domowe Pesto Rosso. Wyszło wyśmienite :) Poniżej przedstawiam przepis w opcji obiadowej aczkolwiek Pesto Rosso można śmiało przechowywać zamknięte w lodówce także idealnie sprawdzi się również jako dodatek do sałatek, tostów, kanapek, bazę to pizzy (zamiast koncentratu i ketchupu) oraz nadzienie do faszerowania mięs i ryb. Składniki/ Pesto Rosso: - 100g orzechów włoskich - 140g suszonych pomidorów (Ja użyłam Pomidory Suszone w oleju(...)150g sera długodojrzewającego Stary Olęder (również dostępny w Biedronce) - pieprz i sól - olej rzepakowy (ja używam ten ze słoika z suszonymi pomidorami) Do wersji obiadowej potrzebować będziemy dodatkowo: - makaron - rukola - garstkę orzechów włoskich i starty ser długodojrzewający do wykończenia dania Świeże pomidory parzymy (aby skórka szybko schodziła to zanim umieszczę pomidory we wrzątku to nacinam znak krzyża u nasady
upichconadressingiem nie wychodzą na dobre. Kilka godzin, jakie mijają od polania sałaty winegretem przeobrażają wcześniej piękne, zielone liście w nieapetyczną masę, podczas gdy buraczki potrafią zabarwić całą miskę sałatki na jednolity kolor, co nie zawsze ładnie się prezentuje. Ułożenie warstwowe składników pozwala rozwiązać oba te problemy. Ponadto, mimo że wadą słoików może być ich ciężar i ryzyko rozbicia(...)części można przygotować np. wyśmienity deser , lub orientalne kotlety 1 awokado + sok z cytryny do skropienia 1 – 2 łyżki pestek dyni lub słonecznika mała garść liści roszponki, rukoli, rukwi wodnej, szpinaku lub ulubionej sałaty 1 malutka szalotka pokrojona na cienkie plasterki lub kilka plasterków cebulki (opcjonalnie) 1 łyżka oliwy lub preferowanego oleju tłoczonego na zimno + odrobina do skropienia
Even Better Fooddressingiem nie wychodzą na dobre. Kilka godzin, jakie mijają od polania sałaty winegretem przeobrażają wcześniej piękne, zielone liście w nieapetyczną masę, podczas gdy buraczki potrafią zabarwić całą miskę sałatki na jednolity kolor, co nie zawsze ładnie się prezentuje. Ułożenie warstwowe składników pozwala rozwiązać oba te problemy. Ponadto, mimo że wadą słoików może być ich ciężar i ryzyko rozbicia(...)komosy z części można przygotować np. wyśmienity deser lub orientalne kotlety 1 awokado + sok z cytryny do skropienia 1 – 2 łyżki pestek dyni lub słonecznika mała garść liści roszponki, rukoli, rukwi wodnej, szpinaku lub ulubionej sałaty 1 malutka szalotka pokrojona na cienkie plasterki lub kilka plasterków cebulki (opcjonalnie) 1 łyżka oliwy lub preferowanego oleju tłoczonego na zimno + odrobina do skropienia
Even Better Foodzwykłą lub grillową). Grzanki smarujemy serkiem ricotta i układamy na wierzchu plasterki fig. Polewamy cienką strużką miodu. Nic więcej im nie trzeba – ja podałam je na sałacie i rukoli. świeży melon, dobrej jakości szynka parmeńska Prosciutto e Melone, czyli melon w szynce parmeńskiej to jedna z najprostszych przystawek świata. Potrzebujemy tylko dojrzałego, słodkiego owocu (może być Wasza ulubiona odmiana(...)przystawki podają jeszcze ocet balsamiczny – ja wolę najprostszą wersję. dojrzałe pomidory malinowe, mozzarella w kulce, liście bazylii, dobrej jakości oliwa, sól i pieprz – opcjonalnie – oliwki Sałatka caprese – symbolizuje włoską flagę. Także jest banalnie prosta. Wystarczy pokroić na plastry pomidory i mozzarellę. Ułożyć naprzemian. Posypać solą, pieprzem i skropić dobrą oliwą extra virgin. Na wierzchu lub między
Poezja smakuSkładniki: Po 2 garście sałaty rukoli roszponki i lodowej 1 opakowanie sera feta 10 pomidorków koktajlowych 1 czerwona cebula pęczek koperku świeżego sos 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu winnego 1 łyżeczka musztardy 2 ząbki czosnku sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Sałaty opłukujemy pod bieżącą wodą, osuszamy, przekładamy do dużej miski. Dodajemy pokrojoną(...)cebulę, pomidorki pokrojone na pół oraz ser feta. posypujemy posiekanym drobniutko koperkiem. Produkty na sos połączyć ze sobą dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie mieszamy, polewamy po sałatce. Smacznego
kgwjanczewochoć kolorowa mozaika wydaje się być zaprzeczeniem tego co mamy za oknem. Jeżeli nie uda Ci się znaleźć radicchio, spróbuj wykorzystać zwykłą cykorię, a w ostateczności możesz też wypróbować rukolę . Składniki na 2 porcje: 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy 2 łyżeczki syropu klonowego 2 łyżki oleju z orzechów włoskich szczypta soli i pieprzu(...)pokrój w wąskie paseczki. Mandarynkę obierz i podziel na segmenty. Kiwi obierz, najpierw przekrój wzdłuż na ćwiartki, a potem w plastry. Orzechy połam na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki sałatki wrzuć do miski, polej dressingiem i dokładnie zamieszaj. Pozostaw na moment do przegryzienia, po czym podawaj. Sałatka prezentuje się bardzo ładnie, serwowana w liściach radicchio
Roślinna - blog wegańskiKolejny przepyszny i zdrowy pomysł na obiad, który możemy z łatwością zabrać ze sobą do pracy. Szybko się go przygotowuje, jest bardzo pożywny i lekki
SMYKWKUCHNIuświadczysz w markecie. Regularnie kupuję tam wielką fasolę w puszce, aby Piotrkowi zrobić błyskawiczną fasolkę po bretońsku, kupuję też suszony groch na pyszną grochówkę. Świeża kolendra, pietruszka, koper, czy rukola powiązane w duże pęczki czekają aby je kupić! A dzisiaj usmażyłam naan , nie na drożdżach tylko na proszku do pieczenia, szybki, smaczny, idealny chlebek np. do hummusu. Dlatego podaję(...)prosty. Mój przepis jest idealny na lato gdyż ciasto wyrabia się bardzo szybko, a smażenie 4 placków zajmuje zaledwie kilka chwil. Te naan wspaniale smakuje jako dodatek do past, sałatek, zup, czy mięsa z grilla. Składniki na 4 chlebki naan: 3 łyżki jogurtu greckiego 4 łyżki mąki pszennej + ewentualnie do podsypania 1 łyżka oliwy ½ proszku do pieczenia odrobina soli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwiele wariantów tego sosu. Różnią się one między sobą nieznacznie, głównie orzechami i rodzajem sera. Czasami dodaję do pesto otartą skórkę z cytryny. Zdarza się, że bazylię łączę z rukolą lub jarmużem. Bardzo często używam pesto i nigdy się nie martwię jak nie mam pinii lub mam ich za mało aby dodać do pesto. Zawsze mogę dodać inne orzechy(...)główny powód, dla którego lubię miksować domowe pesto, bo jest ono takie jakie chcę. Pesto używam praktycznie do wszystkiego! Najczęściej jednak przyrządzam makaron z pesto , dodaję je do sałatki z tuńczykiem , mieszam z twarożkiem czy warzywami, dodaję do pizzy… U mnie pesto się nie marnuje! Pesto bazyliowe 1 doniczka dorodnej bazylii 100 ml oliwy z oliwek 2 łyżki parmezanu
codojedzeniaszklanki wody z gotowania makaronu i wymieszaj z torebką ziół toskańskich. Następnie dodaj oliwę, ugotowany makaron i wymieszaj. Natychmiast podawaj. Spaghetti można również wzbogacić startym żółtym serem, rukolą lub śmietanką. Źródło Skład: (57%) płatki pomidorowe (pasta pomidorowa, skrobia kukurydziana), sól jodowana, bazylia, czosnek, oregano, cebula, pietruszka. Produkt może zawierać śladowe ilości jajek, soi, selera, sezamu, mleka (laktoza), gorczycy(...)słońcu pomidorów, ziół i czosnku. Można używać ją jako pastę (po wymieszaniu z wodą i olejem) lub dodawać do potraw w postaci suchej. Idealnie pasuje do bruschetty, przystawek, sosów, sałatek, mięs i ryb. Tuscany spice blend, Spaghetti á la Toscana I use this blend to make a very tasty and super quick spaghetti a’la toscana -> dinner ready
Qlinarnie i QlinarnieIdzie wiosna, za oknami ale również i na talerzu :) Bukiet kolorowych warzyw podanych z grillowanym kurczakiem i sadzonym jajkiem pasuje na kolację, lekki obiad w pracy
ChilliJemyNewella to białko w czystej postaci i nowy produkt na rynku. Bardzo uniwersalne zastosowanie w kuchni, do sałatek, zup, dań głównych i deserów. Jeśli interesuje cię zdrowe odżywanie, uprawiasz sport lub jesteś na diecie newella powinna się znaleźć w Twoim codziennym menu. Więcej informacji o tym ciekawym, zdrowym i smacznym produkcie, (oraz przepisy kulinarne z jego(...)Zrobiło furorę podczas towarzyskiego spotkania. Koniecznie spróbujcie :) Czas przygotowania:15 minutPorcje: 4 Składniki:200 g Newelli klasycznej,16 plastrów prosciutto,2 długi ogórek,150 g rukoli,1/3 szkl. suszonych wakame,1/4 szkl. świeżej żurawiny,gałązki koperku,listki młodych buraczków,łyżka oliwy.Dresing:4 łyżki sosu sojowego,2 łyżka oleju sezamowego,2 łyżka prażonego sezamu,2 łyżeczka brązowego
SzczyptaSmaQGORGONZOLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI CURRY WARZYWNE Z PLACKIEM Z PATELNI KOPYTKA Z FASOLKĄ LIMONKĄ I MIĘTĄ CHILI CON CARNE INACZEJ SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM ARBUZEM I KURCZAKIEM INACZEJ CYTRYNOWE TAGLIATELLE Z PARMEZANEM CALAMARI Z SOSEM ALFREDO TAGLIATELLE AL POMODORO CRUDO Burrito z kurczakiem z awokado(...)MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Pierś z kurczaka – 2 sztuki – Boczek wędzony – 4 duże plastry – Tortilla pszenna lub pełnoziarnista – 4 sztuki – Awokado – Pomidor – duży – Cebula czerwona – Kiełki rzodkiewki – duża garść – Rukola – duża garść – Jogurt gęsty – 150g – Czosnek – większy ząbek lub 2 mniejsze – Sól himalajska do smaku – Pieprz czarny do smaku – Pieprz cayenne do smaku – Sos Teriyaki – 1 łyżka – Oliwa z oliwek
globuskulinarny