miałam paczkę wędzonego łososia i nieodpartą ochotę skonsumowania go w jakiś oryginalny sposób... postanowiłam przygotować go na azjatycką, słodko - ostrą nutę. I muszę przyznać, że efekt przeszedł moje oczekiwania - sałatka pychota:) 200g wędzonego łososia pół zielonego ogórka pół dojrzałego, miękkiego awokado Dresing * 2 - 3 łyżki soku z cytryny lub limonki 1 łyżeczka sosu sojowego "light" 1 łyżeczka oleju sezamowego
Codzienne Gotowaniemusztardowy 1 cebula 1 łyżka musztardy francuskiej pół szklanki wina Cebulę przesmażyć, dodać musztardę i podlać winem, smażyć jeszcze przezz kilka minut, aż część wina odparuje. Podawać z sałatką, np. ze świeżego szpinaku z marchewką i pestkami dyni z sosem balsamiczno miodowym. Smacznego
Codzienne Gotowaniemiałam w lodówce paczkę buraczków i zastanawiałam się co z nich przygotować. Pomysłów jak zwykle było sporo i tradycyjnie nie mogłam sie zdecydować. Ostatecznie postanowiłam przyrządzić coś w rodzaju sałatki z dodatkiem kiełków fasoli i słodko - kwaśnym dressingiem. 2 buraki (ugotowane) 0.5 puszki kiełków fasoli kilka rzodkiewek sezam papryczka chilli Dressing: 1 łyżka miodu 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka
Codzienne GotowanieMiałam ochotę na sałatkę krabową, lecz w nieco innej postaci niż prezentowałam wcześniej . Zdecydowałam się nieco ją wzbogacić i sprawić, aby była bardziej sycąca. Dlatego też dodałam jajko i kukurydzę - rezulat - smakowity . Polecam! 1 opakowanie paluszkow krabowych 2-3 jajka (w zależności od wielkości) pół zielonego ogórka pół puszki kukurydzy 2 łyżki majonezu sól, pieprz
Codzienne GotowaniePrzepis na tę sałatkę pochodzi z kuchni irańskiej, choc na rozne wariacje na jej temat mozna znalezc w wielu innych krajach arabskich. Jest smaczna, zdorwa i bardzo orzezwiajaca. Jest wspanialym akompaniamentem do wszelkiego rodzaju mies i ryb, a moze takze stanowic doskonala, lekka przekaske np. na lunch do pracy. Polecam! Składniki: 3 dojrzałe pomidory 1 ogórek wężowy 1 mała czerwona
Codzienne Gotowanieczyli danie przygotowane jedynie z 3 składników. Miało ono zawierać fasolkę, pomidory i cukinię - wszystkie te wspaniałe, letnie warzywa, które obecnie zalewają wszystkie ryneczki i warzywniaki. Ja postanowiłam przygotować sałatkę z gotowanej fasolki szparagowej, grilowanej cukini i pomidorków. Jest to bardzo proste i szybkie do przygotowania danie, a jednocześnie bardzo smaczne i efektowne. Wraz ze mna wyzwania podjela
Codzienne Gotowanieświeżutki. Najczęściej bób jem sam, skubię go sobie przez cały dzień, to jednak nie sztuka;) Postanowiłam wykorzystać go do jakiegoś ciekawego i smacznego dania, a tu najlepiej pasowała mi sałatka - lekka, letnia, orzeźwiająca. Wraz ze mną danie z bobu przygotowali: Mirabelka , Panna Malwinna , Zuzia , Lejdi i Bartosz . Składniki : 350g drobnego makaronu (np. orzo, choć u mnie były to literki
Codzienne Gotowaniejuż to nadrabiam. Mam nadzieję, że w najbliższym czasie uda mi się dodać kilka ciekawych przepisów. Na początek, ponieważ mamy poniedziałek, coś lekkiego, dietetycznego, a zarazem bardzo smacznego - sałatka z awokado z tuńczykiem podana w połówkach tego fantastycznego owocu. Składniki : 1 dojrzałe awokado 1 puszka tuńczyka w zalewie 1 mała szalotka drobniutko pokrojona łyżka oliwy z oliwek extra virgin
Codzienne GotowanieBardzo ciekawa i smaczna sałatka na bazie wina białego ,majonezu i owoców. 20 dag.jabłek 20 dag.brzoskwiń 10 dag.porzeczek czarnych 15 dag.śliwek 10 dag.pomidorów 1/2 szkl.majonezu 1 kieliszek półsłodkiego wina sól , cukier , pieprz , sok z cytryny do smaku *************"********************************************* Owoce i pomidory myjemy .Jabłka obieramy , kroimy w kostkę razem z brzoskwiniami i śliwkami .Pomidory sparzyć wrzątkiem , obrać
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiJajka, marchew, pietruszkę i seler oraz ogórki kiszone pokroić w kosteczkę. Wymieszać wszystkie składniki, dodać odsączony groszek zielony i majonez, delikatnie wymieszać, przyprawić do smaku sola i pieprzem. Gotową sałatkę przełożyć do salaterki i udekorować ogórkiem i pomidorem
Camilla w kuchniDzisiaj przedstawiam przepis na pyszną i prostą w wykonaniu sałatkę z oscypkiem i karmelizowanymi w miodzie owocami. Przepis znalazłam na blogu " Burczymiwbrzuchu ", pozmieniałam tylko co nie co :) Zapraszam do przygotowań! Składniki dla dwóch osób: kilka liści sałaty rzymskiej 6 oscypków łyżka masła 2 figi 4 śliwki 1 łyżka łuskanego słonecznika 2 łyżki miodu 1 łyżka octu balsamico szczypta cynamonu
My Culinary ArtIdzie, idzie jesień, więc obowiązkowo świeże orzechy wrzucam gdzie się da :) Dzisiaj lekka sałatka z farfalle, suto okraszona orzechami laskowymi. Składniki: 250 g makaronu typu kokardki , 1 duża czerwona papryka, puszka kukurydzy konserwowej, 200 g wędzonej piersi z kurczaka, 1 średniej wielkości cebula, 1 szklanka wyłuskanych orzechów laskowych, 4 łyżki majonezu (użyłam typu light), sól, pieprz, Sposób przygotowania: Makaron ugotować
Nie tylko w kuchnimasz ochotę coś przekąsić, ale nie wiesz czy chcesz aby to było sło dkie czy może wytrawne, czemu nie połączyć tych dwóch smaków. Z decy dowanie ta sałatka to je dna z moich ulubionych. Łączmy smaki :) Skła dniki: Puszka ananasa po d wójna pierś z kurczaka pęczek natki pietruszki duża czerwona cebula 2-3 łyżki śmietany pieprz, sól
ChilliJemyProsta i bardzo pyszna sałatka z pomidorów, którą można podać do obiadu, ale może również stanowić samodzielny posiłek. Składniki: ok 0,5 kg pomidorów (dałam malinowe i koktajlowe) mała cebula czerwona 2 garście zielonych oliwek 2 łyżki oliwy sól, pieprz bazylia Przygotowanie Pomidory i oliwki kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Składniki wkładamy do jednej miski, wlewamy oliwę i dodajemy
e-PrzepisyKulinarneLepiej umyć buraki, lekko posolić, zawinąć w folię aluminiową, upiec w piekarniku, a następnie po ostudzeniu obrać ze skórki. Przy takim sposobie obróbki termicznej zachowamy więcej witamin. Jedna porcja sałatki dostarcza około 294 kcal, 16 g białka, 14 g tłuszczu, 28 g węglowodanów oraz 4,5 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Porcja dla 2 osób. 2 małe buraki
W kuchni Katie