cukinia pokrojona w cienkie plastry. Do doprawienia czysta klasyka: sól i pieprz. Mięso przygotowuje się szybko, smakuje świetnie i wygląda ekstra. Polecam też również przygotować pierś z kurczaka faszerowana rukolą . Składniki: 4 plastry schabu dobrze rozbite, sól i grubo mielony czarny pieprz, domowy sos pomidorowy , może być keczup młoda cukinia 1 łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie: Dobrze rozbite plastry schabu doprawiamy(...)każdej strony pod przykryciem, to wszystko. Ściągamy z patelni i zostawiamy, aby chwilkę mięso odpoczęło, możemy przekroić roladki schabowe na pół. Ja podałam Schab faszerowany cukinią z letnią sałatką ziemniaczaną z bobem, pomidorami i mozzarellą. The post Schab faszerowany cukinią appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzepisów na truskawki i ten na szparagi więc dodaję, póki można jeszcze chwycić ostatnią okazję w warzywniaku. Składniki: 300g szparagów zielonych 200 g trskawek 2 garście sałaty rzymskiej garść rukoli kilka orzechów włosich kjilka gałązek tymianku Dresing: 3 łyżki oleju, (ja dałam kujawski tłoczony na zimno) 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny 3 rozmiażdżone(...)szparag przkroić na 3 części i wymieszać z sałatą.Na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki i pokruszone orzechy włoskie. W słoiczku umieścić wszystkie składniki sosu, zakręcić i porządnie wymieszać. Polać sałatkę i odstawić na 5-10 minut, aż szparagi przejdą smakiem sosu. Podawać... Smacznego
Gosia gotujeNasza ulubiona wersja sałatki caprese. W tej wersji zajadamy się nią już od dłuższego czasu. Idealny pomysł na szybką, zdrową kolację, na imprezę, jako zakąska, itp. Oczywiście najlepsza jest z mozzarellą z mleka bawolego- di bufalla, a o tą teraz nietrudno, bywa często w Lidlu, Biedronce, Kaufhlandzie, Piotrze i Pawle, różni się tylko ceną, firmą, smak ma zawsze tak samo(...)rozkosz dla podniebienia... :-) U nas bywa z 2-3 razy w miesiącu, jest wprost cudowna w smaku... :-) Składniki: - 1-2 liście sałaty lodowej na osobę - 1-2 garście rukoli na osobę - kulka mozzarelli di buffala (lub zwykłej) na osobę - po kilka pomidorków koktajlowych (czereśniowych lub truskawkowych) Sos pesto: - 1-2 ząbki czosnku - 1-2 pełne garście listków bazylii - sól
Smaczne ZdroweGastronomii, a którą przygotował Szef kuchni – Piotr Lasecki. W jej trakcie spróbowaliśmy: krewetki z awokado i mango w papierze ryżowym, bruschettę z wędzonym serem, oliwkami i pomidorami koktajlowymi oraz rukolą, quesadillę z indykiem, tajską zupę Tom Kha Kai - z kurczakiem, mlekiem kokosowym i ryżem jaśminowym, może trochę za delikatna ale bardzo smaczna zupa, burgera vegańskiego z cieciorki(...)Borgo Gritti Prosecco DOC – delikatne musujące wino, idealne jako aperitif, San Oro Chardonnay z Sycylii, z wyczuwalną nutą owoców tropiklanych, jabłka i agrestu. Doskonałe do ryb, owoców morza i sałatek. Weingut Robert Weil Rheingau Riesling Trocken 2012 - jak dla mnie najlepsze wino wieczoru, tu odezwała się moja miłość do rieslinga :) Dawson Creek Cabernet Sauvignon 2012 - dobrze zbalansowane, w nosie
królestwo garówTym razem danie typowo śniadaniowe – jajecznica z mlekiem. Część z Was zdziwi dodatek mleka, ale to właśnie ono sprawi, że będzie znacznie bardziej puszysta i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sałatek. Lubię jej lekko orzechowy smak. Gotuje się ją równie łatwo jak ryż, a jest dużo ciekawsza w smaku i konsystencji. Świetnie sprawdza się nie tylko w sałatkach, ale także jako dodatek do zup i dań głównych, doskonała alternatywa dla ziemniaków czy makaronu. Pęczak to najmniej przetworzona z kasz jęczmiennych. Uzyskuje się ją ze zdrowych ziaren jęczmienia, a jak wiadomo(...)ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane 6 rzodkiewek, pokrojonych w ćwiartki garść płatków migdałów duża garść natki pietruszki, drobno posiekanej duża garść listków świeżej bazylii, drobno posiekanej duża garść rukoli, drobno posiekanej 200 g sera feta drobno otarta skórka i sok z 1 cytryny 2 łyżki oliwy sól i świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Kaszę gotujemy w osolonym wrzątku około 20 minut
Smakowity Blog KulinarnyDziś przedstawiam kolejny pomysł na ciekawą przystawkę, która bardzo ładnie prezentuje się na stole - pomidorki faszerowane pastą z tuńczyka. Jest to idealne "finger food" na wszelkiego
Codzienne GotowanieSTEKI Z KALAFIORA Z TZATZIKI Z RZODKWI PASTA JAJECZNA Z OGÓRKIEM JAJECZNE CHMURKI Z CEBULĄ I SZYNKĄ MINI FRITTATA Z KURKAMI NA RUKOLI KOTLETY JAJECZNE Z PAPRYKĄ: – Smaczne – Idealne o każdej porze dnia – Zdrowe – Perfekcyjne dla niejedzących mięsa – Łatwe i szybkie w przygotowaniu ILOŚĆ PORCJI: 10 SZTUK CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT SKŁADNIKI: – Jajka(...)pokrój w drobną kostkę przełóż do wyższej miski. 3. Paprykę i cebulę pokrój w drobną kostkę i dodaj do jajek. 4. Do masy dodaj pokrojoną dymkę. 5. Całą sałatkę popieprz i posól do smaku. Najlepiej posolić mniej i posmakować czy masa potrzebuje jeszcze więcej soli. 6. Dodaj 2 lub 3 łyżki mąki oraz pozostałe surowe jajko. Całość bardzo dobrze wymieszaj
globuskulinarnyWykwintna sałatka z arbuza Gdy żar leje się z nieba z automatu tracimy apetyt. Zaprezentowana dziś sałatka pojawia się w mojej kuchni od dawna, jednak z biegiem lat ewoluowała i nabrała ostatecznego, satysfakcjonującego mnie sznitu. Swoją premierę miała pod żaglami i z miejsca zyskała swoich wiernych fanów. Jest prościutka w wykonaniu, a połączenie smaków, aromatów, tekstur i temperatur nadaje(...)sera feta (lub typu feta) Garść posiekanych orzechów nerkowca Garść lekko posiekanych orzechów piniowych 1 Łyżka drobno posiekanych listków mięty 1 łyżeczka świeżego, drobno posiekanego rozmarynu Solidna garść świeżej rukoli Czerwone wino Przygotowanie: Z arbuza wykrawamy kulki za pomocą specjalnej łyżki lub kroimy w kostkę. Miętę i rozmaryn drobno siekamy, dodajemy do arbuza. Mieszamy. Kate’s Kitchen Lekko przesiekane
Kate's Kitchentemu, kiedy to przygotowałam dla Was wpis " Dzika zielenina (Horta) – nieznany skarb diety śródziemnomorskiej ". Skupiłam się wtedy na zbieraniu liści mlecza, z których przygotowałam grecką hortę vrasta oraz francuską sałatkę . W tym roku nabrałam ochoty na spróbowanie pokrzywy, dlatego uzbrojona w koszyk i rękawiczki ochronne wybrałam się na wieś. Znalezione przeze mnie roślinki ( zdjęcie na Facebooku ) były bardzo młode(...)powodzeniem możecie zastąpić pokrzywy szpinakiem. Zrezygnowałam z dodatku podsmażanej pancetty i moją zupkę udekorowałam kleksem jogurtu oraz mieszanką ziaren. P.s. Przepis na zupę z młodej pokrzywy i rukoli dodaję do akcji wspólnego gotowania "wiosenne danie włoskie". Zajrzyjcie do Martynosi , Mopsa , Panny Malwinny i sprawdźcie, co one przygotowały. Zupa-krem z młodej pokrzywy i rukoli Składniki (na 4 porcje
Chilli Czosnek i Oliwaburki były dreszcze, ale po spróbowaniu okazywało się, że nawet do zjedzenia, a po kilku latach mieszkania ze mną, buraki stały się ulubionym dodatkiem do obiadu i sałatką. Spróbujcie koniecznie. Buraki można ugotować i zdjąć później skórkę, albo upiec i tu smak zaczyna już pracować na naszą korzyść . Buraki upiec nie jest trudno wystarczy je umyć(...)stał się doskonały dla Was. 5 buraków (raczej mniejszych niż większych) 100 g sera feta 3-4 łyżki octu balsamicznego szczypta pieprzu cayenne 1 łyżka oliwy bazyliowej kilka listków rukoli, rozmarynu. 4 łyżki prażonego słonecznika sos balsamico garść czerwonych porzeczek Buraki obrać ze skórki. Pokroić je w duże kawałki i delikatnie podsmażyć na patelni z octem balsamicznym, aż ocet
Piekarz-Kucharz-Garkotłukdnia, czy kolację. My, z mężem uwielbiamy ryby, dlatego często goszczą na naszym stole. Nie tylko na obiad w postaci smażonego dorsza czy pieczonego morszczuka. Lubimy podjeść łososia w sałatce, na kanapce z cytrynką lub wędzoną makrelę w towarzystwie kiszonego ogórka. Carpaccio to danie, które zazwyczaj podaje się z surowego mięsa - wołowiny. Jednak doczekaliśmy się czasów, w których można podać(...)niż zwykle. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, oczywiście jak zawsze, życzę Wam smacznego:) Składniki: opakowanie łososia wędzonego - plastry na zimno 120 g garść świeżej, umytej i osuszonej rukoli kozi ser do posypania - ja użyłam 60 g serka koziego śmietankowego oliwa z oliwek pieprz łyżka soku z cytryny + kilka plasterków do smacznej ozdoby (przyda się, ktoś może lubi
Zasmakuj KuchniKuchnia francuska Składniki pół główki sałaty masłowej pół główki sałaty karbowanej garść liści rukoli 2 pomidory 1 czerwona cebula 100 g koziego sera z czosnkiem 1 łyżka posiekanej natki Sos : 6 łyżek oliwy 2 łyżki soku z cytryny musztarda sól pieprz Grzanki : 4 czerstwe kromki bułki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy Przygotowanie Sok z cytryny wymieszałem ze szczyptą soli(...)sosem, posypałem natką i delikatnie wymieszałem. Czerstwe kromki bułki natarłem z obydwu stron czosnkiem, pokroiłem w drobną kostkę. Na patelni rozgrzałem oliwę. Wrzuciłem pieczywo, usmażyłem na rumiano. Przygotowaną sałatkę posypałem ciepłymi grzankami. Podałem od razu
R'n'G Kitchenproduktów to dokładnie pięć dziennie, czyli nieco ponad 400 gramów dziennie. Każda porcja, w zależności od rodzaju owocu lub warzywa, odpowiada: jednej filiżance bardzo małych owoców lub jednej filiżance sałatki, lub gotowanych warzyw. Ponadto WHO stwierdza, że aby osiągnąć korzystne rezultaty, należy spożywać co najmniej trzy sztuki, choć prawdą jest, że najbardziej wskazane jest pięć. Ale dlaczego tak duży nacisk(...)wodna, cebula dymka, kapusta rzymska, mniszek lekarski, truskawki, laur, limonka, grejpfrut, rzodkiewka, kozibród i groszek. Kwiecień: szczaw, kiełki buraka, cebula dymka, orzech tygrysi, zielone szparagi, truskawka, zielona perilla, pomarańcza, rukola i marchew. Maj: morela, szczypiorek, wiśnia, czereśnia, śliwka, grzyb morelowy, świeże białe szparagi, sałata, liczi, melon, nektarynka, młody ziemniak i pokrzywa. Czerwiec: morela, figi, cukinia, słodka cebula, malina, perilla czerwona
ProstePesto.pl