sałatka z - 2821 przepisów (strona:112/189)

Orzechy nerkowca 164

delikatne. W smaku przypominają nieco migdały. Niektórzy uważają je za najsmaczniejsze orzechy świata. Zazwyczaj spożywa się je na surowo. Prażone stanowią wspaniałą przekąskę do napojów alkoholowych i wzbogacają smak sałatek. Wchodzą w skład wielu dań z kuchni indyjskiej i chińskiej. 100 g tych orzechów zawiera: 44 g tłuszczu 15 g białka 660 mg potasu 292 mg magnezu

Wiem co jem
Ryż 129

cienkie ziarenka bogate w witaminy i bardzo aromatyczne. Niestety jest dość drogi. U nas w sprzedaży występuje zazwyczaj w połączeniu z ryżem brązowym lub białym. Doskonale nadaje się do sałatek lub jako nadzienie. Ma lekko orzechowy smak. Na opakowaniach ryżu białego często można spotkać napis "parboiled". Jest to opracowany w USA proces obróbki ziaren pozwalający częściowo zachować składniki odżywcze

Wiem co jem
Sałatka Caprese 209

włoska sałatka wywodząca się z regionu Kampanii przypomina kolorystycznie flagę Włoch. Bardzo prosta ale jakże wspaniale się prezentująca. Doskonała na upalne dni, właśnie takie jak dzisiejszy". Czytaj więcej

Wiem co jem
Przepisy na placki 139

jabłkami Cukiniowe talarki Placki z cukinii Placki ze szpyrkami Placki ziemniaczane z otrębami i dipem chrzanowym Ziołowe placki ryżowe Zobacz także: Przepisy na naleśniki Przepisy na zapiekanki Przepisy na sałatki

Wiem co jem
Świąteczny schab ze śliwkami 136

tego sos na bazie białego wina i pieczone ziemniaki lub kopytka. W święta ja wybieram wersję z kopytkami, bo je też można zrobić wcześniej. Zazwyczaj podaję do tego moją sałatkę z kapusty i buraczków .” Czytaj więcej

Wiem co jem
Z cyklu "Wiem co jem" - cynamon 171

krwionośnego, obniża ryzyko cukrzycy, działa przeciwbakteryjnie, rozgrzewająco i pomaga pielęgnować urodę. W kuchni Orientu cynamonu używa się do przyprawiania potraw słonych, dziczyzny, duszonego mięsa i warzyw. Marokańczycy przyprawiają nim sałatki, Meksykanie aromatyzują herbatę, a Europejczycy stosują do słodkich dań. Wzbogaca swym aromatem strudel jabłkowy, gruszki, desery i musy. Dodawany jest do piernika i grzanego wina. Doskonale się komponuje z wanilią

Wiem co jem
Awokado z wędzonym łososiem 174

zrobić jak najszybciej, bo owoc to wielce pożyteczny dla naszego organizmu i w dodatku bardzo dobrze przyswajalny. Chroni przed wieloma chorobami i wspiera w leczeniu innych. Nadaje się do sałatek, koktajli, na przekąski, a nawet do ciast i smarowania. Udało mi się ostatnio zakupić te owoce po dość przystępnej cenie i w bardzo dobrym gatunku. Na początek przygotowałam przekąskę, którą

Wiem co jem
Czosnek marynowany 112

prawda, ale podobno pomysł na marynowanie czosnku wywodzi się z dawnej Persji. Jakie miał tam zastosowanie jest dla mnie zagadką. Ja przez całą zimę przegryzam go sobie dodając do sałatek lub na kanapki i nie straszne mi żadne choróbska i przeziębienia. Robię co roku spory zapas tego specjału aby starczyło na całą zimę. Zanurzam główki we wrzątku, a kłopotliwe obieranie

Wiem co jem
Pożywna zupa fasolowa z czosnkowymi grzankami 93

opakowanie, w miarę przystępna cena (choć mogłyby być trochę tańsze) i ładny design. Trzeba przyznać, że producent o wszystkim pomyślał. Oleje doskonale się sprawdzają nie tylko jako dodatek do sałatek czy dresingów, ale także do smażenia i pieczenia. Można także na ich bazie przyrządzać zupy. Przykładem niech będzie pożywna zupa fasolowa, którą przygotowałam w ramach konkursu „Odkryj Kujawski ze smakiem

Wiem co jem
Zimowa sałatka z cukinii 182

wszystkich, którzy z powodu urodzaju mają nadmiar cukinii, kolejna propozycja na jej przerobienie. Zimowa sałatka z dodatkiem papryki, cebuli, czosnku i natki pietruszki autorstwa Siostry Anieli Gareckiej. Zrobiłam ją już jakiś czas temu, a wczoraj wypróbowałam do obiadu i mogę z czystym sumieniem polecić. Jest delikatna, nie za ostra, a warzywa chrupiące. W dodatku robi się ja bardzo szybko.” Czytaj

Wiem co jem
Śniadanie z Tymbarkiem dla Niej 150

najważniejszy, który ma dostarczyć energii na cały dzień. Stara się aby nie zabrakło w nim soku owocowego, węglowodanów złożonych, białka, warzyw i pestek. Łączy to wszystko w lekkich, dietetycznych sałatkach, które wprost uwielbia. I chociaż On śmieje się z niej, że odżywia się jak królik nic sobie z tego nie robi bo wie, że najlepsza inwestycja to inwestycja w swoje

Wiem co jem
Śniadanie z Tymbarkiem dla „Niego” 160

Jajecznica na bekonie to jest śniadanie dla faceta. No może z tym bekonem nie będzie zbyt przesadzał, bo wizja statecznego pana z brzuszkiem niezbyt się mu uśmiecha, ale te sałatki, kiełki, otręby, nie, nie, to nie dla niego. On musi się porządnie najeść żeby mieć siłę do walki o swoje miejsce w wielkomiejskiej dżungli. Ona nie będzie Go na siłę

Wiem co jem
Faszerowane kacze udka na sałatce z pieczonych buraków z olejem rzepakowym 137

otwarciu w chłodnym i zacienionym miejscu nie straci swoich właściwości zdrowotnych i kulinarnych przez długi czas. Można stosować zarówno do smażenia, pieczenia, jak i na zimno, dodając do sałatek, majonezów i dressingów". Czytaj więcej

Wiem co jem
Sałatka z roszponki, awokado i wędzonego łososia 187

widzicie początek roku u mnie sałatkowy. Dziś kolejna propozycja, doskonała na kolację lub przekąskę. Sałatka z roszponki, awokado i wędzonego łososia jest nie tylko bardzo smaczna ale również szybka w przygotowaniu. No i oczywiście bardzo zdrowa." Czytaj więcej

Wiem co jem
Sałatka truskawkowa z niebieskim serem pleśniowym i dressingiem na bazie oleju rzepakowego 111

Prosta, ale jakże pyszna sałatka. W sezonie truskawkowym trzeba ją obowiązkowo zrobić przynajmniej raz. Zajadałam ją dzisiaj na obiad i na kolację. I na tym nie koniec. Bo i własnych truskawek mam pełne łubianki i właśnie dostałam porządny kawałek francuskiego sera z niebieską pleśnią o lekko orzechowym smaku. Czytaj więcej

Wiem co jem