Czy na obiad muszą być potrawy mięsne? Nie. Na pewno będą smakowały kluski śląskie z sosem pieczarkowym. Kluski śląskie: 1 kg ziemniaków 1 jajko 2-3
Salonik smakówtrzeba koniecznie wykorzystać! W pierwszej kolejności postanowiłam przygotować zapiekankę z fenkuła, ziemniaków i pomidorów . Muszę przyznać, że po raz pierwszy wykorzystałam fenkuła, bardziej znanego jako koper włoski, ale jestem tym warzywem zachwycona! Bardzo odpowiada mi jego anyżkowy smak i zapach. Fenkuł świetnie sprawdza się na surowo do sałatek, ale także do gotowania, jak choćby w tym przypadku do przygotowania warzywnej
Codzienne Gotowanieziemniaczkami, sałatką i sosami jak u prawdziwego Turka. Do przygotowania kebaba potrzebowałem: 500 gram mielonego mięsa wołowego, kilku kolorowych pomidorków koktajlowych, 5 papryczek chili, 2 dużych (400 gram) jogurtów naturalnych, oliwy, białego octu winnego, 1 jajka, ziół prowansalskich, majonezu, 3 ząbków czosnku, 2 czerwonych cebul średniej wielkości, 1/2 główki kapusty rzymskiej, 2 pomidorów, bakłażana, kilku niewielkich ziemniaków, soli morskiej(...)Pół kapusty rzymskiej poszatkowałem w drobne kawałki i umieściłem w misce. Do miski dodałem 2 pokrojone w drobne cząstki pomidory i jedną pokrojoną w półplasterki czerwoną cebulę. Tak przygotowaną sałatkę skropiłem 3 łyżkami oliwy i 2 łyżkami białego octu winnego. Do sałatki dodałem grillowanego bakłażana, po pokrojeniu go w mniejsze kawałki. Z przyprawionego wcześniej mięsa uformowałem kawałki w kształcie walca
Wyprawy kulinarneSałatka śledziowa z pieczonymi buraczkami. U nas na świątecznym stole jest od pokoleń. Składniki: 4 podwójne filety śledziowe (matiasy), 1 cebula, 4 ziemniaki, 4 buraki, 4 jaja ugotowane na twardo, 5 łyżek majonezu, pieprz i sól do smaku. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Buraki obieramy, zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy ok 1 godziny w 200st C. Jaja gotujemy na twardo
Słodki ZakątekSzybka, pyszna, pożywna, odżywcza i zdrowa sałatka na moim talerzu. Jeśli chcesz i Ty skosztować, kupuj produkty i przyrządź a potem zajadaj. Sałatkę robi się szybko
Moje Małe Czarowaniepomysłów, które będą motywem przewodnim menu. Raz jest to jarmuż, który występuje w kilku różnych potrawach, kiedy indziej ziemniak lub makaron podany na różne sposoby, albo pieczone warzywa raz traktowane jako frytki do dania głównego, a dzień później jako baza sałatki. Motywem przewodnim menu na tydzień może być też np. seria lunchy z warzywnym makaronem, albo jakieś fajne produkty, które
Niedzielny kucharzpieprz Ziemniaki myjemy, zeskrobujemy z nich skórę (jeżeli używamy starych, obieramy z nich skórę), gotujemy do miękkości, przecedzamy i odstawiamy. W dużej misce mieszamy ze sobą jogurt, majonez i musztardę, dodajemy do tego pokrojone na pół ziemniaki, poszatkowane zioła, rozdrobniony czosnek i przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Jeżeli sosu wyszło za mało, można spokojnie do całości dolać jogurtu. Sałatkę wkładamy
Kardamonovyoleju z cebula i korniszonem - śledziem niestety jestem rozczarowana; jest wymoczony, niesłony i bez wyrazu, pierogi z twarogiem, ziemniakami i lubczykiem (25 zł) - pierogi smaczne, ciasto miękkie, farsz lekko pikantny, niepotrzebnie tylko zostały wykąpane w ogromnej ilości tłuszczu na talerzu, sałatka z krewetkami, jajkami i młodym szpinakiem (34 zł) - sałatka wygląda ładnie, lecz jest zupełnie bez wyrazu i smaku
Kulinarne przygody Gatityzależności od wielkości jajek) tak, by żółtko nie było całkowicie ścięte, następnie kroimy na kawałki i układamy. Polewamy ziemniaka, ogórka i jajka sosem majonezowym. Boczek podsmażamy na patelni wytapiając tłuszcz tak, by po ostygnięciu był całkowicie chrupiący. Układamy na wierzchu sałatki
Gotowanie jest łatwepomysłów, które będą motywem przewodnim menu. Raz jest to jarmuż, który występuje w kilku różnych potrawach, kiedy indziej ziemniak lub makaron podany na różne sposoby, albo pieczone warzywa raz traktowane jako frytki do dania głównego, a dzień później jako baza sałatki. Motywem przewodnim menu na tydzień może być też np. seria lunchy z warzywnym makaronem, albo jakieś fajne produkty, które
Niedzielny kucharzWIELKANOCNE PRZEPISY SEKO” Składniki: Beczka śledzi – filety z olejem wiejskim Seko 2 ziemniaki 3 jajka 1/2 czerwonej cebuli 1 ogórek kiszony 3 łyżki groszku z puszki majonez sól, pieprz koperek … Czytaj dalej Śledzie z sałatką
czarrna od kuchniznowu śledzik w kolejnej sałatce. Musiałam ją uwiecznić na blogu, bo bardzo mi posmakowała. Znaleziona w sieci. Składniki: 6 filetów śledziowych 1 puszka czerwonej fasoli 3 ziemniaki 1 ogórek kiszony 1 mała cebula pół szklanki pokrojonego szczypiorku 1-2 łyżki majonezu ewentualnie sól i pieprz Wykonanie: Śledzie wymoczyć i pokroić w grubą kostkę. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić
Pysznie & Piękniewszystkie warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania wlej ocet, dopraw do smaku solą i pieprzem mielonym. Przełóż sałatkę do słoików, pasteryzuj przez 15 minut. Gotowe. P rzechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu nie dłużej niż 1 rok. P odawaj z ziemniakami i mięsem
Przepisy i porady kulinarne