sałatka z - 2821 przepisów (strona:111/189)

Detoks - dzień 8, powrót do normalnej diety 248

więc poczekam i poobserwuję. Umysł mam jakby jaśniejszy. Pełne podsumowanie efektów chcę zrobić pod koniec tygodnia - po kilku dniach normalnego odżywiania.  Menu "przejściowe": Śniadanie: - woda z cytryną - jabłko - sałatka (rokola, sałata rzymska, kalarepa i ogórek + sok z cytryny) - kawa zbożowa II śniadanie - sok wycisnięty z buraków, botwinki i grapefruita - czipsy z selera (były chrupiące! :)) Obiad: - warzywa duszone curry (kalarepa

pyszne zdrowości
Sałatka z kaszy kuskus 253

Dziś proponuję Wam lekką a zarazem bardzo zdrową sałatkę z kaszy kuskus.   Doskonała na każdą okazję. A przy tym bardzo szybka w przygotowaniu. Idealna na lato.   Składniki: 1,5 szkl.   kaszy kuskus, 1 papryka, 1 świeży ogórek, 0,5 puszki kukurydzy, 8 rzodkiewek, 1 czerwona cebula, natka pietruszki ( ilość wedle uznania) 1 kostka sera fety, sól Wykonanie

Passion of Cooking
Włoska sałata z orzechowym dressingiem 146

Kolejna recenzja książki za nami więc czas na sałatkę, która w niej była czyli włoska sałata z orzechowym dressingiem. Składniki: - 50g rukoli - 1 główka cykorii - 1/2 małej główki radicchio - kilkanaście obranych orzechów włoskich Sos: - 25g prażonych orzechów włoskich - 1 mały ząbek czosnku - 4 łyżki oliwy - starta skórka z 1 cytryny - sok z 1 cytryny - 2 łyżeczki parmezanu - sól i pieprz

Kuchenne Wariacje
Fotoreportaż: Wigilia Małopolski Smak 143

przez kucharzy i blogerów podczas Wigilii Małopolski Smak. Były słodkie zupy jak i wytrawne (barszcz, zupa migdałowa czy czekoladowa), różne ryby (karp, pstrąg), kanapki z kapustą i oscypkiem czy sałatki śledziowe w kilku wariantach. To kolejna impreza z cyklu Małopolski Smak i choć tym razem było dużo zimniej niż w letnich miesiącach to jednak gorąca atmosfera i zabawa pozostały takie

Kuchenne Wariacje
Kiszone cytryny 170

pierwszy raz użyliśmy ich właśnie do wspomnianego powyżej tażinu ale to nie jedyne zastosowanie tak przygotowanych cytryn ponieważ można je wykorzystać również przy grilowaniu czy pieczeniu ryb, w sałatkach czy do różnych gulaszów. Tak więc jeżeli chcecie i wy rozkoszować się tym ciekawym smakiem to już dzisiaj kupcie troszkę cytryn i przygotujcie je według poniższego przepisu Składniki: - cytryny - sól morska

Kuchenne Wariacje
Sałatka z tortellini 190

Miała być impreza. Nie za bardzo miałam czas pomyśleć co przygotuję, na zakupy poszłam więc bez jakiejś wizji. Chodząc między półkami wpadły mi w ręce tortellini. Pomyślałam, będzie sałatka. Wróciłam do domu, dodałam to co wydawało mi się, że będzie pasowało i wyszło coś takiego. tortellini suszone pomidory w oliwie feta oliwki kapary Tortellini ugotować

Polska Zupa
10 trików kuchennych, które powinna znać każda gospodyni 210

chwile wydają się policzone – wystarczy zanurzyć ją w zimnej wodzie wymieszanej z łyżką mąki ziemniaczanej. Zielenina odżyje! 5. Jeżeli chcemy, aby grzyby lub pieczarki zachowały swój kolor w sałatce lub po gotowaniu, wystarczy wcześniej skropić je sokiem z cytryny. 6. Aby zapobiec kiełkowaniu ziemniaków, do siatki w której je przechowujemy dodajmy jabłko. W ten sam sposób zachowamy także dłużej

Bon Ton Italia
Perliczka z kaparami 144

tłuszczu, dodać mąkę i dokładnie wymieszać, zagotować, dodać do sosu, w którym dusiły się piersi. Dodać kapary, 1-2 łyżki octu winnego i zagotować. Doprawić do smaku. Podałam z sałatką z pieczonych buraków. zastawa

królestwo garów
Avocado Mayonnaise / Majonez z awokado 174

blendera. Dodać sok z cytryny, bazylię, posolić, popieprzyć. Potem dodawać oliwę. Należ blendować, aż powstanie jednolita masa, przypominająca majonez. Przełożyć do słoiczka i gotowe. Można dodać do jajek, do sałatek na kanapki

Kulinarna rozmowa
Sezamowy sznycel z indyka 178

Zdrowy i smaczny sznycel z indyka w chrupiącym sezamie. Propozycja na szybki obiad, do którego można wybrać którąś z surówek z działu "Surówki i sałatki" .  Składniki: 3 średnie sznycle z indyka 1 - 2 jajka około 1/2 szklanki mąki około 1/2 szklanki sezamu pieprz  sól olej do smażenia Przygotowanie: Sznycle o grubości około 1 cm delikatnie rozbić tłuczkiem. Posolić

Kuchcik gotuje
Zapiekanka warzywna 142

Jesień to pora roku, która obfituje w świeże warzywa i owoce. Ja staram się ją maksymalnie wykorzystać i serwuję mojej rodzinie duże ich ilości czy to w formie surówek, sałatek czy też jako samodzielne dania. Ostatnio była to zapiekanka warzywna. Do jej przygotowania użyłam ziemniaki, marchewkę, brokuły i własnoręcznie wyhodowaną fasolkę szparagową. Warzywa wcześniej ugotowałam na parze ( ja robię

Wiem co jem
Sałatka grecka 397

niewątpliwie jedna z ulubionych sałatek w mojej rodzinie. Gości prawie na każdym przyjęciu. W zasadzie można ją przyrządzać przez cały rok, ale najlepiej smakuje jesienią gdy składniki pochodzą niemalże prosto z krzaczka (w moim przypadku własnego). Pasuje do wszystkiego: na biwaku do pieczonej kiełbaski, na przyjęciu do wędlin, z grzanką na lekką kolację . Zawiera sporo cennych witamin i jest bardzo

Wiem co jem
Barszcz czerwony czysty 126

było w przypadku kapusty kupionej w sklepie. Chyba, że mamy jakieś sprawdzone źródło.  Do przygotowania barszczu wykorzystuję zazwyczaj wywar, który zostaje po ugotowaniu  jarzyn na sałatkę jarzynową i wywar z grzybów potrzebnych do przygotowania uszek. Oddzielnie gotuję buraki. Obieram je i ścieram na tarce o dużych otworach. Ma on wtedy ładny intensywny kolor i nie ma posmaku surowizny

Wiem co jem
Orzechy nerkowca 176

delikatne. W smaku przypominają nieco migdały. Niektórzy uważają je za najsmaczniejsze orzechy świata. Zazwyczaj spożywa się je na surowo. Prażone stanowią wspaniałą przekąskę do napojów alkoholowych i wzbogacają smak sałatek. Wchodzą w skład wielu dań z kuchni indyjskiej i chińskiej. 100 g tych orzechów zawiera: 44 g tłuszczu 15 g białka 660 mg potasu 292 mg magnezu

Wiem co jem
Ryż 136

cienkie ziarenka bogate w witaminy i bardzo aromatyczne. Niestety jest dość drogi. U nas w sprzedaży występuje zazwyczaj w połączeniu z ryżem brązowym lub białym. Doskonale nadaje się do sałatek lub jako nadzienie. Ma lekko orzechowy smak. Na opakowaniach ryżu białego często można spotkać napis "parboiled". Jest to opracowany w USA proces obróbki ziaren pozwalający częściowo zachować składniki odżywcze

Wiem co jem