Jestem wielką fanką kasz – zwłaszcza ukochanej trójcy: jaglanej, gryczanej niepalonej i komosy ryżowej. Uwielbiam przyrządzać z nich mało fotogeniczne potrawki, dodawać do sałatek i do zup
FlymetothespoonTUTAJ ) 2. Sałatka z pieczonymi burakami, fasolką szparagową i serem feta (przepis TUTAJ ) 3. Carpaccio z pieczonymi burakami, szpinakiem i serem kozim. Całość polana sosem musztardowo-miodowym (przepis TUTAJ ) 4. Śledzie pod pierzynką, czyli niezawodne połączenie smaków - śledzi, pieczonych buraków i gotowanych jajek (przepis TUTAJ ) 5. Piersi kurczaka wraz z dodatkiem buraczków podane z białym ryżem (przepis
UgotowaćPolecam na kolację, a nawet na obiad. Dodatków nie potrzeba, za to można ją lekko podgrzać w piekarniku. Generalnie smakuje zarówno na zimno, jak i na
Zasmakuj KuchniIdealne danie na obiad, imprezy oraz specjalne okazje. Wygląda i smakuje rewelacyjnie. Można zrobić je z sosem lub bez. Jeśli zrobicie je bez sosu to można
Kuchnia Pokoleńsałatka że wkroczyła do akcji większa micha i wszystko siup do jednej poszło :) Jak to mówią jak ci nie wyszło to nie mów o tym i tak każdemu będzie smakować :) Składniki 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (lub oleju) 2 małe lub jeden duży ogórek kiszony 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 4 jajka 1 paczka ryżu brązowego długiego
Piekielna Kuchnia Patikształcie ryżu) pół czerwonej papryki 3/4 puszki groszku zielonego 1 cebula 4-5 łyżek majonezu natka pietruszki sól pieprz Makaron ugotować, odcedzić i wystudzić. Dorsza rozdrobnić , paprykę i cebulę posiekać w drobną kosteczkę, dodać odcedzony groszek. Wszystkie składniki włożyć do miski, dodać sól i pieprz do smaku oraz majonez i natkę pietruszki drobno posiekaną. Wymieszać sałatkę i odstawić w chłodne
Gotowanie jest łatwewinogron. Ryż, pieczarki, cebulę, jajka wrzucamy do dużej miski. Dodajemy surowe jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek i przyprawy :) Całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Z masy formujemy małe kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju z pestek winogron. Można je podawać z dowolnym sosem, ja wybrałam wersję z sałatką z pomidora
Lawendowe Nieboniskobiałkowym ryżu i pozbawionej mleka kuchni chińskiej. Jest także źródłem roślinnych tłuszczów nienasyconych i wielu witamin [ . Jest niskokaloryczne i nie zawiera cholesterolu. Stanowi często spotykany składnik oryginalnych potraw orientalnych i kuchni europejskiej, dań mięsnych, wegetariańskich i wegańskich. Ja od kiedy stosuję dietę o zmniejszonej ilości laktozy sięgam po ten serek coraz częściej. Dodaję go do sałatek ( np. TEJ ) … marynuję
Ostra na Słodkokwaśna, chrupiąca, z wyraźnym smakiem imbiru i orzeszków ziemnych. Sama w roli głównej z powodzeniem wystąpi jako śniadanie, obiad, kolacja lub nawet lunch do pracy. Komosa ryżowa, zwana również ryżem peruwiańskim (quinoa- czytamy kiin-łha) to pseudozboże – roślina wytwarza bogate w skrobię i białko nasiona, ale w rzeczywistości zbożem nie jest. Nazywana “złotem Inków” jest świetnym źródłem łatwo przyswajalnego(...)oczkach. Ogórka obieramy, pozbawiamy go nasion i kroimy w drobną kostkę. Pietruszkę bardzo drobno siekamy, na mgiełkę. Wszystko razem mieszamy. Orzechy kroimy drobniej i podprażamy je na suchej patelni. Sałatkę chłodzimy, przed podaniem posypujemy podprażonymi orzechami, ozdabiamy pietruszką lub kolendrą. SKŁADNIKI 1 mała marchewka 2 łodygi selera naciowego 1 długi ogórek ½ szklanki orzechów nerkowca ½ szklanki posiekanej natki pietruszki, lub pół
Karo in the KitchenCurry z ziemniakami oryginalny indyjski przepis na aloo curry Curry z ziemniakami jest jednym z tych przepisów, które ratują mi życie, kiedy mamy niespodziewanych gości, a
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDziś przedstawiam zapiekankę najprostszą z prostych . Składniki smażymy razem na jednej patelni , a potem myk i do naczynia żaroodpornego i do pieca i czekamy na
Kawa z mlekiemCześć! Wyciągnęłam z głębin mojej zamrażalki tołpygę. Troszkę zapomniana ona była przyznam. Przygotowując obiad z rybą jakoś nie wyobrażałam sobie zestawu dość tradycyjnego, czyli rybka smażona, surówka, ziemniaki albo ryż. Z racji, że jesteśmy miłośnikami smaków azjatyckich wymyśliłam, że zrobię ją z warzywami po chińsku. Nie wiem, czy Chińczyk poklepałby mnie za to podanie po ramieniu czy zagryzł zęby(...)kalafior, fasolka szparagowa żółta i zielona, z lodówki wyciągnęłam marchew, którą pokroiłam w półplasterki, cebulę czerwoną tak samo i kapustę pekińską - ten sam koniec najtwardszy. Nie kroję tego to sałatek a zostawiam do tego typu wynalazków. A właśnie i znalazłam 3 i 1/2 pieczarki - dodałam. Wszystko wrzuciłam na patelnię z rozgrzaną odrobiną oleju. Poddusiłam, podlałam odrobiną wody
Pieprzyć z FantazjąChili con carne to potrawa wywodząca się z kuchni meksykańskiej. Ostra zupa wpasuje się idealnie w zimowy klimat gdyż nie tylko rozgrzeje nasz organizm do czerwoności
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!tęczowy ok. 300 g 4 łyżki czarnego sezamu szczypta soli, pieprzu, kopru i sok z cytryny olej do smażenia i odrobina masła 8 łyżek brązowego ryżu papryka mała 1/2 cukinii 1 cebula ząbek czosnku pęczek kopru mix sałat pomidorki koktajlowe ok.8 szt rzodkiewka ok 4 szt dressing miodowo - musztardowy(...)wysusz za pomocą ręcznika i posyp sezamem wierzch ryby. Skórę pozostaw bez warstwy z sezamu. Odstaw. Ugotuj ryż do miękkości al dente (około 15 minut). Na patelni podsmaż posiekaną drobno: cebulę, czosnek, paprykę i cukinię. Dopraw solą i pieprzem, dodaj ugotowany ryż i posiekany drobno koperek. Mix sałat wymieszaj z pokrojoną w plasterki rzodkiewką, pokrojonymi drobno pomidorkami i polej przygotowanym
Mango Papajamarchewki, ryż z kalafiora, steki z brokuła, pasztet z selera, tagliatelle z cukinii – czego ci głodni ludzie nie wymyślą Osobiście uwielbiam! Można je przygotować za pomocą spiralizera czyli maszynki do szatkowania warzyw lub temperówki albo za pomocą obieraczki do warzyw z ostrzem do julienne. Takie spaghetti z marchewki ma niesamowicie atrakcyjną formę do chrupania, do przygotowywania sałatek lub dań
Dorota Smakujeprzygotowaniu . Sałatka jest lekka na jogurcie naturalnym a kurczak jest gotowany. Połączenie smaku mięsa i owoców nadaje jej fajnego "pazura" polecam. SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB: 🍴 2 Filety z Kurczaka 🍴150 g Ananasa z syropu lub świeżego ( kostka) 🍴4 łyżki Rodzynek 🍴 1/2 Czerwonej Cebulki 🍴3 łyżki Natki pietruszki drobno siekanej 🍴 15 dag sera żółtego tartego 🍴8 łyżek Ryżu ugotowanego
Gotowanie Patkisałatek oraz do przetworów na zimę. Doskonale uzupełnia także skład wielu zapiekanek. Fasolka szparagowa nie potrzebuje wielu dodatków. Dobrze przyrządzona ma mnóstwo smaku i jest idealną propozycją na pyszne danie z patelni. Fasolka szparagowa przepisy, które najchętniej przygotowujemy, to fasolka z pomidorami, z mięsem mielonym oraz z czosnkiem. Inne pomysły to fasolka szparagowa z makaronem, z ryżem, a także
Kuchnia Na WypasieSałatka z tofu – jest bardzo szybka w przygotowaniu, zdrowa i lekka. Idealnie nadaje się na kolację lub przekąskę do pracy. Nie wiem czy wiecie czym
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mannę, ryż, jajka, rozgnieciony czosnek i przyprawy. Jeśli masa jest bardzo luźna dodać kasze mannę. Z masy formować kotleciki, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor, następnie przekładać do brytfanki. Składniki sosu zmiksować blenderem, polać usmażone gołąbki. Piec w 180 stopniach termoobieg 50 minut. Gołąbki podawać samodzielnie, z ziemniakami, albo jak u mnie z sałatką. Smacznego! Może
Mój pomysł namannę, ryż, jajka, rozgnieciony czosnek i przyprawy. Jeśli masa jest bardzo luźna dodać kasze mannę. Z masy formować kotleciki, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor, następnie przekładać do brytfanki. Składniki sosu zmiksować blenderem, polać usmażone gołąbki. Piec w 180 stopniach termoobieg 50 minut. Gołąbki podawać samodzielnie, z ziemniakami, albo jak u mnie z sałatką. Smacznego
coolinarnytrochę sałatek i deserów, ale duża jej część to dania na ciepło. Dziś wypróbowałam pierwszy z wielu zaznaczonych karteczkami przepisów. Datowany na styczeń 1933. To był nasz dzisiejszy obiad. W sam raz na deszczowy dzień! P.S. Z serii The Farmers Wife, są jeszcze inne książki kucharskie – np. z przepisami na ciasta lub przetwory. Kotleciki z marchewki i ryżu
Posadzone i zjedzonePyszna sałatka z komosą ryżową. Quinoa należy do tzw. superfoods ze względu na swoje wartości odżywcze. Na tle innych warzyw wyróżnia się bardzo wysoką zawartością wartościowego białka. Nie zawiera przy tym glutenu, nadaje się więc dla osób z celiakią i będących na diecie bezglutenowej. Wegetarianom ze względu na białko zastępuje mięso. Można stosować ją jako zamiennik do ryżu i kaszy
Moja Galeria Smaku