Zastrzyk witaminowej energii w formie owocowej sałatki na dzień dobry. Proste, smaczne i zdrowe. Czas przygotowania: 10 min.Porcja dla 3 osóbKoszt przygotowania: 15,00 złSKŁADNIKI:1 ananas1 mango2 kiwi1 limonkakilka listków miętyPRZYGOTOWANIE:Ananasa, mango i kiwi obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Pokrojone owoce przekładamy do miski. Dodajemy sok z wyciśniętej limonki i posiekane listki miętki. Wszystko
kulinarnyJagórnej półce w temperaturze 190 stopni. Wnętrze tarty powinno ok. 20 - 25 minuty zacząć rosnąć, a pod koniec ser powinien być zarumieniony.Tartę podałam z sałatką z pomidorów, oliwek, cebuli, oliwy, octu balsamicznego i bazylii
W kuchni wieczoremdaje takiej satysfakcji jak naprawdę udana realizacja przepisu, który zrodził się w naszej głowie. Sałatka, którą dziś przygotowałam miała łączyć słodycz sezonowych owoców z sytością smażonego mięsa. Charakteru nadaje jej wędzony ser. Wszystko to już w kuchni było - drób z owocami czy ser z żurawiną, a jednak i tak wyjątkowo jestem dziś z siebie zadowolona :)Składniki (2 porcje):2 małe
W kuchni wieczoremDynia, dynia, dynia. Mam wrażenie, że tej jesieni nadrabiam poprzednie lata, kiedy dynia była składnikiem jedynie zup i ewentualnie sałatek. Tym razem coś bardzo prostego, choć wymaga trochę zachodu. Gnocchi, czyli w zasadzie kopytka. W moim przypadku ich przygotowanie zawsze kończy się niemałym bałaganem w kuchni.Składniki:gnocchi200g puree z dyni600g ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę do ziemniaków200g mąki pszennej1
W kuchni wieczoremzeszłym roku największym powodzeniem cieszyły się śledzie ze śliwkami i orzechami włoskimi. Przepis znalazłam na kwestii smaku. Kiedy robię coś po raz pierwszy często tam zaglądam. Osobiście, uwielbiam sałatkę śledziową z curry i ogórkami konserwowymi, którą też tam znajdziecie. Poniżej podaję przepis na śledzie na podstawie przepisu Joasi.Na koniec, chciałam Wam jeszcze życzyć, tak przedświątecznie, żebyście w wirze przygotowań
W kuchni wieczoremwszystkimi składnikami się połączyły i do wilgotnego ciasta ładnie się przykleiły. Takie mini chlebki jak na kromeczki pokroimy, to smaczne i zdrowe kanapeczki z nich zrobimy lub podane z sałatkami będą dla nich najlepszymi dodatkami. Składniki:50 g świeżych drożdży,½ łyżeczki cukru,2 płaskie łyżeczki soli,450 g maki pszennej razowej,250 ml letniej wody,2 łyżki oleju
Moniki SmakołykiOcet jabłkowy gości w mojej kuchni od dawna, przygotowywała go moja babcia, moja mama, przygotowuję też i ja, stosuję go gdyż jest znakomitym dodatkiem do sałatek, surówek i mięsa.Gdy ocet jabłkowy stał się pewnego czasu hitem odchudzania postanowiłam sprawdzić jego właściwości osobiście, fakt zmniejsza łaknienie, przyspiesza przemianę materii, ma też działanie odwadniające.Polecam go zrobić w domu bez większych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmałe kawałeczki, wrzucamy do półmiska. Pomidorki kroimy na ćwiartki i układamy na talerzu. Kotlety kroimy na cienkie paski którymi posypujemy sałatę. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do sałatek.Chleb kroimy na kromki, a następnie za pomocą foremki do ciastek w kształcie serca wycinamy małe kromeczki, które następnie wrzucamy do tostera.Gotowe kromki układamy na sałacie. Sałatę możemy polać ulubionym
Słodkie Przyjemnościczeka, ale w związku z tym, że zajęcia rozpoczynają się tak wcześnie, nie ruszę się z domu bez drugiego śniadania. Do lunch box'a wrzucę pewnie szybką warzywną sałatkę z grzankami (ostatnio to mój konik :), ale i na ciasteczka znajdzie się również miejsce. Te - kukurydziane, zawładnęły ostatnio moim podniebieniem. Pierwsze wydaję się być smaczne, ale każde kolejne ciastko to czysta
Słodkie PrzyjemnościKolejny dzień pełen ćwiczeń. Niestety lodówka pusta, więc przed zajęciami, zamiast zrobić smakowitą sałatkę, będę musiała kupić coś na mieście. Nie chciałabym kupować żadnych ciastek, więc mam nadzieję, że trafię na coś pożywnego i mało kalorycznego. A co do dzisiejszej słodkiej - a jakby inaczej - propozycji, przygotowałam dla Was owocowy deser z jabłkiem bez cukru! Fajny jako przekąska, słodki choć
Słodkie Przyjemnościrazem z Agą, Sylwią i Gosią na scenie pojawiłyśmy się ponownie, by móc gotować dla wspaniałej i uśmiechniętej, wrocławskiej publiczności. Wciągu dwudziestu kilku minut przygotowałyśmy z Sylwią 25 porcji sałatki - podobno wszystkim smakowała :)Zaraz po tym udaliśmy się całą ekipą do biura Cookleta w którym mieliśmy spotkanie z dietetyczką - by mądrze wybierać składniki, ale nie koniecznie odmawiać sobie tego
Słodkie Przyjemnościziołach, a eM kaszę perłową z carry i kurczakiem. Oba dania były wcześniej przygotowane, wymieszane z resztą składników i podpieczone w piecu. Podawane były z wybranym sosem i sałatką. Do picia, wybraliśmy specjalność zakładu, przepyszną, orzeźwiającą lemoniadę. Mimo nie za dużych porcji - tak przynajmniej to wyglądało, w połowie jedzenie byłam już całkowicie zapchana. Choć przyznać
Słodkie Przyjemnościbiałą czekoladąPropozycje sylwestrowe na 2014 rok: 1.Tatar ze śledzia / 2.Cynamonowe śledzie z jabłkiem / 3.Bruschetta / 4.Napój arbuzowy / 5.Margarita Truskawkowa / 6.Sałatka lunchowa / 7,Sałatka na grilla / 8.Pizzerinki ze szparagami / 9.Sok pomarańczowy z granatem i grejpfrutem / 10.Wytrawne babeczki z kremem twarogowym / 11.Domowe natchosWszystkim czytelnikom pragnę złożyć najszczersze i najsmaczniejsze życzenia noworoczne
Słodkie PrzyjemnościMamy karnawał, co upoważnia nas do odrobiny kuchennych szaleństw ;)Co powiecie na pyszne, kruche marcheweczki?:)Można nadziać je dowolnym farszem lub sałatką, podać na ciepło lub na zimno.W mojej wersji w środku marchewek znalazł się farsz ze szpinaku i kurczaka.Przekąskę podawałam na ciepło.Z przepisu na ciasto wychodzi około 12-15 marchewek. Składniki:Kruche ciasto:1,5 szklanki mąki100
Czerwona PorzeczkaWczoraj troszkę uspokoiłam swoje sumienie wpisem na sałatkę light, więc dziś możemy troszkę zaszaleć :-). Wracam do mojego ukochanego ciasta marchewkowego. Jest doskonałe, marchew nadaje mu wilgoci i charakterystycznego smaku, cynamon i kardamon korzennego aromatu. Przygotowuje się je naprawdę szybko, wystarczy tylko utrzeć wszystkie składniki.Ciasto marchewkowe z polewą czekoladowąProporcje na tortownicę o średnicy 26 cmCzas przygotowania
Kulinarne przygody Gatity