zebrali w darze. Bardzo często to proste, nieprzetworzone składniki: jajka, przeróżne warzywa, kawałki mięsa czy ryb, kasze i zboża. Dla mnie samej to zdrowa miska rozmaitości: trochę jak sałatka, trochę jak klasyczny obiad elegancko poddany dekonstrukcji. Do zjedzenia na ciepło lub na zimno. W wersji z mięsem, w wydaniu wegetariańskim (z rybą lub owocami morza) czy całkowicie wegańskiej (z soją(...)pyszna, pełna wartościowych składników, zdrowych tłuszczy, mikro i makroelementów, witamin, barw, faktur i smaku. Bazę Buddha Bowl zawsze stanowią kasze i zdrowe ziarna – biały, długoziarnisty, dziki lub brązowy ryż, quinoa, farro (pszenica płaskurka). W naszych polskich warunkach jako baza takiej zdrowej mchy sprawdzi się kasza gryczana, jęczmienna, jaglana, owsiana, a także kuskus, bulgur i amarantus. Ja najczęściej do naszych
Karo in the KitchenDziś aromatyczne pieczarki do obiadu, najczęściej podaję je do wszelakiego pieczonego czy smażonego kurczaka, kotletów z drobiu, mięs wieprzowych, wołowych, mielonych z indyka, rolad czy placków
Zasmakuj KuchniTemperatura dzisiaj znów sięgnęła zenitu. Dosłownie. Prawie 33 stopnie. Surówka z czerwonej kapusty i papryki Siedzę i zastanawiam się co by tu robić żeby się schłodzić
mecookswprawą dobierali odpowiednią odmianę do planowanej potrawy. Na naszych krajowych targowiskach królował wówczas anonimowy ziemniak. Bez wątpienia Peruwiańczycy uwielbiają to warzywo :), nawet do zamawianych w restauracjach potraw z ryżem lub makaronem zazwyczaj dostawaliśmy frytki lub ziemniaki gotowane :). Kilka lat później sytuacja nie uległa zbyt dużej zmianie. Choć coraz częściej w naszych sklepach można znaleźć ziemniaki z oznaczeniem typu kulinarnego(...)domagamy się tych informacji od nich kupując to co jest, "na chybił trafił", w efekcie czego nie zawsze wiemy co wyjmiemy z garnka :) Dla ułatwienia ściągawka oraz pyszna sałatka z fioletowych ziemniaków, dostępnych w Polsce :) Typy kulinarne ziemniaków Typ A - sałatkowy: Miąższ po ugotowaniu pozostaje zwięzły, ziemniak daje się łatwo pokroić w kostkę czy plastry, które nie rozpadną się
SzczyptaSmaQuroczystości. Ponadto jedzono ryż, pszenicę ( xinochontros ), hilopites (jajeczny makaron), oraz ziemniaki. Warzywa i owoce Należy wybierać warzywa i owoce sezonowe, świeże i pochodzące z lokalnej uprawy , a zjadać je w jak najmniej przetworzonej formie. Kreteńczycy uprawiali warzywa na własny użytek w przydomowych ogródkach. Jadali je w prawie każdym posiłku, w bardzo prostej postaci – surowej, sałatki lub duszone na oliwie, czasem(...)ilością . Zamiast sięgać po jogurty 0% tłuszczu lub odtłuszczone sery, zdrowiej jest, wzorem Greków i pozostałych mieszkańców krajów śródziemnomorskich, dodać mały kawałek pełnotłustej ale aromatycznej fety do sałatki warzywnej, zetrzeć trochę parmezanu na makaron, czy zrobić dip na bazie jogurtu naturalnego (np. tzatziki) zamiast majonezu. Po danie z kurczaka należy sięgać raz w tygodniu i nie przesadzać z jajkami (rekomenduje
Chilli Czosnek i OliwaSoba to bardzo zdrowy makaron gryczany, bogaty w witaminę B1. Sałatka z makaronu soba to bomba witaminowa. Poza tym właściwie jest to proste danie jednogarnkowe. Czas: 15 min Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Makaron soba w 3 minuty Makaron soba można zastąpić dowolnym makaronem gryczanym, albo makaronem z mąki pełnoziarnistej Japończycy podają makaron soba na każdą okazję(...)gryka. Konsumpcja soba rozpowszechniła się najpierw w Tokio, a potem w całym kraju w okresie Edo (1603-1865), kiedy zamożniejsi Japończycy zorientowali się, że brakuje im witaminy B1, ponieważ ryż, podstawowy składnik diety jej nie zawiera. Wtedy w menu pojawił się ciemny makaron gryczany, cieniutki, delikatny o subtelnym, orzechowym smaku. Są ludzie, którzy nie lubią, a nawet nie znoszą smaku
Niedzielny kucharz(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowy paprykarz Paprykarz jest bardzo lubiany i dosyć często kupowany przez Polaków. Idealnie smakuje z dodatkiem świeżego pieczywa, serwowany na śniadanie czy kolację
Przepiski.plwodą, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 15-20 minut, aż woda zostanie wchłonięta i kasza będzie miękka. Można także gotować kaszę quinoa w ekspresie do gotowania ryżu – jest to szybsza metoda, która pozwala zaoszczędzić czas. Wystarczy dodać odpowiednią ilość wody i kaszy do ekspresu i gotować zgodnie z instrukcjami producenta. Inną opcją jest gotowanie kaszy quinoa(...)przepisy z użyciem kaszy quinoa Kasza quinoa jest wszechstronnym składnikiem i doskonale sprawdza się w wielu różnych przepisach. Można ją podać jako dodatek do dań mięsnych, dodawać do sałatek, zup czy potraw wegetariańskich. Można także przygotować pyszną i pożywną owsiankę na bazie kaszy quinoa, która zaspokoi głód i dostarczy wielu składników odżywczych. Przykłady przepisów z wykorzystaniem kaszy quinoa: Sałatka
Podstawy Gotowaniazupę, dobrze postawić na lunchbox , który nadaje się do przenoszenia płynnych potraw, takich jak zupa, krem czy gulasz. W tej opcji doskonale sprawdzają się zaokrąglone modele, przypominające miseczkę. Do ryżu, makaronu lub ziemniaków w towarzystwie mięsa i surówki lepiej wybrać wariant z przegródkami. Ciekawą opcją są też dwupoziomowe pojemniki , które umożliwiają noszenie dwóch różnych dań jednocześnie. W jednej komorze schowacie(...)osoby, które nie mają czasu na zjedzenie posiłku w domu lub wiedzą, że czeka je pracowity, długi dzień. Z kolei do przekąsek idealne są jednokomorowe modele . Sporo zwolenników mają sałatki. Także i je bez problemu weźmiecie ze sobą. W tym wypadku sprawdzą się pojemne lunchboxy, w jakich składniki nie zgniotą się, dzięki czemu na dłużej pozostaną świeże. Niektóre pojemniki śniadaniowe
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dzisiaj coś, co być może Was zaskoczy. Na pewno większość z Was spotkała się z bardzo popularną sałatką z kurczakiem, ananasem i selerem. A ilu z Was jadło taki zestaw na ciepło, w formie obiadowej? Właśnie ... Zapraszam zatem do wypróbowania mojego autorskiego przepisu. Składniki: 1 duża pierś kurczaka 1 puszka ananasów 4 łodygi selera naciowego oraz kilka listków (do przyozdobienia(...)białego półsłodkiego lub półwytrawnego wina 200 ml (1 szklanka) bulionu drobiowego 1/2 pęczka świeżego majeranku 1/3 pęczka świeżego tymianku świeżo zmielony kolorowy pieprz (młynek) sól oliwa z oliwek Opcjonalnie: ryż biały długoziarnisty 1 łyżeczka kurkumy Wykonanie: Pierś z kurczaka umyć, pozbawić skóry, błon i kości. Pokroić wzdłuż w cienkie plastry. Włożyć do miski, obsypać świeżo zmielonym, kolorowym pieprzem oraz solą
Garniec Magalieburgerów nie trzeba mnie długo nakłaniać. Do warzywnych kotletów lubię dodawać kaszę, zabieg taki poczyniłam również z przypadku rzeczonego kalafiora. Owy kalafior jednak walczy na talerzu o uwagę z sałatką, bowiem sos skrywający w sobie syrop klonowy i pastę tahini ubiera ją w zupełnie inne nuty smakowe. W poszukiwaniu innych warzywnych "kotletów" zapraszam po przepis na burgery z kaszy jaglanej(...)kasza wchłonie prawie cały płyn, odsączamy na sicie 2. Z kalafiora odcinamy głąb i dzielimy go na różyczki, za pomocą malaksera rozdrabniamy do wielkości ziarenek ryżu 3. Łączymy kalafiora z kaszą, jajkami, startym parmezanem, bułką tartą, dodajemy posiekaną dymkę, natkę pietruszki i doprawiamy solą i pieprzem 4. Z masy formujemy kotleciki, dość mocno ściskamy masę w dłoni, żeby składniki się
Słodki KompromisKasza, to jadalne nasiona zbóż, pozbawione łusek, często lekko rozdrobnione. Przez wieki uważana za pokarm biedoty, jest wspaniałym źródłem białka, błonnika, witamin, makro- i mikroelementów. Gdy
PichceniomaniaPrzyzwyczailiśmy się do pizzy na cieście drożdżowym. Jest pyszna, ale jeszcze smaczniejsza i zdrowsza jest pizza na kalafiorze . Od jakiegoś czasu syn namawiał mnie na jej
Salonik smakówrazem, ponieważ mamy sezon na paprykę, postawiłam wykorzystać kolorowe papryki - różne kolory tego warzywa ładnej będą wyglądały na talerzu. W środku mamy mielone mięso wieprzowe i drobiowe oraz nieco ryżu. Danie bardzo klasyczne i odpowiednie na jesienne chłodne dni. Zapraszam po przepis 😋. Parę słów o papryce Papryka jest rośliną należącą do rodziny psiankowatych, uważana za jedno z najzdrowszych warzyw(...)Fitosterole ~ Papryka w kuchni Papryka w kuchni ma bardzo szerokie zastosowanie. Najzdrowsza jest oczywiście na surowo, w postaci różnych sałatek. Możemy przyrządzić z niej również zupy, podawać w postaci duszonych potrawek (znakomite leczo i peperonata), dusić razem z mięsem, faszerować czy też wykorzystywać do przygotowania różnego rodzaju past. krem z papryki
Kulinarne przygody Gatitytego aby móc szaleć w kuchni przechodzimy do najprzyjemniejszej dla mnie części książki a mianowicie do przepisów... Podzielone są one na pięć działów tj; - przekąski, przystawki i zupy - sałatki - dania główne - wypieki - dodatki i marynaty W książce znajdziemy 70 przepisów na dania z całego świata. Są to przepisy proste i ze składników które znajdziemy w polskich sklepach. Autorka przekazuje(...)kolor robiąc za popcorn, upieczony w całości lub jako spód do pizzy. Doskonale sprawdzi się jako składnik sernika limonkowo - kokosowego, muffinek czy brownie. No i nie mogło zabraknąć oczywiście ryżu z kalafiora! Tak więc jeśli lubicie kalafior a brakuje wam pomysłów na to jak go wykorzystać, ta książka jest dla Was! ja sięgnę po nią jeszcze nie raz. Tym razem
Radość kipiąca uśmiechem.Zupa szczawiowa - wiosenny przysmak kuchni polskiej Zupa szczawiowa to polski przysmak, który ze świeżego szczawiu można przygotować tylko wiosną! Wtedy listki mają najwięcej kwaśnego smaku, są
KorniszonkiKrewetki po meksykańsku. Mieszanka czosnku , chili , cebuli nadaje krewetkom mnóstwo smaku, a całe danie z dodatkiem ryżu sprawia, że mamy pyszny i smaczny obiad . Jest to szybki obiad w meksykańskim stylu, wykonany na jednej patelni. Wystarczy kilka podstawowych składników aby cieszyć się smacznymi krewetkami na obiad . Krewetki są cenione nie tylko za wspaniały smak, ale także za wartości odżywcze oraz(...)mineralne jakie znajdziemy to: potas, magnez, selen, cynk, fosfor,jod, wapń, miedź. W ich składzie jeszcze znajdziemy nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Papryka czerwona jest bardzo wspaniałym dodatkiem do sałatek, kanapek, gulaszu. Papryka jest dobrym źródłem wartości odżywczych. Jako jedno z nielicznych warzyw zachowuje swoje wartości podczas pieczenia i duszenia. Papryka czerwona dba o nasz wzrok i skórę. Spowalnia procesy
Zdrowy Styl Joanny