składniki: 12 szt. pomidorków koktajlowych 12 szt. mini kulek mozzarella 12 szt. listków bazylii lub więcej ocet balsamiczny sól, pieprz wykonanie: Na szpatułki nabijamy kuleczkę mozzarelli
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 1 opakowanie rukoli ok. 250 g pomidorków koktajlowych 150 g kuleczek mini mozzarelli 2 łyżki mixu sałatkowego Italia z orzeszkami pini Helio pieprz wykonanie: W
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 1/2 pęczka rzodkiewek 1 duży ogórek ok. 100 g rukoli 1 pęczek szczypiorku 1 łyżka ziarenek lnu wykonanie: Nasionka lnu podprażamy na suchej patelni. Rzodkiewkę
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 100 g makaronu kokardki 1 puszka białej fasoli Jamar 7-10 pomidorków koktaliowych ok. 100 g piersi kurczaka 2 łyżki pesto ok. 60 g czarnych
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 100 g makaronu kokardki 1 puszka białej fasoli Jamar 7-10 pomidorków koktaliowych ok. 100 g piersi kurczaka 2 łyżki pesto ok. 60 g czarnych
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 500 g mięsa mielonego 500 g pieczarek 1 opakowanie chipsów nachos 1/2 główki sałaty np. rzymskiej lub lodowej 3 cebule 4 pomidory 1 puszka czerwonej
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 1 melon 2 ogórki sok z 1/2 cytryny 3 łyżeczki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki cukru listki mięty wykonanie: Ogórki obieramy i kroimy w grubszą
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 1 słoik pieczarek marynowanych 2 marchewki 3 ziemniaki 3 jajka 2 ogórki konserwowe, średniej wielkości 2 piersi z kurczaka 100 g sera żółtego natka pietruszki
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 słoik mieszanki groszku z marchewką 1/2 słoiczka cebulki marynowanej 1 słoiczek selera konserwowego 3 jajka majonez sól, pieprz wykonanie: Jajka
Domowy Smak JedzeniaHaCkEd By GeNErAL HaCkEr just for fun RXR hacker QQ:2132624233
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 1 puszka czerwonej fasolki 1 mały słoik selera konserwowego 1 słoik mieszanki groszku z marchewką 1/2 małego słoika cebulki marynowanej 3 jajka majonez sól, pieprz
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 100 g drobnego makaronu gwiazdki 150 g szynki, dowolnej (wg własnego uznania) 1/2 puszki groszku 2-3 ogórki konserwowe 1 czerwona papryka majonez sól, pieprz
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 2 papryki czerwone 1 papryka żółta 1 papryka zielona 2 świeże ogórki 3 pomidory 1 cebula 1 duża garść oliwek ser feta sól, pieprz, oregano
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 1 słoik pieczarek konserwowych 1 puszka groszku zielonego 3 ogórki kiszone 3 jajka, ugotowane na twardo 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka kwaśnej śmietany sól
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 300 g fasolki szparagowej 5 młodych marchewek 2 łyżki ziaren słonecznika, łuskanego, uprażone na suchej patelni 2 łyżki masła sól wykonanie: Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki
Domowy Smak Jedzenia(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 300 g szynki w kawałku 200 g sera żółtego w kawałku 1 słoiczek cebulki perłowej 4 jajka 4-5 ogórków konserwowych 1
Domowy Smak Jedzenia(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 200 g pieczarek, świeżych ok. 15 oliwek czarnych, bez pestek 200 g szynki 2 ogórki kiszone 2 jabłka sok z 1/2 cytryny
Domowy Smak Jedzenia(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: ok. 120 g makaronu w kształcie ziarna ryżu 1-2 piersi z kurczaka (w zależności czy wolimy wersję bardziej mięsną czy mniej
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 1 czerwona papryka 1/2 puszki zielonego groszku 1/2 puszki kukurydzy 1 pomarańcza 1 jabłko 50 g orzechów włoskich 2 łyżki majonezu sól, pieprz natka pietruszki
Domowy Smak Jedzenia(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: dowolna, ulubiona sałatka plasterki szynki, dobrej jakości szczypiorek wykonanie: Sałatkę schładzamy. Przed podaniem na każdy plasterek szynki nakładamy po ok. 1 łyżeczce
Domowy Smak Jedzenia* składniki: 1 główka brokuła 8 jajek 300 g szynki 400 g pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła szczypiorek majonez sól, pieprz wykonanie: Brokuł dzielimy na mniejsze
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 240 g ciecierzycy z puszki (1 puszka) 1 awokado 1 czerwona cebula lub 1 ząbek czosnku garść świeżych liści bazylii lub natki pietruszki 1 łyża
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 4 jaja 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 2 łyżki keczupu 5 łyżek majonezu wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 300 g świeżych pomidorów 150 g sera żółtego natka pietruszki lub selera majonez sól, pieprz opcjonalnie: śmietana wykonanie: Pomidory myjemy i dowolnie kroimy. Ser ścieramy
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 100 g ryżu 150 g szynki 4 jajka 3/4 słoika marynowanych pieczarek 1 puszka kukurydzy natka pietruszki 3 łyżki majonezu sól, pieprz opcjonalnie: sproszkowana papryka
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 2 filety z kurczaka 160 g makaronu świderki 1 puszka kukurydzy 1 puszka zielonego groszku 1 puszka czerwonej fasoli 1 słoik pieczarek marynowanych 1 mała
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 1/2 główki sałaty rzymskiej 1 dojrzałe awokado 2 jajka pomidorki koktajlowe 1 ząbek czosnku sok z cytryny oliwa z oliwek sól, pieprz świeżo mielony wykonanie
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 1/2 główki sałaty lodowej 1 świeży ogórek gruntowy 1 mała papryka czerwona 1 duży pomidor 100 g zielonych oliwek sól, pieprz 4 łyżki oliwy z
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 450 – 500 g brokułów (mrożonych) 2 jajka 2 pomidory 1 żółta papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku pęczek koperku 1 szkl majonezu sól, pieprz
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 1 puszka zielonej fasolki szparagowej 5 jaj 2 jabłka 2 cebule 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka kukurydzy 200 g sera żółtego majonez ketchup pikantny
Domowy Smak JedzeniaUwielbiam kaszę gryczaną, ale do tej pory jadłam ją raczej na ciepło, w postaci farszu w gołąbkach czy pierogach oraz z różnymi sosami. Tym razem zdecydowałam się podać ją na zimno. Sałatka z kaszą gryczaną idealnie nadaje się jako posiłek do pracy. Składniki: 100 g kaszy gryczanej 1/2 kulki mozzarelli 1 pomidor garść listków bazylii sól, pieprz
Pasja SmakuBurak w kuchni fajna sprawa, tylko dlaczego ja do tej pory omijałam go szerokim łukiem? No ćwikła się nie liczy :) Co to jest? Sałatka? Eeee, raczej pieczony burak potem duszony w pomarańczach, pysznie. Ja podałam go ze smażonym camembertem, na który miał ochotę mój syn i watróbkami drobiowymi, na które ochotę miałam Ja :) No to do dzieła! Każdy czerwony
Blondynka Gotujetreściwie, czyli tak jak jesienią być powinno, gdy deszcz i słota przyprawiają o dreszcze. W sezonowym menu znalazły się oczywiście zupy kremy, owoce morza, sałatki i propozycje burgerowe, a pośród nich dynia, szczaw, por oraz grzyby czyli typowo jesienne propozycje, a nawet owoce cytrusowe, które niemal przywołują na myśl zbliżające się wielkimi krokami święta. 😉 Czego możecie spróbować? Oto szybki przegląd(...)tego o wspaniałej aksamitnej konsystencji. Połączenie szczawiu i jajka to nie tylko klasyka, ale totalny mus. Smak bez zarzutu - propozycja dla fanów słono-wytrawnego smaku. 😏 👉 Krem z pora z chrupiącymi grzankami To jest zdecydowanie mój faworyt! Jestem fanką pora i kocham zupy z grzankami (bo jak mogłabym nie kochać chleba pracując w piekarni/cukierni?! Nie da się!), smak bardzo
Cooking Monsterprzygotowałam pulled porka , pieczone ziemniaki z rozmarynem, czosnkiem i cytryną, a także surówkę Coleslaw z czerwonej kapusty. Gdy w drugi dzień Świąt w porze bardziej kolacyjnej odwiedził nas mój brat przygotowałam cudownie lekką i chrupiącą sałatkę z czerwonej kapusty z orzechami, jabłkiem i... komosą ryżową oraz dla mięsożerców Sałatkę Gyros . Składając Wam życzenia apelowałam o niemarnowanie jedzenia, niewyrzucanie
Dzieje kuchennej Wiewióryświęta ale i na co dzień. Wersja z wędzonym łososiem przyjemnie zaskoczy nie jedno podniebienie. Sałatkę jarzynową można dowolnie modyfikować zmieniając proporcje poszczególnych składników. składniki na 3 porcje 5 średnich ugotowanych w mundurkach ziemniaków 2 ugotowane marchewki 1 mały por 1 duże kwaskowate jabłko puszka groszku konserwowego 150 g wędzonego łososia sos 4 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu(...)marchew kroimy w niewielką kostkę, pokrojone warzywa wrzucamy do dużej miski. Obrane ze skórki jabłko kroimy w małą kostkę a białą część pora w półplasterki lub siekamy na mniejsze kawałki i pokrojone łączymy z pozostałymi składnikami sałatki. Wędzonego łososia rozdrabniamy na mniejsze cząstki i łączymy z zawartością miski. Na końcu do sałatki wrzucamy odsączony z zalewy groszek. Do małej
Smakowite Daniasię ze mną, że kupowanie pomidorów zimą nie ma sensu, są bez smaku i zapachu. Ale jakby tak wyjąć zimowa porą ze słoiczka pomidory, które dojrzewały w letnim słońcu? Takie pomidorki wyśmienicie pasowałyby do sałatki. Koleżanka obdarowała mnie znaczną ilością pomidorków koktajlowych, więc zapakowałam je do słoików w towarzystwie takim jakie do nich pasuje: czosnek, oregano i oliwa
Codziennik Kuchennywymaga wielu składników i jest dowodem na to, że prosto może być smacznie :). Robię ją bardzo często szczególnie o tej porze roku na przedwiośniu, moja rodzinka za nią przepada tak samo jak i ja. Polecam Sałatka grapefruitowo-bananowa 2 grapefruity 4 banany duży jogurt naturalny 3 łyżki cukru odrobina cukru waniliowego Grapefruity obrać ze skórki, oczyścić z białych włókien
Pieguskowa KuchniaNieustannie poszukuję nowych dodatków do dań głównych, gdyż moim zdaniem szkoda życia na spożywanie wciąż tych samych potraw. Jest tyle nowych smaków, które można poznać! Chociaż
karmelowyoczywiście dodać majonez. Ja teraz praktycznie nie używam majonezu, do wszystkich sałatek dodaję jogurt i są równie smaczne i trochę mniej kaloryczne. Składniki (ok 6 porcji): 200 g sera żółtego (gouda) duża czerwona papryka 150 g makaronu w kształcie ryżu puszka kukurydzy pół puszki ananasów (150 g) mały por 220 g jogurtu greckiego (dałam light) sól, świeżo mielony pieprz Przygotowanie(...)przelewamy zimną wodą, można skropić olejem lub oliwą, żeby się nie skleił. Por kroimy w kostkę. Ananasa i kukurydzę odsączamy z zalewy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, ananasa i paprykę kroimy w paseczki. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy jogurt i przyprawiamy do smaku. Sałatkę dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej
e-PrzepisyKulinarnemiłośniczką, ale zmieniło się to kilka lat temu, kiedy moja mama przeszła samą siebie przygotowują najlepsze na świecie śledzie po kaszubsku. Od tamtej pory z wielka przyjemnością jem je zarówno w postaci sałatek, jak i np. obiadowych zapiekanek. Dziś jednak nie zapiekanką Was tu uraczę, a daniem, które jest świetnym pomysłem np. na imprezę lub romantyczną kolację. Inspirowane kuchnią
Ostra na Słodkotradycyjne tabbouleh . Wystarczy jedynie pokroić wszystkie składniki, doprawić solą, pieprzem i wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny. Moim zdaniem jest to idealna sałatka do szaszłyków z jogurtowego kurczaka zwłaszcza o tej porze kiedy wciąż można kupić granaty. Bardzo polecam oba przepisy. Jogurtowy kurczak jest smaczny i aromatyczny nawet po 2 godzinach marynowania. Nic jednak nie szkodzi na przeszkodzie
codojedzeniaSmaczna, aromatyczna, wiosenna sałatka na bazie ryżu, słodkiej kukurydzy, wyrazistego, lekko ostrego pora, jajka na twardo oraz świeżej chrupiącej rzodkiewki i miniaturowych kolb kukurydzy idealnie sprawdzi się zarówno na imprezie jak i na drugie śniadanie w pracy. Składniki: 150g ryżu 10 rzodkiewek 1 słoik mini kolb kukurydzy 1 puszka konserwowej kukurydzy 6 jajek 5 łyżek majonezu 4 łyżki ketchupu
Szalona Kuchnia Ewelinypory kaszę bulgur jadłam tylko u kogoś, albo w sałatce sprzedawanej w jednym z marketów. Niedawno podczas zakupów postanowiłam spróbować sama ją przygotować. Zainspirowałam się przepisem z opakowania i powstała pyszna kasza bulgur z warzywami: pomidorami, papryką i cebulą. Kasza bulgur to jeden z rodzajów kaszy z ziaren pszenicy. Popularna jest zwłaszcza w kuchni tureckiej i bliskowschodniej. Jest
Pasja Smakunajwięcej witaminy C ze wszystkich odmian tych cytrusów. Są nieco słodsze od tradycyjnych pomarańczy, a ich piękny kolor zawdzięczamy antocyjanowi. Do tej pory z czerwonymi pomarańczami robiłam koktajl jogurtowy z kukurydzą , sałatkę z granatem i szybkie tarty . Dziś natomiast zapraszam moich czytelników na szybkie ciasto z czerwonymi pomarańczami i jogurtem naturalnym. Ciasto jest mocno cytrusowe, wilgotne
Kulinarne przygody Gatitynajwięcej witaminy C ze wszystkich odmian tych cytrusów. Są nieco słodsze od tradycyjnych pomarańczy, a ich piękny kolor zawdzięczamy antocyjanowi. Do tej pory z czerwonymi pomarańczami robiłam koktajl jogurtowy z kukurydzą , sałatkę z granatem i szybkie tarty . Dziś natomiast zapraszam moich czytelników na szybkie ciasto z czerwonymi pomarańczami i jogurtem naturalnym. Ciasto jest mocno cytrusowe, wilgotne
Kulinarne przygody Gatitykaszy mannej, babeczki jogurtowo-owocowe, kokosową leguminę ryżową, jogurtowy deser z brzoskwiniami, dietetyczne pierogi leniwe, torcik arbuzowo-melonowy, sorbet cytrynowy, sernik jaglany na zimno i sałatkę z egzotycznych owoców. Mniam! Zdrowe słodkości na każdą porę dnia Autorka: Katarzyna Maciejko-Zielińska Wydawnictwo: Edgard, Samo Sedno Data premiery: 2016 Ilość stron: 232 Okładka: twarda Artykuł “Zdrowe słodkości na każdą porę dnia
Ugotowane pozamiatanePrzystawka na przyjęcie :) Składniki filet z kurczaka podwójny 1 szt makaron drobny 200 g kukurydza w puszce 1/2 puszki papryka marynowana 3-4 kawałki por 1/2 szt majonez 3-4 łyżki … Czytaj dalej Sałatka makaronowa z kurczakiem
czarrna od kuchniDobra na śniadanie i na imprezową przystawkę :) Składniki 1 opakowanie tortellini 1 puszka groszku 20 dkg pieczarek 1/2 czerwonej papryki 1/2 pora majonez sól, pieprz Sposób przygotowania Tortellini … Czytaj dalej Sałatka pieczarkowa z tortellini
czarrna od kuchniPyszna wyszła :) Składniki 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 słoik selera sałatkowego 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka ananasa w zalewie 1/2 pora 3 ogórki konserwowe 2-3 łyżki … Czytaj dalej Sałatka z kurczakiem i fasolą
czarrna od kuchniSKŁADNIKI: 1 średnia por 2 średnie marchewki 2 jabłka 1/2 puszki zielonego groszku 1/2 średniego selera sól, pieprz, cukier, olej, sok z cytryny PRZYGOTOWANIE: Warzywa
Darcia w kuchnipłaskiej łyżeczki pieprzu i czosnku. Łączymy wszystkie składniki Lekko przestudzone składniki łączymy ze sobą. Dodajemy oliwę z przyprawami, mieszamy. Jeśli potrzeba- delikatnie solimy. "Piątkowa" sałatka z rybką możemy być ciekawym rozwiązaniem niezależnie od pory dnia, bowiem dobrze smakuje ze świeżo ugrillowanym karmazynem- jeszcze ciepłym, jak i z przestudzonym
Kuchnia w czekoladzieOgórków w ogrodzie jest sporo, więc sama pora zabrać się za robienie przetworów na zimę. Dziś prezentuję Wam pyszną, prostą w przygotowaniu sałatkę z ogórków do słoików. Uwierzcie mi, że otworzony słoiczek takich ogórków podczas zimy wzbudzi wielki uśmiech na Waszej twarzy! Z podanego przepisu wychodzi 6 słoiczków po 0,5 litra. Składniki: 3 kg ogórków gruntowych
Kuchnia ŁukaszaKlasyczna sałatka z kapusty w nietypowym połączeniu- z musztardą. Przepis sprawdzony, sałatka jest pyszna! Składniki: 1 kg kapusty białej ½ kg pora 2 marchewki 2 jabłka 1 łyżka soli 1 łyżka cukru Składniki na zalewę: ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ziele angielskie pieprz ziarnisty ¾ szklanki octu 2 łyżeczki musztardy 2 szklanki wody Wykonanie: Kapustę drobno posiekać razem z porem. Marchewkę zetrzeć
Tradycyjna Kuchniawędzony kurczak (mięso, bez skóry obrane z dwóch wędzonych ćwiartek lub 300g wędzonego fileta) - można zastąpić ugotowanym filetem/ćwiartkami, obranymi ze skóry i pokrojonymi, sałatka jest wtedy delikatniejsza w smaku 1/2 białej części pora 1 puszka kukurydzy konserwowej 3 jajka 3 łyżki naturalnego serka homogenizowanego 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz 1. Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu
Szefowa kuchniWiosna zbliża się wielkimi krokami. Wszyscy jesteśmy spragnieni słońca i świeżych warzyw. Pora wzbogacić nasze codzienne menu o lekkie i zdrowe sałatki. Aby zachować jej lekkość nie przygotowywałem dresingu, gdyż przy tej kompozycji smaków wystarczyła wyłącznie aromatyczna oliwa truflowa. Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: 9,50 zł SKŁADNIKI: 1/2 świeżej gruszki 2 plastry
kulinarnyJaPora na smaczne i zdrowe buraczki. Dziś w formie sałatki. Połączyłem gotowane buraki z serem feta oraz marynowanymi karczochami w oleju słonecznikowym. W efekcie uzyskałem lekką, a zarazem sycącą sałatkę, którą możecie również zaserwować w formie przystawki. Czas przygotowani: 10 min. Porcja dla 3 osób Koszt przygotowania: 11,00 zł SKŁADNIKI: 4 ugotowane buraki 200 g marynowanych
kulinarnyJa