sałatka z rybą - 2839 przepisów (strona:70/190)

Marynowane ryby aromatyzowane 143

szklanka wody W szklanym naczyniu mieszamy solę i wodę, do której wkładamy kawałeczki ryb. Wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie ryby wyjmujemy, płuczemy w zimnej wodzie, przekładamy do szklanego naczynia. Zalewamy ryby na 12 godzin octem 10% wymieszanym z wodą, potem odlewamy ocet, rybę płuczemy i znów układamy w słoiku.   Marynata: 1/2 szklanki cukru 1 cebula(...)minut. Studzimy do ok. 80 stopni, ciepłą marynatą zalewamy kawałki ryby, dodajemy pokrojoną w plasterki cebulę i pokrojoną w kostkę papryczkę chili. Kawałki ryby muszą być zanurzone całkowicie. Zamykamy słoik, rybę można jeść po upływie 5 dni. W ciągu tych 5 dni przynajmniej raz potrząsamy słoikiem z rybą w celu dobrego nasączenia kawałków rybyRybę możemy przechowywać w lodówce

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Nie jedz tego, to jest na święta 148

Ryba po greckuNajlepszy czas to niestety dzień przed Wigilią, a jak wiadomo wtedy jest najgoręcej. Generalnie tego dnia najlepiej szykować wszelakie ryby, które będą na świątecznym stole (np. w galarecie). To także ostatni dzwonek na śledzie. Sałatka jarzynowa Zważywszy na fakt, że jest z dodatkiem majonezu, najlepiej jeśli będzie przygotowywana jak najpóźniej. Wieczór przed Wigilią to już ten czas

bastalena
Pstrąg Pieczony z Pistacjami, Pietruszką, Rozmarynem, Cytryną i Czerwonym Pieprzem 135

Wiem, że świetne ryby każdy z Was potrafi przygotować.  Fajnie. My też lubimy ryby, wręcz uwielbiamy. Fajnie, gdybyście przygotowali rybę według tego przepisu. Jest przepyszna! Do tego jeszcze  Rozmarynowo - Cytrynowe Ziemniaki Pieczone  i sałatka, dla nas rewelacja! W wykonaniu nie jest to danie ani skomplikowane, ani czasochłonne. Zerknęliście na ziemniaczki i zastanawiacie się jak to wszystko razem

Blondynka Gotuje
Łosoś w sosie z różowych grejpfrutów 239

tylko do jutra szybciutko odgrzebałam przepis na lunch, który mogłabym zaserwować.Ale może najpierw moja propozycja menu:LUNCH: Łosoś w sosie z różowych grejpfrutów podany z zapiekanymi ziemniakami i sałatką ze szpargów na sałacie rzymskiejDESER:Miniserniczki na kruchym cieście z musem rabarbarowym i truskawkami klikKOLACJA:Pomidory faszerowane ryżem, szpinakiem i serem feta podane z placuszkami z cukinii i dipem czosnkowym(...)Składniki:Filet z łososiaŚwierzy tymianekŚwierza miętaŚwierza pietruszkaLiść laurowy CytrynaSól i pieprz SOS:3 żółtkaGrajpfrutpłaska łyżeczka kolendry100 ml oliwy z oliwekkilka listków miętySAŁATKA:sałata rzymskapęczek białych szparagówczerwona cebulasos winegrePrzygotowanie:RYBA:Wyfiletowany płat łososia dokładnie myję i osuszam ręcznikiem papierowym nacieram sola i pieprzem. Rozkładam folię aluminiową układam na nią kilka listków laurowych, kilka gałązek tymianku, pietruszki i mięty oraz

Magiczna kuchnia Darii
Kuskus z granatem i pomarańczowe pesto z rukoli 135

Lekka, kolorowa sałatka z kuskusu, doprawionego sokiem z cytryny i świeżą natka pietruszki, które wydobywają z kuskusu cały jego smak. Do tego małe rubinowe groszki, czyli pestki z granatu i pesto z rukoli oraz nerkowców. Świetnie nadaje się na lunch, a w połączeniu z kurczakiem czy białą rybą będzie pysznym obiadem. SKŁADNIKI (3-4 porcje) 1 szklanka kuskus(...)Wszystko razem mieszamy. W kielichu blendera umieszczamy wszystkie składniki pesto i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku.  Na talerz nakładamy sałatkę z kuskus i polewamy ją pesto. Można podawać samodzielnie lub z mięsem czy rybą. Smacznego

DefinicjaSmaku
Sałatka z roszponki, fenkułu, pomarańczy i jabłka 163

Prosta i orzeźwiająca sałatka o oryginalnym smaku. Anyżkowy smak fenkułu świetnie komponuje się ze słodką pomarańczą i kwaskowatym jabłkiem oraz jest nienarzucającym się dodatkiem do delikatnej

Food Square
Grillowany tuńczyk 172

jadłam go grillowanego i tak postanowiłam przygotować w zaciszu domowym. Bardzo ważne jest aby go nie grillować czy smażyć długo, ponieważ spowoduje to wysuszenie ryby i straci ona swój wyjątkowy smak. Połączyłam go z sałatką i smakował cudnie.  Potrzebne składniki: filet tuńczyka 2 ząbki czosnku 3 łyżki mleczka kokosowego 1/3 startej gałki muszkatołowej  3 łyżki soku

Łycha smaków
ciepła sałatka z kalafiora 206

szparagową i słonymi oliwkami bardzo przyjemnie się uzupełniają smakowo. Jeśli ktoś nie może wytrzymać bez porcji mięsa, to niech wybierze filet drobiowy lub rybę. Do tego kieliszek białego wina i da się przetrzymać upały. ciepła sałatka z kalafiora 1 kalafior, 0,5 kg zielonej fasolki szparagowej, 1 szkl. ugotowanej cieciorki, 1 ząbek czosnku, 0,5 szkl. zielonych oliwek, skórka

Eksperyment sobotni
Pieczony łosoś z makiem 148

Łososia umyj, posól i oprósz pieprzem. Wsyp mak na płaski talerz i obtocz w nim rybę. W rozgrzanym piekarniku  do 200 stopni piecz rybę ok 30 minut. Z rukoli, pomidorków i awokado zrób sałatkę. Polej sosem przygotowanym z soku z cytryny i oliwy z oliwek

AZgotuj!
trattoria da stella 171

pora na to co jadłyśmy. 3/4 wycieczki zaryzykowało z zupą rybną z aioli. Aioli się trochę zwarzyło, ale sama zupa pyszna, z dużą ilością ryb morskich, z których łososia było łatwo rozpoznać. Ja wybrałam sałatkę z kurczakiem aromatyzowanym octem balsamicznym. Niestety ocet aromatyzował bardziej sałatę na dnie, niż kurczaka, ale nie było to złe połączenie smakowe. W 100% sprawdził się

Eksperyment sobotni
Sałatka z wędzonym kurczakiem, melonem i sosem serowo-szalotkowym 186

drzew liściastych. Setki lat temu stosowały ją koczownicze plemiona z północnej i centralnej Europy. Metoda ta przetrwała do dziś, a tak przygotowane mięso czy ryby są ciekawą odmianą w codziennej diecie. Oto przepis na sałatkę, w której główną rolę zagrał wędzony kurczak, a towarzyszą mu słodki melon i sos serowo-szalotkowy. Składniki 1 opakowanie mixu sałat garść świeżego szpinaku

My Chcemy Jeść
Sałatka śledziowa z burakami 182

Przepis na smaczną sałatkę ze śledziem, burakami, ziemniakami i ogórkiem kiszonym. Składniki: 0,5 kg śledzi 2 duże buraki cebula czerwona ok 4 średnie ziemniaki marchew

e-PrzepisyKulinarne
Hawajska tuna poke bowl 234

TUNA POKE BOWL to klasyk kuchni hawajskiej. Świetna kompozycja surowego tuńczyka... Artykuł Hawajska tuna poke bowl pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Sałatka z ryżem i łososiem 167

Przepis na smaczną i szybką sałatkę z ryżem, jajkami, łososiem i groszkiem. Składniki: 5 jajek puszka groszku ok 150 g pieczarek konserwowych 100 g ryżu arborio

e-PrzepisyKulinarne
KASZA JAGLANA Z PIECZONYM BAKŁAŻANEM I SUSZONYMI POMIDORAMI 117

Kasza jaglana nazywana jest "królową wszystkich kasz". Jest bezglutenowa, zasadotwórcza, posiada właściwości bakteriobójcze i antywirusowe. Sałatka z kaszy jaglanej, suszonych pomidorów i pieczonego bakłażana może być świetnym dodatkiem do mięs, ryb czy owoców morza. Skropiona czosnkowym winegretem, posypana fetą i pestkami dyni lub słonecznika może stanowić pełnowartościowe samodzielne danie. Upieczony bakłażan jest soczysty, bardzo aromatyczny i znacznie wzbogaca smak kaszy

cool and minty
CHACZAPURI 164

pizzę lub rwiemy rękami na kawałki.  Wierzch placków możemy z jednej strony posmarować masłem. Najlepiej smakują jako dodatek do serów, mięs i ryb z grilla. Dobre, zamiast tradycyjnego pieczywa do wszelkiego rodzaju sałatek. SKŁADNIKI / 8-9 sztuk CIASTO 340 g mąki pszennej 250 ml ciepłej, ale nie gorącej wody 1 i 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru

cool and minty
Muscadet na gorące dni 88

jest świeże i orzeźwiające. Dobrze schłodzone idealne na taki gorący dzień jak dziś. Można je pić samo jako aperitif, ale równie dobrze sprawdzi się rybami , owocami morza, można spróbować do sushi lub lekkich letnich sałatek. Byłoby dobrym uzupełnieniem do pstrąga po bieszczadzku którego jedliśmy kilka dni temu na wzgórzach otaczających bieszczadzkie Lutowiska.  Dziś musi wystarczyć „zwykły” pstrąg z grilla

królestwo garów
What Katie Ate. Weekend Katie – recenzja książki 199

jaśniejsze więc nic nie przeszkadza w zapoznaniu się z przepisem. Książka dzieli się na następujące rozdziały: Wstęp Śniadania i brunche Weekend w Dolinie Barossa Sałatki i zupy Weekend w Dublinie Drób, inne mięsa i ryby Weekend we Włoszech Warzywa Weekendowe babskie lunche Pizze, makarony i pieczywo […] Artykuł What Katie Ate. Weekend Katie – recenzja książki pochodzi z serwisu Mienta

Mienta blog
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM 162

tygodnie (z małym haczkiem), wybieram się nad nasz cudowny Bałtyk. Już nie mogę się doczekać: błogiego lenistwa, cudownego klimatu i bogactwa ryb jaki tam znajdę. A póki co, zapraszam na smaczną sałatkę z tuńczykiem. SKŁADNIKI: kilka liści sałaty lollo bianco (lub innej "twardej" sałaty) 1 pomidor czerwony 1 pomidor żółty 2 jajka ugotowane na twardo kilka zielonych oliwek kapary

Kuchnia w opałach
Dorsz z sosem Velouté z trawy cytrynowej z zapiekanką ziemniaczano-selerową 130

talerze (jeśli w Twojej zmywarce jest opcja podgrzewania talerzy – wykorzystaj ją) nałóż sos, a następnie na każdy talerz wyłóż po jednym kawałku usmażonej ryby. Podawaj w towarzystwie np. Zapiekanki ziemniaczano-selerowej oraz Sałatki z ogórka .   The post Dorsz z sosem Velouté z trawy cytrynowej z zapiekanką ziemniaczano-selerową appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Pieczona tołpyga z czatnejem paprykowym i sałatką ze smażonych boczniaków. 173

Nigdy, przenigdy nie byłem miłośnikiem słodkowodnych ryb. Tak na prawdę z ryb pływających w rzekach, stawach, czy innych jeziorach toleruję tylko pstrąga. W domu zawsze mieli

BaRepas
Sałatka z rukoli z chipsem z mozzarelli i nerkowców z pomarańczową nutą. 193

zielone kocha (zresztą ją w tym dopinguję), to musiałbym to zjawisko jakoś nazwać. Nieważne zresztą. Dziś mała porażka. Topinambur niezbyt podszedł Żonie Mej; przynajmniej rybę pochłonęła w całości. Dlatego w ramach odkupienia robię jej sałatkę na szybko wymyśloną w mej głowie. Poszła z synkiem dziadków odwiedzić, więc jak wróci będzie surprise. Czego użyłem? -rukola -fileciki pomarańczy -oliwki zielone -zgniecione

BaRepas
Pomysł na grilla: Szaszłyki w sosie charmoula 252

żałowałam:)Istnieje bardzo wiele przepisów na sos charmoula. Marokańczycy najczęściej wykorzystują go do marynowania ryb, drobiu oraz jagnięciny. Można polać nim także grillowane mięso, rybę czy krewetki. Sprawdzi się także na grillowanych warzywach, w sałatce ziemniaczanej, z fasoli czy kuskusu. Sos ma tyle zastosowań, ile tylko macie pomysłów:)P.s. W oryginalnym przepisie do szaszłyków wykorzystano jagnięcinę. Ja postanowiłam zamienić

Chilli Czosnek i Oliwa
Pstrąg nadziewany boczkiem z sosem porowym 219

Ostatnio coś mnie wzięło na ryby, to chyba przez tego dorsza w maśle czosnkowym, który smakował tak wyśmienicie, że nabrałam ochoty na więcej :)Tym razem wybrałam

Kraina Miodem Płynąca
Ocet estragonowo-cytrynowy z nutą cynamonu, na święta 159

przepis) lub dobrego octu jabłkowego i winnego, tym bardziej, że wykonanie jest banalnie proste, a efekty smakowe rewelacyjne. Octy ziołowe wykorzystuję do zakwaszania sałatek, surówek, zup, galaretek, do marynowania wszelkiego rodzaju mięs i ryb. Z powodzeniem zastępują sok z cytryny lub zwykłe octy, a nuty zapachowe możemy dowolnie komponować w zależności od własnych upodobań lub przygotowywanych potraw

SzczyptaSmaQ