troszkę inna ale równie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka owocowa 94

domu: jagody, porzeczki, borówki… arbuz, melon, borówki amerykańskie, mięta Owoce można pokroić w kostkę lub wyciąć kulki, Ułożyć owoce, dodać listki mięty, melisy… skropić sokiem z limonki… I sałatka gotowa. zastawa

królestwo garów
Cukinie zapiekane z bryndzą i pomidorami 164

Podczas upałów nie mam ochoty na mięso i smażone potrawy. Za to pochłaniam mnóstwo owoców i warzyw. Miedzy innymi w formie pieczonej, w postaci zapiekanek i sałatek. Kilka dni temu przygotowałam pyszną niby tartę na bazie cukinii. Inspiracją był przepis z gazetki Lubie Gotować. Cukinie zapiekane z bryndzą i pomidorami ok 500 g cukinii masło 100 g bryndzy 2 duże

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pasta z jaja szczypiorku i sera na kanapki 128

Koleżanka dała mi bardzo fajny pomysł na zrobienie pasty na kanapki, ja jadłam jako sałatkę ale kanapeczka też była rewelacyjna. Składniki: jaja 10 szt szczypiorek 2 pęczki ser w kawałku jakiś żółciutki 300 g majonez 6 łyżek musztarda miodowa 2 łyżki sól do smaku pieprz biały mielony do smaku Krok 1 Jaja gotujemy na twardo( w moim przypadku 7 minut

Różowa kuchnia
Muscadet na gorące dni 100

schłodzone idealne na taki gorący dzień jak dziś. Można je pić samo jako aperitif, ale równie dobrze sprawdzi się rybami , owocami morza, można spróbować do sushi lub lekkich letnich sałatek. Byłoby dobrym uzupełnieniem do pstrąga po bieszczadzku którego jedliśmy kilka dni temu na wzgórzach otaczających bieszczadzkie Lutowiska.  Dziś musi wystarczyć „zwykły” pstrąg z grilla – ugrillowany na balkonie. Podsumowując dobre

królestwo garów
Koreczki Caprese 296

Proste i szybkie w przygotowaniu koreczki, na wzór znanej wszystkim, włoskiej sałatki Caprese. Idealne jako przekąska na imprezę, ale dzięki swojej pięknej prezentacji sprawdzą się również na eleganckich przyjęciach. Składniki na koreczki: 10 pomidorków koktajlowych 10 małych kulek mozzarelli 20 mniejszych listków bazylii oliwa do skropienia koreczków sól, pieprz Przygotowanie koreczków: Pomidorki myjemy, przekrawamy na połówki, mozzarellę odsączamy z zalewy

NiePieprz.pl
TABBOULEH Z BOBEM, ORZESZKAMI PINII I ŚWIEŻĄ MIĘTĄ 151

Dziś zabieram Was w kierunku Libanu! Jedną z najbardziej popularnych potraw w krajach arabskich jest Tabbouleh – odmiana sałatki warzywnej z kaszy bulgur, z dodatkiem cebuli, czosnku oraz świeżych ziół. Ja dziś mam dla Was swoją wersję Tabbolueh z dodatkiem bobu, którego teraz pod dostatkiem na naszych targach, placach i straganach. Połączenie bobu z kaszą bulgur, orzeszkami pinii i świeżymi

Ostra na Słodko
Pikantna sałatka z bobu i białej fasoli 128

mojej rodzinie, oczywiście kulinarnie!. Jak proszą o dokładkę to wiem, że jest dobrze :). Bób uwielbiamy, ale zawsze jest problem z łupinami, postanowiłam więc nieco urozmaicić i uszlachetnić moją sałatkę i podałam bób w wersji bez skórki, delikatne i pyszne zestawienie, nieco pikantne z posmakiem chili, czosnku i masła klarowanego!...mniam, a całości dopełnia biała fasola oraz świeże listki rukoli

Apetyczna babeczka
Sałatka fasolkowa z makrelą 207

szparagowej 2-3 dojrzałe pomidory 1 puszka fileta z makreli z oleju 1 łyżeczka musztardy 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Sposób przygotowania Brokuła podzielić na … Czytaj dalej Sałatka fasolkowa z makrelą

czarrna od kuchni
A'la pasztet jęczmienny z wołowymi klopsikami i kukurydzą 122

różnica w składnikach niewielka, za to w smaku bardzo wyczuwalna. Czosnek niedźwiedzi odgrywa tu kluczową rolę. Taki a'la pasztet może stanowić danie obiadowe (do tego jakiś sos i sałatka), czy też dodatek do pieczywa. Składniki: Klopsiki: 500g wołowego mięsa mielonego 2 łyżki ugotowanej kaszy jęczmiennej 5-6 łyżek bułki tartej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 duże jajko 1 łyżeczka

Kolorowy Przepisownik
Ekspresowa sałatka z kaszy kuskus z ogórkiem VIDEO 121

Sałatka z kaszy kuskus jest lekka, smaczna i pożywna, a dodatkowo przygotowuje się ją ekspresowo. Można śmiało zabrać ją do pracy (lunch box) lub podać jako dodatek do mięsa. Ja najczęściej podaje ją na liściach cykorii do grillowanego mięsa. Składniki: 200 gram kaszy kuskus 2 ogórki świeże, 2 kiszone, 1 małosolny (można dowolnie mieszać wg uznania) pęczek koperku 1/2 puszki

Tradycyjna Kuchnia
Kurczak pieczony z pomidorami, czosnkiem i kozieradką 114

czym też układacie je na udkach. Na koniec kładziecie na nich kilka kawałków masła i pieczecie w temperaturze 200 st. C pod przykryciem przez około godzinę. Możecie podać z sałatką z kaszy gryczanej, ogórka i koperku z łyżką jogurtu lub śmietany przyprawionej solą i pieprzem oraz z puree ziemniaczanym z masłem i czosnkiem niedźwiedzim. Smacznego! Click to view slideshow

GRUBY WAŁEK
Młode ziemniaczki z sosem jogurtowym z harissą i cytrynowym bobem 142

wzbogacić danie, podajcie je z jajkiem sadzonym lub posypcie serem feta. Ziemniaczki zresztą możecie serwować jako dodatek do wielu potraw, np. grillowanej ryby, z kolei cytrynowy bób potraktować jako sałatkę czy przystawkę. Dzisiejsze danie przygotowałam w ramach akcji wspólnego gotowania młodych ziemniaków razem z Anią , Emilią , Mopsem i Panną Malwinną . Młode ziemniaczki z sosem jogurtowym z harissą i cytrynowym bobem

Chilli Czosnek i Oliwa
Kurczak pieczony w keczupie 190

Bardzo prosty i szybki pomysł na obiad. Dzięki keczupowi mamy smaczny sos do obiadu. Jako dodatek do takiego mięska polecam sałatkę z ogórków, papryki i pomidorów. 1 kg pałek z kurczaka 1 łyżeczka przyprawy do kebabu 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka lubczyku 0,5 łyżeczki przyprawy typu Kucharek 1/4 szklanki pikantnego keczupu Pałki z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Wszystkie

VioletoweKucharzenie