świeci pustką albo ma bardzo mało czasu i jednocześnie ochotę na coś zdrowego i zielonego. Pewnie większość z nas ma w swoich domowych zapasach słoiczek z kaszą, ryżem oraz zapas mrożonek w zamrażalniku, jeśli nie to koniecznie przy najbliższych zakupach uzbrójcie się w te składniki na ich podstawie można ugotować wiele szybkich i ZDROWYCH dań(...)również Ci posmakuje :) Dzisiaj moja propozycja na bardzo SZYBKI i zdrowy obiad na powitanie wiosny. * równie dobrze będzie smakować na zimno jako lunch do pracy albo jako forma sałatki na spotkaniu rodzinnym. Będziesz potrzebować 2 porcję kasza pęczak - 120 g fasolka szparagowa mrożona HORTEX - 150 g brokuły - 1 mniejsza główka albo 1 opakowanie mrożone HORTEX cebula - 1 mała czosnek
Wylizany Rondelwody, solimy, zagotowujemy i odstawiamy, żeby ryż sam "doszedł". Do ugotowanego ryżu dodajemy 1 łyż. sosu sojowego, 1 łyż. octu i mieszamy. Nori wykładamy na matę, rozprowadzamy warstwę ryżu zostawiając kawałek na sklejenie. Układamy pocięte paluszki i inne produkty :) zawijamy lekko dociskając palcami. Żeby roladka się skleiła łączenie smarujemy lekko wodą i już:) Potem ostrym nożem kroimy(...)Ponieważ wszystko robiliśmy w temp. 20 st.C , to przed podaniem na stół półmisek schładzamy w lodówce :) Jeżeli zostały nam jakieś produkty, to możemy z nich zrobić sałatkę :) U mnie za dużo nie zostało więc dodałem trochę żółtego sera i tak powstała sałatka krabowa. Zawsze znajdą się amatorzy zarówno na sushi jak i na sałatkę :) Największym domowym zajadaczem
chleba naszegoSurówka z marchwi, niby co w tym może być ciekawego. Może zaciekawić i skusić towarzystwo w jakim marchew się pojawia. Ta nasza znana marchewka tym
Kuchcik gotujesycąca i gęsta zupa z najpiękniejszej odmiany fasoli - fasoli borlotti o fakturze przypominającej marmur. Danie jest idealne na obecną, mroźną zimową pogodę, wszak opublikowałam je w styczniu. 9. Marokańska sałatka z marchewki Tak naprawdę, to nie wiem, czy wpis cieszy się popularnością z uwagi na przepis, czy może zamieszczone przy nim moje wyznanie o zaprzestaniu jedzenia mięsa. Jeżeli chcecie wiedzieć(...)ciągnie do tłustego i słodkiego jedzenia. 6. Libańskie gołąbki w liściach winogron Pracochłonne, bo wiadomo zawijanie w liście winogron do prostych nie należy. Ale zdecydowanie warte zachodu. Nadziane ryżem, ciecierzycą, warzywami i ziołami. Pyszne! 5. Młoda marchewka pieczona z miodem i tymiankiem O matko, ale to było dobre! Zdecydowanie będę ten przepis powtarzać. Marchewka upieczona z miodem, cytryną i gałązkami
Chilli Czosnek i Oliwaliteraturze jamajskiej. W tej chwili szczaw zielony jest powszechnie spotykany na łąkach w Europie i Azji Środkowej. W smaku przypomina kiwi lub kwaśne poziomki. To świetny dodatek do sałatek, zup, gulaszu, dań jajecznych, rybnych i makaronów. Jedna filiżanka (40 g) świeżego szczawiu zapewni 32% dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na witaminę C. Jest to również naturalne źródło błonnika, białka, witaminy(...)właśnie nazwę „krwawy”, a jej sok często ma czerwoną pigmentację. Smak krwawego szczawiu jest cierpki, przez co idealnie nadaje się do sosów. To również dobry dodatek do kanapek i sałatek. Krwawy szczaw jest bogaty nie tylko w witaminę C, ale również witaminy z grupy B, oraz wapń, potas, magnez i przeciwutleniacze. Boćwina zielona Boćwina została po raz pierwszy odkryta najprawdopodobniej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!konserwowej 280 g majonezu 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżka musztardy 1 łyżka mąki ziemniaczanej. 1 łyżeczka bazylii 25 g przyprawy złocistej do kurczaka 250 g makaronu w kształcie ryżu pieprz, sól olej do smażenia 1. Zaczynamy od gotowania i smażenia tak aby nasze składniki zdążyły ostygnąć. Makaron wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy 7 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną(...)teraz zajmujemy się resztą. Ogórka i paprykę kroimy w kostkę odkładamy na bok. Robimy sos: Do majonezu dodajemy łyżkę śmietany, łyżkę musztardy i pieprz. Całość mieszamy. 5. Składamy naszą sałatkę. Wrzucamy makaron,kukurydzę, pieczarki, kurczaka, ogórki i paprykę do miski. Całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy sos i mieszamy. W razie potrzeby możemy dosolić i dopieprzyć. Wkładamy do lodówki. Gotowe
karolgotujeUdowodniono, że wówczas kupujemy więcej niepotrzebnych produktów. Nie zapomnijcie też o kreatywności. Został wam ryż z innego dania – wykorzystajcie go! Możecie go dodać do gołąbków, możecie zrobić szybki ryż z patelni z jabłkiem lub przygotować z niego deser. Pomysły możecie znaleźć na moim blogu Korzystaj też z promocji. Kupuj taniej, kod rabatowy to zawsze dobry pomysł(...)Kupuj sezonowe owoce i warzywa Warzyw i owoców nigdy za wiele. Pamiętaj, że sezonowe warzywa czy to w sklepach czy bezpośrednio od rolników będą tańsze i zdrowsze Rób sałatki, koktajle, dodawaj warzywa do każdego dania. Witamin nigdy za dużo. Poza tym jemy oczami, a te kolory aż kuszą, prawda? Dodatkowo zaleta sałatek jest taka, że możemy dodać do nich resztki
Słodkie okruszkiboczniakami. Prostota i smak w jednym. Polecamy! Czas: 1 godzina Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 Robienie pęczotto weszło nam w krew. Pęczak jest i zdrowszy i smaczniejszy od ryżu, a równie łatwo poddaje się obróbce powolnego duszenia w winie i bulionie i wchłania różne smaki. Dzięki tym właściwościom stanowi doskonale tło dla pozostałych składników tego pęczotto: warzyw, grzybów(...)tego dania ma swój smak i aromat, które idealnej odnajdują się w pęczaku. Wykorzystaliśmy przepis Davida Travisa . Zobacz menu z całego tygodnia Niedziela: Schab z grila w glazurze z sałatką Green Goddess Poniedziałek: Pęczotto z groszkiem, fasolką, boczniakiem i pieczonym kurczakiem Wtorek: Pizza z komosy z chorizo i groszkiem Środa: Spaghetti z zielonym pesto z mozzarellą Czwartek: Łatwa zupa
Niedzielny kucharzBanalnie prosta i stosunkowo szybka sałatka na nie tylko postne czasy;) Sałatka z tuńczyka Do jej przygotowania potrzebować będziesz: 50 g ryżu 1 puszki tuńczyka w oleju 2 jajka 1/2 puszki kukurydzy 2 - 3 kiszonych ogórków 1/2 czerwonej papryki opcjonalnie 1/2 cebuli pieprz Ryż ugotuj al dente zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Jajka ugotuj na twardo a następnie posiekaj
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapiekanka swojska Zapiekanka swojska z mięsem mielonym to danie, które idealnie sprawdzi się jako smaczny i sycący obiad dla całej rodziny. Bardzo lubię
Przepiski.plBardzo prosta i fajna propozycja w postaci młodej marchewki pieczonej w słodkiej glazurze na bazie soku pomarańczowego i miodu, podanej z chrupiącymi tostami maczanymi w powstałym
Kraina Miodem Płynącanastępnie podajemy na dwa sposoby. Najpierw w wersji wegetariańskiej, z dodatkiem białej fasolki i sera feta. To danie możecie jeść na ciepło jako risotto, lub na zimno jako sałatkę. Z kolei następnego dnia risotto staje się dodatkiem do pysznych i prostych do zrobienia kotlecików z łososia doprawionych koperkiem. Takie kotleciki możecie zrobić także z filetów z białej ryby, jak dorsz(...)czas przygotowania: 30 minut Składniki /na 4 porcje (które dzielimy na 2 dni): 2 łyżki oliwy ev 4 ząbki czosnku 2 cebule 1 niepełna szklanka (200 g) ryżu basmati 2 szklanki (500 ml) bulionu warzywnego 1 szklanka (140 g )zielonego groszku (świeżego lub mrożonego) ok. 15 sztuk (250 g) pomidorków koktajlowych skórka z 1/2 cytryny sól, pieprz
Chilli Czosnek i Oliwaprodukuje winny ocet. Zielone winogrona są kwaśne i nadają potrawom bardzo fajny smak. Takie winogrona dodaje się również do warzywnych przetworów. Ja jeszcze nigdy nie robiłam perskich octowych sałatek, bo zawsze ktoś z rodziny podsyła gotowe. Natomiast gulasz z bakłażanem gotuję często, bo mam winogrona na ogrodzie na mojej polskiej posesji. Wiem, wiem, że winogrona już dojrzałe i zerwane(...)gulasz. Jest inny ale bardzo smaczny. Można go ugotować na jagnięcinie. Ja często gotuję na rosołowej wołowinie, a dzisiaj spróbowałam z wieprzową karkówką. Perski gulasz najlepiej pasuje do ryżu z szafranem . Bakłażan to inaczej oberżyna. Lubicie to warzywo? Ja bardzo! Gulasz z bakłażanem Składniki: na 5 – 8 porcji 1 kg karkówki z wieprzowiny 1 duża cebula 6 ząbków czosnku
codojedzeniaJajecznica na bekonie to jest śniadanie dla faceta. No może z tym bekonem nie będzie zbyt przesadzał, bo wizja statecznego pana z brzuszkiem niezbyt się mu uśmiecha, ale te sałatki, kiełki, otręby, nie, nie, to nie dla niego. On musi się porządnie najeść żeby mieć siłę do walki o swoje miejsce w wielkomiejskiej dżungli. Ona nie będzie Go na siłę(...)jego ulubionego śniadanka swoje przysłowiowe „trzy grosze” tak aby było i tradycyjnie i zdrowo. Zwykłą jajecznicę na bekonie zamieni w omlet, dorzuci trochę warzyw, pestek dyni i dziki ryż. Do tego doda jeszcze szklankę soku i poda z uśmiechem na ustach, mówiąc „dla mojego wyjątkowego mężczyzny przygotowałam dziś wyjątkowe śniadanie”. On będzie się czuł tak dowartościowany, że zje wszystko
Wiem co jemSkładniki : połowa główki czerwonej kapusty 1 cebula 1 jabłko sól, pieprz, olej, cukier sok z cytryny Przygotowanie : Kapustę umyć i poszatkować dość drobno, sparzyć chwilę posolonym
Proste PotrawyLeczo Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Penne z grillowanymi warzywami Ratatuja z soczewicą Ryż tricolore z grillowanym kurczakiem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem Serek Capri czosnkowo-koperkowy Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Pappardelle z mięsem Duszone warzywa śródziemnomorskie Grillowane kanapki razowe Chrupiące grzanki czosnkowe Sałatka z soczewicy i cukinii
Moja smaczna kuchniaSałatki to dania, w których można wykorzystać chyba wszystkie składniki. Ważne, żeby dobrać je tak aby razem dobrze się komponowały smakowo. Powinny też wyglądać przyzwoicie zachęcając do zjedzenia. Skomponowane na bazie makaronu czy ryżu mogą stanowić bardzo pożywny posiłek. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza