sałatka z - 2821 przepisów (strona:101/189)

Zdrowa sałatka z awokado . 257

dzisiaj coś lekkiego i zdrowego  , sałatka z rukoli , roszponki , awokado i innych pyszności :) Do dressingu użyłam Ostropestu i oleju kokosowego z Olejowego Raju                                             Zapraszam :)  Składniki : 1/2 awokado 1/2 papryki czerwonej kawałek selera naciowego 2 łyżki

Sama słodycz i szczypta chili
Steki wołowe, szparagi na maśle i sałata z miętowym dressingiem – obiad w 20 minut 192

deskę, dajemy im chwilę odpocząć. Przekładamy na talerze, ozdabiamy szparagami. Delikatnie z wierzchu solimy warzywa. Sałata jest bardzo chrupka. Ćwiartki są o wiele szybsze do przygotowania niż konkretna sałatka. Steki? Klasyka gatunku — wiele czasu na ich przygotowanie nie potrzeba. A sezonowe warzywa, takie jak szparagi, przygotowane sauté, to zawsze dobry dodatek.   Jeśli gotujecie poza sezonem szparagowym

Karo in the Kitchen
Wegański GULASZ SOJOWY + DYNIOWO-PIECZARKOWY 171

patelni, kroimy szybko na paski, wrzucamy spowrotem na patelnię i dalej już postępujemy tak samo (przyprawianie, dodawanie tłuszczu, dolewanie wody, itd.). W międzyczasie gotujemy spaghetti i szykujemy szybką sałatkę z sałaty lodowej, pomidorów, bazylii suszonej i świeżej + olej konopny i trochę soli. Gotowy gulasz wymieszałam z resztą wczorajszego obiadu, który świetnie się przechował do dziś,  GULASZEM DYNIOWO-PIECZARKOWYM

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Ogórki kwaszone po kozacku. 176

Ogórki kwaszone po kozacku są wzbogacone o musztardę i cukier dodane do zalewy. Sama zalewa jest tak kompletna,że można wykorzystać ją jako winegret do sałatek. Dodana do sosu podawanego do sztuki mięsa z wołowiny czy wieprzowiny, nada mu zaskakujący smak. Trzeba zwrócić uwagę na to,czym różni się kiszenie od kwaszenia. Kiszenie odbywa się naturalnie z dodatkiem soli

Sztuka gotowania w/g Samiry
klasyczna sałatka szwedzka 119

klasyczna szwedzka sałatka Ogórki najbardziej lubię właśnie w tej postaci i choć jest wiele innych przepisów, na przetwory z krojonych ogórków, ja co roku zaczynam zrobienie przetworów, właśnie w ten sposób. Składniki  2 kg ogórków  2 marchwie zalewa  4 szklanki wody 3/4 szklanki octu 3/4 szklanki cukru 2 łyżki soli 1 łyżeczka gorczycy 4 liście laurowe

Miód i pieprz
Tortilla española – tortilla de patatas. Hiszpański omlet z ziemniakami 214

jednolita i wymieszana dokładnie z usmażonymi wcześniej ziemniakami. A ja lubię właśnie tak zrobioną – z mocno chrupiącymi ziemniakami na spodzie, kontrastującymi z soczystą, wilgotną, mocn0 doprawioną „górą”. Uzupełnijcie tortillę sałatką ze świeżych pomidorów i lunch albo lekki obiad dla dwóch osób gotowy. SKŁADNIKI 5 jajek M 500g ziemniaków 2 gałązki szczypioru z cebulką 3 łyżki śmietany, ja używam

Karo in the Kitchen
Buraczki czosnkowe w soku własnym do słoików na zimę 130

przełożyć do wyparzonych  słoików i mocno zakręcić. Pasteryzować około 20 minut. Odwrócić do góry dnem i ostudzić.  Przenieść do piwnicy, używać np. do zup, mięs i sałatek

Tradycyjna Kuchnia
"Dbam o zdrowie" z potrawami z owoców morza! 166

Warszawie, to polecam Wam sklep Złoto Hiszpanii na Mokotowie. To właśnie tam kupiłam prezentowane na zdjęciach  frutti di mare . Gdy tylko Redakcja "Dbam o zdrowie" zaproponowała, abym przygotowała sałatkę z przegrzebkami, przestraszyłam się, że nie uda mi się ich dostać, ale niepotrzebnie, bo w "Złoto Hiszpanii" można kupić i przegrzebki, i mule, sercówki, kalmary oraz krewetki. Wszystko świeżutkie, sprzedawane

Chilli Czosnek i Oliwa
DYNIA JAKO AFRODYZJAK I NIE TYLKO – mnóstwo ciekawostek! 175

czego 50-60% to wielokrotnie nienasycone. Kwasy nienasycone są niezbędne dla organizmu, są niezbędnym elementem do budowy witaminy D, hormonów, a także ścianek komórkowych. Powinno się go używać do sałatek, gotowanych warzyw i innych potraw przygotowywanych na zimno. Powinien być przechowywany w chłodnym i ciemnym miejscu. Nie powinno się go ogrzewać. Może być stosowany również jako kosmetyk przy każdym typie

Ostra na Słodko
Tureckie bajgle – Simit 145

bloga My Little Expat Kitchen . Chrupiące, mięciutkie i puszyste w środku bajgle wspaniale smakują z bursztynowym, lejącym się miodem, ale… idealnie też się sprawdzą, np. jako dodatek do sałatki caprese… i nie tylko. Gorąco polecam i życzę smacznego.   Wydrukuj przepis The post Tureckie bajgle – Simit appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Filet z kurczaka z grilla na egzotycznie słodko 278

ziela angielskiego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka musztardy francuskiej (gruboziarnistej) 10 łyżek oliwy Do podania sałatka z mango koktajl ze słodkich owoców tropikalnych opiekane na grillu lekkie pszenne pieczywo Instrukcje Ziele angielskie oraz owoce kolendry rozbijamy/miażdżymy dość dokładnie w moździerzu. Cebulę obieramy i kroimy

Kulinarna Pokusa
Sałatka z pomidorami w zalewie. 149

przepisów, aby zamknąć ich smak w słoikach na zimę. Z rana usiadłam do laptopa szukałam w internecie inspiracji, przeszukałam swoje stare zeszyty z przepisami, aż wreszcie skomponowałam tą sałatkę. Podpatrzyłam na jednym z blogu krojone pomidory  i spodobał mi się sposób ich ułożenia w słoiku-skorzystałam z niego. SKŁADNIKI: 3-3,5 kg. pomidorów 2 średnie cebule czerwone

Kuchnia Beaty
Jak jeść zdrowo na wakacjach? 159

gdybyś miał/-a możliwość samodzielnego gotowania na wakacjach. Wtedy istnieje naprawdę spore pole do popisu. Jeśli niestety nie masz dostępu do kuchni, pozostaje Ci ratowanie się daniami takimi jak: Sałatki - wystarczy kupić np. ser typu feta, pomidorki koktajlowe, gotową mieszankę sałat, ogórka i kukurydzę w puszce. Wszystko na szybko kroimy, mieszamy i polewamy jogurtem z przyprawami. Kanapki - koniecznie zaopatrz się

Powiedz dietom nie
Kasze - jak gotować? 166

napisałam :) Kasze (zwłaszcza te najgrubsze) nie muszą oznaczać standardowych jeszcze niedawno dań typu: gęsta posklejana kasza, a do niej równie gęsty, zawiesisty sos mięsny. Kasze są wspaniałą bazą do sałatek czy zapiekanek. Doprawiać je można dowolnie, na słodko, ostro, kwaśno. Kasze lubią zioła i aromatyczne dodatki, a niektóre z nich mogą być zdrową podstawą deserów. Pokazywałam Wam kokosowy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka na zimę z natką pietruszki 1375

liście) posiekać. 7. Składniki na zalewę zagotować i gorąca wlać do ogórków. Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć czystą ścierką i odstawić na co najmniej 2h. 8. Po upływie tego czasu sałatkę ponownie wymieszać i przełożyć do wcześniej przygotowanych słoiczków. 9. Pasteryzować

A Ty Smakuj Mnie