Sałatka została skropiona pikantnym dressingiem z miodu, octu jabłkowego, oliwy aromatyzowanej czosnkiem i bazylią, oraz obowiązkowo chili. W zeszłym roku o tej samej porze roku również pojawiły się figi w sklepach, wykonałam wtedy też kilka sałatek z ich dodatkiem. Wtedy też po raz pierwszy jadłam świeże figi, do zeszłego roku znałam tylko bardzo słodki smak suszonych fig, które
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięaromatami serwowanych potraw i trunków ;) W menu, które zmienia się wraz z porami roku, znajdziemy dania serwowane a la carte oraz codziennie nowe zestawy obiadowe i kolacyjne. Przygotowywane potrawy to ciekawe łączenie tradycyjnej kuchni z najnowszymi trendami kulinarnymi. Przykłady z karty wzięte: Kurczak kukurydziany podany na sałatce z soczewicy, boczniaków i warzyw korzennych z sosem Dijońskim Zupa z jagnięciny(...)młodymi warzywami i pęczakiem Filet z pstrąga z gospodarstwa rybnego z Feleczyna smażony z kurkami podany z puree z pora i kalafiora oraz sosem z białego wina Tradycyjny sernik podany na sosie z przetartych malin z sałatką mango i marakui Kulinarne pasje szefa kuchni zachwycają w każdym daniu - feeria smaków, kolorów, faktur i zapachów oraz produkty małopolskich producentów tworzone
SzczyptaSmaQsałatka została przetestowana przez smakoszy :) Dużym plusem tej sałatki jest szybkość wykonania i obecność mięska ;) Sałatka meksykańska Składniki: 4 kęski piwne puszka kukurydzy puszka fasoli por (biała część) papryka (jeśli ktoś lubi :) 3 łyżki majonezu 3 łyżki keczupu pieprz kolorowy sól Przygotowanie: Pora kroimy w paseczki i w miseczce solimy, zostawiając na kilka minut. Kukurydzę, fasolę odcedzamy(...)sitku. Kęski piwne kroimy na drobne części. Sos: Majonez mieszamy z keczupem, aż będzie jednolita konsystencja i doprawiamy. Wszystko razem mieszamy. I cała sałatka gotowa
Lawendowe NieboNiezależnie od pory roku, zawsze znajdą się warzywa, z których można wyczarować przepyszne surówki. Nawet u schyłku zimy, która daje się nam we znaki siarczystymi mrozami. A jak wszyscy dobrze wiemy, najzdrowsze warzywa to surowe warzywa, dlatego warto wyrobić w sobie nawyk jedzenia surówek. Z niewielu składników można wyczarować dodatek, który nie tylko urozmaici posiłek, ale wzbogaci(...)cenne witaminy, błonnik itd. Surówka z czerwonej kapusty powstała na bazie przepisów na koreańskie sałatki, które przygotowaliśmy pod okiem pewnej przesympatycznej Żeni z Kazachstanu, przy okazji poznawania smaków z jej rodzinnego kraju. Uwielbiam warsztaty kulinarne, bo dają możliwość poznania smaków z zakątków świata do których jeszcze nie dotarłam i których trudno byłoby mi spróbować w innych okolicznościach. Polecam wszystkim pasjonatom
Smakowity Blog KulinarnyBardzo smaczna sałatka, którą można bardzo szybko przygotować. Składniki: 2 pory 5 jajek 1 słoik ogórków konserwowych 2 jabłka 1 puszka kukurydzy majonez sól pieprz Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Kukurydzę z puszki odsączamy. Pory oczyszczamy i kroimy na półplasterki. Ogórki konserwowe, jabłka obrane ze skórek i jajka kroimy w kostkę. Mieszamy ze sobą
Kuchnia u Bietkijadłam je na stołówce szkolnej a raczej nie jadłam bo jakoś mi nie smakowały. Przekonałam się do nich dopiero parę lat temu i od tej pory robię je regularnie. Kotlety podałam z warzywną sałatką zamkową firmy ORZECH . Pychotka Składniki: 10 jajek gotowanych na twardo 1 jajko surowe 1 pęczek natki
Cukiernia PychotkiProsta i zdrowa sałatka na bazie sałaty lodowej z pomidorami, ostrym porem i jajkami gotowanych na twardo. Do tego sos z silną nutką czosnku i dostajemy danie lekkie i bardzo smaczne. Najlepsza jest w lato, kiedy warzywa, a zwłaszcza pomidory są świeże, ale można zrobić ją też o tej porze roku. Można wtedy zastąpić pomidory pomidorkami koktajlowymi, które mają
Milion SmakówSmaczna, szybka i prosta sałatka ze składników dostępnych cały rok. 4 średnie pory (białe części) około 350 g marynowanych grzybów (słoik 500 ml) 4 jajka 1 puszka zielonego groszku 1 łyżka soku z cytryny 100 ml majonezu 150 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru sól, pieprz Pory umyć, przekroić wzdłuż na 4 części i pokroić w paseczki. Zalać
Trzeci talerzZimową porą zdecydowanie jem mniej warzyw, a tym samym sałatek. Ostatnio zatęskniłam za wiosną już tak bardzo, że postanowiłam poczuć jej atmosferę chociaż na talerzu. W tym celu przyrządziłam zieloną sałatkę. Dodałam wszystkie zielone warzywa jakie miałam pod ręką, a całość zalałam delikatnym ziołowym dressingiem z papryczką chili dla ostrości. Wyszło pysznie :) Czas przygotowania: 10 minut + czas na gotowanie brukselki
Kolizje SmakówZnakomita sałatka z gotowanych pieczarek z dodatkiem sera żółtego, pora, selera naciowego, kukurydzy. Idealna na Wigilie. SKŁADNIKI: 20 dag pieczarek 10 dag sera żółtego 4 czerwone papryki konserwowe 4 ogórki konserwowe 1/2 pora 1 łodyga selera naciowego natka pietruszki 3 łyżki Majonezu Kieleckiego 3 łyżki Jogurtu Naturalnego 0 % sól i pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Pieczarki
Gotowanie PatkiUwielbiam sałatki z kurczakiem. Ta jest wyjątkowo smaczna. Ostry por przełamuje mdły smak kurczaka i kukurydzy. Na prawdę jest godna polecenia! podwójna pierś z kurczaka kostka rosołowa duży por duży słoik pieczarek w natur. zalewie puszka kukurydzy puszka groszku 5 jajek na twardo 4-5 łyżek majonezu łyżka musztardy sól, pieprz Filety z kurczaka umyć, osuszyć i ugotować w wodzie(...)dodatkiem kostki rosołowej. Ostudzić i pokroić w kostkę. Pora pokroić w cienkie półplasterki, posolić i odstawić na kilkanaście min. aby puścił soki. Odcisnąć i dodać do kurczaka. Kukurydzę i groszek osączyć z zalewy. Jajka obrać i pokroić w niedużą kostkę. Pieczarki pokroić. Wszystkie składniki przełożyć do miski, doprawić do smaku, dodać majonez i musztardę. Wymieszać i odstawić do lodówki
Smakołyki Asiułożyć śliwki, rozcięciem do góry. Wierzch posypać płatkami migdałów i cukrem. Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut. Ostudzić. Smacznego! A teraz już pora najwyższa zabrać się za obiad. Ma być sałatka od Jamiego O., tylko sałaty kupić zapomniałam... Cóż, będzie się trzeba pomysłowością wykazać (mam nadzieję, że jeszcze tyle jej w sobie znajdę
Pożeraczka, czyli raz adobrzepory kapustę pekińską z ananasem łączyłam głównie w sałatce, aż tu pewnego dnia wpadł mi do głowy pomysł by wykorzystać te składniki jako farsz do rolad. Tak się złożyło, że na Durszlaku właśnie trwa konkurs na zdrowe, niskotłuszczowe dania z patelni z marką Ambition, która ma w swej ofercie patelnie pokryte nowoczesną powłoką TEFLON™ pozwalającą na przygotowanie smacznych
Wiem co jem