Moja propozycja na pyszny obiad to ryżowe kotleciki z marchewką, z sosem pieczarkowym i surówką z kiszonej kapusty. Pracochłonne danie, ale warto je przygotować, bo jest
Izabelawkuchnidania z bobem. Koniecznie wypróbujcie ich teraz, gdy bób jest świeży i pyszny. Po sezonie polecamy Wam bób mrożony – też daje radę! Przepisy na dania z bobem: Sałatka z młodych ziemniaków, bobu i fasolki Danie w stylu włoskim, bo składnikiem sprowadzającym wszystkie trzy warzywa do jednego mianownika jest proste pesto. Ale młode ziemniaki muszą być polskie! Bób z migdałowym(...)wszystko o bobie, a nie jedliście marokańskiej zupy z bobu, to najlepsze jeszcze przed Wami! Risotto z bobem i krewetkami Lekko przekręcony przepis na klasyczne risotto. Zamiast groszku w ryżu znalazł się bób. I świetnie dał radę. Pomogły krewetki. Linguini z bobem i krewetkami Czy bób pasuje do makaronu? Oczywiście, że tak! Jeśli jeszcze nie próbowaliście, jak smakuje bób
Niedzielny kucharzdania z bobem. Koniecznie wypróbujcie ich teraz, gdy bób jest świeży i pyszny. Po sezonie polecamy Wam bób mrożony – też daje radę! Przepisy na dania z bobem: Sałatka z młodych ziemniaków, bobu i fasolki Danie w stylu włoskim, bo składnikiem sprowadzającym wszystkie trzy warzywa do jednego mianownika jest proste pesto. Ale młode ziemniaki muszą być polskie! Bób z migdałowym(...)wszystko o bobie, a nie jedliście marokańskiej zupy z bobu, to najlepsze jeszcze przed Wami! Risotto z bobem i krewetkami Lekko przekręcony przepis na klasyczne risotto. Zamiast groszku w ryżu znalazł się bób. I świetnie dał radę. Pomogły krewetki. Linguini z bobem i krewetkami Czy bób pasuje do makaronu? Oczywiście, że tak! Jeśli jeszcze nie próbowaliście, jak smakuje bób
Niedzielny kucharzsałatce z dodatkiem pieczonego kurczaka i fasoli czerwonej. Do tego sos i mamy gotowe danie do zabrania ze sobą na piknik czy do pracy. Spróbujecie ? Składniki : * pół puszki czerwonej fasoli konserwowej * duży filet z kurczaka * 2 łyżki dobrej jakościowo oliwy z oliwek * ulubione przyprawy do kurczaka * szklanka ugotowanego makaronu - może być razowy - ja wybrałam ten w ziarenkach jak ryż
Magiczne Życie Martyziela angielskiego – sól, pieprz – olej do smażenia Przygotowanie: Ryż ugotuj na półtwardo, wystudź i włóż do miski. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oleju lub oliwie. Do ryżu dodaj mięso, podsmażoną cebulę, dopraw solą i pieprzem (po około pół łyżeczki). Z kapusty wytnij głąb i najtwardsze części. Resztę posiekaj w cienkie paseczki i dodaj do mięsa. Mięso wymieszaj(...)patelnie pokrywką i duś około 20 minut w połowie duszenia przewracając pulpety. Kilka minut przed końcem dodaj oregano i w razie potrzeby dopraw. Gołąbki podawaj z ugotowanymi ziemniakami i sałatką. SMACZNEGO! Artykuł Gołąbki bez zawijania pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.pldługość odpowiada mniej więcej długości ziarna, gdyż bardziej wyrośnięte stają się gorzkie. Ze względu na dość niezwykły smak używa się ich w kuchni bardzo oszczędnie. Można dodawać je do ryżu, owoców i potraw z warzyw. WARTOŚCI ODŻYWCZE: Witaminy - A, B1, B2, B3, B5, C; Składniki mineralne - wapń, żelazo, cynk, potas, fosfor, siarka; Inne - saponiny, flawonoidy, lecytyna, białko(...)innych pierwiastków mineralnych. Nasiona pieprzycy wydzielają duże ilości oleju, dlatego najlepiej rośnie ona na ligninie. Możliwa jest także hodowla w kiełkownicy. Kiełki rzeżuchy są doskonałym dodatkiem do jajek, sałatek, zup czy serów. WARTOŚCI ODŻYWCZE: Witaminy - A, B1, B2, B3, B9, C, K; Składniki mineralne - wapń, żelazo, fosfor, cynk, mangan, magnez, potas, jod; Inne - olejki eteryczne, białko. KIEŁKI PSZENICY
wege i kropkaBób jest wspaniałą rośliną strączkową, bogatą w błonnik i wiele witamin (A, B6, żelazo, magnez, potas), a jego niska kaloryczność (100 g - 66 kcal) zachęca do
Kuchcik gotujeinline-block} Przepisy na pyszne dania z fasolką szparagową Fasolka szparagowa to składnik, który doskonale komponuje się z wieloma potrawami. Oto kilka przepisów, które z pewnością zachwycą Twoje podniebienie: Sałatka z fasolką szparagową, pomidorami i fetą: Składniki: fasolka szparagowa, pomidory, ser feta, cebula, natka pietruszki, oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz. Fasolkę gotuj i odcedź. Pokrój pomidory(...)odcedź. Pokrój orzechy włoskie na mniejsze kawałki. Wymieszaj fasolkę z orzechami i pesto. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Risotto z fasolką szparagową i parmezanem: Składniki: fasolka szparagowa, ryż arborio, cebula, bulion warzywny, parmezan, masło, sól, pieprz. Fasolkę gotuj i odcedź. W osobnym garnku podsmaż cebulę na maśle, dodaj ryż i smaż przez chwilę. Następnie dolewaj gorący bulion warzywny, mieszając
Podstawy Gotowaniaproponuję zapiekanki. Gyros cieszy się ogromnym powodzeniem. Na blogu podawałam dwa przepisy - tu i tu . Ta pierwsza, z naleśników jednak nie jest zbyt szybka, tak więc polecam tę z ryżem. Obie są bardzo smaczne, idealnie zapełnią żołądki 4 osób do syta i jeszcze zostanie. Oprócz zapiekanki możecie podać kurczaka przygotowanego w chrupiącym cieście - takiego jak z KFC - tutaj przepis(...)kategorii niezmiennie cieszą się: biały maxi king i szarlotka bez pieczenia z mascarpone jednak zajrzyjcie do całej zakładki tutaj A już w Nowym Roku, po północy możecie podać sałatki, wybierzcie np. 2 i zróbcie każdy przepis z połowy porcji. Oto 5 najczęściej odwiedzanych sałatek na blogu: - sałatka z makaronem tortellini - sałatka ogórkowa ze spaghetti - sałatka z makaronem ryżowym - sałatka
Poezja Smaków - blog kulinarnyodsyłam do źródeł): pokrzywa- chyba najbardziej znany chwast. Ups! cenne ziele! zwana również “zielonym złotem”( l’oro verde). Młodziutkie pokrzywy są doskonałe do zup, omletów, kopytek, placków drożdżowych czy ryżu.( zdjecie z netu ) cykoria podróżnik( Chichorium intybus) nazywana tak, bo często rośnie na pastwiskach, łąkach, miedzach, przy drogach, jakby „chciała podróżować”. Od wieków medycyna ludowa zalecała cykorię jako(...)poprawiający przemianę materii, wzmacniający łaknienie i ułatwiający trawienie. Kwiaty cykorii stanowią wspaniałą jadalną dekorację potraw, natomiast młode listki ze względu na zawartość witamin i mikroelementów można dodawać wiosną do sałatek, lub króciutko blanszować we wrzątku i aromatyzować nitka oliwy, odrobiną czosnku czy papryczki.( zdjecie z netu ) chmiel zwyczajny ( Humulus lupulus) zwany również dzikim szparagiem( aspagaro selvatico). Jego młode pędy mogą
Mia Cucina SofietaProsta surówka z kapusty pekińskiej Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie drugiego dania bez surówki. Przeważnie przygotowuje ich kilka. Dziś polecam Wam prostą
Słodkie okruszkiJakoś w lato tyle tego warzywno-owocowego dobra, że jadamy głównie sałaty, a mniej surówek. Dzisiaj za to przepis na surówkę z brokułem, kalafiorem i rzodkiewkami
Mieszam w GarnkuJeden z klasyków kuchni meksykańskiej, czyli burrito. Zrobić je można w tysiącu różnych wersji, ale ta z dodatkiem ryżu jest nie tylko smaczna, ale także bardzo sycąca. Sekretem tej wersji jest genialny sos pikantny mayo, który dodaje soczystości i wyrazistości daniu. Pozostałe dodatki możesz dopasować, dodać jeszcze krojone pomidory, kukurydzę czy fasolę. Można za każdym razem modyfikować burrito i przygotowywać(...)jQuery||jQuery;r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-success").show(),r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-form").hide()} Zapraszam do innych moich przepisów inspirowanych Meksykiem: – sałatka meksykańska z kurczakiem – tacos z tofu – tacos z rybą – tacos z szarpaną wieprzowiną – chilli con carne z dynią – bowl burito z łososiem – chili z fasoli – tacos
nietylkopasta.plProdukty poddane fermentacji można spożywać na surowo lub po obróbce termicznej (gotowanie, pieczenie, smażenie, grillowanie). Jeść jako samodzielne danie lub jako dodatek do sosów, zup, gulaszu, tortilli, wrapów, kebabu, sałatek, kanapek oraz pieczonego lub szarpanego mięsa. Kiszone, zmiksowane owoce i warzywa to dodatek do koktajli. Ciekawostki historyczne. Od 500 roku p.n.e. spleśniały twaróg sojowy był używany przez Chińczyków jako antybiotyk(...)Indii. Ponad 8 000 lat temu, w procesie fermentacji wytwarzano prymitywne piwo. Badania archeologiczne potwierdzają, że około 10 000 lat temu otrzymywano napoje alkoholowe w wyniku naturalnej fermentacji ryżu, winogron, fig i daktyli. Wytwarzano je w starożytnych Chinach, Persji w Egipcie. Kefir to mleczny, kwaśny napój fermentowany. Jego nazwa keyif w języku tureckim oznacza „czuję się dobrze”. Znany był już
ProstePesto.plnutą suszonych pomidorów, ziół i oleju. Dodatkowo, suszone pomidory i żurawina w duecie świetnie odnajdują się w szerszym towarzystwie! Spróbujcie ich na kanapce z twarogiem albo dodajcie do klasycznej sałatki Caprese...pycha! Możecie też wrzucić garść do kremowego sosu, w którym kąpie się już zrumieniony łosoś i który jest soczystym bohaterem dzisiejszego posta :) Pyszne, sycące danie we wszystkich odcieniach różu(...)spoczął na słoiku z żurawiną...pierwsze plany się rozmyły ;) Dodałam garść suszonych owoców do sosu, zagotowałam, przełożyłam łososia i podgrzałam razem całość, a potem podałam z długimi ziarnami czerwonego ryżu, który dodał daniu kolejnej warstwy tekstury. Tak powstał wspaniały, zimowy obiad w ciepłych odcieniach czerwieni, który lubieżnie rozpieścił podniebienia swoją kremowością i lekkim słodkim akcentem. Skusicie się? ;) Łosoś w sosie
Kuchnia w Słońcu Skąpanajeszcze wielu innych rzeczy nie zdążyłam zrobić... Ziemniaki jednak wykopać zdążyliśmy. W tym roku eksperymentalnie posadziłam też ziemniaki fioletowe. Wyrosły! Część odłożę na wiosnę, a resztę zużyję do sałatek. Wykopki to niezaprzeczalna oznaka jesieni. A wraz z jesienią na stole będą się pojawiać potrawy bardziej treściwe, sycące. Wiem na pewno, że nie raz jeszcze upiekę babkę ziemniaczaną. Szkoda tylko(...)jest nawet Święto Babki. p.s. czy tylko mnie się wydaje, że babka na pierwszym zdjęciu patrzy na mnie??;) Składniki: 1 kg ziemniaków 2 jaja 2 cebule 0,5 szklanki ryżu 100g wędzonego boczku (kiełbasy lub kabanosów) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soli pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonego majeranku olej do wysmarowania formy bułka tarta do wysypania formy Ziemniaki obrać
Obiad gotowy