sałatka z - 2821 przepisów (strona:123/189)

Owoce na wieczór panieński 120

wrześniu ubiegłego roku zostałam zaproszona na wieczór panieński. Po ustaleniach wyszło, że mam przygotować owoce. Pomyślałam, że zrobię sałatkę owocową, ale uznałam, że to będzie za proste. Szukałam natchnienia i znalazłam oryginalny sposób podania owoców. Jest pracochłonny, ale efekt końcowy wspaniały: Do przygotowania potrzebne będą: folia aluminiowa nieduża doniczka 2 gąbki florystyczne, jedna mniejsza - do wyłożenia doniczki, druga większa

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Paszteciki z mięsem mielonym, cebulką i serem żółtym 178

wierzchu roztrzepanym jajkiem. Można dodatkowo posypać startym serem żółtym Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy paszteciki 15 minut - u mnie termoobieg, środkowa półka Podawać z surówką lub ulubioną sałatką Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zapiekane warzywa do obiadu 176

piecyka i pieczemy 40 minut pod przykryciem Po 40 minutach pieczemy jeszcze ok. 15-20 minut bez przykrycia, polewając warzywa odrobiną oleju Podajemy do mięsa z surówką (lub ulubioną sałatką)  Na zdrowie:) Biorę udział w akcjach

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sałatka z paluszków krabowych 346

Sałatka bardzo prosta, bardzo szybka, z małej ilości składników. I smaczna, jeśli ktoś lubi paluszki krabowe... Składniki: 1 opakowanie paluszków krabowych (250 gramów) 3 garści makaronu nitki 1 puszka kukurydzy 1 łyżka majonezu 1 łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego Zagotowujemy wodę i solimy. Gotujemy makaron ok. 4-5 minut. Należy pamiętać, że taki cienki makaron gotuje się bardzo szybko, więc

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kostki rosołowe 188

Niestety części warzyw trzeba się pozbyć, np. rozgotowana cebula i por. Chyba, że dodacie do zapiekanki mięsnej, jeśli taką planujecie:) Ale pietruszkę, marchew i seler możemy wykorzystać do tradycyjnej sałatki warzywnej. Mięso  można zmielić i zrobić np. krokiety. Wszystko zależy od tego, w jakiej postaci było mięso. Skrzydełka  można doprawić i na chwilę podpiec w piekarniku - to już

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zapiekane ziemniaki nadziewane mięsem mielonym z cebulą i ziołami 115

być równiez plasterkach - wtedy kroimy go na mniejsze kawałki tak, żeby przykrył wierzch ziemniaków Przełożyć ziemniaki do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku 30-45 minut Podawać z ulubioną sałatką lub surówką i, np., innymi zapiekanymi warzywami. U mnie - pieczarka pokrojona w kostkę i lekko podsmażona.  Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sałatka z selerem naciowym 354

rano zabiera się za kucharzenie bez wypicia kawy ;) Zapomniałam o słoneczniku! Nie dodałam też kukurydzy z puszki, ale tylko dlatego, że nie miałam. Składniki, które powinny znaleźć się w sałatce:) 1 łodyga selera naciowego ok. 10 cm pora, ew. 1 mała cebulka 1 jabłko 20 gramów sera żółtego 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka ziaren słonecznika 1/2 puszki kukurydzy Łodygę

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sos Winegret (Vinegrette) 173

Jeśli użyjemy sosu od razu to nie ma problemu z tym, że się rozdzieli, ale jeśli chcemy go użyć później, to trzeba go na nowo dokładnie wymieszać. Podawać z sałatkami

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sałatka z tuńczykiem i sosem Vinegrette 206

Vinegrette robimy sami :) Przepis jest tutaj . Sałatki też nie kupujemy w plastikowym pojemniczku, tylko robimy sami :) Potem, po zrobieniu, to my możemy przełożyć ją do pojemniczka plastikowego i wziąć ze sobą na majówkę :) A czemu nie? :D Składniki na jedną osobę: 2 garści sałaty lodowej 1/2 papryki 1/2 cebuli 1/2 puszki tuńczyka 1/2 puszki kukurydzy sos Vinegrette Sałatę lodową siekamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Poskręcane parówki w poskręcanym cieście francuskim 141

zaklejamy Następnie kroimy parówkę w plasterki ale w taki sposób, aby parówka była przekrojona cała, a ciasto od spodu było nienaruszone (ja podłożyłam sobie trzonek od łyżki do sałatek, który blokował mi całkowite przecięcie ciasta)... ... i każdy plasterek parówki odkręcamy na płasko, raz w lewą, raz w prawą stronę Smarujemy parówki roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika na 20 minut

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sałatka brokułowo-kalafiorowa 175

kolację w sam raz. Niby takie nic, ale ta sałatka jest lekka i pełna witamin. Samo zdrowie! :) Jedna jest z dymką - to moja. Druga jest bez dymki - to mojej córki :) Składniki: 1/4 kalafiora 1/4 brokuła 1 dymka 6 pomidorków koktajlowych 3 jajka 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek sól pieprz Kalafior i brokuł gotujemy i dzielimy na mniejsze kawałki Jajka

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pieczeń z indyka z pieczarkami i zielonym pieprzem 188

odrobiną śmietany lub mąki / nie potrzebowałam , sos miał właściwa konsystencję.  Pieczeń można podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie polenta / kasza kukurydziana / w kształcie serduszek/  i  zielona sałatka z dresingiem mandarynkowym

Zakamarki mojej kuchni
Gotujemy seler korzeniowy w szybkowarze 181

będzie trzeba uzupełnić jej ilość. Poznasz to po tym, że strumień pary nagle osłabnie lub całkowicie zaniknie. Sól dodaję w zależności od przeznaczenia selerów. Gdy gotuję je do sałatki, którą później doprawiam - nie dodaję soli podczas gotowania. Jeśli jednak zamierzam wykorzystać bulwy jako element dania głównego, dodaję soli do wody, aby nabrały one trochę smaku. Prawidłowo ugotowany seler

Szybko Szybkowar
9 Małopolski Festiwal Smaku w Nowym Sączu 88

Smak XX-lecia i inne. Więcej na stronie: www.gawor-wedliny.pl          Za godne polecenia również można uznać sery kozie produkowane przez Jurajskie gospodarstwo ekologiczne. Znakomite do sałatek,na śniadania i przystawki. W swojej ofercie posiadają sery sery dojrzewające, sery typu bunc, sery twarogowe oraz sery typu feta. Produkty w 100% z mleka koziego. www.sery-kozie.pl Na koniec jeszcze

noteskulinarnyfiga
Sałatka brokułowa z serem feta i migdałami 146

chyba najszybsza sałatka jaką możemy przygotować, potrzebujemy tylko trzech składników i w kilka minut mamy gotową pyszną przekąskę.Myślę,że warto ją włączyć w menu karnawałowe :). 2 brokuły 270 g sera feta 75 g płatków migdałów    Brokuły gotujemy ok. 4 minuty w osolonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą, żeby zachowały ładny zielony kolor. Dzielimy na małe cząstki

noteskulinarnyfiga

Proponowane wyszukiwania