sałatka z - 2821 przepisów (strona:107/189)

Młoda kapusta z żurawiną i pomarańczą 150

Ciekawy pomysł na sałatkę z surowej, młodej kapusty. Najlepsza jest bowiem kapusta surowa, gdyż podczas gotowania traci wiele cennych składników (np. witaminę C). Składniki: ½ główki młodej kapusty, 1 duża pomarańcza, 2 łyżki suszonej żurawiny, 1 łyżka posiekanych orzechów, 4 łyżki majonezu, posiekany koperek lub natka pietruszki. Wykonanie: Kapustę bardzo drobno posiekać, dodać obraną pokrojoną pomarańczę, żurawinę i orzechy. Wymieszać składniki

Tradycyjna Kuchnia
Grill z wieprzowiną QAFP 187

jałowcem i solą morską z dodatkiem białego wina  - Polędwiczka wieprzowa marynowana w musztardzie francuskiej z miodem i żubrówka  - Karczek marynowany w ciemnym piwie z przyprawami korzennymi  - Sałatka ziemniaczana z grillowanym kabanosem  - I dodatkowo cała masa grillowanych warzyw Mięsa marynowane były w rozmaitych marynatach, ale sądzę, że i bez marynowania byłyby smaczne. Jakość tej wieprzowiny możemy docenić

Stare Gary
Deser truskawkowo- jogurtowy. 173

zajmuje zaledwie kilkanaście minut, a do tego jest bardzo FIT :)  SKŁADNIKI ( 4 porcje) lody truskawkowo- jogurtowe mrożone truskawki około 250 gram jogurt grecki 125 ml (mały kubeczek) cukier/stewia/ksylitol sałatka owocowa: kilka dojrzałych truskawek pestki z połowy granatu suszone maliny amarantus płatki gorzkiej czekolady sok z połowy cytryny 1 łyżka syropu waniliowego (opcjonalnie) świeża mięta SPOSÓB WYKONANIA 1. Jogurt grecki

DefinicjaSmaku
Caprese z czerwonymi pomarańczami z dodatkiem fenkułu, pestek słonecznika i świeżej mięty. 139

Dziś szybki przepis na przepyszną sałatkę wzorowaną na włoskim caprese. Mozarella świetnie komponuje się z pomarańczami i koprem włoskim (fenkułem). Całość polana sosem miodowo cytrynowym jest po prostu obłędna. SKŁADNIKI: (1-2 porcje) 1 kula mozarelli w zalewie 1-2 czerwone pomarańcze 1/4 korzenia kopru włoskiego + koperek listki świeżej mięty listki świeżej bazylii pestki słonecznika (lub dyni) sos: łyżeczka musztardy

DefinicjaSmaku
Krewetki po "hawajsku" - z ananasem, chilli, kolendrą i sezamem. 197

twarde. 4. Kiedy sos lekko zgęstnieje, całość posypać świeżą kolendrą i wyłożyć do miseczek. 5. Podawać z bagietką ( genialnie smakuje maczana w sosie) lub z ryżem. U mnie dodatkowo sałatka z nektarynki, fety, świeżej mięty, chilli i kremu balsamicznego. Pycha! Smacznego

DefinicjaSmaku
Najlepsza marynata do karkówki z grilla 251

jeśli chodzi o karkówkę to nawet 48h. Wtedy mięso intensywnie przechodzi aromatem i smakiem przypraw, a dodatkowo ma wspaniałą strukturę. Dla mnie najlepiej smakuje z lekko przypieczonym chlebkiem, sałatką z pomidorów i odrobiną masła czosnkowego, które roztapia się na jeszcze gorącym kawałku mięsa :) Tak przygotowane mięso jest aromatyczne i kruche, po prostu pyszne :) SKŁADNIKI 1-1,5 kg karkówki marynata

DefinicjaSmaku
Sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasolą 275

Bardzo prosta i bardzo smaczna sałatka z tuńczykiem w roli głównej. Świetna na kolację, czy lunch do pracy. Zawsze szybko znika ze stołu :)  SKŁADNIKI 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 malutka puszka kukurydzy 1 malutka puszka czerwonej fasoli 1/2 czerwonej cebuli 3 jajka ugotowane na twarto 3 nieduże ogórki kiszone majonez sól pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wstawić wodę

DefinicjaSmaku
Lawendowo- rozmarynowy pstrąg z jabłkowo- chrzanowym puree 166

blendować. Do kokilek nałożyć puree i zapiekać około 15 minut w  temperaturze 180 stopni. Razem z puree wstawić do piekarnika nagrzanego na 15-20 minut. Podawać z ulubioną sałatką. Smacznego

DefinicjaSmaku
Stek z miecznika i cudowna salsa z mango, awokado i pieczonej papryki 214

dojrzałego mango 1/2 dojrzałego awokado 1/2 czerwonej papryki 1/2 szalotki 1 łyżeczka sosu ostrygowego / sojowego / teriaki 1 łyżeczka octu ryżowego szczypta brązowego cukru 1 gałązka szczypiorku czarny sezam sałatka 2 garści rukoli 1 garść kiełków rzodkiewki 10-12 pomidorków koktajlowych 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego sok z 1/4 cytryny sól morska świeżozmielony pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Paprykę pokroić

DefinicjaSmaku
Cukinie faszerowane kaszą jaglaną, mięsem z inydka i nutą orientu 153

dość mocno, tak aby cukinie pomieściły go jak najwięcej. Nadziane cukinie przykrywamy kapeluszami i pieczemy jeszcze 30-35 min, aż będą miękkie, a farsz upieczony. Podawać z lekką sałatką i ulubionym sosem. Smacznego

DefinicjaSmaku
Sałatka z pieczonym buraczkiem, mandarynką, fetą i orzechami 168

wiele osób traktuje je jedynie jako materiał na barszcz lub podaje zasmażane jako dodatek do obiadu. A tym czasem buraki są o wiele bardziej użyteczne :) Można z nich zrobić sałatki, ciasta, kremy, a nawet burgery czy pralinki. Są pyszne zarówno pieczone, jak i gotowane, i na słodko i na słono. Trzeba tylko dać się ponieść fantazji ;) Pieczony burak oblepiony kwaskowym

DefinicjaSmaku
Pudding z nasionek chia z bananem 197

zżelować 10 łyżek płynu (mleka roślinnego czy wody), tworząc pyszny pudding. Pudding to oczywiście nie jedyna możliwość na wykorzystanie nasionek chia w kuchni, można dodawać je do owocowych koktajli, sałatek, zmielić i dodać do wypieków, ale o tym przy innej okazji :) SKŁADNIKI pudding   200ml mleka kokosowego 200ml mleka laskowego (lub innego roślinnego ryżowego, owsianego, migdałowego) 3,5 łyżki nasionek

DefinicjaSmaku
Sałatka z brokułem, czerwoną pomarańczą i sosem tahini 194

zimno - poza hummusem, można ją dodać do zupy kremu, zrobić sos jogurtowy z jej dodatkiem, czy upichcić przy jej pomocy pyszny deser. Moja propozycja na dziś to sałatka z borkułów i pomarańczy z pysznym lekko słodkim sosem z tahiną i czarnuszką. Pycha :) SKŁADNIKI (2-3 porcje) 1 brokuł 2 czerwone pomarańcze 1/2 sera brie o obniżonej zawartości tłuszczu 2 łyżki

DefinicjaSmaku
Ceviche, czyli ryba w cytrusach 142

Ceviche, to sałatka której głownym składnikiem jest surowa ryba marynowana w soku z cytrusów, z dodatkiem soli i ostrych papryczek. W pierwszej chwili aż trudno uwierzyć, że ryba bez żadnej obróbki termicznej nie jest surowa :) A to wszystko za sprawą soku z cytrusów, który ścina białko znajdujące się w rybie i sprawia, że absolutnie nie smakuje ona jak surowa ryba

DefinicjaSmaku
"Caprese" z grillowanym tuńczykiem 213

Pyszna sałatka z grillowanym tuńczykiem marynowanym w sosie ostrygowym, słodkimi pomidorami malinowymi, idealnie ugotowanym jajkiem, rukolą, pikantną czarnuszką i boskim miodowo- musztarodwym dressingiem. Koniecznie wypróbujcie! :) SKŁADNIKI (1duża lub 2 małe porcje) 100g steka z tuńczyka 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka sezamu 1 pomidor malinowy 1/4 czerwonej cebuli 2 jaja 1 łyżeczka czarnuszki 2 garści rukoli sos 1 łyżka musztardy

DefinicjaSmaku