Zupa rybnaDorada pieczona po hiszpańskuSpaghetti z krewetkamiTunezyjska sałatka z tuńczykiemPity z grillowaną rybąEmpanadas z tuńczykiemSos z tuńczyka i anchoisDorada pieczona z oliwą i czosnkiem
Chilli Czosnek i Oliwaprzekonuje, że i Francuzi takowej używają. Do niedzielnego wieczornego seansu we dwoje zrobiłam nam sałatkę. Okazała się bajecznym połączeniem młodych ziemniaków, jabłka i kaszanki a wszystko dopełniła nutka mięty. Salatka na ciepło z ziemniaków i jablka, z kruszonka
Dzieje kuchennej WiewióryTuż po Greckiej Sałatce to moja kolejna propozycja na upalny dzień. I choć dzisiaj jest już trochę chłodniej to nadal mam chęć na takie właśnie posiłki. Pomysł podpatrzony w najnowszym KUKBUKu.Chłodnik Ogórkowy1 ogórek szklarniowy bez skórki5 rzodkiewekpo pół pęczka szczypiorku i koperku, posiekanejogurt naturalny ok 340 gew. kefir by wyregulować gęstośćsól, pieprzoliwaOgórka
Dzieje kuchennej WiewióryLekkie, pyszne, idealne na ciepłe dni. Może również być sałatką :)Tak napisałam Wam wczoraj i to w 100% prawda! na miskę tego dania czekałam niecierpliwie wracając wczoraj z warsztatów słodkich bardzo, o których napiszę niebawem.Sam kuskus przygotowuje się bardzo szybko, jest kwaskowy i orzeźwiający. Pstrąg jest do niego dodatkiem ale nie koniecznym więc jest to propozycja jak najbardziej
Dzieje kuchennej WiewióryNazbierało mi się smakowitych przepisów z ubiegłego tygodnia. Poniżej specjalnie dla Was mini fotogaleria i prośba...salatka kalafiorowa z prazonymi orzeszkami i czekoladarybne kotlety z nutka cytrynydelikatny sernik dyniowy z przyprawa korzennadrozdzowe usta jablkoweA prośbę mam następująca, napiszcie w komentarzu, który z przepisów chcielibyście zobaczyć na blogu jako
Dzieje kuchennej WiewióryWasze przygotowania do Świąt? U mnie pierogi i krokiety są gotowe. Będą jeszcze francuskie paszteciki z pieczarkami i serem żółtym. Jutro nastawiam barszczyk. Będzie sałatka ale z kurczakiem więc zjemy w pierwszy dzień świąt. Do tego schab pieczony z pieczarkami i suszonymi pomidorami. Propozycje na blogu znajdą się na pewno w tym roku jeszcze :) Zapraszam na podsumowanie tygodnia w zdjęciach
Magiczne Życie Martylekkiej imprezie) zgodnie zamówiliśmy piwo oraz zestaw: 1 duża kanapka z purée ziemniaczanym z boczkiem, zapiekana pod serem Raclette (więcej o raclette tutaj). Do każdego dania otrzymaliśmy również zieloną sałatkę z sosem vinaigre oraz kilka plastrów salami. Cała przyjemność kosztowała 10euro. A że znam się trochę na cenach w Lyon powiem Wam, że to wcale nie jest źle! Po takim
Kitchens Alphabetsalatka to znak,ze wiosna rozgoscila sie na dobre.Maj w tym roku wyjatkowo nas nie rozpieszcza.Pomimo panujacego zimna rzodkiewki jednak urosly.Salatka powstala wlasnie z pierwszych dzialkowych plonow.Sam przepis jest wiekowy i tak samo na nowo zachwyca kazdej wiosny.Takiej ilosci szczypiorku nie da sie zjesc w zadnej innej kombinacji salatkowej.Idealna na kolacje pyszna z pajda chrupiacego chleba lub swieza bagietka.Skladnik
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!octu winnego 1/2 lyzeczki mioduWykonanie:Ogorki obrac od czubka w kierunku ogonka.Przy ogonku lubi zbierac sie goryczka i jesli zrobisz to odwrotnie,rozprowadzisz gorzki smak i salatka stanie sie niejadalna.Poroic w cienkie plasterki.Obrac cebule i pokroic w cienkie piorka.Cebule i pokrojone ogorki umiescic w salaterce i wymieszac z sola ( 2-3 szczypty),by zmiekly i puscily sok.Soku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wahania temperatur oraz jesli gleba jest uboga w azot.Goryczka zlokalizowana jest zawsze w okolicach ogonka .Dlatego obieramy ogorka od czubka w kierunku ogonka,by nie rozprowadzic gorzkiego smaku.Wtedy cala salatka bylyby juz niejadalna
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!salatek jest rowniez cukinia konserwowana.Robi sie ja w podobny sposob jak ogorki konserwowe.Cukinia konserwowa pokrojona w kostke z dodatkiem pomidorow i cebuli z sosem winegret to naprawde smaczna salatka. Ponizej na zdjeciu cukinia z mojego ogrodu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Cukini ciag dalszy.Ta salatka ze smazonej cukini moze byc smakowitym dodatkiem do dania obiadowego,jak tez stanowic zupelnie odrebny posilek.Nie jest to danie zbyt dietetyczne,bo smazone,ale na pewno bardzo smaczne.Dodatek orzeszkow piniowych i skorki cytrynowej w ciekawy sposob podkresla smak salatki cukiniowej.Skladniki na 2 porcje:2 cukinie -zielona i zolta2 lyzki orzeszkow piniowych2 lyzki oliwysol,pieprz1/2 lyzki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ciasta ,poniewaz placki sa bardzo delikatne i wieksze ,beda sie po prostu lamaly podczas odwracania.Gotowe ukladac na papierowym reczniku do odsaczenia z nadmiaru tluszczuSwietnym uzupelnieniem tego obiadowego dania jest salatka z pomidorow.Smakuja wysmienicie takze z ketchupem.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kawalki lososia na patyczki bambusowe ,skrop oliwa i piecz na ruszcie po 2-3 minuty z kazdej strony.Jako,ze u mnie nadal cukiniowo podalam z risotto z cukinia i salatka z surowa cukinia.Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!