Sałatka z wędzonym łososiem to idealna propozycja dla fanów tej szlachetnej ryby. Bardzo prosta w przygotowaniu i niezwykle smaczna będzie fantastyczną opcją na wszelkiego rodzaju spotkania ze znajomymi, czy rodzinne zjazdy:) Polecamy Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 ugotowany ziemniak Ok. 50-70g wędzonego łososia 2 ugotowane jajka 1 kiszony ogórek kilka gałazek koperku Łyżka majonezu
Kolizje Smakówwymieszać jajka z sokiem z połowy cytryny. Przed smażeniem wkładamy rybę do jajek, a potem obtaczamy w panierce Rozgrzać oliwę i smażyć w nim rybę. Można smażyć krótko i dopiekać w piekarniku jak u mnie . Sałatka: Rzodkiewki kroimy w plasterki lub kawałki, mieszamy z cząstkami mandarynki, pozostałą natką, pieprzem, oliwą i sokiem z połówki cytryny
w mojej kuchniSałatka z kiszonej kapusty jest idealnym dodatkiem do dań mięsnych i ryby. Zdrowa, dobra i prosta do zrobienia :) Składniki: 0,5 kg kapusty kiszonej 1 czerwona cebula 1 marchewka 1 czubata łyżeczka natki pietruszki świeżej lub siekanej 4 łyżki oliwy pieprz ziołowy sól Wykonanie: Kapustę odciskamy z nadmiaru soku i kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach. Cebulę
Smak mojego domumięs, zwłaszcza drobiu oraz do wypieku ciast i dekoracji deserów. Przekąski sprawdzają się idealnie jako przystawki i służą jako pyszny dodatek do mięs, wędlin, ryb i serów oraz sporządzania sosów. Są również wspaniałym dodatkiem do sałatek owocowych, warzywnych i rybnych. Syropy z najlepszych polskich owoców oraz aromatycznych przypraw i ziół są wspaniałym dodatkiem do herbat i wszelkich napojów. Polecają
Sama słodycz i szczypta chiliprzedstawicielką firmy Folwark trwały jeszcze długo po zakończeniu warsztatów. Jeszcze w drzwiach wyjściowych podpytywaliśmy Łukasza o różne ciekawostki kulinarne związane z rybami i owocami morza. Krewetki słodko-kwaśnie podane z aromatyczną sałatką ze świeżych warzyw. Grillowany stek z tuńczyka z zielonymi szparagami z ziołowym masłem. Dziękuję obu firmom za zaproszenie na warsztaty. Ogromny plus
Kulinarne przygody Gatityczerwonej cebuli ocet balsamiczny Przygotowanie: Sałatę lodową kriomy w paski, cebulę w półplasterki, a pomidora i ananasa w kostkę. Sałatkę skrapiamy octem balsamicznym. Sałatkę można przygotować na grilla i podać jako dodatek - salsę do ryb czy mięsa
Moja smaczna kuchniaPrzy wyborze dań głównych można powiedzieć, że wymieniliśmy się z Mężem preferencjami. Tym razem on postawił na wołowinę, a ja na rybę. Oryginalny stek z wołowiny argentyńskiej z masłem ziołowym, frytkami i sałatką a'la feta to był z pewnością dobry wybór. Dobre gatunkowo mięso zostało przyrządzone zgodnie z zamówieniem tj. w formie średnio wypieczonej . Stek i wyglądał i smakował
Kuchnia po mojemucałą dobę), pstrągi wyjmujemy z folii aluminiowej i wkładamy do "kratki do ryb" i na grilla, smażymy po 10 min.z każdej strony,( na wierzch ryby włóż plasterki masła- doda smaku), danie jest gotowe jeszcze jakaś sałatka i super kolacja
Kuchnia BeatyWielki Post zbliża się do końca, co u mnie w domu powoduje wzmożone spożycie ryb, w tym śledzi. Najchętniej zjadam je z pieczywem lub w sałatkach. Kiedyś podawałam tutaj przepis na sałatkę ziemniaczaną ze śledziem . Dziś sałatka z makaronem i kaparami. Składniki : 8 łyżek drobnego makaronu ( u mnie małe kokardki) sól 3 płaty śledziowe 12 czarnych oliwek 3 łyżki kaparów
Weekendy w domu i ogrodzieSałatka z Surimi czyli produktem sporządzonym na bazie zmielonego mięsa białych ryb z dodatkiem warzyw i jajek to przepyszna przekąska dla wielbicieli kuchni dalekowschodnich . Ja przyrządziłam ją niedawno pierwszy raz i przyznam szczerze zachwyciła mnie swoim smakiem . składniki na 4 porcje opakowanie Surimi 1 pomidor 2 ogórki puszka kukurydzy 3 jajka ugotowane na twardo 15 dag sera żółtego
Smakowite Daniasurówka do obiadu - sałata, pomidorki, marchewka i winegret - tyle potrzeba, gdy po raz kolejny zastanawiacie się, co podać "trzecie do drugiego" :) Świetnie pasuje zarówno do mięs, jak i do ryb :) SKŁADNIKI (dla 2 osób - 1 porcja - 130 kcal) 5 liści sałaty lodowej 200 g pomidorków koktajlowych 1 średnia marchewka pieprz, zioła prowansalskie Sos: 2 łyżeczki musztardy(...)musztarda ładnie połączyła się z resztą składników. Cały czas mieszając, dolewamy powoli oliwę i mieszamy tak długo, aż sos zmieni się w lśniącą emulsję. Dodajemy sos do sałatki. Mieszamy i podajemy. Smacznego :) 1 porcja surówki - 130 kcal - białko - 2,5 g - tłuszcze - 9,8 g - węglowodany - 10 g - błonnik - 3,2 g Zapraszam na fanpage
Moje Kuchenne Rewelacjedzwonka. Dawniej doprawiałam karpia solą i pieprzem, ale odkąd Siostra przywiozła mi z Argentyny przyprawę chimichurri, nie wyobrażam sobie tej ryby bez niej. Dla pozbycia się mulistego posmaku moczę go przez noc w mleku. Do tego sałatka z selera naciowego - szybka i banalnie łatwa, ale za to jaka pyszna i soczysta. Składniki na pieczonego karpia: mleko oczyszczony karp (duży pocięty(...)pieczenia i zamarynować rybę: polać olejem rzepakowym, w nacięcia włożyć koperek i starty czosnek, posypać chimichurri i mieloną solą himalajską z przyprawami azjatyckimi. Na folię wlać odrobinę mleka, w którym karp był wcześniej moczony oraz dwie łyżeczki miodu. Przykryć karpia folią i piec ok. 20 min w temp. 175 stopni C. W czasie pieczenia karpia przygotować sałatkę: Seler naciowy obrać
Weekendy w domu i ogrodzieKolejny szybki przepis na zdrowy obiad lub też sałatkę, potrzebujemy tylko 2 rzeczy które są kropką nad "i"- przyprawa garam masala i olej sezamowy :) Składniki (1 porcja) 100 g dorsza atlantyckiego (lub innej białej ryby) przyprawa garam masala garstka czarnych oliwek garstka marchewki Baby Carrots (lub zwykłej pokrojonej w średniej wielkości plastry) 4 różyczki kalafiora 4 różyczki brokuła garstka żółtej
Piekielna Kuchnia Patirybę. Stanęło na łososiu ale żeby coś udziwnić przekopałam nowe zapasy i dokopałam się do sosu teriyaki. Rybę powinnam zamarynować w tym sosie ale już nie było na to czasu. Wyszedł super i idealnie pasował z wybuchową sałatką . Składniki (dla 2 osób) 300 g łososia (ja miałam filet ze skórą) sól, pieprz olej 2 łyżki sosu teriyaki(...)łyżka płynnego miodu 2 łyżki ziaren sezamu W naczyniu żaroodpornym rozprowadzam olej, układam rybę układam najpierw stroną bez skóry tak żeby złapała trochę oleju, odwracam - więc mamy ja już stroną bez skóry do góry. Solimy, pieprzymy. Robimy mieszankę do polania. Sos teriyaki dokładnie mieszamy z płynnym miodem. Przyprawionego łososia polewamy dokładnie naszą miksturą i posypujemy ziarnami sezamu. Pieczemy
Piekielna Kuchnia Patitrochę wody, a kiedy zawrze, położyć zawinięte filety. Dusić z jednej strony około 5 minut, a potem przewrócić za pomocą łopatki na drugą stronę. Czas duszenia zależy od grubości ryby. Podlewać wrzątkiem, gdyby woda zdążyła odparować zanim pstrąg będzie gotowy. Buraczka ugotować lub upiec w piekarniku zawijając w folię aluminiową. Kaszę pęczak ugotować w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami(...)uprażonymi ziarnami słonecznika i posiekaną natką pietruszki. Przygotować dressing z podanych składników, wlać do sałatki i wszystko dokładnie wymieszać, aż kasza zrobi się różowa od buraczka ćwikłowego. Na końcu dodać pokruszony, wędzony twaróg. Przed podaniem kaszę można podgrzać i podać z duszoną rybą. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania z kaszą , Dania z rybą , Obiad Tagged: buraki , dressing
https:KKuchniaMniam