jarmuż, rukola, rukiew wodna, pekińska i inne), brukselka, cukinia, ogórek, groszek, cykoria, natka pietruszki, szczypiorek i zielona cebula, por, rzeżucha i świeże zioła, szpinak, botwina, zielona papryka, zielona fasola oraz zielony kalafior. Do tego mamy przecież przepyszne zielone owoce: Zielone jabłko i gruszkę, awokado, kiwi, limonka i zielone winogrona. A jakie dania mogą powstać z zielonych roślin? SAŁATKI To podstawa
Fleksitarianizm.pljarmuż, rukola, rukiew wodna, pekińska i inne), brukselka, cukinia, ogórek, groszek, cykoria, natka pietruszki, szczypiorek i zielona cebula, por, rzeżucha i świeże zioła, szpinak, botwina, zielona papryka, zielona fasola oraz zielony kalafior. Do tego mamy przecież przepyszne zielone owoce: Zielone jabłko i gruszkę, awokado, kiwi, limonka i zielone winogrona. A jakie dania mogą powstać z zielonych roślin? SAŁATKI To podstawa
Fleksitarianizm.plTylko rukoli jakoś polubić nie mogę, ale to nic bo zamieniam ją sobie właśnie na zielone listki szpinaku i jest pysznie. Dzisiaj 4 dzień detoxu z lekkim, białkowym wzmocnieniem bo na śniadanie pojawiły się moje kochane jajka i mogłam je zjeść z kromką razowego chleba - pycha! Na kolację zaserwuję Wam i sobie lekką, chrupiącą i bardzo smakowitą sałatkę . Jest doskonałym
Smaczna Pyzajest sałatka grecka lub surówki z fenkułu, bo nie mam wtedy sałat. Lato to niezbyt dobra pora dla sałat, bo albo wybiegają w kwiaty, albo coś je podżera, albo dostają porażenia słonecznego. Za to pod koniec lata połowa warzywnika to sałaty. Ich niewielki składzik możecie zobaczyć na dole postu. Składniki : podwójna garść różnych odmian sałat (u mnie rukola, mizuna, musztardowiec
Weekendy w domu i ogrodziesałatka to połączenie dwóch przepisów, które znalazłam w magazynach kulinarnych Kuchnia i Moje Gotowanie. Połączyłam je i wyszła mi naprawdę ciekawa kompozycja. Pierwszy raz piekłam buraczki i jestem zachwycona tym, jak intensywny smak i aromat mają, kiedy porządnie wygrzeją się w piekarniku. Składniki: 6-8 małych buraczków (takich ok 4-5cm) 2 pomarańcze bez pestek rukola garść włoskich
Kulinarne InspiracjePropozycja na obiad lub lekką kolację w zależności od tego ile składników użyjemy. U mnie na blogu przedstawiam tę drugą opcję. Pamiętajcie, że zielonego i owoców
Karola gotujefeta ok. 150 g – garść rukoli – do dressingu: musztarda sarepska, miód, oliwa, cytryna, sól, pieprz Sposób wykonania: Buraki wyszoruj, zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz około 1 godz. w temperaturze 200 stopni. Buraki wystudż, obierz ze skóry, pokrój w cienkie plasterki i ułóż na talerzu. Na to wykładamy umytą rukolę oraz ser feta pokrojony(...)plus sól i pieprz do smaku (na oko, trzeba wyczuć smak, który będzie dla nas odpowiedni). Mieszamy energicznie, aż wszystkie składniki dressingu połączą się. Na koniec skropić sałatkę dresingiem. Smacznego
Smaki NataliiSłynna sałatka Waldorf powstała pod koniec XIX wieku w Nowym Jorku w Hotelu Waldorf. Pierwszy raz pojawiła się w książce kucharskiej w 1896 roku. Podczas tych ponad stu lat powstało wiele wariacji na temat tego co można dodać do oryginalnych składników jakimi początkowo były: jabłko, seler i majonez i nieco później orzechy. Moim zdaniem najlepszym uzupełnieniem klasyki jest rukola, która
Milion Smakówkuchni eksperymentowanie, mieszanie smaków, kombinowanie. Taka jest moja dzisiejsza kolorowa sałatka bowl, przygotowana ze składników które miałem pod ręką lub „zalegały” w lodówce. W efekcie wyszło coś niesamowicie kolorowego i jak to często bywa przy kulinarnej improwizacji, coś pysznego. Do sałatki oprócz kolorowych warzyw dodałem grillowaną pierś z kurczaka i ciecierzycę(...)łyżki oliwy z oliwek sól, czarny pieprz Warzywa: 1 papryka 2 pomidory, najlepiej różnokolorowe 1 średni ogórek zielony garść ulubionych ziół (kolendry, bazylii lub rukoli) garść prażonych orzechów np. nerkowców lub pistacji sos miodowo-musztardowy, ja użyłem Roleskiego Przygotowanie: Krok 1: Pierś z kurczaka natrzyj przyprawami i oliwą. Odstaw
kuron.com.plWitajcie!, dziś obiadowo... ale w odsłonie FIT. Będzie to lekki i odżywczy obiad idealny na gorące dni. Mięso z królika jest bogate w aminokwasy, nienasycone
Kuchnia PROzdrowotnatydzień – co zamiast fast food wygląda tak: Co zamiast fast food – menu na tydzień Niedziela – Pieczone udka z kurczaka w panierce z mielonych migdałów Poniedziałek – Sałatka z komosy, chorizo, pieczonych pomidorków i selera Wtorek – Ratatouille Środa – Burgery z cieciorki i koziego sera Czwartek – Focaccia z kaszanką Piątek – Zupa brokułowa z migdałami i grzanką(...)Ogórek Garść pomidorków koktajlowych Pomidor malinowy 2 duże pomidory (mogą być zwykłe) 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 2 cukinie Bakłażan Brokuł 3 czerwone cebule 1 cebula Główka czosnku Rukola Pęczek świeżego tymianku lub 2 łyżki suszonego Razem: ok. 112 zł Przyprawy: Słodka papryka Ostra papryka Kmin rzymski Oregano Tymianek Ziarna kolendry Kurkuma Curry Suszony czosnek (opcjonalnie) Suszony estragon Sól
Niedzielny kucharzsałatka jest fantastyczna! Smaki słodkie, ostre i kwaskowe tworzą fantastyczną kompozycję. Do tego te struktury: kremowe awokado, gąbczaste tofu, chrupiącą gruszka i strzelające sokiem pestki granatu, obłęd! Do takiej sałatki nie potrzeba dużo dressingu, wystarczy odrobina, by podkreślić jej charakter. Z przepisu powinno wystarczyć go na 2 porcje. Zamiast syropu z agawy oczywiscie może byc miód albo syrop klonowy. Podałam(...)podgrzaną na grillowej patelni bułeczką, ale myślę sobie, że można zrobić mini-grzanki i posypać nimi całość tuż przed podaniem. Składniki (na 1 porcję) rukola 100 g tofu marynowanego (sweet chili) 1/2 dojrzałego awokado 1/2 gruszki garść pestek granatu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka syropu z agawy 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek
Kulinarne Inspiracjesałatka chlebowa, której podstawowym składnikiem jest stary chleb. Jeżeli już się na nią zdecydujecie, poszukajcie do niej małych słodkich pomidorów. I dobrej jakości oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, ale o tym już Wam wiele razy trąbiłam. Składniki: 10 pomidorków koktajlowych 4 duże kromki czerstwego chleba 1 żółta papryka pół małej czerwonej cebuli garść świeżej bazylii (ja użyłam rukoli
Kardamonovysałatki, ale zimą ta też się sprawdzi jako dodatek lub samodzielne danie na obiad lub kolację. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Dla 2 osób: 2 szklanki ugotowanej kaszy quinoa ( komosy ryżowej) pomidor ( zimą suszone pomidory) ogórek awokado sok z połówki cytryny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ( drobno) 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku rukola
AZgotuj!sałatki. I tak sobie myślę, że chyba znów ją posieję, żeby mieć liście na pesto. Smakuje tak świeżo, wiosennie. I choć tradycyjnie się przyjęło, że mieszamy go z makaronem, to również z mięsem lub na kanapkę pesto z liści rzodkiewki też smakuje pysznie. A jak doskonale dopełnia smak grillowanych szaszłyków lub warzyw! Wyśmienite! Składniki : pęczek liści rzodkiewki pęczek rukoli pęczek
Obiad gotowy