Smakoszom śledzia proponujemy sałatkę z pysznej kuchni litewskiej. Składniki pół kg płatów śledziowych 4 średnie cebule olej 1 puszka koncentratu pomidorowego Przyprawy: 5 goździków 2 ziarna pieprzu kawałek gałki muszkatołowej 5 listków laurowych pół łyżeczki cynamonu 5 ziarenek ziela angielskiego 2 łyżeczki imbiru 2 łyżeczki cukru pudru Przygotowanie Wszystkie przyprawy dokładnie zmiksowałem. Cebulę pokroiłem w piórka i zeszkliłem na oleju
R'n'G Kitchenkostkę. Ugotowałem w osolonej wodzie ( 15 minut ). Odcedziłem , włożyłem do miski. Podgrzałem sos i połową polałem ziemniaki, wymieszałem. Ciepłe ziemniaki rozłożyłem. Pozostałym sosem polałem fasolkę, którą rozłożyłem na ziemniakach. Sałatkę posypałem posiekaną cebulą, oliwkami i kaparami
R'n'G KitchenPieczarki oczyściłem, usunąłem nóżki i ułożyłem blaszkami do góry w piekarniku. Zapiekałem pod grillem w 220 C przez 15 minut. Zgromadzony w środku sok odlałem. Tak przygotowane pieczarki faszerowałem sałatką i posypałem pieprzem
R'n'G Kitchenkrótki niestety sezon na to warzywo i jadać je jak najczęściej. I to nie tylko tradycyjnie: ugotowane i okraszone masłem lub zrumienioną bułeczką. Bób można dodawać do zup i sałatek, wyśmienicie smakuje z czosnkiem i pomidorami, dobrze komponuje się z kminkiem lub imbirem. Kupując świeży bób, zwracajmy uwagę, by ziarna były twarde, jasnozielone, bez brunatnych plam i przebarwień. Świeży bób
ClauditteMissCookingmowy żebym stała przy garach w taki upał! Żar leje się z nieba a w mieście wszystko tak nagrzane, że w mieszkaniu ledwo da się wytrzymać. Ratujemy się sałatkami, zimnymi napojami, kanapkami i chłodnikami . Coś zimnego zjadamy z prawdziwą przyjemnością, oczywiście tylko wtedy kiedy jest to coś smakowitego. A takie smakowite jest właśnie gazpacho pomidorowe czyli zimna zupa pomidorowo-jarzynowa
Smaczna PyzaWiosna i lato to najlepszy czas na pyszne surówki. Stragany uginają się od młodych i świeżych warzyw i wtedy też najlepiej smakują. Szczególnie w surówkach i sałatkach. Dzisiaj proponuje Wam surówkę z młodej kapusty z dodatkami. Wcześniej była kapusta gotowana z koperkiem klik. Składniki: 0,5 główki młodej kapusty 0,5 ogórka sałatkowego 5 rzodkiewek 10 pomidorków koktajlowych 1 łyżka
Ala piecze i gotujeszukali ośmiornicy to do nabycia w Biedronce. Ośmiornicę wbrew pozorom bardzo łatwo się przygotowuje. Popróbujcie koniecznie, jeśli nigdy jej nie próbowaliście bo jest tego warta, pokochacie ją jak ja. Sałatka z ośmiornicy i ziemniaków. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieUwielbiam dobrze doprawionego upieczonego kurczaka z dodatkiem oliwy z oliwek. I co najlepsze – chrupiąca skórka. Idealne z sałatką obiadową i młodymi ziemniaczkami. 1 kg kurczaka (u mnie ćwiartki) 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżka przyprawy uniwersalnej typu Vegeta 0,5 łyżeczki majeranku 50 ml oliwy z oliwek Ćwiartki z kurczaka
VioletoweKucharzenieupały, oprócz lekkich sałatek preferuję kanapkę z białym serem, pomidorem i szczypiorkiem lub pasty warzywne. Pyszna porcja białka roślinnego zamiast wędliny, doprawiona papryką, czosnkiem i ziołami. Składniki: 2 szklanki ugotowanego i obranego bobu 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki pestek dyni lub słonecznika 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka
Czerwień i błękitpiekarnik. Jednak uśmiech dzieci po zjedzeniu i słowa "mama było pyszne" wynagradza trud przygotowań. Polecam Wam również pyszne udka pieczone z cytrynową nutą. Podałam je z młodymi ziemniakami i sałatką caprese. Składniki: 10 podudzi z kurczaka 1 cebula 2 łyżki oleju Marynata sok z 1/2 cytryny 5 łyżek oliwy 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/4 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki
O kuchni z uczuciemprzez bardzo sympatycznych panów w syryjskiej restauracji Sami Am Am na ul. Św. Wawrzyńca 27 w Krakowie. Tamtejsze kotleciki są bardzo delikatne, Podane są z syryjskim chlebkiem, hummusem i sałatką taabouleh. Dla mnie to prawdziwa fuzja smaków. Z każdym kęsem odkrywany nową przyprawę, której użyto do przyrządzenia naszego dania. Falafeli spróbowałam też w Falafel Take Away Israeli Style przy ul.Jakuba
Chocolate Muffin Blogsól pęczek liści mięty Miętę drobno posiekać, wymieszać z przeciśniętym czosnkiem i solą. Całość dodać do kefiru, wymieszać i odstawić do lodówki. Pitę rozkroić u góry. Nadziać sałatką i falafelami, polać sosem i zajadać z domowym HUMMUSEM :) Smacznego
Chocolate Muffin BlogKolorowa sałatka, niczym tęcza na Niebie, jest dla mnie, ale może być dla Ciebie, odrobina fantazji podczas grillowania, a mogą wyjść naprawdę fajne dania. Składniki: marynata: 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka startego imbiru, 2 łyżki wody, 10 ml oleju rzepakowego, 2 płaskie łyżeczki cukru brązowego, sok z połowy cytryny, 2 łyżeczki soli himalajskiej, 1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo
Moniki SmakołykiKolejna propozycja na upalne dni. Szaszłyki owocowe idealna zdrowa, szybka przekąska na różnego rodzaju przyjęcia. Jest to bardzo fajna alternatywa dla tradycyjnej sałatki owocowej. Moim zdaniem w takim wydaniu prezentuje się jeszcze lepiej. Tego typu szaszłyki jeszcze na drugi dzień są bardzo dobre jeśli przechowujemy je w lodówce. Warto wykorzystać owoce sezonowe i cieszyć się ich smakiem przez całe lato
noteskulinarnyfigapizzy lub samego oregano), sól, pieprz, szczypta cukru pudru dla złamania kwaśnego smaku Tuńczyka odcedzić, całość lub część oleju zachować. Ugotowaną komosę ryżową wymieszać z warzywami, kawałkami tuńczyka, zalać sałatkę sosem i dokładnie wymieszać. Schłodzić przed podaniem
Czerwień i błękit