znać co jedliście a ja postaram się przygotować i opublikować Wasz przepis na blogu! Do przygotowania sałatki potrzebujemy (porcja dla 1 osoby): 3 małe pomidory (najlepiej aromatyczne, bio – nie żadne holenderskie) 1/2 zielonego ogórka 1/2 małej czeronej cebuli 1 ziemniak, ugotowany kilka grzanek sól, pieprz do smaku oliwki kalamata (kilka sztuk, ale tylko te z pestką; zresztą tylko
Szybko Tanio Smaczniepołączy ze śmietaną. Doprawcie do smaku sokiem z cytryny, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ciepłym jeszcze sosem polejcie ziemniaki z cukinią, lekko wymieszajcie, aby sos pokrył warzywa. Dodajcie połowę boczku, dymki i pomidorków. Wymieszajcie. Pozostałymi składnikami (boczkiem, dymką i pomidorkami) posypcie sałatkę z góry. Idealna na ciepło i na zimno. Do grilla albo jako samodzielne danie
OliveandThymeobiadu pokrojone w plastry i polane sosem. Na zimno pokrojone w cienkie plastry idealne do kanapek czy sałatek. Nie wymagają dużo pracy, ale troszkę czasu oczekiwania, kiedy mięso chłodzi się w marynacie, a potem, kiedy się piecze. Pieczeń podałam z ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej . Pyszny obiad, który i Wam polecam. Składniki 1 kg łopatki wieprzowej bez kości
O kuchni z uczuciemminut na średnim ogniu, przekładamy już gotowe do sosu. Podgrzewamy razem i podajemy – po amerykańsku, z tłuczonymi ziemniakami (jestem pewna że Salisbury przewraca się dzisiaj sześć stóp pod ziemią jak widzi tą herezję) a ode mnie z polskim akcentem, z sałatką z kiszonych ogórków. W tym zestawie – głośne mniam mniam! I popijajcie raczej herbatą niż litrem mocnej czarnej kawy. SKŁADNIKI
Karo in the Kitchendente", nie rozgotować, ugotowany wylać na durszlak, bez dużego głąba włożyć kalafior do miski i gorący tłuczkiem do ziemniaków rozgnieść, wystudzić rzodkiewki, ogórek zielony bez skórki zetrzeć na tarce duże oczka do miski, dodać posiekany koperek, wsypać cukier, sos grecki do sałatek, wlać jogurt i wymieszać, schować do lodówki na oleju rzepakowym podsmażyć cebulę, dodać pokrojone w kostki: papryki, cukinię
W Mojej Kuchni Lubiępoczątek dnia to połowa sukcesu Znajdziecie tu pyszne smoothies, obłędne musli czy też naleśniki ze słodkich ziemniaków, które odrazu wpadły mi w oko. Trzeci rozdział – lunch w pracy – to zbiór inspiracji, które możesz zabrać ze sobą na wynos – od sałatki ze szparagów i zielonego groszku poprzez zupę fasolową aż do pełnoziarnistej tortilli. Jedzenie dające szczęście – już
Moja pasja smakuwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Tradycyjna i zarazem najlepsza. Chyba zawsze będzie gościła na naszych stołach. Sałatka jest doskonałym przykładem, ze klasyka jest ponadczasowa! 1 puszka groszku (polecam Bonduelle ) 1 puszka kukurydzy (polecam Bonduelle ) 4 jajka 5-6 średnich ziemniaków 2-3 średnie marchewki 1 duża pietruszka kawałek selera 3-4 ogórki kiszone 1 duże jabłko 1 cebula
Di gotujeWitajcie :) Przy piąteczku zapraszam na sałatkę warzywną ze śledziem . Do sałatki użyłam kukurydzy i groszku od Bonduelle i przyprawy od Eco Blik. Pyszna i prosta w przygotowaniu . Zapraszam :) Składniki : 3 ugotowane w mundurkach ziemniaki 1/2 szklanki kukurydzy od Bonduelle 1/2 szklanki groszku od Bonduelle 1 jabłko 1 cebula 1 duża ugotowana marchewka 3 płaty śledziowe
Sama słodycz i szczypta chiliWkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na 30 - 40 minut (uważamy żeby nie przesuszyć mięsa). Podajemy z sałatką z ogórka i pomidora oraz ziemniaczkami*: Składniki: ogórek zielony 2 średnie pomidory jogurt naturalny 150 ml szczypta pieprzu, soli, czosnku granulowanego kilka ziemniaków szczypta bazylii oliwa Pomidory i ogórka kroimy w małe kostki, mieszamy z przyprawami oraz jogurtem naturalnym. Ziemniaki
Moje-pitraszeniePodajemy z zieloną sałatką z dodatkiem sera feta. Słodycz owoców, aromat kaczki w majeranku połączone z wyrazistym smakiem sałatki. To wszystko sprawia, że zwykły obiad staje się małą ucztą. Kaczka i ananas - bardzo się lubią. Polecam. Danie bardzo sycące, mimo, że ziemniaków ni kaszy w nim nie znajdziesz
Kuchnia po mojemuszklance roztrzepałam sos z torebki, wodę i olej, aż do otrzymania emulsji. Przed podaniem na stół składniki sałatki polałam sosem, dokładnie wymieszałam, doprawiłam do smaku solą i szczyptą cukru. Pieczone młode ziemniaczki: Upieczenie ziemniaczków jest dziecinnie proste. Wystarczy dowolną ilość ziemniaków dokładnie wyszorować - młodych nie trzeba obierać, następnie osuszyć je z wody (np. w ściereczce), pokroić, w zależności od wielkości
Kuchenne zapiski Edytywszystkiego :)Sałatkę miałam okazję zrobić dzisiaj, a przepisem dzielę się z Wami dzisiaj :)SKŁADNIKI:60 dag marchwi30 dag pietruszki1 mały seler3 ziemniaki3 jajka3-4 ogórki korniszone2 puszki groszku zielonego (konserwowy)1 puszka kukurydzy (konserwowa)1 puszka fasoli czerwonej (konserwowa)+ 1 duży majonez, pół łyżeczki musztardy, sól, pieprz.WYKONANIE: Jajka ugotować na twardo.Marchewkę, pietruszkę seler, ziemniaki - wszystko gotujemy osobno - ugotować
Serce zamknięte w formie pysznościprzepis na śledzie pod pierzynką lub inaczej na śledziową sałatkę warstwową lub szubę. Bardzo lubię śledzie pod pierzynką ze względu na ich smak i wygląd. Oczywiście, podobnie jak z sałatką jarzynową, każdy ma jej własną wersję…:)! Zapraszam na moją…..:)!Śledzie pod pierzynkąSkładniki:8 płatów śledziowych1-2 cebul2-3 ugotowane ziemniaki4-5 ugotowanych/upieczonych buraków3-4 ugotowane jajkanatka pietruszkimajonezsól, pieprz(...)kroimy w drobną kostkę i nakładamy na śledzia. Delikatnie posypujemy solą i pieprzem.Ziemniaki ścieramy na tarce jarzynowej na warstwę cebuli i również lekko doprawiamy solą i pieprzem.Smarujemy warstwę ziemniaków majonezem. Na majonez układamy -starte na tarce i odciśnięte- buraczki. Skrapiamy buraczki sokiem z cytryny i oprószamy pieprzem.Znowu wierzch smarujemy cienką warstwą majonezu. Na majonez ścieramy na tarce -obrane wcześniej- jajka
UgotujmyTo.plziemniaków. W trakcie pieczenia możemy przecież wyciągnąć jeden kawałek i sprawdzić, czy nie jest surowy. Jeśli widzicie, że ziemniaki za szybko nabierają rumianego koloru, zmniejszamy temperaturę pieczenia. Poniżej podałam mój przykładowy sposób podania: Ziemniaczki Niedźwiedzie Pierś z kurczaka w kokosowej panierce Sałatka Zdrowia SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) A wiecie, że CZOSNEK NIEDŹWIEDZI jest bogatym źródłem witaminy C? Jego smak jest dużo
Blondynka Gotujesłodkiemu smakowi , doskonale nadają się do sałatki jarzynowej . Nieco odkurzony przepis na warzywną sałatkę w wersji ukraińskiej Czyli jak barszcz ukraiński z buraczkami.. chyba trochę zakręciłam , cóż , gotuję nie jestem pisarką Składniki : 2 gotowane lub pieczone w łupince , czerwone buraczki średniej wielkości 3 gotowane ziemniaki , także w łupinkach , średniej wielkości 2 ogórki kiszone , średnie 4 jajka ugotowane na twardo(...)mała puszka kukurydzy 1 mała puszka groszku 1 łyżka suszonego , otartego majeranku 1 płaska łyżka chrzanu śmietankowego 2 łyżki gęstego majonezu sól , pieprz do smaku Ziemniaki , jajka i buraczki obieramy , kroimy w kostkę wielkości ziaren groszku Groszek i kukurydzę odcedzamy z zalewy , zostawiamy na sitku na godzinę ,żeby dobrze się osuszyły . Ogórka kiszonego także kroimy i dokładamy na sitko
Ogrodnik w podróżySałatka śledziowa jest nie zastąpiona na większych przyjęciach i świętach. Dzisiaj przygotowałam ją z dodatkiem groszku i buraczków a podałam ją udekorowaną w kształcie ryby. SKŁADNIKI(...)jajka ugotowane na twardo 3 ziemniaki 1 mała cebula 1 marchewka 1 buraczek 1/2 puszki groszku konserwowego 2 puszki śledzia Graal w zalewie olejowej sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki majonezu dodatkowo ciemne oliwki, natka pietruszki
Kulinarne Fantazje Mariolidusić pod przykryciem ok. 10 - 12 min. W tym czasie na drugiej patelni zeszklić cebulę, dodać pokrojoną paprykę oraz plasterki parówek. Wszystko podsmażyć i doprawić do smaku czosnkiem. Gdy ziemniaki będą już miękkie na wierzch nałożyć cebulę z paprykę i parówkami i wszystko posypać startymi serami - oscypkiem i mozzarellą. Na chwile przykryć pokrywką, aby sery mogły się rozpuścić. Następnie zdjąć(...)zwiększyć ogień - dzięki temu spód zapiekanki przyrumieni się i będzie chrupki. Można podawać - wspaniale smakuje z zieloną sałatą ze śmietaną lub jogurtem, a także z tradycyjną mizerią lub sałatką z pomidorów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
KorniszonkiPasta alla genovese to makaron z bazyliowym pesto, fasolką szparagową i ziemniakami. Połączenie składników może dziwić, bo rzadko kiedy jadamy ziemniaki z makaronem, ale ten przepis to stara liguryjska tradycja. I to naprawdę ma sens: ziemniaki gęstnieją, zmieniając się w słodkawą masę, do której przywiera pesto tworząc fantastyczny, aromatyczny sos. Po raz pierwszy spotkałam się z tym przepisem w książce(...)również jako zimna sałatka do kawałka mięsa z grilla. Idealny i na obiad i na kolację. Jak wolcie. Wypróbujcie koniecznie! Ilość porcji : 3-4 porcje Czas przygotowania: 30 minut Składniki: świeża bazylia – 30 g, około pół pęczka parmezan – 40 g czosnek – 2 ząbki oliwa – 50 ml fasolka szparagowa – 300 g ziemniaki – 250 g makaron
wiecejwarzyw.plSkładniki: 5 korniszonów 1/2 puszki kukurydzy (lub groszku) 1 duże jabłko 1 młoda cebula 3 marchewki 5 ziemniaków 3 jajka sól, pieprz 2 łyżki majonezu 1
A Ty Smakuj MnieBardzo prosta w wykonaniu sałatka, doskonała do pracy i na imprezy. Można użyć jakiejkolwiek wędzonej ryby o zwięzłym miąższu - dorsz, makrela, itp. A smak wart zachodu - lekko rybne, lekko słodkie i chrupiące danie. Składniki: 1 niewielka wędzona ryba - ok 300 g 2 średnie ziemniaki 1 puszka kukurydzy 2 szalotki lub średnia cebula czerwona/ cukrowa 3 spore ogórki konserwowe(...)Ziemniaki ugotować z mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w niewielką kostkę. Rybę obrać ze skóry, wyciągnąć wszystkie ości i porwać na niewielkie kawałki. Ogórki, jabłko i cebulkę pokroić w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać odsączoną kukurydzę i posiekany szczypiorek. Przygotować sos: wymieszać ze sobą 2 łyżki majonezu, 2 łyżki gęstego jogurtu i 1 łyżkę musztardy. Zalać sałatkę
Ze smakiem bez glutenujazdy. Dziś jedziemy po francusku! Przepiórki duszone w winie z groszkiem i ziemniakami na maśle oh YAH! Przepiórki duszone to delikatny smak i frapujący aromat. Zdrowe mięso ukryte w niewielkich ptaszkach. Dziś moje przepiórki przygotowałam w wersji duszonej i podałam z przepysznymi ziemniakami na maśle z groszkiem. Ale już jestem rozochocona na wersję pieczoną na słodko z owocami. INNE PYSZNE(...)GORGONZOLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI CURRY WARZYWNE Z PLACKIEM Z PATELNI KOPYTKA Z FASOLKĄ LIMONKĄ I MIĘTĄ CHILI CON CARNE INACZEJ SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM ARBUZEM I KURCZAKIEM INACZEJ CYTRYNOWE TAGLIATELLE Z PARMEZANEM CALAMARI Z SOSEM ALFREDO TAGLIATELLE AL POMODORO CRUDO LECSÓ CZYLI LECZO
globuskulinarnyJuż od dawna chciałam wypróbować tę sałatkę, tylko nie było zbytnio okazji aż do parapetówki. Przepis pochodzi ze strony Smakowe Kubki . Sałatka ta pięknie prezentuje się na stole, aż szkoda ją zjadać dodatkowo jest smaczna, trochę podobna do warzywnej. Polecam wypróbować. Składniki: 2 małe słoiki pieczarek marynowanych pęczek kopru pęczek szczypiorku marchewka z groszkiem ze słoika jeden duży pojedynczy(...)kurczaka 4-5 szt. ogórków konserwowych (można zamienić na kiszone) 3 jajka ugotowane na twardo 10-15 dag sera żółtego dodatkowo jak ktoś lubi to 2-3 małe ziemniaki ugotowane majonez sól, pieprz, przyprawy Miskę wykładamy folią spożywczą. Filet z kurczaka kroimy w drobną kostkę, mieszamy z dowolnymi przyprawami i smażymy. Pieczarki dobrze odcisnąć, żeby nie puściły soków. Układamy
Mam apetyt na ...małą modyfikacją ;) Przyznam, że sałatkę z makreli zrobiłam pierwszy raz i okazała się naprawdę dobrym pomysłem. Niby jarzynowa ale inna ;) A najważniejsze, że smakowała domownikom i gościom. Składniki: * około 400 g makreli wędzonej * pół puszki kukurydzy konserwowej * pół puszki groszku konserwowego * 2 średnie cebule * 5-6 ogórków konserwowych * 5 jajek * 4-5 średnich ziemniaków * 2 łyżki majonezu * sól i pieprz(...)skorupek, pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki oskubać i również pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Z makreli wędzonej zdjąć skórę i rozdrobnić mięso na małe kawałki, wyciągając przy tym ości (ja użyłam filetów z makreli wędzonej). Wszystkie składniki ze sobą połączyć, dodać majonez, sól i pieprz, wymieszać. Sałatkę odstawić do lodówki, najlepiej smakuje następnego dnia
Zrób to smacznie