Zaczyna się sezon ogórkowy, więc grzechem byłoby nie zrobić zupy na własnoręcznie ukiszonych ogórkach. Tym razem jako inspiracja posłużyła nam " studencka zupa ogórkowa " Eryka Wałkowicza, na
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSłowo keema lub kheema oznacza w języku urdu " mielone mięso " i nie ma w tym przypadku znaczenia czy mówimy o drobiu, jagnięcinie czy wołowinie. Ta
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajako samodzielne danie z dodatkiem pieczywa lub ryżu. Smacznego! Fasolka szparagowa żółta jak gotować- podsumowanie Gotowanie fasolki szparagowej żółtej może być satysfakcjonującym doświadczeniem kulinarnym. Pamiętaj o wyborze świeżych strączków, starannym przygotowaniu wody i odpowiednim czasie gotowania, aby uzyskać najlepszy smak i konsystencję. Niezależnie od tego, czy dodajesz fasolkę szparagową żółtą do sałatek, dań obiadowych czy zup, jej delikatny smak
Podstawy Gotowaniapostaci surówki, można tez dodać do nich ryż czy kaszę i mieć fajny, wartościowy, tani posiłek. Bardzo lubię brukselkę. Przygotujcie ją raz, taką właśnie smażoną i spróbujcie jak bardzo jest dobra. Jeśli wolicie gotowaną – zapraszam tutaj . PRZEPIS BRUKSELKA SMAŻONA Składniki: 250g brukselki 2 łyżki oleju sól 1 łyżeczka bio przyprawy do sałatek Jak zrobić brukselkę smażoną: Najpierw Brukselkę obieramy
Dorota Smakujerodzinnym domu wędrował on zazwyczaj tylko do sałatek. Tymczasem odkryłam go "na nowo" dopiero ostatnio, bo zainspirowana przepisem z książki kulinarnej, wykorzystałam zielony groszek Bonduelle w potrawie z makaronem. Od tego czasu moje poglądy zmieniły się zupełnie i groszek towarzyszy mi wszędzie :-) W szczególności smakuje mi w daniach z makaronem, czy ryżem :-) Z podanych składników wychodzą 2 pizze
Passions hobbies lifeOstatnio mam słabość do zup i sałatek. Jeżeli stawiam na zupę to zdecydowanie gęsta i sycącą, albo po prostu delikatny gesty krem. Nic nie poradzę na to, że bardzo je lubię. Dlaczego właśnie gołąbkowa? Może trochę z lenistwa, bo nigdy nie chciało mi się zawijać w liście gołąbków, gotować oddzielnie ryżu itp. A może po prostu odpowiedzią jest fakt
ChilliJemymasełku warzywa Dodajemy ugotowany na sypko ryż i skrapiamy sosem sojowym. ... ryzio ... na patelni ląduje ... i chlup go sosikiem sojowym Smażymy wszystko razem przez kilka minut, na małym ogniu. Równolegle na rozgrzanej patelni grillowej smażymy kotlety (bez tłuszczu). Też niezbyt długo, żeby nie wysuszać mięsa. ... mięsko się smaży Podajemy z sałatką jaką lubimy. Najbardziej pasowałaby z białej kapustki
Kuchnia po mojemustworzony do podawania z delikatnym ryżem basmati albo chlebkiem naan . Przed podaniem warto skropić delikatnie danie sokiem z limonki i posypać świeżo posiekaną kolendrą. Wielbiciele pikantnych dań mogą też sypnąć dodatkową porcję płatków chili na talerz. Sprawdź też inne sprawdzone przepisy na dania z kurczakiem: Zupa z kurczakiem i soczewicą Kurczak po toskańsku Azjatycka sałatka z kurczakiem i orzechowym dressingiem(...)gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Dodaj śmietanę i koncentrat pomidorowy i gotuj jeszcze przez 10-15 minut. Dodaj płatki migdałowe i płatki chili, wymieszaj. Podawaj z ryżem basmati lub chlebkiem naan, posypane świeżą, posiekaną kolendrą. Rady Zmodyfikowany przepis z The New York Times Cooking Przygotowałeś/aś ten przepis? Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też
Na-talerzu.plKurczak w marynacie teriyaki należy do naszych ulubionych potraw z grilla, a kiedy sezon grillowy się kończy, pieczemy go na patelni lub w piekarniku - zawsze jest
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakości. Warzywa podzielić na te do sałatki i resztę ( nie potrzebne wyrzucić razem z kośćmi)** W garnuszku rozgrzać masło. Wlać mleko i śmietankę. Wrzucić sery i ogrzewać na małym gazie aż się rozpuszczą. Doprawić utartą gałką muszkatołową, otartą skórką z cytryny i sokiem cytrynowym. Włożyć mięso i podgrzać. Podaję z ryżem i marchewka z groszkiem lub mieszanka sałat. *Wywaru zostaje
Buniabaje w kuchniproblemu z tą sałatką zdążysz przed nimi :) Mega szybka i dosłownie awaryjna i jaka smaczna. Zdarzało mi się do niej dodać czerwoną fasolę, innym razem jajko na twardo i za każdym razem pysznie. Ja podaję Wam wersję podstawową -pyszną. Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym, ale może być też ten w oleju 2 woreczki ryżu 1 puszka kukurydzy(...)majonezu sól morska Kamis świeżo zmielony pieprz czarny Kamis Wykonanie: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i studzimy.Tuńczyka i kukurydzę odcedzamy z zalewy. Ogórki kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy w misce. Dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, aby majonez był dokładnie rozprowadzony w składnikach sałatki. I to wszystko. Możemy jeść :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujejest znośna i świeci słońce. Robię jej za ten taki kolorowe sałatki w które zjada podczas okienek między lekcjami. Ze śniadaniem czasem jest u dzieci bardzo kiepsko ale po godzinie półtorej siedzenia przed komputerem czują już konkretny głód . Proponuję sałatkę, dzięki której świat nabierze zupełnie innych barw! Sałatka która napełni brzuszek dobrymi składnikami dzięki której poczujecie się radośni . Moje dziecię(...)jeśli nie muszę wyciągać wagi ,łyżek i szklanek to czuję się idealnie. Składniki: - jeden woreczek Lunch Mix KUPIEC czyli 100 g mieszanki ,w której znajdziecie ryż parboiled, kaszę bulgur, kaszę owsianą i ryż czerwony ( ugotujcie na sypko, rozłóżcie na duży talerz,ostygnie) - kilka suszonych pomidorów w oleju pociętych w paski - seler naciowy kilka plasterków z jednej łodygi - surówka
Z Kuchni Do Kuchniniesamowita oszczędność czasu i wygoda. Przepisy z ciecierzycą Oto najczęściej przeze mnie stosowane przepisy z ciecierzycą w roli głównej. Można z niej przyrządzić pasty, pasztety, gulasze i curry, zupy, sałatki czy chleb. Bardzo lubię ciecierzycę. Warto ją jeść, bo jest zdrowa, fajnie smakuje i tania. Warto zastąpić nią mięso, ponieważ jest bogata w białko i witaminy. Warzywne curry z ciecierzycą(...)Słodkie bataty, kalafior, kokosowe mleko i orientalne przyprawy…Z warzyw możńa wyczarować naprawdę pyszne dania! Pomidorówka z ciecierzycą Zupa pomidorowa nabierze zupełnie innego smaku jeśli zamiast makaronu czy ryżu zostanie podana z pieczoną ciecierzycą. Uwielbiam pomidorową z pieczonych pomidorów posypaną natką pietruszki. Prażona ciecierzyca na ostro jest świetnym dodatkiem do zupy. Podpłomyki z ciecierzycą Uwielbiam chleb z dodatkiem lekko
codojedzeniasosami. Możesz podać go z ulubionymi warzywami, sałatką lub pieczonymi ziemniakami. Do smażonego łososia świetnie pasują również sosy na bazie jogurtu lub śmietany, wzbogacone ziołami i przyprawami. Jeśli chcesz dodać dodatkowego smaku, skrop smażony łosoś sokiem z cytryny lub podawaj go z marynowanymi warzywami. Smażony łosoś jest także doskonałym dodatkiem do makaronów, ryżu lub kaszy. Łosoś jak smażyć - podsumowanie Smażony
Podstawy GotowaniaCHILI CON CARNE INACZEJ SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM ARBUZEM I KURCZAKIEM INACZEJ Gołąbki klasyczne z sosem pomidorowym: – Aromatyczne i pyszne – Idealnie dobrane do sytuacji mięso – Sycące, pełne smaku – Klasyczne z sosem pomidorowym – Prosty skład ILOŚĆ PORCJI: 6 CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Mięso mielone z łopatki wieprzowej – 500g – Ryż biały – 100g – Cebula biała duża
globuskulinarny[Głosów:1 Średnia:5/5] składniki : ok. 500 g piersi kurczaka 1 puszka ananasa 1 puszka kukurydzy 1 cebula ok. 170 g makaronu np. w
Domowy Smak Jedzeniażeby urozmaicić obiady. Faszerujemy warzywa wszystkim: kaszą, ryżem, makaronem... mięsem albo warzywami. Staram się tak dobierać składniki aby każdy zjadł obiad. Nie wiem jak u Was ale u mnie jeden nie lubi papryki, a drugi nie zje niczego co ma w sobie ogórek lub marchewkę. Mąż zje marchewkę w zupie, ale w sałatce już nie jest ona akceptowalna. Nafaszerowałam
Kuchnia w oparachDrób czy wieprzowina? Zdecydowanie drób. 3. Ulubiona sałatka? Z kurczakiem i prażonym słonecznikiem. 4. Ulubiony film? Jest ich wiele, ale ostatnio to: Nietykalni 5. Biszkopt czy kruche ciasto? Kruche ciasto 6. Czy lubisz jajecznicę? Uwielbiam, szczególnie z dodatkiem różnych warzyw. 7. Makaron razowy czy zwykły? Razowy. 8. Co byś ugotował/a z ryżu? Ostatni chodzi za mną risotto z grzybami
Gotuj Się Kto Możenadziewane papryki .Najczęściej jem je surowe w sałatkach i na chlebie ,ale kto by się nie skusił na tak pięknie wyglądające danie? . Składniki: dla 4 osób 4 czerwone papryki ,lepsze są te o cienkim miąższu , szybciej się pieką i więcej farszu do nich wchodzi. 500 g mięsa mielonego ząbek czosnku 100 g ryżu por ,kawałek pieprz, sól Ryż gotujemy
Ladylaura.Łosoś z patelni aromatyczny z rozmarynem Gdy ryż się ugotuje, a mięso łososia zetnie podajemy na talerze. Łosoś po usmażeniu łatwo odchodzi od skóry. Właściwie zostaje ona na patelni a my dzielimy kawałek na dwa talerze już bez skóry. Propozycja podania z sałatą lodową, z selerem, papryka i jajkiem. Przepis na taką sałatkę w kolejnej odsłonie. Łosoś z patelni aromatyczny
Pyza i Surówkaczęsto używam, ostatnią moją sałatkę z quinoa, mango i szparagami znajdziecie w linku :) Składniki : ok. 100 g fasolki szparagowej żółtej 3 łyżki quinoa czerwonego kilka listków rukwi wodnej Quinoa czerwone, zwane również komosą ryżową, wsypujemy na sitko o drobnych oczkach. Przepłukujemy pod bieżącą wodą i przesypujemy do pojemnika na ryż. Układamy go na pierwszy poziom parowaru
Parowar Facetasałatki dowiedziałam się, że wzorowałam się na sałatce amerykańskiej. Idealna na sylwestra! U mnie w wersji odchudzonej, bo z niewielką ilością majonezu, a w większości z jogurtem naturalnym. Ananasa można zastąpić żurawiną lub rodzynkami, aby dodać trochę słodkiego smaku. Można również dodać do ananasa i mieć jeszcze więcej słodkiego ;) Składniki: - 2 woreczki ryżu 2x100g ( u mnie basmati) ugotowane w kurkumie
Corner With Recipeszimnym” sosem miodowo-musztardowym stosowanym zwykle do sałatek, a do którego wrócimy przy innej okazji. Jest on o tyle istotny, że stanowi pewnego rodzaju „łącznik” pomiędzy upieczonym marynowanym mięsem z kurczaka a makaronem, z którym sugerujemy je podawać. W rzeczywistości jednak tak przygotowanego kurczaka możemy podać z wieloma innymi dodatkami, np. z ryżem z warzywami. Dość łatwo wówczas ulec pokusie
Kulinarna Pokusazbożowych i jogurtu oraz do mięs i sałatek. Ekologiczne jagody goji suszone, nie poddawane procesowi siarkowania. Można je spozywać jako przekąskę lub dodawać do musli, płatków zbozowych i jogurtu. Znakomicie dodają się do deserów i wypieków. Można je również jako dodatek do herbat i napojów. Doskonale komponują się w warzywnych potrawach z ryżem oraz mięsem drobiowym
Zawsze głodna!filety z kurczaka ! Zainspirowany znaną chyba wszystkim sałatką caprese czy ułożonymi naprzemiennie pokrojonymi pomidorami , mozzarellą z dodatkiem bazylii. Ja od siebie dodałam jeszcze czarne oliwki , które od czasu wakacji w Hiszpanii zajadam z ogromną przyjemnością! Mięso zapieczone w tej sposób jest nie tylko niezwykle aromatyczne , ale i niesamowicie soczyste! Podane z dzikim ryżem tworzy danie nie tylko smaczne
Ostra na Słodkołososiem muffinki sałatka z pieczonego kurczaka, fety i truskawek, grzanka makaron ryżowy w sosie z masła orzechowego z łososiem i warzywami pełnoziarnista pizza ze szpinakiem, pomidorem, szynką i mozzarellą tortilla z sałatą, ogórkiem, wędzonym łososiem i sosem czosnkowym zapiekanka.. hmm(tylko z czym xd) na pewno ryż, kurczak i marchewka w sosie pomidorowym
More food, love and dreams